Αποσπάστηκε στην Αθήνα ο φαντάρος που κατήγγειλε το ναζιστικό ρητό στη Λέσβο

0
393

Την απόσπαση του φαντάρου που βγήκε στην αναφορά και ζήτησε να σβηστεί το ναζιστικό ρητό στον τοίχο του 265ου Μηχανοκίνητου Τάγματος Εθνοφυλακής της Λέσβου, κατήγγειλε το ΚΚΕ

στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Σταύρος Τάσσος, Λιάνα Κανέλλη και Θανάσης Παφίλης κατέθεσαν σχετική ερώτηση, τονίζοντας πως «η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και η κυβέρνηση έχουν σοβαρές ευθύνες για αυτή την απόφαση».

Ο φαντάρος αποσπάστηκε στην Αθήνα, στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού, αλλά ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεση του και ζήτησε να παραμείνει στη μονάδα που βρισκόταν.

Αναλυτικά η ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

«Στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής, στρατιώτης βγήκε στην αναφορά και ζήτησε να σβηστεί το «σύνθημα» του χιτλερικού στρατάρχη, Έριχ Φον Mανστάιν, που ήταν σε τοίχο του στρατοπέδου και έγραφε: «Η αυτοπεποίθηση των απλών στρατιωτών εξαρτάται απόλυτα από τη δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους». Ο φαντάρος έκανε χρήση του αναφαίρετου δικαιώματος της παρουσίας του στην αναφορά και ζήτησε να σβηστεί το απαράδεκτο σύνθημα. Μετά την αναφορά του φαντάρου το σύνθημα σβήστηκε από τη διοίκηση.

Ωστόσο και ενώ ο φαντάρος είναι με άδεια στην Αθήνα, του γνωστοποιήθηκε ότι θα αποσπαστεί στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) στην Αθήνα. Πρόκειται στην πράξη για ενέργεια εκδικητική. Ο φαντάρος είχε ζητήσει να παραμείνει στη μονάδα που υπηρετεί. Γιατί με αυτό τον τρόπο εξέφραζε την πρόθεσή του να ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία σε παραμεθόρια μονάδα, όπως είναι ο Μανταμάδος της Λέσβου.

Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και η κυβέρνηση έχουν σοβαρές ευθύνες για αυτή την απόφαση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει την αδικαιολόγητη απόσπαση του φαντάρου;
  2. Τι ενέργειες θα γίνουν από την κυβέρνηση ώστε να μην ξαναγραφτούν τέτοια συνθήματα σε στρατιωτικές μονάδες;».ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

«Λόγια του αέρα» οι διακηρύξεις της κυβέρνησης
για τα δικαιώματα των νέων στρατευμένων

Ύστερα από τη λαϊκή κατακραυγή και το εκτεταμένο κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε, με ψηφίσματα διαμαρτυρίας από μαζικούς φορείς, συλλόγους αποστράτων, δηλώσεις συμπαράστασης στρατευμένων από μονάδες σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόσπαση που διέταξε για τον φαντάρο από το 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (Μανταμάδος, Λέσβος), ο οποίος βγήκε στην αναφορά και απαίτησε να σβηστεί από τον τοίχο του στρατοπέδου το αντιδραστικό «ρητό» του χιτλερικού στρατάρχη.

Την ίδια στιγμή, ο ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγας, με χτεσινή του συνέντευξη έσκιζε τα ρούχα του λέγοντας ότι οι οπλίτες θητείας «έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα». Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική γιατί σήμερα ο ναύτης Σταύρος Παπαδάκης κλήθηκε σε απολογία και τιμωρήθηκε με φυλάκιση, με το πρόσχημα ότι έκανε γνωστή την αντίθεση του στη συμμετοχή της φρεγάτας «Ναβαρίνον», στην οποία και υπηρετούσε τη θητεία του, σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς λοιπόν οι οπλίτες «έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών»;

Όπως φαίνεται, οι δηλώσεις του υπουργού είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Η λύση είναι οι φαντάροι μαζί με το λαό να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Αθήνα 19 Δεκέμβρη 2018 Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

ΓΕΣ για την απόσπαση του φαντάρου: Μόνος του ζήτησε να πάει στην Αθήνα, θα επιστρέψει στη Λέσβο

Το ναζιστικό σύνθημα στον τοίχο του στρατοπέδου
Το ναζιστικό σύνθημα στον τοίχο του στρατοπέδου

Διαφορετική διάσταση δίνει το ΓΕΣ στην υπόθεση της απόσπασης του φαντάρου που κατήγγειλε το ναζιστικό σύνθημα το οποίο είχε γραφεί σε τοίχο του στρατοπέδου στο Μανταμάδο της Λέσβου.

Σε ανακοίνωσή του, το Γενικό Επιτελείο Στρατού επισημαίνει ότι ο στρατιώτης είχε ζητήσει εγγράφως να μετατεθεί στην Αθήνα, κάτι που αποφασίστηκε- πριν να προκύψει το ζήτημα με το ναζιστικό σύνθημα- προκειμένου να ενισχυθεί η Στρατιωτική Μουσική της ΑΣΔΥΣ για τις γιορτές, καθώς είναι μουσικοσυνθέτης.

Την Τρίτη ο στρατιώτης εξέφρασε προφορικά την επιθυμία να παραμείνει στη Λέσβο και έτσι θα επιστρέψει στο νησί για να συνεχίσει τη θητεία του, μετά την εορταστική άδειά του, αναφέρει ακόμη το ΓΕΣ.

Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του ΚΚΕ χαρακτήρισαν την απόσπαση του φαντάρου «εκδικητική πράξη» και σε ερώτησή τους προς τον Πάνο Καμμένο ζητούσαν να μάθουν «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει την αδικαιολόγητη απόσπαση του φαντάρου; Τι ενέργεις θα γίνουν από την κυβέρνηση ώστε να μην ξαναγραφτούν τέτοια συνθήματα σε στρατιωτικές μονάδες;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΣ:

«Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, η απόσπαση του Στρατιώτη (ΠΖ) Δημήτριου Ανδρονιάδη, της δύναμης του 265 Μηχανοκίνητου Τάγματος Εθνοφυλακής (265 Μ/Κ ΤΕ), από τη νήσο Λέσβο στην Αθήνα, είχε αποφασιστεί με σκοπό την ενίσχυση της Στρατιωτικής Μουσικής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ), για την εορταστική περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη την επαγγελματική του ιδιότητα (μουσικοσυνθέτης), το μόνιμο τόπο κατοικίας του (Αθήνα) και την έγγραφη δήλωση επιθυμίας του για μετάθεση στην Αθήνα.

Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε πριν δημιουργηθεί το ζήτημα της επιγραφής στον τοίχο της Μονάδας και πριν ο στρατιώτης εκδηλώσει προφορικά την επιθυμία του για παραμονή στη νήσο Λέσβο. Κατόπιν του προφορικού αιτήματός του, που υποβλήθηκε χθες, 18 Δεκεμβρίου 2018, προς τον Διοικητή της Μονάδας του, ο Στρατιώτης Ανδρονιάδης Δ. με το πέρας της εορταστικής του άδειας, στις 27 Δεκεμβρίου 2018, θα επιστρέψει στη νήσο Λέσβο για να συνεχίσει τη θητεία του».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ