Βραβείο για το χωριό «φάντασμα»

0
257

Ταινία για το Καλάμι της Κρήτης

Από τον
Κώστα Στάμου

Μια ταινία μικρού μήκους με άρωμα Ελλάδας απέσπασε φέτος το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Flash Film του Βερολίνου στην κατηγορία «Super short drone», με τον δημιουργό του, Νίκο Σαράντο (μικρή φωτό), να αποτυπώνει αριστουργηματικά σε αυτό την εγκατάλειψη και την ερημοποίηση ενός χωριού στην Κρήτη.

Τη σημαντική αυτή διάκριση ανακοίνωσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ενώ ήδη η ταινία μετρά περισσότερες από 90.000 προβολές στο YouTube. Το φιλμ, με τίτλο «Το πρόσωπο της εγκατάλειψης», έχει ως θέμα ένα χωριό «φάντασμα» στα ορεινά της Κρήτης, το Καλάμι, το οποίο οι ντόπιοι άρχισαν να εγκαταλείπουν από τη δεκαετία του ’70 και σήμερα αριθμεί μόλις οκτώ μόνιμους κατοίκους.

«Θα μπορούσε να είναι κάποιο χωριό της εμπόλεμης Συρίας οι κάτοικοι του οποίου το εγκατέλειψαν μέσα σε μία νύχτα για να σωθούν. Ενα πυκνοκατοικημένο πανέμορφο χωριό, οι κάτοικοι του οποίου το παράτησαν» γράφει ο Νίκος Σαράντος για το φιλμ του, μιλώντας για ένα χωριό που αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό μνημείο εγκατάλειψης της υπαίθρου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ