Η 43χρονη Ελένη Βαλελή, μητέρα δύο παιδιών και καταγωγή από την Λήμνο είναι το θύμα του Εγκέλαδου που χτύπησε χθες το μεσημέρι τη Λέσβο.
Η άτυχη γυναίκα βρισκόταν στην κρεβατοκάμαρα ξαπλωμένη στο κρεβάτι της όταν έγινε ο σεισμός με αποτέλεσμα να μην προλάβει να αντιδράσει και να την καταπλακώσει ο τοίχος του σπιτιού της.
Παρά τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων η γυναίκα όταν εντοπίστηκε ήταν ήδη νεκρή, βυθίζοντας στο πένθος τον σύζυγο, τα παιδιά και τους στενούς συγγενείς της. Η 43χρονη εντοπίστηκε από το κινητό της τηλέφωνο, καθώς την καλούσε η κουνιάδα της. Από την δόνηση και τον ήχο του κινητού, που το είχε δίπλα της, οι πυροσβέστες εντόπισαν το άψυχο σώμα της.
Όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, η Ελένη Βαλελή ήταν ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή σε όλους. Τα τελευταία χρόνια εκτελούσε αγροτικές εργασίες με τον σύζυγο και τον έναν της γιο.
Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η 43χρονη γυναίκα έδινε μάχη με την επάρατη νόσο και το τελευταίο διάστημα φαινόταν να την κερδίζει.
«Θα είμαστε εδώ όσο καιρό χρειαστεί. Θα συμβάλλουμε στον έλεγχο των κτιρίων, στον έλεγχο των δημοσίων υποδομών, θα κάνουμε ενημέρωση του πληθυσμού, θα προβούμε σε διαδικασίες πραγματικών ασκήσεων και θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια που απαιτείται για να επιστρέψει η περιοχή σε μια ομαλή κατάσταση» διαβεβαιώνει τους κατοίκους της Λέσβου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λεκκας, που βρίσκεται από χθες στο νησί, λίγη ώρα μετά τον μεγάλο σεισμό.
Όπως εξήγησε «Έχουμε να κάνουμε με την ενεργοποίηση ενός υποθαλάσσιου ρήγματος που ουσιαστικά είναι παράλληλο με τις ακτές του νησιού. Ένα ρήγμα που δεν ήταν γνωστό γιατί δεν είναι και εύκολα παρατηρήσιμο μέσα στον θαλάσσιο χώρο». Ο κ Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για κάποιες εβδομάδες ακόμη, δεδομένου ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό». Για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό σημείωσε: «Είμαστε βέβαιοι κατά ένα ποσοστό της τάξης 90-95% -αρκετά σημαντικό ποσοστό- αλλά θα πρέπει βεβαίως, να δούμε και την εξέλιξη του φαινόμενου και στην πορεία, να επανεκτιμήσουμε την όλη διαδικασία».
Για τις μεγάλες καταστροφές στο χωριό Βρίσα, είπε ότι οφείλονται στο συνδυασμό αρνητικών παραγόντων: «Πιθανότατα να έχουμε ένα χαλαρό έδαφος, υψηλό υδροφόρο ορίζοντα, να έχουμε διασπορά σεισμικών κυμάτων στην ευρύτερη περιοχή και στη συνέχεια να έχουμε συμβολή σεισμικών κυμάτων, τέτοια φαινόμενα που σήμερα θα τα ερευνήσουμε».