Κορονοϊός – ECDC: Αυτή είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα (χάρτες)

0
233

Κορονοϊός: Στα ύψη παραμένουν οι πανδημικοί δείκτες στη χώρα – Ανησυχία για τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων

Ο κορονοϊός συνεχίζει να πολιορκεί τη χώρα, με τους δείκτες της πανδημίας να είναι στο κόκκινο. Το θετικό είναι ότι ο δείκτης θετικότητας στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών είναι κάτω του 1%, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων.

Την άσχημη επιδημιολογική εικόνα της χώρας αποτυπώνει και ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το covid19.gov.gr.

Όπως προκύπτει από τον χάρτη, η μισή Ελλάδα είναι στο «βαθύ κόκκινο», με ελάχιστα σημεία να είναι «πράσινα». Στον χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή Ενότητα/Δήμο:

  • 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • δείκτης θετικότητας (%)
  • η εμβολιαστική κάλυψη (όπως προκύπτει από την διαθέσιμη πληροφορία διαμενόντων εντός της Περιφερειακής Ενότητας), καθώς και
  • η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).

Δείτε τον χάρτη

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας
από τον Covid-19

Οι χάρτες του ECDC

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα Πέμπτη (9/12) το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), τους δικούς του χάρτες που αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σύμφωνα με τους χάρτες του ECDC, η Ελλάδα έχει χειρότερη επιδημιολογική εικόνα από χώρες που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στα Βαλκάνια, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, σε σχέση με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων.

Όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη, η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στο «πράσινο» η Ελλάδα σχετικά με τον δείκτη θετικότητας

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα η εικόνα που αποτυπώνεται στον χάρτη του ECDC είναι θετική. Ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από 1% σε όλη την Ελλάδα. Εξαίρεση αποτελούν Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, όπου η θετικότητα είναι στο 1% με 3,9%.

ecdc1.jpg
Στο «πράσινο» η Ελλάδα σχετικά με τον δείκτη θετικότητας

Η Ελλάδα βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε σχέση με τα τεστ ανά 100.000 κατοίκους. Όπως μπορείτε να δείτε, η Ελλάδα είναι στο «βαθύ πράσινο», όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, οι περισσότερες περιοχές της Γαλλίας, η Δανία, η Ισλανδία κ.ά.

ecdc2.jpg
Τα ποσοστά τεστ ανά 100.000 κατοίκους

Τέλος, σημειώνεται ότι το ECDC δεν συγκεντρώνει στοιχεία από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτές οι χώρες αποτυπώνονται με το λευκό στους χάρτες του.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ