Καθοριστικό βήμα στον εθνικό ψηφιακό μετασχηματισμό (Γράφει η Ελένη Δ. Μαυρόγαλου)

1
660

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

To ψηφιακό άλμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Η πανδημία και η υγειονομική κρίση που ξαφνικά χτύπησε τον πλανήτη και τη χώρα μας, εκτός από την ανεπάρκεια του υγειονομικού συστήματος πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ανέδειξε κι άλλες ελλείψεις και αστοχίες στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης που εδώ και χρόνια προωθείται σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο παρέμενε εδώ και δεκαετίες σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επέδειξαν από την πρώτη στιγμή την αποφασιστικότητα να καλύψουν το χάσμα και να αμβλύνουν τις σημαντικές διαφορές με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο επίπεδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που άφηνε τη χώρα και τους πολίτες μας πίσω.

Το φιλόδοξο και ρεαλιστικό, ως φαίνεται, στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κεντρικής διοίκησης έχει αρχίσει να υλοποιείται και ο Covid-19 σε πολλές περιπτώσεις, επέσπευσε τις διαδικασίες μετάβασης στην ψηφιακή εποχή (άυλη συνταγογράφηση, ηλεκτρονική – απομακρυσμένη έκδοση πληθώρας πιστοποιητικών), προκρίνοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι ένα σύγχρονο κράτος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών απαιτείται να εξασφαλίζει την ασφαλέστερη, ταχύτερη και απλούστερη εξυπηρέτηση των πολιτών και επιχειρήσεων.

Το βήμα, όμως, εκείνο που θα καθορίσει την αποτελεσματικότερη και πληρέστερη αξιοποίηση όλων των ευκαιριών της ψηφιακής εποχής θα είναι η προσαρμογή της Tοπικής Aυτοδιοίκησης στα ψηφιακά εργαλεία της σύγχρονης εποχής. Εργαλεία που όχι μόνο διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθιστώντας την άμεση και απλούστερη, αλλά οδηγούν στη συμμετοχικότητα των πολιτών, ενισχύοντας τη διαφάνεια και εξωστρέφεια της εκάστοτε αυτοδιοικητικής αρχής. Κι όλα αυτά υπό το πρίσμα μίας παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κοινότητας που στοχεύει, ολοένα και εντονότερα, στην ενθάρρυνση των πολιτών για την χρήση των νέων τεχνολογιών, πάντα στα πλαίσια των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το ενθαρρυντικό στο σημείο αυτό, είναι ότι ολοένα και περισσότεροι δήμοι και περιφέρειες της χώρας, στον ηπειρωτικό και νησιωτικό χώρο, αποφασίζουν να ξεφύγουν από το τέλμα του παρελθόντος και ως ανεξάρτητοι φορείς να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στο ευρύ ψηφιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σε μία εποχή που διαφαίνεται να αφήσει “ψηφιακή εποχή”!

Με  ψηφιακά εργαλεία όπως πλατφόρμες καταγραφής αιτημάτων/ιδεών, διαβούλευσης πολιτών, ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης δημοτών, παρακολούθησης αιτημάτων, ψηφιακής προβολής τουριστικών προορισμών, συστήματα “έξυπνης” διαχείρισης λειτουργιών (π.χ. στάθμευση, διαχείριση δημοτικών οχημάτων, ανακύκλωση κ.λπ.), εισαγωγή ρομποτικής στα σχολεία, αναβάθμιση ψηφιακών σχολικών υποδομών, αλλά και συστήματα ευφυών μεταφορών, οι αυτοδιοικητές αρχές μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα της κοινωνίας τους και να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου, με τον τίτλο “Έξυπνη Στερεά” (http://hello.crowdapps.net/opendashboard-sterea-ellada/), φιλοδοξώντας να μετατρέψει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε πρότυπη περιφέρεια δημιούργησε χρήσιμες υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της και “άνοιξε” τα δεδομένα της, πληροφορώντας τους πολίτες για τα οικονομικά της, τα έργα της και τον προγραμματισμό της.

Ακόμη ένα ενδεικτικό παράδειγμα ψηφιακής πρωτοβουλίας αποτελεί ο Δήμος Πάτμου, ο οποίος βρέθηκε ένα βήμα έμπροσθεν των εξελίξεων και προχώρησε στην υλοποίηση πύλης υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-Government Portal), με ολοκληρωμένη πληροφόρηση και παροχή σύγχρονων απομακρυσμένων υπηρεσιών για τους δημότες, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες του Δήμου και τoυ νησιού, ενώ παράλληλα λειτούργησε και τον καινοτόμο Έξυπνο Ψηφιακό Βοηθό, για άμεση ενημέρωση των πολιτών και των επισκεπτών, εύκολα και απλά μέσω του facebook messenger (https://www.patmos.gr/).

Και μιας και οι συνέπειες της πανδημίας εντείνουν την ανάγκη για ενίσχυση του επιχειρείν, δεν πρέπει να παραλείπουμε τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή εποχή στην στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Χαρακτηριστικό και άκρως πρωτοποριακό παράδειγμα, τολμώ να πω, ο Δήμος Αγιάς, ο οποίος προχώρησε στην υλοποίηση και λειτουργία της πρώτης ανοικτής ψηφιακής πλατφόρμας υποστήριξης παραγωγικών κλάδων, επιχειρηματικότητας, καταπολέμησης της ανεργίας και προώθησης του εθελοντισμού. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα “Μένουμε Ενεργοί” (https://menoume-energoi.crowdapps.net/dimosagias/) ξεκινώντας σε πρώτη φάση με την υποστήριξη του κλάδου της αγροδιατροφής, αγροτικής παραγωγής και αλιείας δίνει τη δυνατότητα κινητοποίησης του εθνικού και τοπικού ανθρώπινου δυναμικού σε παραγωγικούς κλάδους που το έχουν ανάγκη μέσα από εξελιγμένες δυνατότητες συμμετοχικότητας (crowdsourcing), ψηφιακές υποδομές ανάλυσης και συλλογής δεδομένων καθώς και αυτοματοποιημένου συνδυασμού της προσφοράς και ζήτησης εργασίας, πόρων & υπηρεσιών.

Καθότι βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όλα τα επίπεδα, νομίζω πως πλέον ήρθε η ώρα όχι μόνο να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις, αλλά με τις επιλογές και τις πολιτικές να βρεθούμε έμπροσθεν αυτών, αφήνωντας η τοπική αυτοδιοίκηση το δικό της αναλλοίωτο αποτύπωμα σε ένα παγκόσμιο τεχνολογικά περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται και γίνεται πιο ανταγωνιστικό, αλλά και πιο ελπιδοφόρο για την ήδη αναγκαία ανάκαμψη.

Και μιας και οι εξελίξεις τρέχουν αυτές τις ημέρες, αναλογιζόμενοι όσα πρωτόγνωρα συμβαίνουν με την κατά γενική πρακτική των διεθνών ΜΜΕ και μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην άρνηση μετάδοσης ψευδών ειδήσεων, στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ, γίνεται ακόμη πιο σαφές πόσο σημαντική είναι η προάσπιση της δημοκρατίας. Αποδεικνύεται ότι η διαφάνεια, η εξωστρέφεια και η συμμετοχικότητα στην άσκηση πολιτικής εξουσίας, ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις τοπικές κοινωνίες που αποτελούν και τον πυρήνα της δημοκρατίας, είναι εκείνες οι δυνάμεις που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική ειρήνη και τελικώς την συνεχώς επιδιωκόμενη ευημερία των πολιτών.

 

Ελένη Δ. Μαυρόγαλου

Δικηγόρος L.LM.

Δημοτική Σύμβουλος Πάτμου

Γεν. Συντονίστρια Μητρώου Πολιτικών Στελεχών Νοτίου Αιγαίου ΝΔ (Τομέας Πολιτικής Υποστήριξης)

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ