Μετά την ανασφάλεια, τον φόβο και την αβεβαιότητα του’20… το 2021 τι;

12
1571

Μετά την ανασφάλεια, τον φόβο και την αβεβαιότητα του’20… το 2021 τι;

«Χρονιάρες μέρες» που λέει ο λαός μας και η πιο συνηθισμένη ευχή που ακούς είναι: μακάρι ο παλιός ο χρόνος να έπαιρνε μαζί του όλα τα προβλήματα και ο νέος να έφερνε τη λύση και την επάνοδο στην κανονικότητα, όπως ήμασταν πριν.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το 2021 θα είναι ένα «πέρασμα». Κατ’ άλλους, ένα «τούνελ», που αργά ή γρήγορα, με προβλέψιμα ή απρόβλεπτα γεγονότα θα μας βγάλει απέναντι (κι εδώ χρειάζεται η ευχή να βγούμε όλοι σώοι και αβλαβείς κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών).

Ο κορωνοϊός και όλα τα συμπαρομαρτούντα, μας προσγείωσαν ανώμαλα, είναι αναμφισβήτητο, αφού -κατά κοινή ομολογία- είχαμε «ξεφύγει» σε πολλά πράγματα, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Η ανθρωπότητα βιώνει σήμερα μια ασύμμετρη παγκόσμια απειλή (παγκόσμιο «βιολογικό πόλεμο», τον έχουν χαρακτηρίσει κάποιοι) με απώλειες ανθρώπινων ζωών, με οικονομικό κόστος ο τελικός λογαριασμός του οποίου δεν έχει «εκδοθεί» ακόμα.

Όπως και ο τελικός απολογισμός σε ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο, από ένα διαρκώς συσσωρευόμενο όγκο άγχους, φόβου, οργής και θυμού μαζί στην παγκόσμια κοινότητα.

Πολλοί εκτιμούν ότι αρκεί μια θρυαλλίδα και αυτή η οργή θα αρχίσει να γίνεται ορατή σε διάφορες γωνιές του πλανήτη

Για παράδειγμα στην Αμερική όπου ο απρόβλεπτος Τραμπ δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη σε ότι αφορά την (ομαλή) παράδοση της προεδρίας στον Μπάιντεν. 6/1 η ημερομηνία ορόσημο με την JP Morgan να προειδοποιεί ότι υπάρχει ακόμα μία –έστω μικρή- πιθανότητα να προκληθεί «συνταγματικό χάος» και «μία αμερικανική ιστορία τρόμου».

Και όλα αυτά μπορούν πολύ γρήγορα να πάρουν διαστάσεις ντόμινο, σε πολλά «έυφλεκτα» σημεία του πλανήτη.

Από κοντά και τα γεωφυσικά. Και δεν μιλάμε για το «ξύπνημα» της Αίτνας ή τα διάφορα ενεργά ρήγματα που έχουν καιρό να δώσουν σεισμούς, με τις αντίστοιχες προειδοποιήσεις των σεισμολόγων. Το βλέπουμε με την παραμικρή κακοκαιρία η βροχόπτωση πανελλαδικά και τοπικά η Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί και να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο με τρομακτική σφοδρότητα του ανέμου και διάφορα ασυνήθιστα μετεωρολογικά φαινόμενα (και να φανταστείτε ότι ακόμα χειμώνα δεν νιώσαμε…)

Επιπρόσθετα, τα νέα ήθη της κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως και οι συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει αρχίζουν σιγά σιγά να αφήνουν τα δικά τους σημάδια.

Κάποια στιγμή, πολλά σημεία συναθροίσεων (καταστήματα, εστίαση, ξενοδοχεία) οι αεροπορικές εταιρείες και θα απαιτούν τεστ αντισωμάτων για να κάνεις χρήση των υπηρεσιών τους.

Από την άλλη η προσωπική αλλά και η συλλογική αβεβαιότητα όχι μόνο μεμονωμένων επαγγελματιών αλλά ολόκληρων επαγγελματικών κλάδων ή δραστηριοτήτων που βρίσκονται πλέον στον κίνδυνο να τεθούν εκτός της όποιας οικονομικής δραστηριότητας ασκούσαν πριν από την πανδημία. Και συνακόλουθα να βρεθούν οικονομικά μετέωροι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Όλα αυτά προκαλούν ποικίλα συναισθήματα στα οποία κυριαρχούν η απογοήτευση, η απελπισία, η παραίτηση, η διάψευση, η ανυπακοή και κάποια στιγμή η εξέγερση.

Η διάψευση επιδιώξεων και στόχων (όποιοι και αν είναι αυτοί) προκαλεί οργή η οποία μεταφράζεται σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Φυγή η βίαιη άρνηση της πραγματικότητας και βέβαια, μη ορθή κρίση και συμπεριφορά.

Οι πολιτικοί μας σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο που τώρα ‘τρώγονται’ μεταξύ τους Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα «ξυπνήσουν» και θα καταλάβουν ότι η κοινωνία έχει πλέον άλλες αγωνίες και άλλα ερωτήματα. Επομένων χρειάζονται άλλες πολιτικές στάσεις και λειτουργίες ώστε να δοθούν οι απαντήσεις που χρειάζονται.Πριν να είναι αργά (και για τους ίδιους…)

Ήδη, και στην Ελλάδα αρχίζει να επανέρχεται (αυτό που έλεγε και ξανάλεγε στις τελευταίες του συνεντεύξεις ο αείμνηστος Δ. Κρεμαστινός) το σενάριο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας σε περίπτωση ραγδαίας επιδείνωσης.

Και δεν είναι μόνο η διαρκώς ανατρεπόμενη εξέλιξη της πανδημίας, είναι οι δυσοίωνες και «επί ξυρού ακμής» εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και οι ραγδαίες μεταβολές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον αντίποδα όλων αυτών η εικόνα από τις ειδήσεις που περνάνε στα ψηλά: Ένας νεαρός, έξω από ένα κατάστημα, κάπου στον Πειραιά, αγοράζει ένα πουλόβερ με click away.

Το παίρνει και κατηφορίζει λίγο πιο κάτω. Όπου, στην εσοχή ενός παλαιού κλειστού καταστήματος, εδώ και καιρό, έχει βρει καταφύγιο ένας άστεγος συμπολίτης μας. Ο νεαρός τον πλησιάζει και του δίνει το πουλόβερ που μόλις αγόρασε. Η έκπληξη, η χαρά και η ευγνωμοσύνη του φτωχού αστέγου δεν περιγράφονται. Ο νεαρός απομακρύνεται άλλος άνθρωπος, δεν περπατάει…πετάει.

Δεν είναι μόνο το μήνυμα των Αγίων ημερών. Είναι διαχρονικό: Αγάπη, Ανθρωπιά, Αλληλοβοήθεια, Έλεος.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που όλοι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο μας και να αποδείξουμε ο καθένας μας ότι οι δυσκολίες και οι δοκιμασίες μας αλλάζουν προσωπικά, προς το καλύτερο.

Καλή χρονιά! Χρόνια πολλά και πιο κοντά ο ένας στον άλλον… ψυχικά, έμπρακτα και ουσιαστικά. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία.

 

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. 438 άνθρωποι θα αλλάξουν χρονιά διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Περαστικά τους, και ..ευτυχισμένο το ’21.
  Εύχομαι να βγούμε σύντομα απ αυτό το τέλμα, που συνέβαλε ένα ποσοστά από βλάκες ένθεν και ένθεν.
  Δυστυχώς το ’21 θα συνεχίσει τα μέτρα του ’20, μη περιμένετε θαύματα.
  Αν δεν προχωρήσει η πορεία του εμβολιασμού, δε θα βγούμε από τα καβούκια μας.
  Απλά να προσγειωθούμε και να μην κάνουμε τους έξυπνους δείχνοντας αποτυχίες άλλων,

  • Καλή χρονιά και σε σένα φίλε μου. Υγεία πάνω απ’ όλα, και να μην χάνουμε το χιούμορ μας. 😉

 2. Όσο κυβερνάει ο… «εχς ξιφύγ» Λουδοβίκος ο Γρουσούζης (βλ. Μητσοτάκης ο Β’) , ΔΕΝ υπάρχει σωτηρία για το Ελλαδιστάν! 😂😂😂😂😂😱😱😱😱😱

  1000%…!!!! 🤪🤪🤪🤪🤪

 3. Συνεχίζουμε με.. Με ανασφάλεια, φόβο ,τρομοκρατια,και αβεβαιότητα για το 2021…!!

 4. Δεν ΕΊΝΑΙ ΤΥΧΑΊΟ ΌΤΙ ΤΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΎ ΟΝΟΜΆΖΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ

  Διότι θα υποστουμε ΣΤΈΡΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ αν το κάνουμε.. Και ΑΥΤΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ αυτών που μας ελέγχουν…είτε το κάνεις είτε όχι !!!

  • να σκοτώνετε δεξιά και αριστερά όποιον συμπολίτη σας θέλετε;

 5. όταν ο παιδίατρός σας τους έθεσε το ίδιο ερώτημα, «Εμβόλιο ή θάνατος», για την υγεία σας και φανταστείτε, βρε, πόσο σας αγαπούσαν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ