«Η ακρίβεια σε καύσιμα και λογαριασμούς στα νησιά μας, φέρει αποκλειστικά την σφραγίδα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη»

0
465

Ν. Σαντορινιός: «Η ακρίβεια σε καύσιμα και λογαριασμούς στα νησιά μας, φέρει αποκλειστικά την σφραγίδα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη»

  • Το κέρδος της (Δ)ΕΗ είναι το μάτωμα της τσέπης του Έλληνα πολίτη και της ελληνικής επιχείρησης

Σημεία από την συνέντευξη του βουλευτή Δωδεκανήσου και Τομεάρχη Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριου Σαντορινιού, στον τηλεοπτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Aigaio TV»  και στον δημοσιογράφο Τέρη Χατζηιωάννου.

 

  • Για πρώτη φορά η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στις τιμές καυσίμων και ενέργειας

«Για το πρόβλημα με την ενεργειακή ακρίβεια στη χώρα μας, ευθύνονται αποκλειστικά οι πολιτικές που ακολούθησε –και ακολουθεί- η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο στη διαχείριση της ΔΕΗ όσο και στον τρόπο με τον οποίο συντίθεται το ενεργειακό μείγμα στη χώρα μας. Μπορεί, δηλαδή, η αύξηση του κόστους καυσίμων να είναι παγκόσμιο φαινόμενο, όμως για πρώτη φορά η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» σε όλη την Ευρώπη –ενώ πάντα βρισκόμασταν στον μέσο όρο ή και κάτω απ’ αυτόν-.

  • Οι «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» σε ό,τι πληρώνουμε στους λογαριασμούς ενέργειας, είναι το «χαράτσι Μητσοτάκη»

«Η Κυβέρνηση ΝΔ επέλεξε να συκοφαντήσει την ΔΕΗ με σκοπό να την πουλήσει και τοποθέτησε μια διοίκηση από golden boys, η οποία κάνει deals με τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ασχολήθηκε με το να κρατήσει τη ΔΕΗ κοινωφελή επιχείρηση συγκρατώντας τις τιμές, αλλά με το να την κάνει κερδοφόρα εις βάρος του ελληνικού λαού. Το κέρδος της (Δ)ΕΗ είναι το μάτωμα της τσέπης του Έλληνα πολίτη και της ελληνικής επιχείρησης, που αναγκαστικά μεταφέρει την αύξηση στο κόστος των προϊόντων».

«Βγαίνει ξανά η Κυβέρνηση και διατείνεται ότι καλύπτει ένα μέρος του λογαριασμού ρεύματος –ο δε αρμόδιος Υπουργός ψευδώς έλεγε ότι η αύξηση θα είναι μόνο 2-3 ευρώ παραπάνω! Ας πάνε να ρωτήσουν τι λογαριασμοί ήρθαν σε οικογένειες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή τι έκπτωση έλαβαν, και ας δούμε πόσο πιο «φουσκωμένοι»  θα είναι σε ένα μήνα».

«Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, χωρίς σχέδιο, χωρίς αύξηση των ΑΠΕ, χωρίς προγραμματισμό και ενώ βλέπει όσα έρχονται εντός και εκτός. Ως συνέπεια, μεγάλωσε η εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο (το ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι πάνω από 40% εξαρτημένο απ’ αυτό),  η τιμή του οποίου συνεχώς αυξάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ δεν ξέρουμε τι έπεται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία».

  • Τα νησιά μας είναι πρωταθλητές ακρίβειας στα καύσιμα με σφραγίδα Μητσοτάκη

«Ειδικότερα για τα νησιά, το Μεταφορικό Ισοδύναμο που εμείς εφαρμόσαμε, μεταξύ άλλων επιδοτούσε το κόστος μεταφοράς προϊόντων ώστε να συγκρατούνται οι τιμές. Σήμερα, η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει να πληρώσει τις επιχειρήσεις από το 2020, ενώ κατάργησε το μέτρο της επιδότησης  της τιμής καυσίμων στην αντλία που πιλοτικά είχαμε εφαρμόσει στα μικρά νησιά και που θα περίκλειε το σύνολο της νησιωτικής χώρας από 1/1/19. Εντωμεταξύ, το πρόγραμμα «Νέαρχος» που εξήγγειλαν και ακόμα να το δούμε στην πράξη, χρηματοδοτείται από το περιορισμένο κονδύλι του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, δηλαδή, από τα 23 εκ. ευρώ που δίνουν ενώ το ΜΙ χρειάζεται 100 εκ. το χρόνο. Για αυτό πληρώνουν με το σταγονόμετρο τα εισιτήρια των νησιωτών, για αυτό δεν πληρώνουν τις επιχειρήσεις».

  • Η πανδημία θα έπρεπε να λειτουργήσει ως επιταχυντής προσλήψεων στο ΕΣΥ. Αντιθέτως, δραματική είναι η μείωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η αδιαφορία της Κυβέρνησης ειδικά για τα νησιά

«Σε κάθε κοινωνικό ζήτημα, Πρωθυπουργός και Υπουργοί υποεκτιμούν την κατάσταση και δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας –γι’ αυτό άλλωστε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάναμε την πρόταση μομφής-:

Όσο αφορά στην πανδημία. έχουμε μια ακόμα αρνητική «πρωτιά» στους σκληρούς δείκτες. Το τελευταίο διάστημα είμαστε πρώτοι –και μάλιστα σε τριπλάσιο- αριθμό θανάτων από τον μέσο όρο της Ευρώπης αλλά η Κυβέρνηση κάθε τόσο κηρύσσει την …λήξη της. Το ΕΣΥ σήμερα έχει 10 χιλιάδες λιγότερους υγειονομικούς σε σχέση με πέρσι ενώ καμία ενίσχυση δεν έγινε ειδικά στα νησιά μας που υποφέρουν. Για πρώτη φορά η Κως δεν έχει παθολόγο ούτε επαρκή αριθμό νεφρολόγων και έχει μόνο έναν καρδιολόγο. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα στην Κάλυμνο όπως και στη Ρόδο με τις γνωστές ελλείψεις ιδιαίτερα σε αναισθησιολόγους».

«Η συμφωνία που είχαμε κάνει επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς περιλάμβανε προϋπολογισμένες 10.000 προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών σε μια τετραετία, αρχής γενομένης από το 2019.  Έγιναν μόλις 1000 που προλάβαμε να κάνουμε εμείς. Γιατί; Διότι σκοπός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση της Υγείας».

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ