Τα 6,3 Ρίχτερ απομάκρυναν τη Λέσβο από τη Χίο κατά 4,4 εκατοστά! (BINTEO)

0
1179

Οι μετρήσεις έδειξαν πως η απόσταση που χωρίζει τη Λέσβο από τη Χίο, αυξήθηκε μετά τον φονικό σεισμό. Μετρούν ακόμη τις πληγές τους σε 4 χωριά…

Κατά 4,4 εκατοστά απομακρύνθηκε η Λέσβος από τη Χίο εξαιτίας του μεγάλου σεισμού μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12 Ιουνίου. Αυτό υποστηρίζει στην εφημερίδα »Τα Νέα» ο γεωλόγος – σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάσης Γκανάς. Όπως εξηγεί η ακριβής αποτύπωση της απόστασης προήλθε από μετρήσεις δύο γεωδαιτικών σταθμών, στα δύο νησιά, που χρησιμοποιούνται για ακριβείς μετρήσεις συντεταγμένων εδάφους πριν και μετά το σεισμό. Οι σεισμολόγοι έχουν πλέον καταλήξει ότι ο φονικός σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα που εκτείνεται νότια του Πλωμαρίου και εξαιτίας του μικρού εστιακού του βάθους (10 χλμ.) ήταν πιο έντονος και προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

Εν τω μεταξύ η εκδήλωση ισχυρού μετασεισμού 5,3 Ρίχτερ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ανακούφισε τους ειδικούς που θεωρούν ότι εκτονώθηκε σημαντικά η συσσωρευμένη ενέργεια. Σημειώνεται πως έως χθες το μεσημέρι είχαν καταγραφεί πάνω από 700 μετασεισμοί. Όπως τονίζει ο διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Βασίλης Καραστάθης »παρατηρούμε πλέον μια αρκετά τυπική ακολουθία με τον αριθμό των μετασεισμών να αρχίζει να μειώνεται σταδιακά».

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στη Λέσβο από την περασμένη Τρίτη 13 Ιουνίου έως και χθες, κρίθηκαν μη κατοικήσιμες πάνω από τις μισές κατοικίες. Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου υποδομών, έγινε έλεγχος σε 1.296 ακίνητα και κρίθηκαν μη κατοικήσιμα τα 722. Οι κάτοικοι της Βρίσας δηλώνουν απελπισμένοι και ζητούν από την πολιτεία να σκύψει πάνω από τα προβλήματά τους.

Στα νεότερα χρόνια ο μεγαλύτερος σεισμός, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1949, ενώ το Μάιο του 1994 προκλήθηκε σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί το βορειοδυτικό τμήμα του ρήγματος που φθάνει μέχρι την Ερεσό αποτελεί έναν επιπλέον λόγο που κάνει τους ειδικούς να μην εφησυχάζουν. Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα μικρότερα ρήγματα, τα οποία συνδέονται με γεωθερμικά πεδία, όπως για παράδειγμα οι ιαματικές πηγές.

Πηγή: Εφημερίδα »Τα Νέα»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ