Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αντισυνταγματική η γενική απαγόρευση συναθροίσεων – Να ανακληθεί

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Αντισυνταγματική η γενική απαγόρευση συναθροίσεων – Να ανακληθεί

6
1546

Να ανακληθεί η απόφαση για γενική απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη τη χώρα καλεί με ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου βάση της απόφασης του αρχηγού της ελληνικής αστυνομίας, βρίσκεται εκτός  Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί, υποστηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση επισημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…». Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489).

Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020,  δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.  Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός  Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.»

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αναστέλλει το Σύνταγμα

«Καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ταυτόχρονα σημειώνει ότι η αντιπροσωπεία του δεν θα καταθέσει καν στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Αντίθετα θα κατεθέσει μόνο στον τόπο των βασανιστηρίων στο πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, ενώ δεν θα πάρει μέρος σε συμβολική ή μη πορεία και καλεί όσους το κάνουν να πάρουν τα «υγειονομικώς απαραίτητα μέτρα».

ΚΚΕ: «Οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη»

«Μνημείο αυταρχισμού» χαρακτηρίζει την αναστολή άρθρων του Συντάγματος και την απαγόρευση συναθροίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα αναφέρει πως «οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα».

Και η Ελληνική Λύση κατά της απαγόρευσης

Ότι η πλήρης απαγόρευση συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, έχει συμβεί μόνο δύο φορές στο παρελθόν και συγκεκριμένα την ημέρα του πραξικοπήματος το 1967 και εκείνη της καταστολής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, υπενθυμίζει η Ελληνική Λύση.

Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου χαρακτηρίζει το μέτρο «κατασταλτικό».

ΜεΡΑ25: «Ολομέτωπη επίθεση στη Δημοκρατία»

Για ολομέτωπη επίθεση στη Δημοκρατία κάνει λόγο το ΜεΡΑ25 σχολιάζοντας την απαγόρευση συναθροίσεων.

«Η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών – και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας – συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα», τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη να αποφεύγουν την κατάχρηση εξουσίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιεί για «τον κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας» από τα κράτη στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19 και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειες της.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 496 ψήφους υπέρ έναντι 138 κατά, ενώ 49 βουλευτές δήλωσαν παρών. Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα καλεί τα κράτη «Ν’ αποφύγουν τον υπερβολικό περιορισμό της ελευθερίας των συναθροίσεων ή της απαγόρευσης διαδηλώσεων, υιοθετώντας αμφιλεγόμενα μέτρα».

 

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σας πειρε ο πόνος όταν δεν γίνανε η παρελάσεις δεν γιορτάσαμε το Πάσχα δεν θα πούνε τα κάλαντα τα παιδιά μας φέτος δεν θα γιορτάσουμε την γέννηση του Χριστού για εμένα είναι όλα τα παραπάνω ποίο σημαντικά πράγματα που δεν γιορτάσαμε και δεν θα γιορτάσουμε

  2. Ο ιός μας δίδαξε τα εξής: άλλη ιατρική
    μαθαίνουν οι μεν άλλη οι δεν. Το ίδιο συμβαίνει με τη θεολογία τώρα και με τη νομική.Λες και σπουδάζουν σε άλλα πανεπιστημιακά τμήματα ενώ κάθονται στα ίδια έδρανα.Και μορφωμένοι άνθρωποι να πιάνονται κορόϊδο. Τι άλλο θα δούμε! Παιζει να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να είναι το oruc reis στα θερμά αγκυροβολημένο (γιατί τώρα είναι στο Φαληράκι)και το πλήρωμα να κάνει το μπανάκι του. Άντε ρε covid19 καλά σου ήταν,μετά το Φεβρουάριο σιγά σιγά με ελαφρά….. γιατί έχουμε και τις γιορτές του 21 το Μάρτιο,με δυνατό concept από την Γιάννα.

  3. Η 28η Οκτωβριου και η 25η Μαρτιου το Πασχα και τα Χριστουγεννα δεν ειναι τιποτα παρα μονο αργιες για τους ανθελληνες Η 17 Νοεμβρη τους πειραξε

  4. ΟΜΩΣ ...." ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ ΘΑ ΖΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΕΙΣ !!! "

    Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αντί μόνο να υποστηρίζει, θα πρέπει να βγεί και να καταγγείλει εγγράφως την εσχάτη προδοσία που υπέστη η Ελλάδα με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου το 2010! Τότε Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλος παρέδωσαν την Εθνική Κυριαρχία χωρίς την κύρωση της Βουλής !! Οι ιθύνοντες κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι !!!
    Τότε έπρεπε να σηκωθούν όρθιοι και να συλλάβουν τους 300 +1 και όχι να κυνηγούν μέχρι και σήμερα τους ΄Ελληνες πολίτες !!!
    Χωρίς να έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, υπογράφοντες για την ελληνική πλευρά ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος. Στις 8 Μαΐου 2010, υπογράφηκαν η «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης» («Loan Facility Agreement») με τις χώρες του Ευρώ και «Διακανονισμός Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας» («Stand-by Agreement») με το ΔΝΤ. Το σύνολο αυτών των συμφωνιών ονομάζεται συχνά για συντομία «Μνημόνιο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ