Κορονοϊός: Εκτίναξη κρουσμάτων -Οι περιοχές που κυριολεκτικά “φλέγονται” είναι οι: Κως με 1.62! (52.08% είναι πλήρως εμβολιασμένοι)

11
7225

Σε λίγο θα ανακοινώσουν ακύρωση εκδηλώσεων;

Λόγω της μετάλλαξης Όμικρον 4 και 5 – Ξέφυγε ο δείκτης μεταδοτικότητας

52.08% είναι πλήρως εμβολιασμένοι!
115 κρούσματα σήμερα στην Κω (τα επίσημα…)

Καλπάζει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλο κύμα του κορωνοϊού στο παρελθόν, το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον 4 και Όμικρον 5. 17.000 με 25.000 κρούσματα την ημέρα στα τέλη Ιουλίου περιμένει ο Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με το ECDC, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία -αλλά όχι στις ΜΕΘ- καταγράφουν οι 29 από τις 45 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt), καταγράφεται πάνω από το 1 σε 71 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Οι λοιμώξεις αυξάνονται παντού με ραγδαίο ρυθμό, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται σε 15 χώρες της Ευρώπης με αύξηση άνω του 30%, ενώ επιπλέον 7 χώρες σημειώνουν και αύξηση στον αριθμό των θανάτων.

Στην Ελλάδα τις τελευταίες 10 ημέρες τα κρούσματα παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 60% με 70%, γεγονός το οποίο έχει αυξήσει και τη θετικότητα στα τεστ στο 6% με 7%, ενώ και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt “σκαρφάλωσε” στο 1.24 σε πανελλαδικό επίπεδο, με τις μεταλλάξεις 4 και 5 να είναι 4 φορές πιο ισχυρές από τη γρίπη.

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό εργαλείο καταγραφής και πρόγνωσης της νόσου Covid-19, που έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, cello.org.gr. μόνο 5 Περιφέρειες της χώρας έχουν δείκτη μεταδοτικότητας Rt κάτω του 1, ένδειξη ότι ένα μολυσμένο άτομο μεταδίδει τη νόσο σε λιγότερο από έναν άνθρωπο, με αποτέλεσμα την ύφεση και την συρρίκνωση της διασποράς.

Οι 5 περιοχές, στις οποίες σημειώνεται υποχώρηση της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα, είναι η Ιθάκη (0.99), το Άγιο Όρος (0.98), το Κιλκίς (0.89), η Ευρυτανία (0.80), και η Ικαρία (0.73).

pinakas_koronoios_1.jpg

 

“Φλέγονται” 71 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας

Δείκτη Rt πάνω από τη μονάδα -που σημαίνει αντίστροφα αύξηση της διασποράς, με έναν μολυσμένο να κολλάει περισσότερους από έναν– παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή 71 από τις 76 περιφέρειες, με τέσσερις από αυτές να ξεπερνούν το Rt 1.50.

Οι περιοχές που κυριολεκτικά “φλέγονται” είναι οι:

Κως με 1.62

Ζάκυνθος με 1.58

Κάρπαθος – Κάσος με 1.56

Ηράκλειο Κρήτης με 1.53

Άλλες περιοχές με υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας Rt είναι, τα Χανιά (1.49), η Κέρκυρα (1.45), η Λευκάδα (1.45), το Λασίθι (1.43) και η Κάλυμνος (1.42).

Επίσης, η Μύκονος (1.39), η Άνδρος (1.38), το Ρέθυμνο (1.37), η Κοζάνη (1.36) και η Μαγνησία (1.36).

«Ψηλά» και κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο του δείκτη μεταδοτικότητας στο 1.24, είναι η Αττική (1.23) και η Θεσσαλονίκη (1.24), και επίσης, η Σύρος (1.28), η Λάρισα (1.26) και η Αχαΐα (1.25).

pinakas_koronoios_2.jpg

 

«Έχουμε καιρό να δούμε τόσο αυξημένο τον δείκτη Rt»

Σχολιάζοντας στο iatropedia.gr τα νέα ανησυχητικά ευρήματα, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης σημειώνει πως για την επιδεινωμένη εικόνα της πανδημίας και το νέο αυτό κύμα ευθύνονται τα σούπερ μεταδοτικά μεταλλαγμένα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

«Έξαρση δεν υπάρχει μόνο στα νησιά. Η Αττική έχει έξαρση μεγάλη και ιδιαίτερα στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας. Η Αθήνα έχει κυρίως Όμικρον 4, ενώ τα νησιά -και κυρίως η Κρήτη- έχουν Όμικρον 5», αναφέρει και προσθέτει πως η προηγούμενη παραλλαγή Όμικρον 2, ήταν πολύ πιο “αδύναμη” από τις δύο καινούργιες:

«Έχουμε καιρό να δούμε τέτοιες τιμές Rt. Nα φανταστείτε πως η Όμικρον 2 στο απόγειό της έδινε 1.14 στον δείκτη μεταδοτικότητας κι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει 1.24. Άρα περιμένουμε ανάλογα κρούσματα που σημαίνει μεταξύ 17 και 25 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα στο πικ του κύματος, με αυτούς τους δείκτες μεταδοτικότητας. Αυτό θα συμβεί πιθανότατα στα τέλη Ιουλίου. Εάν και εφόσον δηλώσουμε και μετρήσουμε σωστά τα κρούσματα, βέβαια», σημειώνει ο επιστήμονας.

Οι επιστήμονες αναμένουν σε περίπου δύο εβδομάδες να αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά και οι θάνατοι. Μάλιστα αυτό ενδέχεται να συμβεί, χωρίς να παρουσιαστεί πίεση στις ΜΕΘ, όπως λένε.

Η χαμηλή επίπτωση της νόσου στους υγιείς ανθρώπους θα φέρει μεν πίεση στα νοσοκομεία, αλλά μόνο στις απλές κλίνες Covid-19 και όχι στις ΜΕΘ, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Κινδυνεύουν, ωστόσο, οι άνω των 65 ετών και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και γι’ αυτό δεν αποκλείεται να επισπευσθεί η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής (τέταρτης) δόσης μέσα στο καλοκαίρι.

Πηγή: iatropedia.gr

Κορωνοϊός – «Έκτο κύμα» της επιδημίας ή «ταλάντωση»; Επιστημονική κόντρα ανάμεσα σε Παυλάκη και Μαγιορκίνη

pavlakis-magiorkinis-0

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε σε πρόσφατη ανάρτησή του γιατί πρέπει να μιλάμε για ταλάντωση και όχι για νέο επιδημικό κύμα – Τι απαντά ο Γιώργος Παυλάκης, επικεφαλής του κλάδου εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο

Eνώ οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Omicron, BA.4 και BA.5, ταράζουν τη… θερινή ραστώνη στην Ελλάδα όπως και σε όλη την Ευρώπη, και ο κορωνοϊός ήδη απασχολεί τους πολίτες περισσότερο κι από τον προγραμματισμό των διακοπών, η επιστημονική κοινότητα προβληματίζεται για το αν είμαστε εμπρός σε ένα νέο επιδημικό κύμα ή σε μία ταλάντωση.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, σε πρόσφατη ανάρτησή του εξηγεί γιατί πρέπει να μιλάμε για ταλάντωση και όχι για νέο επιδημικό κύμα.

«Η κλασική χρήση του όρου «επιδημικό κύμα» φαίνεται ότι έχει αποτύχει παταγωδώς να περιγράψει την επιδημικότητα του ιού στην Ελλάδα. Και έτσι φτάσαμε να μιλάμε για «6 κύματα» ενώ άλλες χώρες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο «4ο κύμα». Όταν προσπαθείς να δεις στο διάγραμμα των διαγνώσεων στην Ελλάδα που ξεκινάει και που τελειώνει ένα κύμα, εκεί αποτυγχάνει ακόμα πιο πολύ….

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η κινητικότητα του ιού επηρεάζεται από συμπεριφορικές και άλλες μεταβολές, παραθέτω ένα σχετικό πρόσφατο άρθρο στο αγαπημένο PNAS που εξηγεί γιατί η «κυματοειδής» μορφή αποτυγχάνει….

Αυτά τα φαινόμενα ενώ είναι γνωστά πολλά χρόνια στην επιδημιολογία των ιογενών λοιμώξεων, φαίνεται ότι δεν έχουν περάσει ακόμα σε όσους ασχολήθηκαν πιο πρόσφατα ή ευκαιριακά με το αντικείμενο. Κάποιοι μαθηματικοί επιδημιολόγοι το βλέπουν τελείως επιφανειακά και προτείνουν τον όρο «κύμα» με βάση τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής, ορισμός με τον οποίο διαφωνώ ριζικά. Κανονικά ο όρος «κύμα» θα πρέπει να περιγράφει βαθιές αλλαγές στην βιολογία και επιδημιολογία του παθογόνου που περιλαμβάνουν ανοσογονικότητα, μεταδοτικότητα και παθογένεια. Όταν αυτά δεν είναι ξεκάθαρα είναι πιο σωστό να χρησιμοποιείται ο όρος oscillation (ταλάντωση) ο οποίος αναβαθμίζεται σε wave (κύμα) όταν πλέον υπάρχει ξεκάθαρη επιδημιολογική μεταβολή.

Μετά την έλευση της Όμικρον αυτές οι βαθιές αλλαγές δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όπως π.χ. ήταν με την έλευση της Άλφα, της Δέλτα και της Όμικρον όπου είδαμε μεγάλες μεταβολές στην συμπεριφορά του ιού» αναφέρει στην ανάρτησή του ο καθηγητής.

Ενώ ο καθηγητής, επικεφαλής του κλάδου εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, κ. Γιώργος Παυλάκης, σχολιάζοντας το κατά πόσο είμαστε μπροστά σε ένα κύμα ή μία ταλάντωση προχώρησε σε μία αιχμηρή ανάρτηση που φαίνεται να αφορά τον κ. Μαγιορκίνη, παρότι δεν τον κατονομάζει.

«Θεωρώ τον «ταλαντισμό» ανώτερη κατάκτηση της Ελληνικής διανόησης, ισοδύναμο με τους «Θεσμούς». Σκεφτείτε το, Τρόικα=κακοί, Θεσμοί=Σεβαστοί. Έτσι επίσης, Επιδημικά κύματα, τσουναμια, Διασωληνωσεις=Πολύ κακά και απειλητικά, Ταλαντισμοι=ανώδυνοι, ή και πολύ ευχάριστοι.

Brilliant!! Αξίζει πράγματι σεβασμό, αναγνώριση και βραβείο» γράφει καυστικά ο κ. Παυλάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

11 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πόσους κόλλησε ο άνθρωπος ξέρουμε εδώ πόσοι θα το δηλώσουν για να μην χάσουν τα φράγκα της σεζόν

  • Εκεί που φώναζαν οι εκπρόσωποι της TUI ότι δεν είχαν υπαλλήλους και επιστράτευσαν όλα τα ανήλικα του νησιού,πρόσφυγες, μετανάστες με τσεμπέρια , ξαφνικά όλοι κολλάνε και όχι μόνο δεν αυτο-περιορίζονται,αλλά κολλάνε και τους υπόλοιπους,ενώ οι ξένοι ζουν βασιλικά .
   Ένα κράτος βόθρος που λέει στον υπάλληλο να κρύψει το σελφ τέστ και να μεταδίδει ασύστολα ενώ σε κάποια άλλα πιέζουν τους υπαλλήλους να πάρουν ρεπό,ενώ οι μάνατζερ που τους το μετάδωσαν με θετικό τεστ δουλεύουν..ένα χάος που δεν μιλάει κανείς, επειδή υπάρχει και εδώ χούντα όπως στα λημέρια σου..

 2. Ε και; Βλέπετε εσείς κάποια διαφορά από τις προηγούμενες εβδομάδες; Εάν δεν τσακωθούν οι καθηγηταδες για το ποιος θα μπει στα ψηφοδέλτια και αν η Παγώνη δεν βαφτεί να βγει με τον Άρη στο ΣΚΑΙ ούτε θα πάρετε χαμπάρι ότι υπάρχει κοβιντ.

 3. Δεν κόβεται της μλκιες λέω εγώ τρομπέτες του δεν υπάρχει απλά είναι κάποιοι που θα προετοιμάσουν το έδαφος για το χειμωνα

 4. όλοι οι μάγειρες, βοηθοί,σεφ, παρασκευαστές σαλατών,ΝΑΙ γίνεται χαμός,δεν μιλάει κανείς, καμία ανακοίνωση,τα γνωστά φασιστικά κόλπα για χάρη των τουριστών.
  Χαμός μιλάμε.

 5. Εσείς εκεί στην Κώ και στη Νίσυρο είστε από τους πρώτους που πέσατε σαν τα κοράκια στα εμβόλια όταν πρωτοήλθαν στην Ελλάδα Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021 χωρίς να κάνετε την παραμικρή έρευνα και αποκαλώντας ψέκια όσους σας το φωνάζαμε να περιμένετε έστω και λίγο και να είσθε υποψιασμένοι που «κατάφεραν»και έβγαλαν εμβόλιο μέσα σε 6-8 μόλις μήνες μετά την έναρξη του κορωνοιού παγκοσμίως,κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν για ασθένεια!Μακάρι να έχει λάθος ο Βέλγος ιολόγος Geert Vanden Bossche, διαφορετικά ΟΎΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΈΦΤΟΜΑΙ!Και έχω συγγενείς ΚΑΙ σε Κω και Νίσυρο!

  • Καλα χαλαρωσε κι εσυ. Φερνεις την καταστροφη. Τιποτε δε θα γινει. Μην καλλιεργεις το φοβο και τις «προσωπικες σου» αγωνιες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ