Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Πώς κατέληξε στους υπουργούς ο Μητσοτάκης – Οι ενήμεροι, οι καραμπόλες και...

Πώς κατέληξε στους υπουργούς ο Μητσοτάκης – Οι ενήμεροι, οι καραμπόλες και οι κομμένοι-πικραμμένοι Πλεύρης, Θεοδωρικάκος, Παναγιωτόπουλος

0
5602

Όλο το παρασκήνιο πίσω από την επιλογή των νέων υπουργών της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εάν νομίζετε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έγινε την τελευταία στιγμή με το σύστημα του «γράψε σβήσε» κάνετε λάθος. Τουλάχιστον για μερικούς η ειδοποίηση ότι «γίνεσαι υπουργός», έλαβε χώρα αρκετά πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Για παράδειγμα ο Γιώργος Γεραπετρίτης γνώριζε εδώ και μήνες ότι θα γινόταν υπουργός Εξωτερικών, παρά το γεγονός ότι δεν έλεγε το παραμικρό και ετοίμαζε νομοσχέδια και προεδρικό διατάγματα για το «επιτελικό κράτος Νο2». Αλλά μην νομίζετε πως πήγε στο Εξωτερικών χωρίς… προίκα: Ανέλαβε και τα ευρωπαϊκά.

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για τα Ευρωπαϊκά Θέματα (όπως ήταν παλιά ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης), δεν υπάρχει πλέον. Ωστόσο ο κ. Γεραπετρίτης ανέλαβε το Εξωτερικών μαζί με μια σημαντική προσωπικότητα, την πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η πρέσβης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την (ιστορική) ομιλία του Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, αλλά και για την συνεισφορά της στη Διάσκεψη 3+1, για την ενέργεια και την ασφάλεια (με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ). Στο Εξωτερικών ως υφυπουργός για την οικονομική διπλωματία και εξωστρέφεια έμεινε ο Κώστας Φραγκογιάννης, ως αναγνώριση της προσφοράς του κυρίως στην προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας σε θέματα χαμηλού επιπέδου και προώθησης ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Ποιοι γνώριζαν από νωρίς πρόσωπα και πράγματα

Οι άλλοι δύο που γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα για υπουργούς και υφυπουργούς, αρκετά νωρίς πριν από τις εκλογές, ήταν ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Γιάννης Μπρατάκος. Κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, τα δύο αυτά στελέχη που θα κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου, παρατηρούσαν δραστηριότητες στελεχών, αξιολογούσαν και έθεταν τα συμπεράσματά τους απευθείας στον Μητσοτάκη. Ήταν ένας ρόλος που είχε αρκετά ενδιαφέρον και έκαναν ένα είδος… Scouting (όπως το ονομάζουμε στο ποδόσφαιρο).

Ποιοι «έκλεισαν» πρώτοι

Από τα πρώτα ονόματα που έκλεισαν στο Υπουργικό Συμβούλιο (που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου) ήταν του Κυριάκου Πιερρακάκη στο Παιδείας και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υγείας. Στο Παιδείας, ως υφυπουργοί έγιναν η Δόμνα Μιχαηλίδου (που αρχικά προοριζόταν για το Τουρισμού) και η Ζέττα Μακρή (η οποία έτσι και αλλιώς βρισκόταν στην ίδια θέση και πριν από τις εκλογές).

Μετά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας.

Στο Υγείας έγινε αναπληρώτρια υπουργός η Ειρήνη Αγαπηδάκη (πρώτη στο Επικρατείας της ΝΔ), με υφυπουργό τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο (τον μοναδικό πολιτικό που είναι και ψυχίατρος), ο οποίος είχε αναλάβει και πάλι υφυπουργός Υγείας το 2011. Υφυπουργός Υγείας έγινε και ο γιατρός Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέλαβε όλο το βάρος του εμβολιασμού και των εμβολίων στην περίοδο της πανδημίας. Είναι κυπριακής καταγωγής και θεωρείται άριστος επιστήμονας.

Τι ήθελε και τι πήρε η Κεραμέως

Πάμε τώρα στις καραμπόλες, καθότι σύνθεση Υπουργικού Συμβουλίου άνευ καραμπόλας (τουλάχιστον για την ελληνική πραγματικότητα) δεν υπάρχει. Οι πληροφορίες λένε ότι οι περισσότερες καραμπόλες έγιναν στο Παιδείας και τούτο γιατί: Η Νίκη Κεραμέως πρώην υπουργός Παιδείας ακουγόταν πως ήθελε το Άμυνας, αλλά όταν το Άμυνας έκλεισε με τον Νίκο Δένδια, της πρότειναν το Υγείας, πλην όμως δεν έμεινε ευχαριστημένη με αυτή την εξέλιξη και κατέληξε στο Εσωτερικών. Εκεί ήταν ο Βορίδης, ο οποίος πριν εγκαταλείψει το υπουργείο του, επί της Βασιλίσσης Σοφίας φρόντισε και τον διακόσμησε με έναν μπλε ταύρο (που παραπέμπει σε «ταυροκαθάψια») έργο του διακεκριμένου εικαστικού Κωστή Γεωργίου.

Η Νίκη Κεραμέως πρώην υπουργός Παιδείας ακουγόταν πως ήθελε το Άμυνας, αλλά όταν το Άμυνας έκλεισε με τον Νίκο Δένδια, της πρότειναν το Υγείας, πλην όμως δεν έμεινε ευχαριστημένη με αυτή την εξέλιξη και κατέληξε στο Εσωτερικών.

Έτσι ο κ. Βορίδης έμεινε για λίγο χωρίς υπουργείο, πλην όμως βρέθηκε θέση και μάλιστα αναβαθμισμένη από την προηγούμενη, ως υπουργός Επικρατείας με θέματα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, αλλά δεν πρόκειται να έχει γραφείο στο Μαξίμου, όπου υπάρχουν δύο υπουργοί Επικρατείας- Παπασταύρου, Σκέρτσος- αλλά στην οδό Ζαλοκώστα εκεί όπου είχε το γραφείο του ο Παναγιώτης Πικραμμένος (και παλαιότερα ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος και το ίδρυσε).

Η «κοσμογονία» στο Ανάπτυξης

Εκεί όμως που έγινε «κοσμογονία» είναι στο Ανάπτυξης. Ο κ. Σκρέκας είναι μεν υπουργός Ανάπτυξης, αλλά όχι με την παλιά έννοια της λέξεως, όπως ήταν δηλαδή ο Άδωνις Γεωργιάδης. Και τούτο γιατί ο κ. Παπαθανάσης, ως αναπληρωτής υπουργός πήρε το Ταμείο Ανάκαμψης, τον αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ. Και ο κ. Σκρέκας θα πείτε; Του έμεινε το υπουργείο όπως ήταν παλιά, δηλαδή Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ποιες θέσεις «παίζονταν»

Στο Δικαιοσύνης οι θέσεις παίζονταν έως την τελευταία στιγμή. Στην αρχή προτάθηκε στην ευρωβουλευτή Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, πλην όμως κρίθηκε από τον Μητσοτάκη ως «αναντικατάστατη» για τις Βρυξέλλες και στράφηκαν προς τον Γιώργο Φλωρίδη (πρώην υπουργό του ΠαΣοΚ) που εδώ και ένα χρόνο όμως (ίσως και περισσότερο) είχε στηρίξει ΝΔ (και από τις εκπομπές του Πορτοσάλτε). Ο κ. Φλωρίδης όμως βρισκόταν στην Ισπανία (Σαραγόσα) για την βάφτιση της εγγονής του, δεν είχε ιδέα έως την τελευταία στιγμή και όταν του έγινε η πρόταση είπε το «ναι». Ο αδελφός του Βασίλης Φλωρίδης, είναι αντιεισαγγελέας του Αρείου πάγου. Έτσι έγινε ακόμα ένα άνοιγμα του Μητσοτάκη προς το κέντρο.

Ο Άδωνις τελικά πήγε στο Εργασίας. Ο ίδιος θα προτιμούσε το Ενέργειας (που δόθηκε όμως στον Σκυλακάκη) ή το Άμυνας (που δόθηκε στον Δένδια). Ήταν το Άμυνας το πιο περιζήτητο υπουργείο: Πέντε υπουργοί το διεκδικούσαν και τελικά κατέληξε στον Δένδια, με υφυπουργό τον Νίκο Χαρδαλιά (που όργωσε την Ελλάδα την προεκλογική περίοδο) και υφυπουργό τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Νέος Υπουργός Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας. Ήταν το Άμυνας το πιο περιζήτητο υπουργείο: Πέντε υπουργοί το διεκδικούσαν και τελικά κατέληξε στον Δένδια.

Δεν ξέρω εάν το προσέξατε αλλά πλέον η ΝΔ έχει τρεις… «Κεφαλογιάννηδες» και οι τρεις συγγενείς μεταξύ τους. Τον Γιάννη Κεφαλογιάννη (υφυπουργό Άμυνας), την Όλγα Κεφαλογιάννη (υπουργό Τουρισμού) και τον Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη που δεν είναι βεβαίως υπουργός ή υφυπουργός, αλλά βουλευτής Ηρακλείου. Υπάρχει ακόμα ένας τέταρτος Κεφαλογιάννης ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (ευρωβουλευτής), αλλά οι πληροφορίες λένε πως δεν θα είναι και πάλι στην ευρωβουλή.

Υπήρξε και ένα μπέρδεμα με το Μεταναστευτικής Πολιτικής που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ήθελε ο Τάκης Θεοδωρικάκος (που έμεινε τελικά απέξω) και τελικά το πήρε ο Δημήτρης Καιρίδης (που αρχικά προοριζόταν για υφυπουργός Παιδείας), με την Σοφία Βούλτεψη που παρέμεινε ως υφυπουργός.

Έως την τελευταία στιγμή (και εδώ ταιριάζει το «γράψε σβήσε») γινόταν μάχη (και καραμπόλες) για δύο υπουργεία: Το Προστασίας του Πολίτη και το Ναυτιλίας. Αρχικά στο Ναυτιλίας είχε τοποθετηθεί ο Νότης Μηταράκης και στο Προστασίας του Πολίτη ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Τελικά ο Μηταράκης θέλησε να πάει στο Προ- Πο αλλά με… προίκα τον φράκτη στον Έβρο και με υφυπουργό τον Κώστα Κατσαφάδο. Έτσι έμεινε το Ναυτιλίας στον Βαρβιτσιώτη (που είχε ξανά περάσει από αυτό) με υφυπουργό, τον πρώτο σε σταυρούς στα Δωδεκάνησα, Γιάννη Παππά.

Στο Τουρισμού επανήλθε η Όλγα, αλλά με υφυπουργό την Έλενα Ράπτη (που είχε ακουστεί και για το νέο υπουργείο Οικογένειας). Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη του κ. Μητσοτάκη ήταν ο διάδοχος του Πιερρακάκη στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επέλεξε τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, με υφυπουργό έναν νέο άνθρωπο τον Κωσταντίνο Κυρανάκη με πρόσβαση στους νέους και με αγώνες προς την παράταξη.

Υπάρχουν ορισμένα στελέχη που βρέξει χιονίσει είναι πάντα υπουργοί. Για παράδειγμα ο Βασίλης Κικίλιας, πάντα υπουργός, αυτή τη φορά στο Κλιματικής Αλλαγής ως διάδοχος του Χρήστου Στυλιανίδη αν και οι πληροφορίες λένε πως την τελευταία στιγμή αποφασίστηκε η τοποθετήσή του. Υφυπουργός ο Χρήστος Τριαντόπουλος (από την Μαγνησία) μαζί με τον Ευάγγελο Τουρνά. Στην Μαγνησία όλοι κάτι έγιναν πλην Χρήστου Μπουκώρου (που παραμένει πάντα εν αναμονή υπουργός).

Στο Υποδομών (όπου ήταν ο Κώστας Καραμανλής) μετατέθηκε ο Σταϊκούρας (από το Οικονομικών, όπου πήγε ο Κωστής Χατζηδάκης). Υφυπουργός στο Υποδομών ο Νίκος Ταχιάος, για να αυξήσει προφανώς την επιρροή του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και για να ανακόψει τις ακροδεξιές επιδιώξεις.

Οι δυσαρεστημένοι

Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που έμειναν έξω. Όπως για παράδειγμα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρώην Άμυνας, ο οποίος δεν έλαβε ούτε ένα τηλεφώνημα ότι χάνει το υπουργείο του. Το ίδιο στεναχωρημένοι είναι και οι Τάκης Θεοδωρικάκος, Θανάσης Πλεύρης και αρκετοί γενικοί γραμματείς που τώρα θα πρέπει να επαναξιολογηθούν.

Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος

Γ. Φλωρίδης: Ένας «ακροκεντρώος» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Γ. Φλωρίδης: Ένας «ακροκεντρώος» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η πορεία του κ. Φλωρίδη προς την κυβέρνηση άρχισε μετά την αποστασιοποίηση του από την προσπάθεια αναγέννησης του «φυσικού πολιτικού του χώρου».

Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Γιώργος Φλωρίδης πήρε μέρος στις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ, επιλέγοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη. Τον Ιούλιο του 2023 βρέθηκε στα υπουργικά έδρανα της κυβέρνησης Μητσοτάκη «για να σηματοδοτήσει την περαιτέρω διεύρυνση της στο χώρο του κέντρου».

Η διαδρομή του κ. Φλωρίδη από την είσοδο της Χαριλάου Τρικούπη στο τραπέζι των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι μια απλή προσωπική ιστορία. Αποτυπώνονται σε αυτήν και οι προεκλογικές διεργασίες αλλά και οι μετεκλογικές ισορροπίες στο κρίσιμο χώρο του κέντρου. Είναι όμως, πράγματι, η συμμετοχή του στην κυβέρνηση, άνοιγμα στην κεντροαριστερά;

Η πορεία του κ. Φλωρίδη προς την κυβέρνηση άρχισε μετά την αποστασιοποίηση του από την προσπάθεια αναγέννησης του «φυσικού πολιτικού του χώρου». Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης υπήρξε ο πρώτος εκλεγμένος νομάρχης Κιλκίς και στη συνέχεια διετέλεσε βουλευτής Κιλκίς και προβεβλημμένος υπουργός με το ΠΑΣΟΚ. Η τελευταία του εκλογική εμφάνιση ήταν στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Ο κ. Βενιζέλος τον είχε επιλέξει για επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠαΣοΚ. Όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Φλωρίδης κινήθηκε «εντός εκτός και επί τα αυτά» στον κεντροαριστερό χώρο. Συμπορεύθηκε με την Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία ίδρυσαν την «Ώρα Αποφάσεων» μια πολιτική κίνηση με κεντρώα μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία. Οι απόψεις του, που διακρινόταν πάντα από μια τάση σκληρής κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και υποστήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον τοποθέτησαν στο χώρο που αποκλήθηκε «ακραίο κέντρο».

Τι δουλειά έχει ένας «ακροκεντρώος» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Υπάρχουν οι συμβολισμοί. Είναι μια επιλογή που εκτιμάται ότι ενισχύει την προσπάθεια το Κυριάκου Μητσοτάκη να κυριαρχήσει στο χώρο του κέντρου αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της ΝΔ, αφήνοντας δίχως περιεχόμενο τις παλιές διαχωριστικές γραμμές. «Ο Μητσοτάκης πήρε τα καλύτερα στοιχεία και από το Κέντρο και από την Κεντροαριστερά και τα συνέθεσε σε μια πολιτική που έχει τα εξής: και το πατριωτικό και το προοδευτικό και το λαϊκό στοιχείο. Δηλαδή αφαίρεσε από την Αριστερά το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας» είχε τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Υπάρχει και η πολιτική ουσία. Η κυβερνητική του εμπειρία. Ο γεννημένος το 1956, πολιτικός διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (30 Οκτωβρίου 1998 – 13 Απριλίου 2000), υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για τον Αθλητισμό (13 Απριλίου 2000 – 24 Οκτωβρίου 2001), υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (24 Οκτωβρίου 2001 – 7 Ιουλίου 2003) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (7 Ιουλίου 2003 – 10 Μαρτίου 2004).

Παλαιοί του σύντροφοι δεν θέλησαν επισήμως να σχολιάσουν την υπουργοποίηση του, στο παρασκήνιο τον θεωρούν ένα ακόμα στέλεχος του κεντρώου χώρου «στον οποίο προσφέρθηκε αντάλλαγμα για τη στήριξη που παρείχε στον Κυριάκο Μητσοτάκη». Χαρακτηρίζουν την πορεία του προς τα υπουργικά έδρανα «αναμενόμενη εξέλιξη». Οι πολιτικοί του φίλοι υποστηρίζουν ότι αυτή η στήριξη δεν ήρθε ξαφνικά. Εκδηλωνόταν πάντα, σταθερά, σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Και έγινε, όπως λέγεται, μονόδρομος, όταν το ΠαΣοΚ «παγιδεύτηκε πολιτικά από την καινούρια του ηγεσία, στο απορριπτικό ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» και στα σενάρια περί προοδευτικής διακυβέρνησης, τα οποία εκείνος χαρακτήρισε παραζάλη.

Ο κ. Φλωρίδης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ενός χώρου που δεν του είναι άγνωστος. Αδελφός του είναι ο γνωστός εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης, που έχει υπηρετήσει σε αρκετές σημαντικές θέσεις. Ο ίδιος σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου είχε συμφοιτητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο τον συνέδεσε έκτοτε στενή πολιτική και προσωπική σχέση. Τα τελευταία χρόνια ακολουθούν διαφορετικές και συγκρουόμενες πορείες. Η ένταξη του στην κυβέρνηση λοιπόν δεν μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, την οποία έχει απαρνηθεί εδώ και πολλούς μήνες.

Τα 23 νέα πρόσωπα που παίρνουν πρώτη φορά Υπουργείο

Εκλογές 2023: Τα 23 νέα πρόσωπα που παίρνουν πρώτη φορά Υπουργείο

Οι εκλεκτοί του Πρωθυπουργού, πέρα από τους παλιούς γνώριμους, είναι και νέα πρόσωπα.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, η οποία θα ορκιστεί αύριο, Τρίτη.

Οι εκλεκτοί του Πρωθυπουργού, πέρα από τους παλιούς γνώριμους, είναι και νέα πρόσωπα. Συγκεκριμένα, από τους 64 που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, οι 23 αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ως υφυπουργοί ή υπουργοί, με την προσδοκία να επαληθεύσουν τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Δημήτρης Καιρίδης

Γεννήθηκε στην Καβάλα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Διεθνείς Σχέσεις στο Fletcher School στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης. Δίδαξε Διεθνή Πολιτική στο Harvard, στο Tufts, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», διευθυντής της Θερινής Ακαδημίας της Ολυμπίας και του Δικτύου Ναυαρίνο.

Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Μαρία Κεφάλα

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύτηκε στην παιδιατρική και συγκεκριμένα στο ιστορικό νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων. Εργάστηκε στο Γ.Ν. Φιλιατών, στο Γ.Ν. Ιωαννίνων και στην 5η ΤΟΜΥ Ιωαννίνων.
Μιλάει τρεις ξένες γλώσσες αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της Δημόσιας Υγείας, Προαγωγή υγείας σε παιδιά και εφήβους.

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Διονύσιος Σταμενίτης

Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά. Μετά την αποφοίτησή του από το 1ο Λύκειο Γιαννιτσών συνέχισε τις σπουδές του ως Πολιτικός Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ενεργειακή Πολιτική και Ανάπτυξη. Το 1995 έγινε μέλος του ΤΕΕ και έκτοτε εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, με ειδίκευση στην αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων.Εκλέχτηκε Βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε: Μέλος της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της μόνιμης επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και μέλος της ειδικής επιτροπής της Ελληνισμού της Διασποράς.

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Σταύρος Κελέτσης

Γεννήθηκε το 1965 στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μιλά Αγγλικά. Εργάστηκε ως Ειδικός Συνεργάτης στο Πολιτικό Γραφείο του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνος Ιδεολογικού και Πολιτικού Σχεδιασμού με Πρόεδρο τον Κωστή Χατζηδάκη, και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Υπηρέτησε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Έβρου την περίοδο 1994-1998. Το 2007 η Νομαρχιακή Παράταξη «Συνεργασία για τον Τόπο μας», της οποίας ήταν επικεφαλής ως υποψήφιος Νομάρχης, ήρθε πρώτη στον Έβρο με ποσοστό άνω του 50%, πλην όμως δεν εξελέγη λόγω του εκλογικού συστήματος και του αποτελέσματος στο νομό Ροδόπης. Θήτευσε βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας και κατά την περίοδο 2004 – 2009.

Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Γιάννης Παππάς

Γεννήθηκε το 1968 στη Ρόδο. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση στον αγροτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, απασχολούμενος παράλληλα στην οικογενειακή επιχείρηση. Έχει εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στο management, έχει επενδύσει σε εταιρείες εστίασης, ενώ έχει εργαστεί και σε εκδοτικό οίκο. Διετέλεσε επιτελικό και διευθυντικό στέλεχος κορυφαίων εταιρειών επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά από τα πρώτα γυμνασιακά του χρόνια.

Υφυπουργός Τουρισμού: Έλενα Ράπτη

Γεννήθηκε το 1975 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο της συμπρωτεύουσας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας στον χώρο των οπτικοακουστικών συστημάτων επικοινωνίας. Έχει διατελέσει, επίσης, μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Παπαστεργίου

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Είναι εν ενεργεία Δήμαρχος Τρικκαίων και πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος καθώς και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος στα Τρίκαλα στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 25ης Μαΐου 2014 με ποσοστό 53,02% και ανέλαβε τα καθήκοντα του από την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Επανεξελέγη δήμαρχος Τρικάλων από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 με ποσοστό 57,43%.

Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Γεννήθηκε το 1987 στο Λουξεμβούργο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται από το Βόλο και την Κρήτη. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη στρατηγική επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας. Έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο του μάρκετινγκ. ο 2014 συμμετείχε και στην καμπάνια του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπουργός Επικρατείας: Σταύρος Παπασταύρου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και πρόκειται για ένα στέλεχος με μακρά και ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία ως δικηγόρος στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Μάλιστα, αποφοίτησε πρώτος από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Harvard με υποτροφία/ Έχει σημαντική και πολύχρονη παρουσία στη πολιτική ζωή στην Ελλάδα και επιρροή στην Ευρώπη με υψηλόβαθμες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Είχε εκλεγεί Πρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης του ΕΛΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου για μία δεκαετία. Ορόσημο στη διαδρομή του ήταν όταν του ανατέθηκε ο ρόλος του κύριου διαπραγματευτή της Ελλάδος με τους δανειστές το 2012-2015 και συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια της χώρας μας να κρατηθεί στο ευρώ.

Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Θάνος Πετραλιάς

Ο Θάνος Πετραλιάς κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Στατιστική και πτυχίο και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΟΠΑ και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά Ινστιτούτα και Δημόσιους οργανισμούς όπως το ΚΕΠΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2014 ήταν μέλος της Ελληνικής ομάδας τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Υφυπουργός Εξωτερικών: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Έχει πτυχίο Νομικής και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις/Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ. Το 1981 ξεκίνησε τη μακρά θητεία της στο ελληνικό διπλωματικό σώμα, από το υπουργείο Εξωτερικών ως ακόλουθος Πρεσβείας και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει μια πλούσια καριέρα στο ελληνικό διπλωματικό σώμα.

Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης: Στάθης Κωνσταντινίδης

Γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1969 και κατάγεται από τον Κλείτο Κοζάνης. Είναι κάτοχος πτυχίου της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διδακτορικού του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών.Από το 2004 μέχρι το 2007 διετέλεσε Διοικητής στη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας «ο Άγιος Παντελεήμονας», ενώ στη συνέχεια διετέλεσε υποδιοικητής στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, από το 2007 μέχρι το 2008. Συμμετείχε στην Επιτροπή Διοίκησης του φορέα παιδικής μέριμνας «Φιλοξενία» για παραμελημένα παιδιά. Άσκησε καθήκοντα Συντονιστή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Υφυπουργός Εσωτερικών: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

Γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Αταλάντη Φθιώτιδας. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Ε.Κ.Π.Α., κάτοχος ΜΒΑ του Ε.Α.Π. και υποψήφια διδάκτωρ του Τομέα Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου του Ε.Κ.Π.Α. Την περίοδο 2011-2014 διατέλεσε επικεφαλής του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, Δ. Στεφάνου και εν συνεχεία του Θ. Λιβάνιου αρχικά στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και από το 2012 έως το 2014, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Ως μόνιμη υπάλληλος του Τμήματος Προσωπικού της Βουλής των Ελλήνων, έχει ασχοληθεί εκτενώς με την εφαρμογή πολιτικών διοίκησης προσωπικού. Από τον Ιούλιο του 2019 διετέλεσε Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη διοίκηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τον εκσυγχρονισμό των δομών της Δημόσιας Διοίκησης.

Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας: Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη ήταν η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και στις δύο εκλογές, της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου.Είναι Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στην «Προαγωγή και Αγωγή Υγείας» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα. Από τις 24 Νοεμβρίου 2019 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την είχε ορίσε Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Ήταν επίσης Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας.

Υφυπουργός Υγείας: Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Γεννήθηκε το 1957. Το 1981 αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης και έχει δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι ειδικευμένος σε θέματα Νομικής Ψυχιατρικής. Εργάστηκε ως επιστημονικός διευθυντής ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής. Υπήρξε πρόεδρος Τοπικής και Νομαρχιακών στο εξωτερικό και εδώ, πρόεδρος της Διοικούσης Θεσσαλονίκης και αν. γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του Κόμματος. Πολιτεύτηκε στη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης από το 1993 έως το 2000. Στη Δημόσια Διοίκηση υπηρέτησε ως διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας την περίοδο 2004-2009. Ορίστηκε υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το 2012 κλήθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά να ιδρύσει τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού της Κυβέρνησης, της οποίας υπήρξε επικεφαλής μέχρι τον Οκτώβριο 2014.

Υφυπουργός Υγείας: Μάριος Θεμιστοκλέους

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ήταν o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid -19 και Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Υπήρξε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ-Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων). Εργάστηκε ως νευροχειρουργός σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία».

Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Χριστίνα Αλεξοπούλου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Οκτωβρίου 1978. Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Θεόδωρο Τζαμαλούκα και έχουν μία κόρη 2 ετών, την Πηνελόπη. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Εργάζεται αδιαλείπτως από τα φοιτητικά της χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Το 2006 εξελέγη νομαρχιακή σύμβουλος Αχαΐας, πρώτη στον συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας. Μετά τη λήξη της θητείας της στην Αυτοδιοίκηση, το 2010, ασχολείται πολιτικά με τον επαγγελματικό της κλάδο, εκλεγόμενη σε διάφορες θέσεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Νίκος Ταχιάος

Ο Νίκος Ταχιάος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Φοίτησε σε δυο δημόσια σχολεία, το Α’ πρότυπο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και το Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων. Το 1979 πέρασε στο πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήμουν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικό Μετρό.

Υφυπουργός Ανάπτυξης: Μάξιμος Σενετάκης

Γεννήθηκα και ζει στο Ηράκλειο. Σπούδασε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μπήκε στην ενεργό Πολιτική το 2012. Έχει επιβλέψει και υλοποιήσει μια σειρά ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Μεταξύ αυτών, τον νέο σταθμό ΚΤΕΛ στο Ηράκλειο. Έχει εργαστεί ως ειδικός σύμβουλος για θέματα ανάπτυξης της Κρήτης.

Υφυπουργός Ανάπτυξης: Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου

Γεννήθηκε στην Κατερίνη. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πιερίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012. Εχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Βασίλης Σπανάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) με μεταπτυχιακές σπουδές στο City University του Λονδίνου. Έχει εργαστεί στην εταιρεία Σώμα Ορκωτών Λογιστών Α.Ε. και στο Υπουργείο Οικονομικών. Έχει εκλεγεί τρεις φορές στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης

Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο Harvard (Kennedy School of Government) των ΗΠΑ. Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πολυετή πείρα στο Εμπορικό και Διοικητικό Δίκαιο. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι και το 2014, παρέχοντας υποστήριξη στο γραφείο Πρωθυπουργού, τον Υπουργό Οικονομικών, το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Συμμετείχε ενεργά στην κατάρτιση πλήθους νομοσχεδίων για τη φορολογική νομοθεσία, τις επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα, κ.ά., καθώς και στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 2010 εργάζεται σαν δικηγόρος με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο και διατηρεί δικό του δικηγορικό γραφείο. Ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής. Στο 12ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ τον Οκτώβριο του 2019 υπήρξε ο μόνος υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου, την υποψηφιότητα του οποίου υπέγραψε το 87% των σύνεδρων.

Πηγή: https://www.tovima.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ