Πόλεμος στην Ουκρανία: Εφιαλτική νύχτα σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών| Συμφωνία μόνο στις διόδους για τους αμάχους

0
547

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλη μια εφιαλτική νύχτα σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών

kievo-vomva3

Στο «κενό» έπεσαν οι προσπάθειες για εξεύρευση λύσης κατά τον δεύτερο γύρο συνομιλιών – Οι Ρώσοι επιμένουν στα περί πολέμου και οι Ουκρανοί στα περί προάσπισης της εδαφικής κυριαρχίας τους – Στο επίκεντρο των σφοδρών επιθέσεων η ουκρανική πρωτεύουσα

Στο ίδιο έργο θεατές οι Ουκρανοί πολίτες που θα βιώσουν ακόμη μια εφιαλτική νύχτα, με τους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές να υπενθυμίζουν τη βαρβαρότητα της ρωσικής εισβολής. Οι σειρήνες εξακολουθούν να ηχούν στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι κάτοικοι παραμένουν βυθμισμένοι στον τρόμο και την αβεβαιότητα, ενώ το διπλωματικό θρίλερ κλιμακώνεται.

Παρά τις προσπάθειες για διπλωματική λύση, οι ρωσικές δυνάμεις «σφίγγουν» τον κλοιό γύρω από πόλεις της Ουκρανίας, σφυροκοπώντας Μαριούπολη και Χάρκοβο, ενώ επιμένουν ότι έχουν καταλάβει τη Χερσώνα.

Οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της χώρας, ωστόσο συμφωνήθηκε η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων, αλλά και η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από κοινού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκκένωσης των περιοχών. Θα υπάρξει και τρίτος γύρος συνομιλιών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο οι προσπάθειες να «περιχαρακωθεί» ο ρωσικός μεγαλοϊδεατισμός έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμιο ζήτημα. Η διεθνής κοινότητα εμπλέκεται σε ένα ράλι. Κυρώσεις, αποκλεισμοί, προειδοποιήσεις, όλα στοχεύουν να «φρενάρουν» τα μεγαλεπίβολα σχέδια επεκτατισμού του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ελπίδες να βρεθεί κάποια συμβιβαστική οδός στον νέο γύρο συνομιλιών της Πέμπτης έπεσαν στο «κενό». Ναυάγιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η δεύτερη προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός ύστερα από τις συνομιλίες Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών. Ο πήχης, πάντως, δεν είχε τεθεί ποτέ ψηλά, καθώς μετά τον πρώτο αποτυχημένο γύρο συζητήσεων, κορυφαίοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και του Κιέβου κρατούσαν μικρό καλάθι.

Μελανή ένδειξη το γεγονός ότι εν μέσω δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων, ανάμεσα στις δύο πλευρές,  οι Ρώσοι εξακολουθούσαν να βομβαρδίζουν πόλεις, με πυρά να πλήττουν πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια και ατμοηλεκτρικό στην πόλη Ακτίρκα.

Παράλληλα, ο Πούτιν διαβεβαίωσε κατά τη συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του ότι δεν σταματά τον πόλεμο, ενώ ο Ουκρανό πρόεδρος διατράνωσε ξανά την πρόθεσή του να υπερασπιστεί μέχρι τέλους την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.

Για τια αρχές της ερχόμενης εβδομάδες είναι προγραμματισμένος ο τρίτος γύρος συνομιλιών, με τον αριθμό των νεκρών αμάχων να αυξάνεται ανησυχητικά.

Οι πόλεις που πλήττονται περισσότερο από τη σύρραξη, μαζί με την ανατολική Ουκρανία, είναι η πρωτεύουσα – το Κίεβο – όπου κάθε βράδυ σημειώνονται εκρήξεις,  η Χερσώνα με τα πυρά να πέφτουν απανωτά και η Ζαπορίζια λόγω του πηρηνικού σταθμού που διαθέτει.

Το CNN σταχυολόγησε και παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα, που βρίσκονται σε εξέλιξη, μετά από επτά μέρες πολιορκίας…

Η Ρωσία «σφίγγει τη θηλιά» στο νότο της Ουκρανίας: Οι ρωσικές δυνάμεις μάχονται για να πάρουν τον έλεγχο στρατηγικών πόλεων στη νότια Ουκρανία (μετά το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ), μετά από μέρες έντονων μαχών.

xartis_1

Η Μαριούπολη υπό «ασφυκτική» πολιορκία: Ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι ο ρωσικός στρατός δημιουργεί μια «ανθρωπιστική καταστροφή» στην πόλη – λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Σήμερα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης κατήγγειλε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει διαρκώς και σκοπίμως κρίσιμης σημασίας αστικές υποδομές, αφήνοντάς την πόλη χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτροδότηση και εμποδίζοντας την είσοδο προμηθειών ή την απομάκρυνση ανθρώπων.

Μάχη στη Χερσώνα: Ο δήμαρχος της πόλης Χερσώνα με τους 290.000 κατοίκους στη νότια Ουκρανία ανέφερε ότι έπεσε την Τετάρτη στα χέρια των Ρώσων, τονίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις την έχουν εγκαταλείψει. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ασαφής, σύμφωνα με τις βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ οι μάχες συνεχίζονται τόσο μέσα στους δρόμους της πόλης, όσο και στα περίχωρα.

Κύμα προσφύγων: Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) είχε καταγράψει ακριβώς 1.002.860 πρόσφυγες στην σχετική ιστοσελίδα της στις 10:00 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης, ήτοι 128.834 περισσότερους από προηγούμενη καταμέτρηση που είχε δώσει χθες, Τετάρτη, το μεσημέρι στη δημοσιότητα.

Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια: Τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, έχουν πάρει, πλέον, οι Ρώσοι στρατιώτες κι έχουν ενημερώσει σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (IAEA), όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ραφαέλ Γκρόσι. Ο Γκρόσι ανέφερε πως το προσωπικό του σταθμού, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και διαθέτει έξι από τους 15 αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε τις εργασίες του, ενώ τα επίπεδα ακτινοβολίας «παραμένουν κανονικά», στις εγκαταστάσεις του.

xarakomata-arthro

Προετοιμάζονται για επίθεση στην Οδησσό: Η πόλη στην οποία βρίσκεται η κύρια ναυτική βάση της Ουκρανίας προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση, καθώς μια ντουζίνα ρωσικά πολεμικά πλοία την κυκλώνουν, μέσω της Κριμαίας. Οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούν νάρκες στο παραλιακό μέτωπο και μεταλλικά οδοφράγματα για να εμποδίσουν την κίνηση των πολεμικών αρμάτων.

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για εκεχειρία: Ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας στη Λευκορωσία την Πέμπτη. Ο πρώτος γύρος τη Δευτέρα διήρκεσε πέντε ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς σημαντική εξέλιξη. «Δημιουγήθηκαν προϋποθέσεις να βρεθούν κοινά σημεία», αλλά όχι κάτι περισσότερο, δήλωσε μετά τον «μαραθώνιο» της Δευτέρας ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, Βλάντιμιρ Μεντίνσκι.

Η Μόσχα αλλάζει τακτική: Τα ρωσικά στρατεύματα εμπλέκονται, πλέον, σε πιο άμεσες επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας αφού οι προσπάθειες να περικυκλώσουν βασικούς στόχους, όπως το Κίεβο, δεν εξελίχθηκαν όπως εκτιμούσαν, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Έτσι, οδομαχίες και συγκρούσεις σώμα με σώμα σημειώνονται τις τελευταίες ώρες σε διάφορες πόλεις.

Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο: Στη βορειοανατολική Ουκρανία, 34 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Παράλληλα, η εισαγγελία της Λιθουανίας ανακοίνωσε πως άρχισε να διεξάγει έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Στο πλαίσιό της θα ερευνηθούν «στρατιωτικές επιθέσεις σε αμάχους, γιατρούς, καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών θεσμών και άλλων πολιτικών εγκαταστάσεων, που οδήγησαν σε θανάτους ενηλίκων και παιδιών», προστίθεται στη δήλωση της λιθουανικής εισαγγελίας.

xarris_2

Η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας βαθαίνει: Οι κυρώσεις και οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων συνεχίζουν να ανακοινώνονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν προαναγγείλει κι άλλες, επτά ρωσικές τράπεζες έχουν ήδη αποσυνδεθεί απο το σύστημσ SWIFT, οι ρωσικές ποδοσφαιρικές ομάδες αποκλείονται από τις διεθνείς διοπργανώσεις, ενώ η Formula 1 διέκοψε τη συμφωνία της για την διοργάνωση του φετινού ρωσικού Γκραν Πρι, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 23-25 Σεπτεμβρίου.

Η Κίνα αρνείται το υποτιθέμενο αίτημα προς τη Ρωσία για την έναρξη της εισβολής: Η Κίνα απέρριψε μια έκθεση δυτικών μυστικών υπηρεσιών που ισχυριζόταν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τη Ρωσία να καθυστερήσει την εισβολή της μέχρι την ολοκλήρωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Παράλληλα, το Πεκίνο (μαζί με την Άγκυρα) ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία.

Ρωσικά άρματα μπήκαν στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού μπήκαν με άρματα στην πόλη αυτήν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γερασένκο.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εντείνουν τις προσπάθειές για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Οι εργαζόμενοι στον σταθμό κατοικούν στη διπλανή πόλη, την Ενεργκοντάρ.

Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

xeriamain

Συμφωνία για τη διεξαγωγή τρίτου γύρου – Πάνω από 3 ώρες διήρκεσαν οι σημερινές συνομιλίες – Δεν συμφώνησαν για ανακωχή και κατάπαυση του πυρός – Με καθυστέρηση λίγων ωρών πραγματοποιήθηκε η διαδικασία, η οποία κινδύνευσε μέχρι και με ματαίωση

Ολοκληρώθηκε μετά από 3,5 ώρες ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε συμφωνία στο ένα από τα τρία θέματα της ατζέντας και συγκεκριμένα στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διόδων για τους αμάχους. Αντιθέτως, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή στα θέματα της ανακωχής και της κατάπαυσης του πυρός, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα συνεχιστούν οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλα τα μέτωπα.

Δείτε την ανάρτηση του Ουκρανού προεδρικού συμβούλου αμέσως μετά το τέλος του δεύτερου γύρου:

Από νωρίς είχε ξεκινήσει ένα θρίλερ μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο για την ώρα διεξαγωγής, όσο και για το σημείο της συνάντησης. Μάλιστα, υπήρξαν πληροφορίες ακόμη και για πιθανή ματαίωση των συνομιλιών. Τελικά, όμως, μετά από διαβουλεύσεις εκατέρωθεν, οι συνομιλίες ορίστηκε να ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα, αντί για το μεσημέρι που αρχικά είχαν οριστεί, στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

Ο σύμβουλος της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak ανέφερε στο Twitter τα θέματα που είναι στην ατζέντα της συζήτησης με τους Ρώσους.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ξεκινήσαμε να μιλάμε με τους Ρώσους εκπροσώπους. Τα βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη:

1. Άμεση κατάπαυση του πυρός
2. Ανακωχή
3. Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την εκκένωση αμάχων από κατεστραμμένα ή συνεχώς βομβαρδισμένα χωριά/πόλεις».

Η στιγμή που οι δύο αποστολές εισέρχονται στην αίθουσα:

Δείτε εικόνα από την άφιξη της ουκρανικής αποστολής στο σημείο:

Με ελικόπτερο η αποστολή των Ουκρανών

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει ο δέυτερος γύρος των διαπραγματεύσεων, η ουκρανική πλευρά επιβεβαίωσε την αναχώρησή της, με την ανάρτηση-δήλωση του συμβούλου του προέδρου της Ουκρανίας, Mykhailo Podolyak, ο οποίος πέταξε με με ελικόπτερο προς τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.

«Ξεκινάμε σε δύο ώρες. Το ελάχιστο πρόγραμμα είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Περαιτέρω, ανάλογα με τις περιστάσεις» έγραψε ο Νταβίντ Αρακαμία, μέλος της ουκρανικής αποστολής, στο Facebook.

Σημειώνεται ότι η ρωσική πλευρά υποστήριζε ότι οι διαπραγματεύσεις είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσουν στις 2:00 το μεσημέρι, ωστόσο μιλούσε για διαφωνίες των Ουκρανών ως προς την τοποθεσία.

«Οι συνομιλίες θα γίνουν, είμαστε τώρα σε επαφή με την ουκρανική πλευρά, στον ίδιο χώρο όπου είχαν προγραμματιστεί, στο έδαφος της περιοχής Μπρεστ της Λευκορωσίας. Η ρωσική αντιπροσωπεία περιμένει. Αναμένουμε απολύτως ήρεμα για τις 14:00, νομίζω ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 14:00» είπε ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτή και «δεξί χέρι» του Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής που βρίσκεται κοντά στους διοργανωτές των συναντήσεων υποστήριξε ότι η ομάδα των Ουκρανών διαπραγματευτών βρίσκονταν στην Πολωνία και αρνούνταν να ταξιδέψει στο φυσικό καταφύγιο Belovezhskaya Pushcha στη δυτική Λευκορωσία για τις συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν, η ουκρανική πλευρά βρίσκεται στην Πολωνία, αλλά έχει αντιταχθεί κατηγορηματικά στο να γίνει η Belovezhskaya Pushcha ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών», είπε ο Βοσκρεσένσκι.

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι Ουκρανοί εταίροι μας παίζουν με τον χρόνο. Είτε περιμένουν ενισχύσεις, είτε εθελοντές από διεθνείς ταξιαρχίες, είτε Stingers (πύραυλοι επιφανείας-αέρος). Δεν υπάρχει καμία επιθυμία από την πλευρά τους να επιταχυνθούν αυτές οι συνομιλίες», είπε.

Νωρίτερα,  ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία 90 λεπτων με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο  Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε το πρωί ότι ο νέος γύρος των συνομιλιών πρέπει να γίνει την Πέμπτη, όμως «η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να τις αναβάλει».

Υποστήριξε, επίσης, ότι το Κίεβο δεν ενεργεί ανεξάρτητα στις διαπραγματεύσεις. «Και πάλι, η ουκρανική ομάδα βρήκε κάποιο πρόσχημα για να αναβάλει αυτές τις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα λαμβάνουν οδηγίες από την Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτή η χώρα δεν είναι απολύτως ανεξάρτητη», είπε ο Λαβρόφ.

O Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου την «μια ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία μετά την αποτυχία του Κιέβου να επιλύσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς μέσω των συμφωνιών του Μινσκ και τις «κρυφές απειλές για απόκτηση πυρηνικών όπλων».

Ο Λαβρόφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση και σημείωσε ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι «ελάχιστες», όπως είπε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι η μόνη εναλλακτική λύση στις κυρώσεις είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, όμως -όπως πρόσθεσε- ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα μπορούσε να είναι μόνο πυρηνικός πόλεμος.

«Αν γίνει πραγματικός πόλεμος εναντίον μας, τότε αυτοί που κάνουν τέτοια σχέδια θα πρέπει να το σκεφτούν [και] κατά τη γνώμη μου γίνονται τέτοια σχέδια», είπε.

Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Ουκρανοί «προσπαθούν τώρα να χρησιμοποιήσουν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες» και ότι ο κόσμος δεν πρέπει να «βλέπει απλώς αυτήν την ταινία του Χόλιγουντ» στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Συνέκρινε επίσης τις ΗΠΑ με τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ, λέγοντας ότι «πίσω στις μέρες εκείνες, ο Ναπολέων και ο Χίτλερ είχαν στόχο να υποτάξουν την Ευρώπη. Τώρα το κάνουν οι Αμερικανοί».

Ζελένσκι: Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε

Εν τω μεταξύ, καθώς ο Σεργκέι Λαβρόφ μιλούσε στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε ένα νέο βίντεο.

Ανέφερε ότι οι αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας αντέχουν, αλλά λέει ότι δεν έχει σταματήσει ο βομβαρδισμός πόλεων από τη Ρωσία από τα μεσάνυχτα.

Ο Ζελένσκι  είπε ότι η αλλαγή στην τακτική της Ρωσίας – στη στόχευση περιοχών αμάχων – δείχνει ότι η Ουκρανία πέτυχε να αντισταθεί στο σχέδιο της Μόσχας για γρήγορη νίκη μέσω χερσαίας επίθεσης.

«Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα εκτός από την ελευθερία μας», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία προμηθεύεται καθημερινά όπλα από τους διεθνείς συμμάχους της.

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε ευθέως στον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας στον Ρώσο πρόεδρο: «Πήγαινε στο σπίτι σου!» και ότι πρέπει να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους όχι σε όλο τον κόσμο «αλλά στο σπίτι σου». «Υπάρχουν αρκετοί εκεί. Περίπου 150 εκατομμύρια» είπε.

Μετά από μέρες βομβαρδισμών στις πόλεις της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα ανοικοδομηθεί και ότι η Ρωσία θα μάθει για τις «αποζημιώσεις».

«Ακόμα κι αν καταστρέψετε όλους τους ουκρανικούς καθεδρικούς ναούς και τις εκκλησίες μας, δεν θα καταστρέψετε την πίστη μας, την ειλικρινή μας πίστη στην Ουκρανία και τον Θεό, την πίστη στους ανθρώπους», σημείωσε. «Θα ξαναχτίσουμε κάθε σπίτι, κάθε δρόμο, κάθε πόλη».

«Και λέμε στη Ρωσία – μάθετε τις λέξεις «αποζημιώσεις» και «συνδρομές». Θα πληρώσετε πλήρως για όσα κάνατε εναντίον του κράτους μας, εναντίον κάθε Ουκρανού» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ