Η Βρισά είχε ισοπεδωθεί από τον σεισμό με παρόμοιο μέγεθος από το ίδιο ρήγμα
– Εκείνος ο σεισμός είχε μόνο ένα θύμα, όπως και χθες είχε σκοτωθεί μια γυναίκα!
– Πως εξηγούν το φαινόμενο της επανάληψης του ίδιου φαινομένου οι επιστήμονες
Μια απίστευτη αποκάλυψη έκανε ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.
Όπως είπε στη Λέσβο η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον πιο δραματικό τρόπο. Ο χθεσινός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που ισοπέδωσε τη Βρισά με αποτέλεσμα μια γυναίκα να βρει τραγικό θάνατο στα ερείπια του σπιτιού της δεν είναι ο πρώτος.
Η καταγεγραμμένη ιστορία του νησιού έχει έναν πανομοιότυπο σεισμό στην ίδια περιοχή από το ίδιο ρήγμα που φαίνεται ότι χτύπησε και χθες και μάλιστα με την ίδια τραγική κατάληξη.
Και τότε, το 1845, πριν από 172 ο σεισμός είχε σαν αποτέλεσμα να ισοπεδωθεί η Βρισά. Και τότε υπήρξε ένα θύμα και ήταν μια γυναίκα που είχε καταπλακωθεί από το σπίτι της.
Η φύση λέει ο καθηγητής, διδάσκει. Ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο επαναλαμβανόμενο και όπως λένε οι σεισμολόγοι η Λέσβος ολόκληρη είναι γεμάτη από ρήγματα που την απειλούν.
“Τέσσερις οικογένειες ρηγμάτων” υπάρχουν στην περιοχή της Λέσβου, λέει ο Κώστας Παπαζάχος τονίζοντας ότι βόρεια, δυτικά, νότια αλλά και πάνω στο νησί υπάρχουν ενεργά και γνωστό ρήγματα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ισχυρούς σεισμούς.
Το μεγάλο ερώτημα, όπως κάθε φορά, είναι εάν ο σεισμός αυτός έχει ενεργοποιήσει κάποιο από τα άλλα ρήγματα και κυρίως κάποιο από τα ενεργά ρήγματα πάνω στο νησί. Τα ρήγματα πάνω στον κορμό της Λέσβου έχουν δώσει καταστροφικούς σεισμούς και η πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας δείχνει ότι μια περιοχή μπορεί να ενεργοποιηθεί και να δώσει επαναλαμβανόμενα φαινόμενα με καταστρεπτικά αποτελέσματα.
Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, αλλά και προσοχή στους κατοίκους.
Στο νησί ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία. Ήδη μετά τον φονικό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στο νησί έχουν σημειωθεί περισσότερες από 100 μετασεισμικές δονήσεις εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν αρκετά αισθητές. Οι ειδικοί λένε ότι η σεισμική ακολουθία μοιάζει να κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο οι σεισμολόγοι τονίζουν ότι ένας σεισμός της τάξης των 5,5Ρίχτερ θα πρέπει να αναμένεται λόγω του μεγέθους του πρώτου σεισμού.