Τεθωρακισμένα των Ισραηλινών οδεύουν προς τη Γάζα – Φόβοι για την εμπλοκή της Χεζμπολάχ | Σε αυξημένοι επιφυλακή οι Αμερικανοί για να αποτραπεί γενίκευση των συγκρούσεων

1
5266

Σε αυξημένοι επιφυλακή οι Αμερικανοί για να αποτραπεί γενίκευση των συγκρούσεων στην περιοχή – Μετά το USS Ford και το αεροπλανοφόρο Eisenhower στη Μεσόγειο – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Προ των πυλών βρίσκεται η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα μετά τη λήξη ενός ακόμη τελεσιγράφου για απομάκρυνση των αμάχων από την βόρεια περιοχή της Γάζας και την πόλη της Γάζας.

Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) είχαν ανακοινώσει ότι θα επιτρέψουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτεθούν στην ευρύτερη περιοχή της οδού Σαλάχ α-Ντιν από τις 10:00 π.μ. έως τη 1:00 μ.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη είναι 2.383 Παλαιστίνιοι νεκροί, ενώ σε 10.814 ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με πηγές στο παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Βίντεο από τη Σντερότ: Άρματα μάχης με στρατιώτες παίρνουν θέσεις μάχης κοντά στη Γάζα για να εντοπίσουν πιθανή αντίσταση από στρατιώτες της Χαμάς, απλώνονται προς τη μεθόριο της Γάζας

Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζονται εικόνες ισραηλινών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (APC) που κατευθύνονται σήμερα προς τα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας στο νότιο Ισραήλ. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας προσπαθούν αυτή τη στιγμή να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα ενόψει της επικείμενης χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από την αυξανόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων της Γάζας για μια εκστρατεία από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, όπως δήλωσε το Ισραήλ, με στόχο την εξάρθρωση της μαχητικής ομάδας.

gaza-tanks-1
gaza-tanks-12
gaza-tanks-13
gaza-tanks-14

Στα νότια της πόλης Σντερότ και συγκεκριμένα εκεί όπου ο ισραηλινός στρατός έχει δημιουργήσει τα αναχώματά του βρέθηκε ο απεσταλμένος του protothema.gr.

Πρόκειται για ένα σημείο από το οποίο τα τανκ του ισραηλινού στρατού ρίχνουν βόλες προς τη Γάζα η οποία βρίσκεται σε απόσταση επτά χιλιομέτρων.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες με τα τανκ του ισραηλινού στρατού:

WhatsApp-Image-2023-10-15-at-12_22_36-PM-_1_
WhatsApp-Image-2023-10-15-at-12_22_36-PM

Η εκκένωση της Σντερότ

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής οι Times of Israel μετέδωσαν ότι τις επόμενες ώρες πρόκειται να ξεκινήσει η εκκένωση της πόλης. Οι κάτοικοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο των ανδρών της Χαμάς πρόκειται να μεταφερθούν στην Εϊλάτ, την Ιερουσαλήμ ή ακόμη και το Τελ Αβίβ, όπου θα διαμείνουν σε ξενοδοχεία.

Ο δήμος υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι η εκκένωση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά συνιστά στους κατοίκους να φύγουν από την περιοχή, που έχει περίπου 7.000 σπίτια. Την ίδια ώρα η Χαμάς θέλοντας να απαντήσει στις ισραηλινές επιθέσεις βομβαρδίζει τη Σντερότ με ρουκέτες.

Το USS Eisenhower των ΗΠΑ στην περιοχή

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο «για να αποτρέψουν εχθρικές ενέργειες κατά του Ισραήλ ή οποιεσδήποτε προσπάθειες για τη διεύρυνση αυτού του πολέμου».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε αργά το Σάββατο ότι η παρουσία του USS Eisenhower και των θυγατρικών του πολεμικών πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο σηματοδοτεί την «ακλόνητη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια του Ισραήλ και την αποφασιστικότητά μας να αποτρέψουμε οποιονδήποτε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει αυτόν τον πόλεμο».

Το Αϊζενχάουερ εντάσσεται στην ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων USS Ford, η οποία έφτασε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα «στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αποτρέψουμε εχθρικές ενέργειες κατά του Ισραήλ ή οποιεσδήποτε προσπάθειες για τη διεύρυνση αυτού του πολέμου μετά την επίθεση της Χαμάς», δήλωσε ο Όστιν.

Το πεδίο της μάχης και η εμπλοκή της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ο Αλί Καντί, διοικητής της επίλεκτης μονάδας Nukhba της Χαμάς που επέβλεπε την επίθεση στο Κιμπούτς Νιρίμ, σκοτώθηκε σε πλήγμα στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

Ο εκπρόσωπος των IDF, R Adm Daniel Hagari, επανέλαβε το βράδυ του Σαββάτου τις εκκλήσεις του προς τους αμάχους να μετακινηθούν νότια του ποταμού Γάζα- περίπου το ήμισυ του εγκλωβισμένου πληθυσμού της λωρίδας των 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων πιστεύεται ότι έχει πλέον μετακινηθεί στο νότιο μισό της επικράτειας. Οι IDF δήλωσαν την Κυριακή ότι ένας τρίτος δρόμος είχε χαρακτηριστεί ως «ασφαλής διαδρομή».

Νωρίτερα λιβανέζοι μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν σήμερα ένα πύραυλο εναντίον μεθοριακού χωριού στο βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματισθούν τρεις άλλοι, ανακοινώθηκε από τη Χεζμπολάχ και ισραηλινούς γιατρούς. Οι γιατροί είχαν αρχικά ανακοινώσει πως δύο άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την επίθεση στο χωριό Στούλα, μια αγροτική κοινότητα απέναντι από την κοινότητα Άιτα α-Σαμπ του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως πλήττει τον Λίβανο σε αντίποινα. Ο στρατός απαγόρευσε επίσης σήμερα την πρόσβαση του κοινού σε μια ζώνη σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα σύνορα του Λιβάνου και ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του εμποδίζει εσκεμμένα την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών GPS εκεί καθώς και στο νότιο μέτωπο με τη Γάζα.

Οι παρεμβολές στη λειτουργία του GPS μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες εφαρμογών, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X ο επικεφαλής ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Το Βερολίνο προειδοποιεί τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Λίβανο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε σήμερα τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Λίβανο, επικαλούμενο τον κίνδυνο επιθέσεων και ενδεχόμενη νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Το Ισραήλ παραμένει ο διακηρυγμένος στόχος ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφέρει στον ιστότοπό του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Θρήνος για τους αμάχους

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιπτώσεις τις τελευταίες 48 ώρες, οι άμαχοι που διαφεύγουν έχουν πληγεί από πυρά ρουκετών, αφήνοντας ορισμένους με τον φόβο ότι θα σκοτωθούν αν προσπαθήσουν να κινηθούν προς τα νότια. Ο παγκόσμιος οργανισμός δήλωσε ότι μια τέτοια έξοδος σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι «λογιστικά αδύνατη». Στο Ισραήλ, δόθηκαν την Κυριακή εντολές για την πλήρη εκκένωση της πόλης Σντερότ, λιγότερο από ένα μίλι από τη Γάζα, μέχρι το σούρουπο.

Νωρίς την Κυριακή, η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ προειδοποίησε για «εκτεταμένες συνέπειες» εάν δεν σταματήσουν αμέσως τα «εγκλήματα πολέμου και η γενοκτονία» του Ισραήλ. «Την ευθύνη των οποίων φέρουν ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη που κατευθύνουν το Συμβούλιο προς ένα αδιέξοδο».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταδίκασε την εντολή του Ισραήλ να εκκενώσει 22 νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα, τα οποία νοσηλεύουν περισσότερους από 2.000 ασθενείς. Ο οργανισμός δήλωσε ότι η εκκένωση «θα μπορούσε να ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη» για τους ασθενείς στους οποίους περιλαμβάνονται νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες και άτομα σε εντατική θεραπεία.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας ανθρωπιστικών υποθέσεων και συντονιστής έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, προειδοποίησε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα «γίνεται γρήγορα αφόρητη».

Η οδηγία εκκένωσης καλύπτει μια περιοχή με 1,1 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της περιοχής. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» Παλαιστίνιοι έχουν κατευθυνθεί προς το νότο μέχρι στιγμής.

Το Σάββατο, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι «δεν θα υπάρξει μετανάστευση από τη Γάζα προς την Αίγυπτο» μετά την εντολή του Ισραήλ για εκκένωση και ότι η Αίγυπτος «καλωσορίζει τον παλαιστινιακό λαό, αλλά όχι στη βάση της μετανάστευσης ή της εξόδου». Ο Haniyeh συναντήθηκε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Hossein Amir Abdollahian, στη Ντόχα του Κατάρ το Σάββατο, με τη Χαμάς να δηλώνει ότι οι δύο τους συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων της Χαμάς.

Η Γάζα και ο ρόλος της Αιγύπτου

Το αμόκ της Χαμάς κατά το οποίο μαχητές της πυροβόλησαν, μαχαίρωσαν και έκαψαν μέχρι θανάτου περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ προκάλεσε μια εβδομάδα φονικών ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα. Αξιωματούχοι υγείας στην περιοχή δήλωσαν την Κυριακή ότι από την απάντηση του Ισραήλ σκοτώθηκαν 2.329 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 9.714. Όπως και στην ισραηλινή πλευρά, οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άμαχοι.

Στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου καταφθάνουν πτήσεις βοήθειας με είδη πρώτης ανάγκης για τη Γάζα, εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στην περιοχή.

Η Αίγυπτος ελέγχει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα, αλλά βάσει συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου μετά την κατάληψη του πλήρους ελέγχου της Γάζας από τη Χαμάς το 2007, οι προμήθειες που εισέρχονται από το νότο απαιτούν ισραηλινή έγκριση. Μετά την επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο, το Ισραήλ έχει διακόψει την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση της περιοχής, ενέργειες που ο ΟΗΕ θεωρεί εγκλήματα πολέμου.

Γίνονται διαπραγματεύσεις για να ανοίξει η Ράφα για τους ξένους και διπλούς υπηκόους που διαφεύγουν από τη Γάζα, αλλά το πέρασμα παρέμενε κλειστό από το μεσημέρι της Κυριακής.

Το πρωί της Κυριακής, οι IDF δήλωσαν ότι 279 στρατιώτες τους έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας είναι 126.

Εκατοντάδες συγγενείς των αγνοουμένων συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή τους.

«Αυτή είναι η κραυγή μου προς τον κόσμο: σας παρακαλώ βοηθήστε να φέρω την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου και τα τρία παιδιά μου», δήλωσε ο Αβιχάι Μπροτζ από την Κφαρ Αζά. Πολλοί εξέφρασαν την οργή τους προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι εξακολουθούν να μην έχουν καμία πληροφορία για τους αγαπημένους τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Μετά τη φονική επίθεση της Χεζμπολάχ το Ισραήλ αποκλείει τα σύνορα με τον Λίβανο

Μαρτυρία από το Ισραήλ – «Δεν ξέρω πότε θα ξαναδώ τα παιδιά μου» – Νοσοκόμα μιλά για τον εφιάλτη του πολέμου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ