Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ασφυκτικό κλοιό η πρωτεύουσα, λιμοκτονούν οι άμαχοι στη Μαριούπολη

0
706

Ρωσικά άρματα μάχης πλησιάζουν το Κίεβο – «Οι μισοί κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν φύγει»

Ουκρανία
Όλες οι εξελίξεις στην Ουκρανία
AP Photo/Efrem Lukatsky

Ουκρανία: Μαίνεται για 14η ημέρα ο πόλεμος – Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Βομβαρδισμοί σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας σημειώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στην 15η ημέρα.

Σήμερα αναμένεται με ενδιαφέρον η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα, στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη σκιά του βομβαρδισμού μαιευτηρίου στην Μαριούπολη με τις εικόνες να προκαλούν αποτροπιασμό και παγκόσμια καταδίκη.

Δείτε LIVE εικόνα από το Κίεβο

Ουκρανία: Ανθρωπιστικό δράμα στην Μαριούπολη! Λιμoκτονούν οι κάτοικοι – Τσακώνονται για τα τρόφιμα

Ουκρανία: Ανθρωπιστικό δράμα στην Μαριούπολη! Λιμoκτονούν οι κάτοικοι - Τσακώνονται για τα τρόφιμα
Πολιορκημένοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο.
AP

Πόλεμος στην ΟυκρανίαΣτην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

«Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη», είπε ο Σάσα Βολκόφ, από τη Μαριούπολη, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης. «Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό (…) Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους», συνέχισε.

Πολιορκημένοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών απέτυχαν κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος. Η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν το «έγκλημα πολέμου», η Ρωσία από την πλευρά της υποστήριξε ότι στο κτίριο στεγάζονταν Ουκρανοί υπερεθνικιστές μαχητές.

«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τσακώνονται για το φαγητό. Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη, είπε ο Σάσα Βολκόφ που εργάζεται για τον Ερυθρό Σταυρό. Έχει ήδη οργανωθεί μια «μαύρη αγορά» όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας, πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι δεν έχουν πού να πάνε και συχνά μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην πόλη επισκέφθηκαν τα κατεστραμμένα σπίτια για να δώσουν τρόφιμα στους ενοίκους τους, για να επιβιώσουν για λίγες ημέρες.

«Πολλοί από εμάς αρρωστήσαμε εξαιτίας του κρύου και της υγρασίας», πρόσθεσε.

Περίπου 65 άνθρωποι κρύβονται στο κτίριο όπου βρίσκεται ο Βολκόφ. «Το καταφύγιο στο υπόγειο είναι αποκλειστικά για τα παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι άλλοι, άνω των 12 ετών, κοιμούνται στα γραφεία» εξήγησε.

 

Ενισχύεται το μέτωπο γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας – Άμεσος στόχος η κατάληψη της Μαριούπολης – Επόμενος στόχος η Οδησσός και ο αποκλεισμός της Ουκρανίας από τη θάλασσα – Οι Ρώσοι κατέλαβαν δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στα ανατολικά της Ουκρανίας

Νέες μονάδες ρωσικών τεθωρακισμένων και τανκς εμφανίστηκαν στα βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στην οποία φέρεται να βρίσκεται και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή δίκτυα, οι μάχες στα προάστια του Κιέβου διεξάγονται σώμα με σώμα, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να κερδίζουν -έστω και λίγο- έδαφος, καθιστώντας την πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση και στους χιλιάδες αμάχους που έχουν μείνει στη μεγάλη πόλη, ασφυκτική.

Το μεγάλο δράμα, ωστόσο, λαμβάνει χώρα στη Μαριούπολη. Η πόλη, στην οποία είναι και πιο έντονο το ελληνικό στοιχείο, θεωρείται στραηγικής σημασίας για τους Ρώσους, καθώς η κατάληψή της θα «κλείσει» ολόκληρη την περιοχή της παραλίας στη θάλασσα του Αζόφ, μέχρι την Οδησσό. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει περιοχές της πόλης, ωστόσο οι μάχες συνεχίζονται δρόμο-δρόμο και φυλάκιο-φυλάκιο. Το μεγάλο ζήτημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνονται από διεθνείς οργανισμούς, είναι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άμαχοι. Αναφορές κάνουν λόγο για σοβαρότατες ελλείψεις σε φαγητό, νερό και άλλα απαραίτητα για τη διαβίωση αγαθά. Η πόλη είναι αποκλεισμένη, τόσο από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες την πολιορκούν, όσο και από τους Ουκρανούς, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες για επιθέσεις ουκρανικών μονάδων σε πολίτες που επιχείρησαν να διαφύγουν προς τα ρωσικά σύνορα.

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται και η κατάληψη από τα ρωσικά στρατεύματα δύο σταθμών συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία. Η κατάληψη πηγών ενέργειας από τις ρωσικές δυνάμεις είναι κομβικής σημασίας και όπως φαίνεται, η στρατιωτική ηγεσία έχει καταρτίσει ειδικό σχέδιος δράσης, προκειμένου να καταλάβει και απενεργοποιήσει κάθε σημείο στρατηγικής σημασίας στην Ουκρανία.

Σε τραγική κατάσταση ο άμαχος πληθυσμός στη Μαριούπολη

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει σήμερα από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης,  πλέον δεν έχουν φαγητό, νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμό ή ιατρική περίθαλψη. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επισημαίνει ότι οι κάτοικοι βρίσκονται εν μέσω μιας «ολοένα και πιο δεινής και απελπιστικής» ανθρωπιστικής κατάστασης.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας Σάσα Βόλκοβ σε ηχητικό μήνυμα περιέγραψε τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σημειώνοντας ότι «πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά».

 

017_246257
017_246260

Η έλλειψη φαγητού έχει οδηγήσει σε επιθέσεις του ενός προς τον άλλον. Κάποιοι ξεκίνησαν να καταστρέφουν ένα αυτοκίνητο για να βγάλουν τη βενζίνη.

Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία έχουν λεηλατηθεί ενώ οι άνθρωποι αρρωσταίνουν λόγω του κρύου. Η οργάνωση διατηρεί το καταφύγιο μόνο για παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών κοιμούνται στο γραφείο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η οργάνωση θα έχει φαγητό για λίγες ημέρες. Πολλά από τα μέλη της αντιπροσωπίας έχουν ήδη αρρωστήσει, λόγω του κρύου, ενώ προσπαθούν να τηρούν τα πρότυπα υγιεινής όσο περισσότερο γίνεται, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.

mar1
mar2

Ρωσικά στρατεύματα σε σταθμούς φυσικού αερίου

Η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, προειδοποίησε σήμερα ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου. Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε άμεσα η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χάρκοβο είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της λειτουργίας των σταθμών.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εισβολή της στην Ουκρανία εντείνει τις ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη. Περίπου 41,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη το 2021, καθιστώντας τον αγωγό αυτόν τη βασική οδό εφοδιασμού. Ο όγκος αυτός ήταν πάντως μειωμένος κατά 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς η Μόσχα αναζητά εναλλακτικές οδούς διανομής.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Σλοβακία από την Ουκρανία μέσω του συνοριακού σημείου Βέλκε Καπουσάνι ήταν σταθερές τη στιγμή που γινόταν το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς.

Ο φορέας εκμετάλλευσης των αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας OGTSU είπε ότι οι προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να εισέλθουν στους δύο σταθμούς δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού και τη συνέχεια της λειτουργίας του δικτύου. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τη διαμετακόμιση (φυσικού αερίου)», είπε στο Reuters ο επικεφαλής της OGTSU, Σέρχιι Μακόγκον.

«Η πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε τη ροή φυσικού αερίου, όπως αποδείξαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες», ανέφερε η OGTSU στο Twitter. «Εάν υπάρχουν διακοπές/ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξηγήστε στους πολίτες σας ποιος φταίει».

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα εκπληρώνει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου και ότι το σύστημα διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας λειτουργεί στο 100%. «Είναι εντυπωσιακό, αλλά είναι αλήθεια. Τα κάνουμε όλα αυτά», είπε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Πάβελ Σορόκιν είπε εξάλλου ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εγγυηθούν την ασφάλεια της λειτουργίας και την προστασία των εγκαταστάσεων στους σταθμούς συμπίεσης του Νοβοπσκόφ και του Κουπιάνσκ.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ