Κομπίνα με εταιρείες «φαντάσματα» έστησε ο σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς – Πώς τον «έπιασε» η ΕΛ.ΑΣ.

0
3070

Ο 51χρονος υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία σχέση με το κύκλωμα

Σε δανεισμό και φιλικές εξυπηρετήσεις αποδίδει ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος τις αναλήψεις χρημάτων από τους λογαριασμούς των εταιρειών που εισέπρατταν παράνομα ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές.

Ο 51χρονος σύζυγος πρώην Σταρ Ελλάς φέρεται να υποστηρίζει ότι «είχα ζητήσει δανεικά από τον Σ.Γ., προκειμένου να αντιμετωπίσω τις οικογενειακές μου ανάγκες αλλά και τις ανάγκες της άρρωστης αδερφής μου. Επειδή δεν μπορούσε να γίνει μεταφορά χρημάτων σε εμένα, του ζητούσα να μεταφέρει τα χρήματα στον λογαριασμό της εταιρείας και ακολούθως με την κάρτα της εταιρείας που μου είχε δώσει ο Γ., τα έκανα ανάληψη τμηματικά και τα χρησιμοποιούσα για τις ανάγκες μου. Για την επιστροφή των χρημάτων έπαιρνα χρήματα από άλλη εταιρεία με την κάρτα που μου είχε εμπιστευθεί η Π., ή από άλλη εταιρεία και τα επέστρεφα στον Γ. Μετά ζητούσα πάλι δανεικά από τον Γ., για να κλείσω το έλλειμμα των δύο εταιρειών και να καλύψω τις νέες ανάγκες μου».

Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν επί οκτώ μήνες όλα τα μέλη του κυκλώματος οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ποιος είναι ο εγκέφαλος ακολουθώντας τη ροή του χρήματος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha. Όπως λένε μάλιστα πηγές της Οικονομικής Αστυνομίας, «όλα τα χρήματα κατέληγαν στον εγκέφαλο. Έκανε αναλήψεις μεγάλων ποσών με τις κάρτες όλων των εταιρειών, με αυτές πλήρωνε προσωπικά του έξοδα, στην κατοχή του βρέθηκαν τα λογιστικά όλων των εταιρειών», αναφέρουν χαρακτηριστικά αστυνομικοί.

Ζούσε στην απόλυτη χλιδή, έμενε σε πανάκριβα σπίτια και κυκλοφορούσε με super cars. Ταξίδευε με τη σύζυγό του, πρώην Σταρ Ελλάδας, σε πολυτελή ξενοδοχεία ανά τον κόσμο, πληρώνοντας αδρά για σουίτες αλλά και για ψώνια σε πολυτελείς μπουτίκ.

Ο 51χρονος αρχηγός του κυκλώματος που με φορολογικές απάτες χρέωσε το ελληνικό Δημόσιο με 70 εκατ. ευρώ έκανε εντυπωσιακή ζωή. Διασκέδαζε σε μπουζούκια, πέταγε λουλούδια, δειπνούσε στα καλύτερα εστιατόρια.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Alpha, ο «αρχηγός» της συμμορίας των «11» έκλεισε πριβέ τη μπουτίκ της Louis Vuitton για να διαλέξει το μοντέλο σύζυγός του πανάκριβες τσάντες και ρούχα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δυο τους φέρονται να έκαναν ανενόχλητοι τα ψώνια τους στο κατάστημα, τρώγοντας σούσι και πίνοντας σαμπάνια.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται συνολικά 27 άτομα, ενώ η ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει στη σύλληψη 11 εξ αυτών.

Το κύκλωμα, το οποίο φέρεται να ήταν πολύ καλά οργανωμένο, είχε αποκομίσει κέρδη άνω των 15.000.000 ευρώ, ενώ η ζημία που προκάλεσαν στο Δημόσιο εκτιμάται σε 70.000.000 ευρώ.

Η πολυμελής εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, δραστηριοποιούνταν στη διασυνοριακή απάτη στον Φ.Π.Α. και στην απατηλή λήψη επιστρεπτέων προκαταβολών, μέσω της σύστασης ανύπαρκτων συναλλακτικά εταιρειών προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηρίστηκα του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης:

  • χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιριών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,
  • δήλωναν ως έδρα των εταιριών χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα,
  • χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών,
  • μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet,
  • καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο,
  • δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιριών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιτρεπτέα προκαταβολή και
  • προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η δράση τους, τα μέλη της οργάνωσης έφτιαχναν συνεχώς νέες εταιρείες και έβαζαν νέα μέλη ως διαχειριστές τους. Την ίδια ώρα προσπαθούσαν να αποκαλύπτουν τις συναλλαγές τους μέσα από εκατοντάδες τραπεζικές κινήσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η σύσταση -5- εταιρειών μέσω υφαρπαγής στοιχείων προσώπου και μεταβίβαση σε αυτό -26- εταιρειών, τις οποίες διαχειρίζονταν αφανώς τα μέλη της οργάνωσης. Το άτομο αυτό περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα των μεγαλοοφειλέτων του δημοσίου με ποσό 3.250.000 ευρώ περίπου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ