ΔΧ: Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αποκλείσει τις τοπικές επιχειρήσεις από τον διαγωνισμό για τις προμήθειες & τη σίτιση στα Hot Spot

8
1472

Μεθοδεύσεις με τα 84 εκατ. για τη σίτιση στα hotspots

Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αποκλείσει τις τοπικές επιχειρήσεις από τον διαγωνισμό για τις προμήθειες
Μεθοδεύσεις με τα 84 εκατ. για τη σίτιση στα hotspots
Στο μέτωπο του διαγωνισμού για τη σίτιση των hotspots επικρατεί θολό τοπίο
 

Ενα απίστευτο σκηνικό σύγχυσης που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και προσωπικά τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δ. Βίτσα έχει δημιουργηθεί στο μέτωπο της σίτισης των hotspots. Μετά την αποκάλυψη από «το Βήμα», στις 4 Σεπτεμβρίου, των διατάξεων που υπήρχαν στον ετήσιο διαγωνισμό και ευνοούσαν μεγάλες επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων διατηρούν φιλικές σχέσεις με κορυφαία στελέχη της και υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων των τοπικών επιχειρηματιών και των βουλευτών, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε. Διαβεβαίωσε, δια του κ. Βίτσα, ότι ο διαγωνισμός δεν ισχύει, ότι ακυρώθηκε και ότι θα υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς των μηνιαίων διαγωνισμών. Όμως, ο ετήσιος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε κανονικά, ενώ ο μηνιαίος διαγωνισμός που προκηρύχθηκε αμέσως μετά, αφορά όπως μόνο το διάστημα που απαιτείται για να αξιολογηθούν οι προσφορές που κατατέθηκαν! Επιπλέον, στο νέο μηνιαίο διαγωνισμό, υπάρχουν αλλαγές που δεν κινούνται προς την κατεύθυνση της πριμοδότησης των τοπικών επιχειρήσεων, όπως είχε δεσμευθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά εκτιμάται ότι  ενισχύουν την προσπάθεια των μεγάλων επιχειρήσεων να καρπωθούν εξ ολοκλήρου την πίττα των 84 εκ ευρώ, που προορίζεται για την σίτιση των hot spots.

Αναδίπλωση και σύγχυση

Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο του διαγωνισμού για την σίτιση των hot spotς, επικρατεί θολό τοπίο, με τους ενδιαφερόμενους να μην μπορούν να ξεδιαλύνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.  Έχει τελικά καταργηθεί ο ετήσιος διαγωνισμός που επί της ουσίας αποκλείει την συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων, αφού θέτει ως όρο για την συμμετοχή τους σε αυτόν, τον απλησίαστο για τα μεγέθη τους τζίρο, άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ; Οι εκπρόσωποι των τοπικών εταιριών που τροφοδοτούν τα hot spots, στη Μόρια στη Λέσβο, στη Λέρο και την Κω, που συναντήθηκαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας για να διερευνήσουν, χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα, την δυνατότητα συνεργασίας τους προκειμένου να καλυφθούν οι όροι του ετήσιου διαγωνισμού, άκουσαν αρχικά με ανακούφιση τις διαβεβαιώσεις των βουλευτών ότι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί. «Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, με διαβεβαίωσε ότι οι διαγωνισμοί θα συνεχίσουν να διενεργούνται σε μηνιαία βάση», δήλωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Ηλίας Καματερός. Ωστόσο, όπως και ο ίδιος έσπευσε να παρατηρήσει,  «δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη ενημέρωση, με σχετικά έγγραφα». Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου συνεχιζόταν κανονικά, εν μέσω των αντιδράσεων, στους κόλπους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των τοπικών επιχειρηματιών. Ένας από αυτούς, ο κ. Σκορδάλης από την Λέρο, ανέφερε σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό: «πού είναι η προσωπική σας δέσμευση για πριμοδότηση των ντόπιων που τηρούν τα νόμιμα έγγραφα, αλλά ζουν και πληρώνουν το μάρμαρο του προσφυγικού;»  Την περασμένη Κυριακή ο κ. Βίτσας αναγκάστηκε να παρέμβει σε τηλεοπτική εκπομπή στον «Σκάι», ακούγοντας διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «έστησε μπίζνα στο προσφυγικό», αλλά και τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο, να ζητά, «να πέσουν κεφάλια» για τις φωτογραφικές διατάξεις του διαγωνισμού. Διαβεβαίωσε ότι «τέτοιος διαγωνισμός δεν πρόκειται να υπάρξει».  Ωστόσο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «δεν αρκεί μια υπουργική δήλωση στην τηλεόραση για να ακυρωθεί ένας διαγωνισμός.»  Οι ενδιαφερόμενοι το διαπίστωσαν την επόμενη μέρα, όταν επικοινωνώντας με το αρμόδιο γραφείο του Στρατού, άκουσαν από τους αξιωματικούς να τους αναφέρουν ότι «δεν έχουν καμία εντολή είτε προφορική είτε γραπτή για ακύρωση του διαγωνισμού!»  Μπροστά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε οι εκπρόσωποι των τοπικών εταιριών έσπευσαν να καταθέσουν τους φακέλους τους, που όμως δεν καλύπτουν το κριτήριο του κύκλου εργασιών. Για την ιστορία, ο διαγωνισμός, ολοκληρώθηκε την Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, με την κατάθεση και των τελευταίων προσφορών, οι οποίες σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θα αρχίσουν να ανοίγονται από αύριο.

Ζητούν διπλάσιο τζίρο

Την επομένη της λήξης της προθεσμίας για τον ετήσιο διαγωνισμό, προκηρύχθηκε νέος, μηνιαίος, διαγωνισμός. Επισήμως, ο μηνιαίος διαγωνισμός, θα επαναλαμβάνεται μέχρι την οριστική αξιολόγηση των προσφορών του ετήσιου διαγωνισμού. Είναι άγνωστο, αν η κυβέρνηση, δια της μη αξιολόγησης των προσφορών, ακυρώσει, όπως τώρα λέγεται, τον ετήσιο διαγωνισμό στην πράξη.  Είναι, όμως βέβαιο, ότι δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει όρους που διευκολύνουν την συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στο διαγωνισμό. Αντιθέτως, επινοεί νέους που τις δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο!

Στον μηνιαίο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, και αφορά την σίτιση των hot spot σε Λέρο και Κώ,  σε σχέση με τους όρους των προηγούμενων μηνιαίων διαγωνισμών υπάρχει μια αλλαγή που φέρνει στα όρια τους, τις μικρές επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα, προβλεπόταν ότι ο κύκλος των εργασιών των εταιριών που έπαιρναν μέρος στον διαγωνισμό, θα έπρεπε τα τελευταία τρία χρόνια, να κάλυπτε το 100% της δαπάνης για την σίτιση των hot spot. Στον διαγωνισμό που δημοσιεύτηκε στην «Διαύγεια» προβλέπεται ότι ο κύκλος εργασιών των εταιριών, θα πρέπει να είναι, μόνο το τελευταίο έτος, διπλάσιο της δαπάνης. Έτσι, για παράδειγμα, για την συμμετοχή στον διαγωνισμό για την σίτιση του hot spot της Κω, από εκεί που απαιτούνταν κύκλος εργασιών 136 χιλιάδες ευρώ για τρία χρόνια, τώρα, λόγω και της αύξησης του αριθμού των προσφύγων, απαιτείται ένα ποσό που ξεπερνά τις 490 χιλιάδες ευρώ για ένα χρόνο!  Η προϋπόθεση αυτή φαίνεται να αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για  τις μικρές εταιρίες. «Δεν ξέρω τι λένε στα λόγια, στην πράξη φαίνεται τελικά ότι αυτοί οι διαγωνισμοί είναι για λίγους» δηλώνει στο «Βήμα» εκπρόσωπος μικρής εταιρίας κέτερινγκ στο Α. Αιγαίο.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ!!!18Ο.ΟΟΟ.ΟΟΟ εκατομμυρια πληθυσμο εχει το πακισταν!!!!

  2. Το ιδιο γινεται και σε αλλες περιοχες!!!! Απο τη μια τους φορτωνουν στην κοινωνια με το ζορι και απο την αλλη εξαιρουν την κοινωνια απο το εμπορικο κομματι…. ζητωντας iso κλπ!!! Κατα αλλα πλουτισαν τα νησια απο τους μαμελουκους….. Καλο μου ξυλο και που καθεσαι….

  3. Κάποτε, το εθνικό μας σχέδιο, ήταν η Μεγάλη Ιδέα. Στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, τα πράγματα άλλαξαν. Αρχικά ο στόχος ήταν η… αποχουντοποίηση και ο εκδημοκρατισμός της χώρας, ύστερα η είσοδος στην (τότε) ΕΟΚ, η «αλλαγή», ο «εκσυγχρονισμός», η «επανίδρυση του κράτους» και πάει λέγοντας… Τα τελευταία (μνημονιακά…) χρόνια, ακούμε απ’ όλους για την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια. Ωστόσο, δεν είναι αυτές οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλες είναι! Τις οποίες αποκάλυψε ο εκ Δωδεκανήσων βολευτής του, Ηλίας Καματερός. Ιδού: «Να συμπράξει στον εθνικό στόχο που είναι το μέτωπο ενάντια στο φασισμό, κάλεσε τη ΝΔ ο Ηλίας Καματερός… Το αντιφασιστικό μέτωπο είναι το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού-μεταναστευτικού κατέληξε ο Ηλίας Καματερός καλώντας και τη ΝΔ να συμπράξει σε αυτό». Η μόνη τους έννοια και ο μεγάλος τους φόβος είναι η Χρυσή Αυγή! Και δεν το κρύβουν καθόλου! Όσο για την σύμπραξη με την νουδούλα, δεν χρειάζονται ειδικές προσκλήσεις, καθότι έχει προσχωρήσει από την πρώτη στιγμή –που μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι η Χρυσή Αυγή και τους χάλασε την πιάτσα-στο «αντιφασιστικό μέτωπο». Την δε σαμαρική περίοδο, κράταγε και το «πηδάλιο»!

  4. ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΚΩ ΑΨΗΦΟΥΝ ΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΑ «ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ»

    Το σύνθημα που ρίξαμε μετά την πρώτη άρνηση Ελλήνων γονέων, να γίνουν τα «προσφυγάκια» συμμαθητές των παιδιών τους («Ένα, δύο, τρία, πολλά Ωραιόκαστρα»), φαίνεται πως γίνεται πραγματικότητα. Έτσι, και οι γονείς των σχολείων της Κω λένε όχι στην παραχώρηση των σχολικών κτιρίων του νησιού για τα «προσφυγόπουλα», συμφωνώντας με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, αλλά μέσα στο hot spot (και πως θα βρουν ευκαιρία να κατεβάσουν τις χριστιανικές εικόνες οι μαρξιστές ινστρούχτορες, βρε λεβέντες;)… Ιδού τα πιο ουσιαστικά σημεία της ανακοίνωσης: «…Η Κως επιπλέον έχει ιδιαιτερότητες που άλλα νησιά δεν έχουν : Χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη στο μείζον και καίριο θέμα της εθνικής ασφαλείας. Αποτελεί τον 3ο τουριστικό προορισμό της χώρας με μεγάλη συμβολή στο ΑΕΠ. Έχουμε υποστεί μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό λόγω προσφυγικού- μεταναστευτικού με συνέπεια πολλές οικογένειες να έχουν φέτος τον χειμώνα πρόβλημα επιβίωσης. (Υπάρχει δε φόβος και για την επόμενη χρονιά). Τα σχολεία της και γενικότερα ο πληθυσμός έχει πολύ μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών με ποσοστά αλλοδαπών μαθητών σε σχολεία που αγγίζει το 60%. Η πλειοψηφία των ανηλίκων είναι έφηβοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν έχει εμβολιαστεί , ενώ είναι ανοργάνωτο το σύστημα υγιεινής περίθαλψης τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις και οι τουαλέτες τους, για ιατρικούς λόγους. Έχουν εμφανιστεί διάφορα μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι γονείς για τους παραπάνω λόγους, διαφωνούν με την παραχώρηση σχολικών ή άλλων δημοσίων κτιρίων. Σε περίπτωση που αγνοηθούν, οι γονείς δήλωσαν ότι θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις». (ΥΓ): Κι αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι κάτοικοι της Κω ήταν οι πρώτοι που ξεσηκώθηκαν κατά των hotspots και που… κέρασαν τον συνυπεύθυνο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με φρεσκότατα… αυγουλάκια.

  5. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ “HOT SPOTS”

    «Οι μετανάστες στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότεροι από 62.000. Ούτε η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τον αριθμό τους. Και το προφίλ τους είναι λιγότερο προσφυγικό και περισσότερο λαθρομεταναστευτικό». Ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και οι διαχειριστικές λύσεις που εφαρμόζονται σrnν παρούσα φάση είναι εντελώς αναποτελεσματικές. «Τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμη χειρότερα. Η Ευρώπη μας έχει εγκαταλείψει, μη εφαρμόζοντας καν τα στοιχειώδη της συμφωνίας τον περασμένου Μαρτίου. Από την άλλη, η Τουρκία έχει περιορίσει μεν τις ροές προς χώρα μας, αλλά σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να υπάρχουν», λέει χαρακτηριστικά. Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των κατοίκων σε Ωραιόκαστρο και Φιλιππιάδα Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες κατοίκων και φορέων σε Ωραιόκαστρο και Φιλιππιάδα για τις συνθήκες διαβίωσής τους μαζί με πλήθος μεταναστών ανέδειξαν το πολιτισμικό χάσμα, που ιστορικώς αποδεικνύεται ανυπέρβλητο, για την ομογενοποίηση λαών με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. «Είναι τόσο μεγάλη αυτή η διαφορά, που μια βίαιη μετακίνηση και εγκατάσταση μεταναστών στον τόπο μας μόνο προβλήματα προσαρμογής θα δημιουργήσει. Και είναι πιθανόν να αλλοιώσει πτυχές τον δικού μας πολιτισμού, όπως της Εθνικής, Πολιτισμικής και Θρησκευτικής μας ταυτότητας. Σε μια ύποπτη διαδικασία υποβίβασης τον βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου των παιδιών μας, που με πολλές στερήσεις εξασφαλίζουμε». Αυτή την τοποθέτηση των γονέων και κηδεμόνων από ένα σχολείο της Φιλιππιάδας κανείς από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες δεν θέλησε δημόσια να την αντικρούσει. «Δεν είναι μέλη της Χρυσής Αυγής οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται για τα αυτονόητα. Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η δυσαρέσκειά τους και κανείς από τους ψευτοανθρωπιστές και δήθεν αντιρατσιστές, στο όνομα μιας δήθεν αλληλεγγύης, δεν μπορεί να παίζει με τη δομή των τοπικών κοινωνιών, τηv καθημερινότητα και εν τέλει τη δημόσια υγεία. Άπαντες αποκρύπτουν ότι εδώ και περίπου έναν χρόνο που εγκλωβίστηκαν σrnν Ελλάδα οι μετανάστες υπάρχει μεγάλη έξαρση ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα, η ελονοσία και η φυματίωση», σημειώνει ο κ. Μιχαλολιάκος. Και συνεχίζει: «Η Χρυσή Αυγή εκφράζει τη θέληση τον Ελληνικού λαού να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο και βάρβαρο φαινόμενο. Εξάλλου, τα φαινόμενα βίας στους καταυλισμούς πολλαπλασιάζονται καθημερινώς. Στα «hot spots» της Χίου, της Λέσβου, στην Αθήνα, στη Βόρεια Ελλάδα οι συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών -και οι δολοφονίες τους τελευταίους μήνες- αντιμετωπίζονται κατασταλτικά από την Αστυνομία, με συνέπεια χιλιάδες διαμένοντες σε καταυλισμούς να μεταφέρονται εκτός αυτών προκειμένου να σωθούν». Βία και εγκληματικότητα στα «hot spots» «Η κυβέρνηση», λέει ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής, «άνοιξε ξανά την Αμυγδαλέζα και άλλα τέτοιου τύπου κέντρα. Τα είχε κλείσει πανηγυρίζοντας το 2015 και τώρα τα εγκαινιάζει! Με λάθος τρόπο φυσικά. Εμείς είμαστε υπέρ της δημιουργίας αυτών των δομών, αλλά εκτός αστικού ιστού. Έξω από τις πόλεις και τις κατοικημένες περιοχές. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η εγκληματικότητα μεταξύ αυτών των ανθρώπων είναι πολύ υψηλή. Εγκλήματα όπως διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία και δολοφονικά επεισόδια διαπράττονται συνεχώς μεταξύ τους, ενώ παρατηρείται μεγάλη έξαρση μικροκλοπών και διαρρήξεων στις περιοχές όπου βρίσκονται τα «hot spots».

  6. Τα λαμόγια του Σύριζα, που παριστάνουν τους ανθρωπιστές, τα έχουν κονομήσει χοντρά και κάνουν χρυσές δουλειές εκμεταλλευόμενοι τους λαθρομετανάστες, όπως τα ίδια τα στελέχη τους καταγγέλλουν. Η Χρυσή Αυγή απαιτεί να δημευθούν οι περιουσίες όσων πολιτικών παραγόντων έχουν πλουτίσει μέσω των ανθελληνικών ΜΚΟ και να απελαθούν όλοι οι παράνομοι αλλοδαποί από την Ελλάδα. Χρυσή Αυγή – Γραφείο Τύπου

  7. Η Χρυσή Αυγή θα καταργήσει την ληστρική φορολόγηση ακινήτων για την μικρή και μεσαία ιδιοκτησία χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να υποστεί καμία μείωση στα έσοδά του, καθώς ταυτόχρονα θα καταργήσουμε και τις παράλογες δαπάνες της λαθρομετανάστευσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ