Ουκρανία: Ο Πούτιν αναρωτήθηκε «τι ώρα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος» και ειρωνεύτηκε τη Δύση

0
1030

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν φέρεται να ρώτησε ειρωνικά «τι ώρα θα γίνει η επίθεση», την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, υποστήριξε ότι το Κίεβο και η Δύση σταμάτησαν μια επικίνδυνη κλιμάκωση.

Η αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από τις θέσεις τους, έφερε το ειρωνικό σχόλιο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να αντέδρασε με δεικτικό τρόπο στις ημερομηνίες που είχαν αναφερθεί ως οι επικρατέστερες για μια πιθανή εισβολή, με τις πληροφορίες να προέρχονται από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης.

«Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;», φέρεται να είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, με το Κρεμλίνο να υπογραμμίζει ότι είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας θα αποσύρονταν από τις θέσεις τους σταδιακά όταν θα ολοκληρώνονταν τα γυμνάσια. Σύμφωνα με τη Μόσχα, αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και μάλιστα ήδη έχουν κυκλοφορήσει και σχετικές φωτογραφίες, ενώ ανάλογο ρεπορτάζ φιλοξένησε το πρακτορείο Reuters.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα οργανώσει στο μέλλον και άλλες «ασκήσεις σε όλη τη Ρωσία» διότι «είναι δικαίωμά μας να οργανώνουμε γυμνάσια στο έδαφός μας, παντού όπου το θεωρούμε πρόσφορο».

Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε επικαλούμενο τον ρωσικό Βόρειο Στόλο πως περισσότερα από 20 πλοία της εν λόγω δύναμης άρχισαν γυμνάσια στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως οι ασκήσεις στα ύδατα της Αρκτικής ανάμεσα στη Ρωσία και τη Νορβηγία εντάσσονται στα ευρύτερα γυμνάσια που δημιούργησαν φόβους στους Δυτικούς και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία.

Στις σημερινές δηλώσεις του ο Πεσκόφ κατήγγειλε μια «εκστρατεία χωρίς απολύτως κανένα προηγούμενο η οποία έχει στόχο να προκαλέσει εντάσεις».

«Είναι το είδος της υστερίας που δεν βασίζεται σε τίποτε», δήλωσε.

Η Ρωσία διέταξε σήμερα να επιστρέψουν στις βάσεις τους μονάδες ανεπτυγμένες κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σε μια πρώτη ένδειξη μιας ύφεσης.

Κουλέμπα: Το Κίεβο και η Δύση σταμάτησαν την «κλιμάκωση»

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια «κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ωστόσο πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί πως υπάρχει αληθινή μείωση των εντάσεων σ’ αυτή την κρίση, που συνταράσσει την Ευρώπη από το τέλος του 2021.

«Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο Κουλέμπα την επομένη της επίσκεψης στο Κίεβο του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Μόσχα.

«Η Ρωσία κάνει συνεχώς κάθε είδους δήλωση και γι’ αυτό έχουμε ένα κανόνα: θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση όταν θα έχουμε δει την αποχώρηση» των στρατευμάτων, πρόσθεσε.

Έπειτα από εβδομάδες εντάσεων, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας αποχώρησης κάποιων από τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα και τώρα επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Οι συνομιλίες με τον ΟΑΣΕ δεν θα υποκαταστήσουν τον διάλογο με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, λέει ο Σεργκέι Λαβρόφ

Το να συζητηθούν οι απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα ήταν ενδιαφέρον αλλά δεν υποκαθιστά τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, δήλωσε από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Χωρίς καμία πρόοδο στις τελευταίες, οι συζητήσεις στον ΟΑΣΕ δεν θα είχαν νόημα, δήλωσε ο Λαβρόφ έπειτα από μια συνάντηση στη Μόσχα με τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου, ο οποίος προεδρεύει του ΟΑΣΕ.

Ο Σ. Λαβρόφ είπε ακόμη πως η Ρωσία θα συνεχίσει το διάλογό της με τη Δύση για θέματα ασφαλείας και πως είναι έτοιμη για ξεχωριστές συνομιλίες σχετικά με τους πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε επίσης ως «πληροφοριακή τρομοκρατία» πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός ΥΠΕΞ είπε πως ο ΟΑΣΕ θέλει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνομιλιών προκειμένου να αποτρέπονται κρίσεις όπως αυτή στην Ουκρανία και ζήτησε να διεξαχθεί περαιτέρω διάλογος για την αντιπαράθεση.

«Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ανεπίσημη πλατφόρμα για ανοικτή πολιτική συζήτηση ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ, η οποία θα επιτρέψει τη συζήτηση μηχανισμών που θα σταματούν κρίσεις όπως η παρούσα», είπε ο Ζμπίγκνιεφ Ράου.

Ειδήσεις

Αποκλιμάκωση ή μπλόφα; Επιστρέφουν στη βάση τους ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία

russian-army-ukraina-arthro

Την αποκάλυψη έκανε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας – Δείτε βίντεο από την αποχώρηση των στρατευμάτων  –Ζαχάροβα: «Η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης απέτυχε, ντροπιάστηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός»

Στη βάση τους επιστρέφουν κάποιες ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα επιστρέψουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων τους και οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας έχουν αρχίσει ήδη να φορτώνουν τον εξοπλισμό τους για την αποχώρησή τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ την Τρίτη.

Την έναρξη της αποχώρησης επιβεβαίωσε και το Κρεμλίνο, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Καθώς οι ασκήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους, τα στρατεύματα, όπως συμβαίνει πάντα, θα διεξάγουν συνδυασμένες πορείες προς τις μόνιμες βάσεις τους. Οι μονάδες της Νότιας και της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας που έχουν ολοκληρώσει τα καθήκοντά τους έχουν ήδη αρχίσει να φορτώνουν προσωπικό και εξοπλισμό στα τρένα και στα μέσα μεταφοράς και σήμερα θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τις στρατιωτικές μονάδες τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ορισμένες μονάδες θα αποχωρήσουν με πεζό σχηματισμό σε παράταξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, ο νότιος στρατιωτικός τομέας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την Κριμαία και να επιστρέφουν στις βάσεις τους αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσια στη χερσόνησο που κατέλαβε η Ρωσία από την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. Σύμφωνα με το Interfax, που επικαλείται τη διοίκηση του τομέα, κάποια στρατεύματα μετακινούνται σε βάσεις στις νότιες περιοχές της Ρωσίας Νταγκεστάν και Βόρεια Οσετία. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.

Οι ρωσικές χρηματαγορές σημείωσαν ισχυρή αύξηση σήμερα μετά τις πληροφορίες ότι η Ρωσία αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι σημερινές ανακοινώσειςαποτελούν την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ