Η Καζέρμα: Το νέο θεατρικό έργο του Δημήτρη Βοναπάρτη

0
2542

 Με τίτλο  «Η Καζέρμα», ο  Δημήτρης Βοναπάρτης ολοκλήρωσε  πρόσφατα το τελευταίο του θεατρικό έργο, του οποίου η τελευταία  ατάκα γράφτηκε πριν λίγες  μέρες. Πρόκειται για ιλαροτραγικό δράμα σε τρεις πράξεις , που ελπίζουμε γρήγορα  να το ανεβάσει στη σκηνή. Το έργο ζωντανεύει, μια φτωχογειτονιά της πόλης , την  αγαπημένη  Καζέρμα, όπου έζησαν εκατό και πλέον  οικογένειες, οι περισσότερες πολύτεκνες , με τον καθημερινό  σκληρό αγώνα  για τη βιοπάλη  και τη επιβίωσή  τους.

Η πλοκή αρχίζει από την εποχή που έφυγαν οι κατακτητές και η Κως όπως όλα τα Δωδεκάνησα, ενσωματώθηκαν στον κορμό της Ελλάδας  και τα κτίσματα στη συγκεκριμένη περιοχή, τη λεγόμενη Καζέρμα, που  είχαν για στάβλους, αποθήκες και μαγειρεία οι Ιταλοί, έγιναν κατοικίες , όπου στέγασαν για δεκαετίες  ολόκληρες , δικές μας τίμιες, φτωχές , κι αξιοπρεπείς  οικογένειες. Άστεγοι φτωχοί Κώοι,  κατατρεγμένοι Μικρασιάτες πρόσφυγες, Πετρουμιανοί, Γεροντιανοί, Μελασιανοί  ήσαν οι ένοικοι των παραπάνω ερειπίων .

Η  τότε υποβαθμισμένη αυτή συνοικία, έδωσε  σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, αρκετά αξιόλογα στελέχη, εργάτες , ψαράδες, τεχνίτες,  υπαλλήλους, εργολάβους,  εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, δικηγόρους, γιατρούς, αλλά και πολλά εργατικά χέρια στη  ναυσιπλοΐα και  στη μετανάστευση, Αμερική Γερμανία Αυστραλία. Σήμερα η εικόνα της Καζέρμας,  εκτός από μια καμάρα που έχει απομείνει, δεν θυμίζει τίποτα  από  εκείνη την άθλια κατάσταση όπου σε μια κάμαρη, έστρωναν  στη σειρά πέντε- δέκα ντιβάνια και κοιμόντουσαν όλα τα μέλη της οικογένειας. Και το  πιο απίστευτο, όλες οι εκατό και πλέον  οικογένειες είχαν μόνο δύο  κοινόχρηστες  τουαλέτες  για  ,για όλους τους κατοίκους  όλων των ηλικιών ανδρών γυναικών.

Αυτό το δράμα θεατρικοποίησε ο Δημήτρης Βοναπάρτης κι εμείς θα του παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη  για  να το δούμε  να ζωντανεύει  επί σκηνής.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ