ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με παλιά έθιμα («κλου», «μπουλιστρίνα») και γεύσεις η βασιλόπιτα του Λυκείου Ελληνίδων Κω

0
2016

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Ρεπ. Ξ. Αγρέλλη-Γ. Κιάρης – Χ. Χριστοφή

Παρουσία μεγάλου αριθμού μελών και φίλων του Λυκείου Ελληνίδων Κω και την παράδοσης πραγματοποιήθηκε απόψε στο ξεν. Κως η εκδήλωση για τη βασιλόπιτα του Λυκείου Ελληνίδων.

Τις ατομικές μικρές βασιλόπιτες  κατά το έθιμο)  ευλόγησε μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ (ο οποίος ήταν σε άλλη εκδήλωση) ο π. Κωνσταντίνος Καματερός.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, η Πρόεδρος του ΔΗΡΑΣ Β. Παντελίκιζη, ο Δημοτικός σύμβουλος Ν. Κανταρζής, η Περιφερειακή σύμβουλος Ε. Νάκη, ο Πανεπιστημιακός Αχ. Κουτσουράδης, η σύζυγος του Ταξίαρχου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πολλά μέλη και φίλοι του Λυκείου Ελληνίδων.

Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω κ. Αργυρώ Κατσίλλη, πλαισιωμένη από τα μέλη του ΔΣ, μαζί με τις ευχές της για τη νέα χρονιά παρουσίασε ένα πλήρη απολογισμό πεπραγμένων για το 2018.

Αναφέρθηκε ακόμη στα πρόσωπα που έφυγαν το 2018 και τόνισε την σπουδαιότητα του έργου του Λυκείου Ελληνίδων το οποίο είναι το παλαιότερο σωματείο στην Κω με έτος ίδρυσης το 1971.

Παρουσίασε επίσης τα 8 παιδικά τμήματα και 2 ενηλίκων με Δασκάλα χορού την κ. Αρετή Φράγκου καθώς και τα 4 τμήματα ενηλίκων με Δάσκαλο χορού τον κ. Μανώλη Χαλκιδιό.

Ευχαρίστησε τέλος τον κ. Ν. Πουλιού και τον Διευθυντή Μ. Χατζηστέργο για τη δωρεά παραχώρηση της αίθουσας, όπως και την κ. Πωλίνα Σιφωνιού για το χρυσό φλουρί της βασιλόπιτας  που με πολλή αγάπη προσφέρει κάθε χρόνο και την κ. Ν. Σταματιάδου για τις προσφορές της.

Η κ. Αφροδίτη Μπιλλήρη-Αβρίθη παρουσίασε το βιβλίο που πρόσφερε στο Λύκειο Ελληνίδων Κω η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου κ. Πόπη Μαύρου.

Πρόκειται για ένα επετειακό βιβλίο για τα 70χρόνια από την απελευθέρωση της Δωδ/σου στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί στίχοι και τραγούδι της αείμνηστης Άννας Καραμπεσίνη.

Επίσης, όπως τόνισε η κ. Αβρίθη στο βιβλίο αυτό υπάρχουν μεταξύ άλλων και πολύ ενδιαφέροντα κάλαντα του 1935-36 για την τότε κατεχόμενη Δωδ/σο, τα οποία έψαλλαν οι Δωδεκανήσιοι της εποχής εκείνης στους πολιτικούς, στο ξεν. Μεγάλη Βρετανία με κίνδυνο να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο και με κίνδυνο να συλληφθούν.

Ιδιαίτερα εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε το έθιμο με το «κλου» και την «μπουλιστρίνα» που αναπαρέστησαν τα παιδιά και οι κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων.

Στο τέλος έψαλλαν όλοι μαζί τα κάλαντα (μεταξύ των οποίων και τα κάλαντα των χρόνων της δουλείας) και χόρεψαν το μελαχροινό.

Τυχερή της βραδιάς η οποία βρήκε το φλουρί ήταν η κ. Ελένη Θεοδωροπούλου.

Από τις παραδοσιακές γεύσεις ξεχώρισαν τα «βασιλοπιτάκια» με το δικέφαλο αετό (τα οποία έφτιαξε η κ. Τ. Φάκκου) τα οποία έφεραν ως έθιμο στην Κω οι Μικρασιάτες πρόσφυγες κ.α.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ