Πόλεμος στο Ισραήλ: Βομβαρδίστηκε η Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα – Αναφορές για δύο νεκρούς | «Βρισκόμαστε σε σημείο παγκόσμιας καμπής» λέει ο Μπάιντεν – Τι θα πει στο διάγγελμα

0
8589

Ο αριθμός των ατόμων μέσα στην εκκλησία ήταν 50, η πλειονότητα των οποίων παιδιά και γυναίκες – «Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος – Δείτε φωτογραφίες

Το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα ανακοίνωσε την κατάρρευση κτιρίου της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στην κεντρική πόλη ως «αποτέλεσμα ισραηλινών επιδρομών».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο αριθμός των ατόμων μέσα στην Εκκλησία ήταν 50, η πλειονότητα των οποίων είναι παιδιά και γυναίκες.

«Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, που βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία που βομβαρδίστηκε στη Γάζα.

«Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι πάνω από 40 άτομα στο μοναστήρι.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες μετά την επίθεση:

 

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη συνοικία Al-Zaytoun στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας ένα κορίτσι και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους με διάφορους τραυματισμούς και προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε τμήματα του κτιρίου της εκκλησίας ενώ σε ένα κτίριο δίπλα στην εκκλησία καταστράφηκε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Είχαν πάει στην εκκλησία για να βρουν καταφύγιο.

ekklisia_2
ekklisia1
ekklisia2

Η εκκλησία βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το National Arab Baptist Hospital, που συνδέεται με την Αγγλικανική Επισκοπική Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ, όπου την περασμένη Τρίτη βομβαρδίστηκε, με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων πολιτών.

Περίπου 1.000 Παλαιστίνιοι Χριστιανοί ζουν στη Γάζα, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στην Ορθόδοξη και Καθολική εκκλησία, εκτός από την παρουσία της εκκλησίας των Βαπτιστών.

Ορισμένοι Χριστιανοί πολίτες κατέφυγαν σε εκκλησίες και τα συνδεδεμένα κτίριά τους, αφού τα σπίτια ορισμένων από αυτούς καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, και αναζήτησαν καταφύγιο.

Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας. Βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο Αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.

Πόλεμος στο Ισραήλ: «Βρισκόμαστε σε σημείο παγκόσμιας καμπής» λέει ο Μπάιντεν – Τι θα πει στο διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο

Θα «προετοιμάσει» τον αμερικανικό λαό για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια 100 δισ. δολαρίων για Ισραήλ, Ουκρανία και Ταϊβάν

biden-oval-office-m1

Με τον ισραηλινό στρατό να έχει πάρει το «πράσινο φως» για χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, οι εξελίξεις στην περιοχή είναι καταιγιστικές και, κάθε ώρα που περνάει, μας φέρνει πιο κοντά στην επέμβαση-«απάντηση» στη Χαμάς.

Στις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), αναμένεται διάγγελμα από τον Τζο Μπάιντεν για όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκονται ήδη δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

O Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει από το Οβάλ Γραφείο, προκειμένου να «προετοιμάσει» τον αμερικανικό λαό για δύο επερχόμενες εξελίξεις. Το πρώτο είναι ότι ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει και να γίνει σφοδρότερος λόγω της χερσαίας επέμβασης, όμως -όπως θα πει- το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και τους πολίτες του απέναντι στη βαρβαρότητα της Χαμάς.

Το δεύτερο, είναι πως θ’ ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια 100 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταϊβάν. Χρήματα που, όπως θα πει, είναι απαραίτητα, καθώς το κόστος της μη χρηματοδοτικής εμπλοκής της Αμερικής θα είναι πολύ μεγαλύτερο στο μέλλον. Στο διάγγελμά του αναμένεται να στείλει και πάλι μήνυμα στο Ιράν και σε άλλους παίχτες στην περιοχή να μείνουν μακριά από τα πεδία των μαχών.

Λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μία ανάρτηση στο Twitter, κρούοντας κώδωνα κινδύνου. «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο συνεχιζόμενος βίαιος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Βρισκόμαστε σε σημείο παγκόσμιας καμπής, που είναι μεγαλύτερο από κάθε κόμμα ή πολιτική. Απόψε θα απευθυνθώ στο έθνος από το Οβάλ Γραφείο».

Οι επιδιώξεις του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή με το βλέμμα και στην επανεκλογή του

Ο Μπάιντεν ξεπέρασε κάθε άλλον πρόσφατο Αμερικανό ηγέτη στην έκφραση υποστήριξης προς το Ισραήλ -στρατιωτικής και διπλωματικής – μετά την 7η Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς ξεχύθηκε απροσδόκητα από την Λωρίδα της Γάζας και σκότωσε εκατοντάδες Ισραηλινούς.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει ωστόσο να εμφανιστεί ως η δύναμη που συγκρατεί το εβραϊκό κράτος από την υιοθέτηση μίας ακόμη πιο επιθετικής προσέγγισης και επενδύει στην επίδειξη της μαζικής αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος για να αποτρέψει τη σύμμαχο του Ιράν, Χεζμπολάχ, να εισβάλει στο Ισραήλ.

Παραμένει ασαφές σε ποια έκταση οποιοσδήποτε από τους στόχους αυτούς μπορεί να επιτευχθεί -ωστόσο, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορέσουν να αποσπάσουν μία συμφωνία για την σταθεροποίηση της περιοχής ή τουλάχιστον για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης, θα βοηθήσει τον Μπάιντεν στον αγώνα για την επανεκλογή του και θα ενισχύσει το τραυματισμένο κύρος των ΗΠΑ.

Αμερικανική ταξιδιωτική οδηγία

Νωρίτερα σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ταξιδιωτική οδηγία, καλώντας τους Αμερικανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί «σε όλον τον κόσμο», λόγω των εντάσεων και των κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσουν με αφορμή τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ συνιστά σε όλους τους Αμερικανούς να είναι προσεκτικοί με κάθε συμβάν έντασης και βίας που μπορεί να τους αφορά. Η οδηγία αφορά όλες τις χώρες του κόσμου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει: «Λόγω της αυξημένης έντασης σε διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο και της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Η Ουάσινγκτον καλεί τους Αμερικανούς να είναι σε εγρήγορση κυρίως σε τουριστικές περιοχές και να βρίσκονται σε επικοινωνία με τις προξενικές αρχές. Στη ταξιδιωτική οδηγία δεν προσδιορίζεται κάποια συγκεκριμένη χώρα ή τοποθεσία.

Διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Όχθη, το Ιράν, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τυνησία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Στη Βηρυτό, η αστυνομία απώθησε με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση τους διαδηλωτές που εκτόξευσαν αντικείμενα κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει για κάθε χώρα του κόσμου χωριστές οδηγίες ενώ τις κατατάσσει σε τέσσερα επίπεδα. Η Ελλάδα είναι στο επίπεδο 1, το χαμηλότερο, γεγονός που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί καλούνται να τηρούν τα συνήθη μέτρα προστασίας («normal precautions»).

Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ αναχαίτισε πυραύλους Κρουζ από τους Χούτι της Υεμένης που πιθανόν στόχευαν το Ισραήλ

Τι θέλει να πετύχει το Ισραήλ με την εισβολή στη Γάζα - Διεθνής ανησυχία για ανάφλεξη αν εμπλακεί η Χεζμπολάχ

Υπάρχει σχέδιο εισβολής αλλά όχι εξόδου – «Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα», είπε σε στρατιώτες υπ. Άμυνας του Ισραήλ – Εμψύχωσ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Παλαιστίνιος γιατρός αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το παιδί του νεκρό

«Δεν ξέρω γιατί έβαλαν στόχο την κατοικία μας, εκεί μένουν ο αδελφός μου και η οικογένειά του», είπε ο άνδρας

Τα θηριώδη «Doomsday» του Μπάιντεν: Ιπτάμενα φρούρια που θα διασφαλίσουν την διακυβέρνηση σε περίπτωση καταστροφής

Οι ΗΠΑ διαθέτουν 4 και πάντα ένα λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως – Είναι σχεδιασμένο να αντέχει ακόμη και σε περιβάλλοντα πυρηνικού πολέμου – Δείτε βίντεο

Πόλεμος στη Γάζα: Για ποιο λόγο τα αραβικά κράτη είναι τόσο απρόθυμα να δεχτούν Παλαιστίνιους
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ