Συνολικά, όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, νοσηλεύονται 134 ασθενείς, ενώ διασωληνωμένοι βρίσκονται 45 – «Όσο περισσότερο πιστοί είμαστε στην τήρηση των μέτρων, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα στο άμεσο μέλλον για όλους μας, μέσα μου έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία» υπογράμμισε
Στα 743 έφτασαν τα κρούσματα στη χώρα από το νέο κορωνοϊό, καθώς ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης άλλα 48.
Επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας τη σταθερότητα στην αύξηση των κρουσμάτων -και όχι την εκθετική αύξηση- ωστόσο υπογράμμισε πως πρόκειται για μία κρίσιμη εβδομάδα και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες, όπως π.χ. η Ιταλία ή η Κίνα, όπου αλλάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τις τελευταίες ημέρες.
Το πρόβλημα, κατά τον ειδικό, είναι οι πιθανές εστίες αναζωπύρωσης που θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα σε χώρες όπου χαλαρώνουν τα μέτρα, όπως π.χ. στην Κίνα. Όπως φαίνεται, η επιστημονική κοινότητα ήδη προβληματίζεται για τις τυχόν εστίες αναζωπύρωσης.
Ο ίδιος ρυθμός αύξησης καταγράφεται και στους ασθενείς που νοσούν σοβαρά. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ο αριθμός των νοσηλευομένων ανήλθε στους 135 από 114 που είχαν αναφερθεί χθες. Την ίδια δραματική αύξηση αποτυπώνουν τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους, οι οποίοι είναι σήμερα 45 σε Μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας.
Και οι 45 διασωληνωμένοι είναι άνδρες, με μέση ηλικία τα 68 έτη και με χρόνιο σοβαρό νόσημα. Και στους νοσηλευόμενους αποδεικνύεται οτι οι άνδρες αποτελούν το…αδύναμο φύλο, καθώς οι έξι στους δέκα ασθενεις στα νοσοκομεία είναι άνδρες.
«Η διασωλήνωση είναι σημαντική ιατρική πράξη και αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης για όσους ασθενείς εκδηλώνουν σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, σχολιάζοντας την αύξηση των διασωληνωμένων.
Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 20, εκ των οποίων οι 17 είναι άνδρες. Το θετικό νέο, όπως το χαρακτηρίζει κάθε μέρα ο κ. Τσιόδρας, αφορά τα εξιτήρια, καθώς ανέφερε πως έχουν αναρρώσει και εξέλθει από νοσοκομεία 35 άνθρωποι.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανοσίας έναντι του νέου κορωνοϊού και των αντισωμάτων που αποκτούν οι ασθενείς, λέγοντας πως είναι πολύ πρώιμο να μιλήσει κάποιος για ανοσία και προσέθεσε πως θα διεξαχθούν μελέτες αντισωμάτων το επόμενο διάστημα, που θα επιτρέψουν στους ειδικούς να έχουν πληρέστερη εικόνα.
Ο κ. Τσιόδρας, παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι, μεταξύ των 20 νεκρών στη χώρα μας, βρίσκεται και η 41χρονη μητέρα από την Καστοριά, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της και διαγνώστηκε μετά θάνατον με τον φονικό ιό.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ως ένα από τα συμπτώματα και την ανοσμία, επικαλούμενος σχετικά τον Γάλλο σέντερ των Γιούτα Τζαζ, Ρούντι Γκομπέρ, ο οποίος έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό και ανέφερε, μόλις χθες, ότι έχει χάσει την αίσθηση της οσμής.
Συνοψίζοντας τα στοιχεία που προκύπτουν αναφορικά με την εξάπλωση του ιού ανά τον πλανήτη, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως μέχρι στιγμής καταγράφονται 396.000 κρούσματα κορωνοϊού με 17.000 νεκρούς. Παράλληλα, 103.000 ασθενείς ιάθηκαν.
«Θεωρώ ότι οι αριθμοί των διασωληνωμένων και των θανάτων είναι -αναλογικά- πολύ καλύτεροι από αυτούς που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Όσο περισσότερο πιστοί είμαστε στην τήρηση των μέτρων, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα στο άμεσο μέλλον για όλους μας. Μέσα μου έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία αυτή τη στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Διευθύντρια στο «Σωτηρία»: Και οι νέοι νοσούν, έχω 29χρονη στην κλινική
Η διευθύντρια της έβδομης πνευμονολογικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, επιβεβαίωσε πως η έλλειψη γεύσης, η ανοσμία και τα γαστρεντερικά μπορεί να θεωρηθούν συμπτώματα του κορωνοϊού
To γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις νεαρών ασθενών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, τους οποίους προσβάλλει ο κορωνοϊός, αποτυπώνει την κρισιμότητα της κατάστασης, την οποία δεν θα πρέπει να παραβλέπουν οι νεότερες ηλικίες.
«Έχω 29χρονη άρρωστη στην κλινική» δήλωσε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της έβδομης πνευμονολογικής στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, τόνισε ότι ναι μεν είναι γεγονός πως στις αναπνευστικές λοιμώξεις περισσότερο επιρρεπείς είναι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, πόσω μάλλον στον κορωνοιό, κανείς ωστόσο δεν είναι άτρωτος.
«Έχουμε δει να χάνονται και πολλοί νέοι άνθρωπο με γρίπες και με πνευμονίες και νέοι άνθρωποι μπορεί να νοσήσουν» προσέθεσε η κ. Γκάγκα, υπογραμμίζοντας πως αυτό πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας στην αντιμετώπιση του νοσήματος.
«Ανεξάρτητα από το ότι ο νεαρότερος οργανισμός ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού κάθε χρόνο στη γρίπη χάνουμε πολλοί κόσμο, και δεν είναι όλοι πολλοί μεγάλοι», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την διεθύντρια της έβδομης πνευμονολογικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, οι δύο μονάδες στις οποίες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς είναι πλήρεις ενώ, ανεξάρτητα από τις ΜΕΘ, στα νοσοκομεία υπάρχουν αρκετοί ασθενείς με κορωνοϊό χωρίς η κατάστασή τους να θεωρείται κρίσιμη.
Παράλληλα η γιατρός επιβεβαίωσε πως η έλλειψη γεύσης, η ανοσμία και γαστρεντερικά μπορούν να θεωρηθούν συμπτώματα του ιού, εφόσον βέβαια αυτά παρουσιάζονται σε έντονο βαθμό.
Covid-19: Ο πρώτος νεκρός στο ευρωκοινοβούλιο ήταν μόλις 41 ετών
Ενας 41χρονος εξωτερικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ο πρώτος νεκρός των ευρωπαϊκών θεσμών, ο οποίος πέθανε το Σάββατο, 22 Μαρτίου, από επιπλοκές στο αναπνευστικό, αφού χτυπήθηκε από τον κορονοϊό.
Πρόκειται για τον Ιταλό Giancarlo Agostino Di Maria, ο οποίος γεννήθηκε στο Βέλγιο και εργαζόταν στο Τμήμα Πληροφορικής Innovation and Technological Support (ITEC) το οποίο εξειδικευόταν στις τηλεδιασκέψεις της ΕΕ, αναφέρει το Euractiv.
Ο Di Maria εισήχθη στο νοσοκομείο της Sainte-Anne των Βρυξελλών και πέθανε από επιπλοκές στο αναπνευστικό πέντε ημέρες αργότερα. Παρότι δεν έγινε γνωστό αν είχε προβλήματα υγείας στο παρελθόν, εντούτοις οι συγγενείς του ανέφεραν ότι ήταν ένα υγιές άτομο, με αθλητική δραστηριότητα.
Το ευρωκοινοβούλιο που γνωστοποίησε τον θάνατό του ανέφερε ότι έθεσε σε λειτουργία την ιχνηλάτηση όλων των επαφών που είχε ο άτυχος άνδρας το προηγούμενο διάστημα. Οι συνάδελφοι του εκλιπόντος έχουν ειδοποιηθεί και οι ιατρικές υπηρεσίες έχουν τεθεί στην υπηρεσία τους, ενώ οργανώνεται και ψυχολογική υποστήριξη για τους στενούς φίλους και συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Euractiv.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη περιορίσει την πρόσβαση του κοινού στα κτίρια του στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, εν μέσω φόβων ότι οι μεγάλες συγκεντρώσεις θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εξάπλωση της παγκόσμιας επιδημίας.
Newsroom Αθήνα 9,84