Θέμα: «Η Ν.Δ. είναι ομογάλακτη του Σόιμπλε και εκφραστής των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων σεναρίων της Ευρώπης»
Στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή του ΣΚΑΙ με τους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου, ήταν σήμερα (18/1/217) καλεσμένος ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο Υφυπουργός μίλησε για το Eurogroup και την πορεία της αξιολόγησης, το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την πιθανή επέκταση του κόφτη. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, επεξήγησε με πολύ αναλυτικό τρόπο, επίσης, το τι σήμαιναν, σε μέτρα, τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχε υπογράψει η Κυβέρνηση Σαμαρά και τι έχει καταφέρει μέσω της διαπραγμάτευσης και της πολιτικής εφαρμογής η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. (http://www.youtube.com/watch?v=-VTW9v3Qgxo&feature=youtu.be)
Eurogroup και αξιολόγηση
«Στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η καθαρή παρούσα αξία του χρέους- το προφίλ δηλαδή- ,όμως, έχει ελαφρυνθεί ήδη και από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Τώρα δηλαδή είναι μικρότερο το χρέος, γιατί είναι καλύτερος ο τρόπος αποπληρωμής».
«Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος, η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Άρα, τεχνικά ζητήματα, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Τώρα πια είναι μόνο πολιτικό το θέμα. Σε μια Συμφωνία, όπως και στο ταγκό, πρέπει και οι δυο να συμμετέχουν. Η χώρα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας και οι εταίροι πρέπει να κάνουν όσα υποσχέθηκαν».
Για το ρόλο του ΔΝΤ
«Σύμφωνα με τη Συμφωνία του 2015, το ΔΝΤ είχε το ρόλο του τεχνικού συμβούλου, την οποία και συνυπέγραψε το ίδιο. Αν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει, αλλάζει η Συμφωνία, στο κομμάτι των συμβαλλομένων. Τότε αυτό που πρέπει γίνει είναι να εγκριθεί η Συμφωνία από όλα τα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, σε σχέση με την αποχώρηση του ΔΝΤ. Δεν μιλάμε για καινούργιο πρόγραμμα».
«Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε επιπλέον μέτρα για το 2019, ούτε υπερδέσμευση της Οικονομίας για πολλά χρόνια ακόμη». «Μπορώ να πω ότι το μεγαλύτερο θέμα, πια, είναι η σχέση των θεσμών μεταξύ τους και όχι η σχέση της Κυβέρνησης με τους θεσμούς».
Και διαπραγματευτήκαμε χαμηλότερα πλεονάσματα και τα πετύχαμε
«Είμαστε η μόνη Κυβέρνηση η οποία διαπραγματεύτηκε- μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον-, κατάφερε να δεσμευτεί η χώρα σε χαμηλότερους στόχους, από αυτούς που είχαν δεσμευτεί οι παλαιότερες, και τους πέτυχε.
Πρέπει να γίνει σαφές ότι:
- για το 2014 η Κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε δεσμευτεί για 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και κατέγραψε 0,2%. Αυτό σημαίνει ότι έπεσαν 2δις εκτός στόχου, που θα σήμαινε 2δις επιπλέον μέτρα. Αν δεν γίνονταν εκλογές, η τότε Κυβέρνηση θα έπρεπε, το 2015 να πάρει συνολικά μέτρα 10 δις- 8 για να καλύψει το πλεόνασμα του 4,5% για το 2015 και 2δις για την απόκλιση του στόχου του πλεονάσματος του 2014.
- Η Κυβέρνηση Σαμαρά, για το 2016 και 2017, είχε δεσμευτεί για πλεόνασμα 4,5%. Αυτό θα σήμαινε 4%, επιπλέον, μέτρα για το 2016 και 3% επιπλέον μέτρα για το 2017, σύνολο δηλαδή 13 δις, επιπλέον. Αυτά τα 13 δις μέτρα, θα τα έβρισκαν από περισσότερους φόρους, μειώσεις δαπανών σε υγεία, παιδεία και απολύσεις- όπως είχε ήδη είχαν κάνει.
- Εμείς και πετύχαμε τους στόχους και δώσαμε βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Δώσαμε 620 εκ. που έπεσαν στην πραγματική οικονομία».
Για τον κόφτη
«Όταν, από τον Μάιο συζούσαμε την εισαγωγή του μηχανισμού του κόφτη, σύσσωμη η αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι άμεσα θα εφαρμοστεί ο κόφτης, με αποτέλεσμα, όπως έλεγαν, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ανάγκη να εφαρμοστεί ο κόφτης, αλλά αντίθετα, έχει καταγραφεί υπεραπόδοση της οικονομίας. Η Οικονομία έχει μεγεθυνθεί».
«Η μόνη πιθανότητα παράτασης αποδοχής του μέτρου του κόφτη, είναι σαν τελευταία γραμμή παραχώρησης από την πλευρά μας».
Για τον Σόιμπλε
«Ο κ. Σόιμπλε θέλει να εξυπηρετήσει τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα σενάρια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Πολλές φορές- έστω και αν δεν είναι εμφανές- είναι σε αρμονία με το ΔΝΤ. Στο εσωτερικό, η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι ομογάλακτη με τον κ. Σόιμπλε. Ανήκουν άλλωστε και στον ίδιο πολιτικό χώρο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η Ν.Δ. εκφράζει τις απόψεις και τα συμφέροντα αυτά μέσα στη χώρα. Έχει νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και οι δηλώσεις των στελεχών της επιβεβαιώνουν τις απόψεις Σόιμπλε».
Για το πρόγραμμα αξιοποίησης ακατοίκητων νησιών στο Αιγαίο
«Το πρόγραμμα που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το Υπουργείο δεν έχει σχέση με τις προτάσεις που είχαν συζητηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι ένα σχέδιο που είχε δουλευτεί από ανθρώπους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και την βρήκα όταν ανέλαβα. Το σχέδιο αυτό το συζητήσαμε και το βελτιώσαμε».
«Η πρότασή μας αναφέρεται σε κάποια νησιά του Αιγαίου- που κατά κύριο λόγο βρίσκονται στο κεντρικό Αιγαίο-, ιδιαίτερου φυσικού πλούτου, τα οποία είναι καταφύγια ζωής άγριων ή σπάνιων ζώων. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να τονώσει τον οικολογικό τουρισμό, που συνήθως αποφέρει μεγάλη κατανάλωση και είναι πιο ποιοτικός. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση των διπλανών νησιών, τα οποία διαθέτουν υποδομές».
«Όλα τα παραπάνω τα έχω καταθέσει, δια μέσου απάντησης που έδωσα σε ερώτηση στη Βουλή». «Το ζήτημα αναδείχθηκε μια βδομάδα μετά την απάντησή μου». «Δεν τίθεται ζήτημα υπαναχώρησης, στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».
ΟΥΣΤ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ