Κορωνοϊός – lockdown και «σενάρια της νέας πραγματικότητας»

20
2309

Κορωνοϊός και «σενάρια της νέας πραγματικότητας» 

Το μέλλον… καταφθάνει σε εμάς πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι φανταζόμασταν.

Απ’ όλα έχει το σενάριο… της νέας πραγματικότητας: Lockdown, σεισμούς… λιμούς, καταποντισμούς, επιδρομές αλλοφύλων, ισλαμική τρομοκρατία, ταραχές, αβεβαιότητα.

Σε πρώτη μοίρα μπαίνει αυτή τη στιγμή το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού που είναι και το υπ’ αριθμόν ένα σαρωτικό πρόβλημα ολόκληρου του πλανήτη.

Θα λεγε κανείς πως είμαστε στη φάση που περικλείεται στη φράση: «ο σώζων ευατόν σωθήτω». Αν αναλογιστεί κανείς πόσο «έπαιξε» τους τελευταίους μήνες από πάνω προς τα κάτω το σύνθημα της «ατομικής ευθύνης».

Με άλλα λόγια: Ο καθένας ας σπεύσει να σώσει τον εαυτό του (!) μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο κι όταν θα έχει παραλύσει κάθε έννοια οργανωμένης προστασίας.

Ο χειμώνας είναι προ των πυλών, η έξαρση των ιώσεων δεν έχει ξεκινήσει καν (αναμένεται μόλις αρχίσουν τα πρώτα κρύα).

Ιχνηλατήσεις δεν γίνονται (ειδικά στην Κω)  ενώ -όπως εκτιμάται-κυκλοφορούν άπειρα ασυμπτωματικά κρούσματα τα οποία μεταφέρουν τον ιό σε σπίτια, σχολεία και χώρους εργασίας.

Οι κυρίαρχοι φόβοι των υγειονομικών (που βάζουν μπροστά τα ηθικά διλήμματα που θα προκύψουν) είναι ότι αν συνεχιστεί η ραγδαία αυξητική τάση των κρουσμάτων στη χώρα μας όχι μόνο δεν θα υπάρχουν πια εντατικές αφού θα έχουν φρακάρει, αλλά θα χαθεί κόσμος, όπως έγινε σε άλλες χώρες… χωρίς να μπορεί καν να μπει στο νοσοκομείο.

Εξ αυτού του λόγου το νέο ολικό lockdown κρίθηκε -όπως εξήγησαν στο διάγγελμά τους ο πρωθυπουργός και ο κ. Τσιόδρας- από τώρα αναπόφευκτο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και τη λεγόμενη «αγοραστική κίνηση» ενόψει των Χριστουγέννων (Μην ξεχνάμε πως δεν προλάβαμε να μπούμε καν στην ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο την οποία η τοπική αγορά περίμενε  πως και πως ως μια τονωτική ένεση παράτασης ζωής).

Τώρα, το αν θα αρθεί το Lockdown λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα -όπως δήλωσε σήμερα στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης- «είναι άλλης Κυριακής Ευαγγέλιο»… Γιατί θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων και την εξέλιξη της πανδημίας μέσα στο καταχείμωνο.

Άλλωστε και τον Μάρτιο για 14 μέρες καραντίνα ξεκινήσαμε και με τις παρατάσεις  φτάσαμε το… τρίμηνο.

Ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει στο τέλος; 3,3 δισ. τα μέτρα… (ούτε η Ευρώπη δεν «κόβει» χρήμα μέχρι να ξεπεραστεί η έξαρση της πανδημίας).

Έτσι λοιπόν μετά την επιβίωση από τον κορωνοϊό… έρχεται, οσονούπω, το άλλο εξίσου δραματικό θέμα της οικονομικής επιβίωσης ανθρώπων και οικονομιών. Αφού και ο πιο αδαής μπορεί να καταλάβει τι τεράστιες συνέπειες θα έχει όλο αυτό που ζούμε τώρα για τη ζωή των ανθρώπων σε οικονομικό επίπεδο (αφήνοντας προς το παρόν απέξω το ψυχολογικό και το κοινωνικό), τις δουλειές, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά.

Αν, εν τω μεταξύ, δεν προκύψει κάτι άλλο από τα «σενάρια της νέας πραγματικότητας» με τα οποία ξεκινήσαμε.

Αυτό που χρειάζεται δεν είναι σε καμία περίπτωση η απαισιοδοξία, ούτε ο φόβος, ούτε πολύ περισσότερο η παραίτηση και η απελπισία, αλλά, πάνω απ’ όλα:

να κρατήσουμε την ανθρωπιά, την αλληλοβοήθεια και τον αλληλοσεβασμό μας!

 

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τα λάθη εγκληματικά, οριζόντια μέτρα χουντικής προέλευσης, αφού δεν μπόρεσε να ελέγξει ούτε τα νυχτερινά κέντρα, ούτε τις ‘δημοκρατικές’ συναθροίσεις, ούτε καν τις εξώφθαλμες παραβάσεις..τραγικοί μέχρι αηδίας.Εγκλωβισμένη σε νεοφιλελεύθερα στερεότυπα, προσπάθησε να κρατήσει στην κάθε μασχάλη τρία καρπούζια..ο ζήλος που επέδειξε για τα Εξάρχεια και την τιμωρία της Χ.Α., ήταν το κύριο μέλημα της.. σόου για τον Τουρισμό, κανένας έλεγχος,επιλογή Τουριστών λόγω πολιτικών δεσμεύσεων και διακρατικών συμβολαίων, υπόκλιση σε πολυεθνικές και τιμωρία του συντριπτικού ποσοστού του πληθυσμού χάριν ανικανότητας ελέγχου νεολαίας,μελαμψών παράνομων και Μ.Κ.Ο.Χειρότεροι και απ’
    την χειρότερη Κυβέρνηση των γιαλαντζί..μέχρι πριν 3 μέρες απέκλειε ολικό lock down και μες στον πανικό της θυμάται χούντες,αδικώντας κατάφορα όσους ήταν τυπικοί και πρόσεχαν.. Εγκλώβισε τουρίστες και μεμονωμένους επισκέπτες του Νησιού,που θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα για να πάρουν νερά. Ιλαροτραγωδία Ν.Δημοκρατίας.

  2. Ο γκαντεμογουρλός υπέκυπτε στα θέλω των ισχυρών συντεχνιών

    και την πλήρωσε η χώρα ολόκληρη..η απαγόρευση κυκλοφορίας απ τις 9 το βράδυ είναι αυτό που αποδεικνύει που ακριβώς απέτυχε παταγωδώς .Προσωπικά ούτε στα κρυφά πάρτυ μπου γίνονταν σε χώρους στην Κω πήγα, ούτε παραλίες, όπως και αλλοι συμπολίτες μου, γιατί να στερηθώ την ελευθερία μου? Ο Τιτανικός της πατρίδας, όλοι του φώναζαν,όλοι έγραφαν σχόλια για τα στρεβλά,αλλά αγρόν ηγόρασεν.Εκλεινε το μάτι σε όλους, εγκλωβισμένος στην βλακεία του.Τι σχέση έχει π.χ. το Καστελόριζο με την Αθήνα?Οι Λειψοί με την Σαλονίκη;γιατί πονάει δόντι, κόψει κεφάλι;Δεν είχε καμία ευθεία γραμμή.. όποιος φώναζε περισσότερο, αυτόν ωφελούσε..ρεζιλίκι.

  3. Βασικα ειστε αστειοι οσοι τα βαζετε με την κυβερνηση την οποιαδηποτε σε ολο τον κοσμο.Εσεις που κρινετε τι ακριβως κανατε να βοηθησετε τη κατασταση σκευτητε λιγο.Οσο για αντιπολητευση απογοητευση….τι να πει αλωστε ενας πρωην πρωθυπουργος που ειχε αυταπατες και εκλησε τις τραπεζες σε εποχη που ολος ο κοσμος ειχε τρελη αναπτυξη;Σε ποια αλλη χωρα ακομα θα ηταν στη θεση του;Ζητα να ξανακυβερνησει;Του εφηγαν οι αυταπατες;Ποιος το υπογραφει;

    • Κάνοντας αναγωγή στην βλακεία σου...το Καστελόριζο,η Κάλυμνος οι Παξοί..δεν έχουν ούτε Μετρό,

      ούτε στοιβαγμένους σαν σαρδέλλες στα λεωφορεία,ούτε 50.000 απέξω απ το εφετείο,οι άνθρωποι ελέγχονται ευκολότερα και το κυριότερο ήταν στην κίτρινη κλίμακα…ενώ η άδεια κεφάλα σου είναι στο κατάμαυρο.Αυτό με τον ΣΥΡΙΖα ,που κολλάει?Η αποτυχία του Μήτσου Τάκη είναι γιατί έχει μείνει εκεί κολλημένος στον ΣΥΡΙΖΑ,ξεχνώντας ότι κυβερνάει ο ίδιος ,παίρνοντας τα πιο άνισα και αλλοπρόσαλα μέτρα .Μιλούσαμε γα τους Βέλγους που απαγόρευαν την ///ούζα πανω από τρία άτομα,αλλά καταντήσαμε να παίρνουμε τα πιο τρελά μέτρα.

  4. του 8ου φιλοσόφου που γέννησε η Χώρα..,το νόημα της οποίας υιοθέτησε η Κυβέρνηση. Από σήμερα μαζί με τις τσέτουλες στους απείθαρχους,θα σεβίρουν και παπαγαλλίνη με τυην αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας.Είδαν λένε οι αγορές καταπολέμιση διαφθοράς,άρωμα μεταρρυθμίσεων και κίνηση(!!!!!) της Ελληνικής Οικονομίας που την εμπιστεύονται περισσότερο οι αγορές.Να δεις που αντί για πεταμένα φαγητά ,Θα μαζεύουμε ομόλογα απ τα σκουπίδια.Δεν μας χαίζεις ρε Νταλάρα !!!

  5. Δημοκρατία στις καταλήψεις,στα φοιτητικά πάρτι, στις λεγεώνες των Ξένων από χώρες με τεράστια επιδημιολογικά φορτία,στους λαθραίους που τίναξαν στον αέρα τις οικονομίες του Κέντρου της Αθήνας,της Μυτιλήνης κ Σάμου,Μεγάρων κ.λ.π.,στους νονούς της νύχτας,στα Μέσα Μεταφορικής στοίβαξης,αλλα δικτατορία σ ένα μέρος του πληθυσμού που ήταν εντάξει.
    Λογική Αδωνοβορίδικη.
    https://www.google.com/search?q=%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%BC%CF%89%CE%BC%CE%B5%CE%BD+%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BD&oq=%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%BC%CF%89%CE%BC%CE%B5%CE%BD+%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BD&aqs=chrome..69i57.14660j0j7&client=ms-android-xiaomi-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#

  6. Αυτό που θα κάνουν την Παρασκευή είναι ολική ΕΚΤΡΟΠΉ πολιτεύματος

    Θέλω να δω τους τοπικούς άρχοντες και ανάλογα θα ψηφίσω..να πληρώσουν τα Λαδάδικα,ο υπουργός μεταφορών, Δημόσιας τάξης,οι ανήσυχοι και απείθαρχοι, όχι οι υπεύθυνοι και σωστοί…δεν θα θυσιάσουν το σύνολο δτο βωμό τής ανικανότητας τους.. Δρόμο οι νέοι συνταγματάρχες.. ούτε συριζα είμαι ουτε φασίστας…

    • Η ΕΡΤ σε απευθείας σύνδεση επι μια εβδομάδα για την εορτή της Δημοκρατίας

      και περνούσαν μπροστά απ την κάμερα στις εκατοντάδες συνδέσεις χιλιάδες χωρίς μάσκα, αγκαλιασμένοι πανηγυρίζοντας, ουρλιάζοντας αλλά αυτά τα 50.000 ατομα δεν γινόταν να τα μαντρωσουν,να τους βαλουν πρόστιμα,στον εργάτη τον Έλληνα ζητάνε βεβαίωση εργοδότη και ιδιοκτήτη ελαιώνων..στα Λαδάδικα σε απευθείας συνδέσεις υπήρχε η εντύπωση ότι μιλάμε για άλλο κράτος..που ειναι η Μάγδα να κάνει δηλώσεις, ανίκανοι χουντοφασίστες ελεεινοί

  7. Φταίει ο Κούλης (και η Μαρέβα) για τα χάλια του, αναμενόμενου, δεύτερου κύματος. Ο κατακαημένος είχε βγει και παρακάλεσε τους ανεύθυνος να αρχίσουν τα τηρούν τα μέτρα, μετά την πρώτη μας επιτυχία, λέγοντας πως το δικό μας Ελληνικό εμβόλιο είναι το φιλότιμο. Λες και δεν ήξερε με τί φανατικά και χαζά άτομα είχε να κάνει. Σαν εκείνους τους μουσουλμάνους που έγλειφαν επιφάνειες σε τζαμί για να αποδείξουν ότι ο θεός τους προστατεύει εκεί μέσα – κάτι μου θυμίζει αυτό αλλά δυσκολεύομαι να το προσδιορίσω. Και τιμωρούμαστε τώρα όλοι, με αυστηρότερα μέτρα, λόγω των λίγων δολοφόνων, των περίπου 1000 Ελλήνων. Μας διασκεδάζετε όμως από τους καναπέδες σας. Μπουένα κουαραντένα.

  8. Την μανα μου την έχω μέσα,καρκινοπαθής, αλλά εχει να πάει εκκλησία 8 μηνες.

    Κανε μας ομως την χαρη και κανε ενα ψυχογραφημα.. γιατί βλέπεις οτι σου φεξει

  9. Όχι φταίει ο κόσμος που ο Κούλης άνοιξε τον τουρισμό και ήρθε η σαρα η μάρα και το κακό συναπάντημα χωρίς να ζητάει ούτε αρνητικό τεστ! Αντί να σεβαστεί τον κόπο μας τον Μάρτιο που κλειστήκαμε μέσα πήγε και τα διέλυσε όλα! Ο κόσμος φταίει που ο Χαρδαλιάς φιλούσε τα χέρια των παπάδων και έδινε παράδειγμα! Ο κόσμος φταίει που αντί να αυξήσουν τα δρομολόγια στα αστικά και το μετρό άφηναν τους εργαζόμενους να παστώνονται σαν σαρδέλες και κάναν ΕΚΚΛΗΣΗ στον κοσμο να μη συνωστίζεται! Ο κόσμος φταίει που στρίμωξαν τους μαθητές στις αίθουσες και τους μοίρασαν μόνο παγουρίνα και κάτι άχρηστες μάσκες! Ρε δε ντρέπεστε λίγο! Ο κόσμος έκανε μεγάλο αγώνα τον Μάρτιο να τηρήσει τα μέτρα. Αυτό έπρεπε να το σεβαστεί πρώτος ο Μητσοτάκης! Θα ψάχνεις την ψήφο σου Κούλη να μάθεις τι θα πει να σέβεσαι τον πολίτη! Μόνο κοιλιακούς από τις διακοπές τους κάθε ΣΚ μας χόρτασαν το καλοκαίρι! Τίποτα άλλο δεν οργάνωσαν, τίποτα δεν έκαναν, είμαστε στο έλεος του Θεού!

  10. Και μετά ο περισσότερος κόσμος σταμάτησε να τηρεί οτιδήποτε. Και είμαστε τώρα εδώ που είμαστε.

  11. Ο διορατικός πολιτικός πρέπει να προηγείται των εξελίξεων και όχι ν’ακολουθεί.
    Να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
    O ρόλος του πρωθυπουργού είναι να αποτιμά την ανθρώπινη ζωή παραπάνω από οτιδήποτε άλλο,να πασχίζει για πρόληψη..αυτός ζύγιζε,πειραματιζόταν,το παιζε Δημοκράτης ,προχωρημένος.
    Ρώτησαν στην καθιερωμένη ενημέρωση μετά την απόφαση για φυλάκιση της Χ.Α τον Σκορδαλιά,αν αυτή η μάζωξη των 50.000 επιφέρει εξάπλωση και ας αναρτήσει ο κ.Κιάρης τι απάντησε.
    Δεν ήθελε να κάνει lock down μην τον μαλώσει η TUI.
    Υπήρχαν λίγα τεστ στα αεροδρόμια,που όμως τους άφηναν να φύγουν και μέχρι να τους ανακοινωθεί ότι είναι θετικοί,μετέδιδαν τον ιό..το ίδιο στα σύνορα..
    Τώρα που σκάβουν μαζικούς λάκκους όπως Ιταλία ξεσπάει σ όλους.
    Και στις δύο τις περιπτώσεις, το λοκνταουν αποφασίστηκε για πολιτικούς λόγους, κι όχι για ιατρικούς, απλώς το πρώτο συνέπεσε με το «ιατρικά» ορθό, της πρόληψης, κι έτσι τυχαία, θρηνήσαμε ελάχιστα θύματα.
    Τώρα τα θύματα θα είναι τραγικά περισσότερα από το πρώτο κύμα. Ήδη είναι.

    • όπως έχουν πει πολλοί αντίστοιχοι χριστιανοί πατριώτες εδώ μέσα,

      «είναι θέλημα θεού αν κολλήσουμε και αν πεθάνουμε».

      • δια βίου μάλιστα..να τους αφαιρεθεί ο κλήρος,αλλά όλοι βλέπουμε ότι έχει σωστούς , πού κρατούσαν τις προφυλάξεις.. χωρίς να είναι πεφωτισμένοι όπως η Μάγδα να λέμε την αλήθεια.

        • οι περισσότεροι πιστοί, μόλις κατανόησαν την κρισιμότητα της κατάστασης και τις συμβουλές των επιστημόνων άρχισαν να φοράνε μάσκες και να κρατάνε αποστάσεις. Κανένας όμως άλλος – παπάς, παπαδοπαίδια, ψάλτες και μερικοί πιστοί – δεν φορούν μάσκα στις ίδιες φωτογραφίες, ούτε στην αρχή της κρίσης, ούτε και τώρα. Και επαναλαμβάνω το πολύ πρόσφατο επιχείρημα υπεύθυνου πιστού εδώ μέσα «είναι θέλημα θεού αν κολλήσουμε και αν πεθάνουμε». Ή ο άλλος με το «Αυτή είναι η μεγάλη απειλή για την ανθρωπότητα;;;;» (που πεθαίνουν κυρίως ηλικιωμένοι Έλληνες). Γιατί η αλήθεια πάντα λάμπει. Είστε θεοί. ΘΕ-ΟΙ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ