Αρχική Ειδήσεις Φήμες Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ: H «Eπιχείρηση Μονόκερως» για την κηδεία της

Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ: H «Eπιχείρηση Μονόκερως» για την κηδεία της

38
6792

Θρήνος σε όλη τη χώρα – Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας διακόπτει προσωρινά τις εργασίες του – Πώς αλλάζει η σειρά διαδοχής με βασιλιά τον Κάρολο

Ξεκίνησαν, ήδη, οι προετοιμασίες για την κηδεία της 96χρονης βασίλισσας Ελισάβετ και το Ηνωμένο Βασίλειο εισέρχεται σε περίοδο πένθους 10 ημερών. Όμως, καθώς η μακροβιότερη βασίλισσα της Γηραιάς Αλβιώνας απεβίωσε στη Σκωτία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερως» για την μεταφορά της σορού στο Λονδίνο. Η «Επιχείρηση Μονόκερως» αποτελεί μέρος της Επιχείρησης «London Bridge», το οποίο περιλαμβάνει το σχέδιο που θα ακολουθήσει μετά την αναγγελία θανάτου της Ελισάβετ. Σύμφωνα με την «Επιχείρηση Μονόκερως», αναμένεται να πραγματοποιηθούν τελετές στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ στο Εδιμβούργο ενώ η σορός της θα μεταφερθεί με το  βασιλικό τρένο, που θα ταξιδέψει με χαμηλή ταχύτητα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας  από την Σκωτία στο Λονδίνο.

Όμως, πριν από τη μεταφορά στο Λονδίνο, το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας θα τοποθετηθεί αρχικά σε αίθουσα στο Κάστρο του Μπαλμόραλ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία γύρω από το φέρετρο στον καθεδρικό ναό του Σεν Ζιλ στο Εδιμβούργο. Εκεί, εκτός από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, θα επιτραπεί και στους πολίτες να παραβρεθούν για να αποτίσουν φόρο τιμής στην μακροβιότερη βασίλισσα της Αγγλίας. Από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο το φέρετρο θα ταξιδέψει με το βασιλικό τρένο πραγματοποιώντας μια διαδρομή διάρκειας πέντε ωρών. Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας θα διακόψει προσωρινά τις εργασίες τους ως ένδειξη πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Από το Εδιμβούργο το φέρετρο θα μεταφερθεί και πάλι με το βασιλικό τρένο αυτή τη φορά στο Λονδίνο, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Πάντως, υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Operation Overstudy», σύμφωνα με το οποίο η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί από τη Σκωτία στο Λονδίνο με αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF). Με όποιο σχέδιο και να μεταφερθεί το φέρετρο στη βρετανική πρωτεύουσα, θα το υποδεχθεί επιτροπή αποτελούμενη από την πρωθυπουργό της χώρας και μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας θα παραμείνει επί 8 ημέρες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί για την κηδεία στο αββαείο του Ουέστμινστερ. Στη βρετανική πρωτεύουσα προβλέπεται κυκλοφοριακό χάος από τα πλήθη που αναμένεται να ταξιδέψουν στο Λονδίνο από άλλα μέρη της χώρας ή το εξωτερικό για να αποτίσουν φόρο τιμής στην βασίλισσα.

«Επιχείρηση Εαρινή Παλίρροια» – Ο Κάρολος ανεβαίνει στον θρόνο μία μέρα μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Στη Σκωτία βρίσκονται, ήδη, τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας, που έτρεξαν για να βρεθούν στο πλευρό της, όταν το πρωί της Πέμπτης οι γιατροί της τόνισαν πως η μονάρχης θα πρέπει να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Καθώς οι προετοιμασίες για την κηδεία της Ελισάβετ έχουν ξεκινήσει με τον λόρδο Μάρσαλ υπεύθυνο για τα διαδιακστικά και συνεπικοπυρούμενο από εργαζόμενους στο παλάτι και την κυβέρνηση, παράλληλα, ξεκινά και η διαδικασία διαδοχής με τον Κάρολο να είναι από σήμερα βασιλιάς, αλλά η επίσημη ανάρρησή του στο θρόνο να ανακοινώνεται αύριο.

Ο 73χρονος πρίγκιπας Κάρολος θα αναγορευθεί επίσημα βασιλιάς αύριο, Παρασκευή, αφού το πρωτόκολλο επιβάλει την αναγόρευση του νέου μονάρχη μία ημέρα μετά τον θάνατο του προηγούμενου. Αυτό θα γίνει στην συνεδρίαση του «συμβουλίου διαδοχής στον θρόνο», το οποίο αναμένεται να συγκληθεί στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου, στο Λονδίνο. Η κωδική ονομασία για την ανάρρηση του Καρόλου στον θρόνου είναι «Επιχείρηση Εαρινή Παλίρροια». Η σύζυγός του, Καμίλα, δούκισσα της Κορνουάλης, θα λάβει τον τίτλο «βασίλισσα- σύζυγος» (Queen Consort), αφού ο τίτλος της βασίλισσας είναι μόνο για τις εκ γενετής γααλαζοαίματες, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ μεταβάλλεται και η σειρά διαδοχής στο θρόνο της Γηραιάς Αλβιώνας. Με τον 73χρονο Κάρολο βασιλιά, ο πρωτότοκος γιος του, ο 39χρονος πρίγκιπας Ουίλιαμ, γίνεται διάδοχος του θρόνου ενώ ο 8χρονος γιος του, πρίγκιπας Γεώργιος είναι δεύτερος στην σειρά διαδοχής, η 6χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ τρίτη και ο 4χρονος πρίγκιπας Λούις τέταρτος στην σειρά διαδοχής. Ο πρίγκιπας Χάρι από έκτος για την διαδοχή του θρόνου ανεβαίνει στην πέμπτη θέση ενώ την έκτη και έβδομη θέση καταλαμβάνουν τα δύο παιδιά του, ο Άρτσι, 3 ετών και η Σάρλοτ, 15 μηνών, αντίστοιχα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε η Ελισάβετ: Η μακροβιότερη βασίλισσα – Αφοσίωση στο καθήκον μέχρι την τελευταία της ανάσα

Η διαδρομή μιας γυναίκας που όχι απλώς επέζησε από σκάνδαλα και πολιτικές δοκιμασίες,

H βασιλισσα Ελισσαβετ το 1952 με ενα απο τα Κοργκι τηΣ. Photo: Getty Images
 

Όταν ανέβηκε στο βρετανικό θρόνο, σε ηλικία 25 ετών, ούτε η ίδια δεν θα μπορούσε να φανταστεί πόσο θα μακροημέρευε στο αξίωμα που υπηρέτησε μέχρι τέλους με υπεράνθρωπη αφοσίωση και πειθαρχία.

Γεννήθηκε το 1926 στο Λονδίνο, από τον δούκα και τη δούκισσα του Γιορκ, που αργότερα θα έπαιρναν τον τίτλο βασιλιάς Γεώργιος και βασίλισσα Ελισσάβετ. Ως πρωτότοκη, η Ελισάβετ ήταν η τρίτη στη σειρά της διαδοχής, μετά τον θείο της, Εδουάρδο, που είχε απαρνηθεί το αξίωμα χάριν του έρωτά του με την Ουόλις Σίμπσον, και τον πατέρα της.

Ένας αμφιλεγόμενος γάμος

Το 1947, στα 21 χρόνια της, παντρεύτηκε με τον Φίλιππο, δεύτερο ξάδερφό της, τέως πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας. Ήταν ερωτευμένη μαζί του ήδη από τα 13 της και τα πρώτα χρόνια επικοινωνούσαν διά αλληλογραφίας. Ο γάμος τους πυροδότησε ένα σκάνδαλο, καθώς ο αγαπημένος της εθεωρείτο ταπεινότερης καταγωγής, ενώ οι αδερφές του ήταν παντρεμένες με Γερμανούς ευγενείς με διασυνδέσεις στους Ναζί. Παρ’ όλα αυτά, κράτησαν τους αιώνιους όρκους και απέκτησαν μαζί τέσσερα παιδιά: τους πρίγκιπες Κάρολο, Ανδρέα και Εδουάρδο και την πριγκίπισσα Άννα.

Ο γάμος τους πυροδότησε ένα σκάνδαλο, καθώς ο αγαπημένος της εθεωρείτο ταπεινότερης καταγωγής, ενώ οι αδερφές του ήταν παντρεμένες με Γερμανούς ευγενείς με διασυνδέσεις στους Ναζί.

Στο γάμο τους, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, στις 20 Νοεμβρίου του 1947, έλαβαν 2.500 δώρα από όλο τον κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι καθώς η Βρετανία δεν είχε συνέλθει μέχρι τότε ακόμα από τις οικονομικές συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η μέλλουσα βασίλισσα προμηθεύτηκε τα υλικά για το νυφικό της διά κουπονιών.

Πιστή στο καθήκον πάση θυσία

Η υγεία του πατέρα της, που διαγνώστηκε με καρκίνο στους πνεύμονες, επιδεινώθηκε ραγδαία το 1951, ενώ η πρωτότοκη κόρη του και ο σύζυγός της βρισκόταν σε παγκόσμια περιοδεία. Η είδηση του θανάτου του έφτασε στα χέρια τους στις 6 Φεβρουαρίου του 1952, στην κατοικία όπου διέμεναν στην Κένυα.

Η τελετή στέψης της κόρης του έγινε στις 2 Ιουνίου του 1953, στον ίδιο ναό όπου είχε πραγματοποιηθεί και ο γάμος της με τον Φίλιππο. Το στέμμα της κοσμούσαν άνθη-εμβλήματα από τις χώρες της Κοινοπολιτείας.

Λίγο μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της, ξεκίνησε με το σύζυγό της για μια επτάμηνη περιοδεία ανά τον κόσμο, που έμελλε να γράψει ιστορία. Επισκέφτηκαν 13 χώρες, καλύπτοντας συνολικά 64.000 χιλιόμετρα και διευρύνοντας τη φήμη τους.

Λίγο μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της, ξεκίνησε με το σύζυγό της για μια επτάμηνη περιοδεία ανά τον κόσμο, που έμελλε να γράψει ιστορία. Επισκέφτηκαν 13 χώρες, καλύπτοντας συνολικά 64.000 χιλιόμετρα και διευρύνοντας τη φήμη τους.

Μέσα στα επόμενα χρόνια η βασίλισσα απέκτησε το προφίλ της τυπικής αλλά και κάπως απόμακρης ηγέτιδας. Την αποδοχή της, πάντως, ενίσχυσαν τολμηρές αποφάσεις που πήρε, για παράδειγμα να μην αναβάλει την επίσκεψή της στην Γκάνα το 1961, παρά τους φόβους που υπήρχαν τότε για δολοφονία του προέδρου της χώρας και οικοδεσπότη της βασίλισσας, Kwame Nkrumah. Τρία χρόνια αργότερα επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά την αυτοθυσία της χάριν του καθήκοντος, όταν επέμεινε να επισκεφτεί το Κεμπέκ του Καναδά παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι αυτονομιστικές δυνάμεις σχεδίαζαν τη δολοφονία της.

Ως μια επισφράγιση της ευρείας αποδοχής της στο βρετανικό λαό λειτούργησαν οι εορτασμοί του Ασημένιου Ιωβηλαίου το 1977, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία, αν και ο χωρισμός της αδερφής της, πριγκίπισσας Μαργαρίτας, από τον λόρδο Σνόουντον, κατάφερε ένα πλήγμα στη μοναρχία.

Ελισάβετ versus Θάτσερ

Η δεκαετία του ‘80 τής έφερε πολλές δοκιμασίες. Η μία από αυτές ήταν η άνοδος μιας άλλης δυναμικής γυναίκας, της Μάργκαρετ Θάτσερ, στον προεδρικό θώκο. Η σχέση της με τη βασίλισσα Ελισάβετ δεν κατάφερε ποτέ να είναι αρμονική. Η δεύτερη, πλέον διαβόητη δοκιμασία ήταν εκείνη του γάμου του πρωτότοκου γιου της, και διαδόχου του θρόνου, πρίγκιπα Καρόλου, με τη Λαίδη Νταϊάνα. Η βασίλισσα, που εξ απαλών ονύχων είχε ακολουθήσει κατά γράμμα το πρωτόκολλο, σκανδαλίστηκε από την τουλάχιστον αντισυμβατική συμπεριφορά και εμφάνιση της νύφης της. Οι εκατομμύρια θαυμαστές της Λαίδης Ντι, ωστόσο, είδαν στο πρόσωπό της νύφης της μια φωτεινή και προσιτή γυναίκα που υποσχόταν να ανανεώσει τον κουρασμένο θεσμό της βρετανικής μοναρχίας.

Την περίοδο της δεκαετίας του ‘80 τα σκάνδαλα στη σχέση του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνας – απιστίες, εντάσεις και εθισμοί –δημιούργησαν μια κατάσταση στο παλάτι που η Sun είχε αποκαλέσει, γλαφυρά, «μια σαπουνόπερα όπου γίνονται εξαιρετικά δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στους μύθους και τις αλήθειες». Ενώ λοιπόν η βασίλισσα Ελισάβετ ανησυχούσε ολοένα και περισσότερο ότι η οικονομική πολιτική της Θάτσερ προκαλούσε τεράστια κοινωνική πόλωση, ταυτόχρονα είχε να διαχειριστεί τη σκανδαλοθηρία των ταμπλόιντ, που είχαν θέσει τη βασιλική οικογένεια στο στόχαστρο.

Ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ ανησυχούσε ολοένα και περισσότερο ότι η οικονομική πολιτική της Θάτσερ προκαλούσε τεράστια κοινωνική πόλωση, ταυτόχρονα είχε να διαχειριστεί τη σκανδαλοθηρία των ταμπλόιντ

Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε με την έλευση των 90s αλλά συνέχισε να κλιμακώνεται, με την ίδια την Ελισάβετ, παρά το μετριοπαθή λόγο της, να ενδίδει στον πειρασμό να αποκαλεί το 1992 «annus horribilis» («φοβερό έτος»). Μέχρι τότε, οι φήμες για τις συγκρούσεις στους γάμους όχι μόνο του Καρόλου αλλά της ευρύτερης οικογένειες είχαν φουντώσει και σε εκείνες είχαν έρθει να προστεθούν και διόλου κολακευτικές υποθέσεις για τον προσωπικό πλούτο της βασίλισσας. Η κρίση εξαπλώθηκε εκτός των συνόρων, με Γερμανούς διαδηλωτές, για παράδειγμα, να πετούν αυγά στην Ελισσάβετ σε μια επίσκεψή της στη Δρέσδη. Την ίδια χρονιά, δύο από τα παιδιά της, ο πρίγκιπας Ανδρέας και η πριγκίπισσα Άννα, πήραν διαζύγιο, και σαν να μην έφταναν όλα αυτά στο τέλος του έτους ξέσπασε μια μεγάλη φωτιά στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Ο τραγικός θάνατος της Λαίδης Ντι

Είναι εντυπωσιακό ότι η βασίλισσα κατάφερε να επιβιώσει από εκείνη τη δύσκολη εποχή, αντιμετωπίζοντας τις κριτικές, όπως έλεγε η ίδια, «με χιούμορ, κατανόηση και ευγένεια». Οι δοκιμασίες, ωστόσο, συνεχίστηκαν στα 90s, με τον επίσημο χωρισμό του πρίγκιπα Καρόλου από την Νταϊάνα και τον τραγικό θάνατο της Λαίδης, τον Αύγουστο του 1997, έναν χρόνο μετά το διαζύγιο, στο δυστύχημα στο Παρίσι.

Μετά το θάνατο της Νταϊάνα η βασίλισσα παρέθεσε μια τηλεοπτική ομιλία όπου, παρά τις διαφορές του παρελθόντος, εξέφρασε θαυμασμό για την πριγκίπισσα του λαού και περιέγραψε τα συναισθήματά της ως η γιαγιά των δύο ορφανών, πλέον, παιδιών της. Εκείνη η χειρονομία μαλάκωσε το αρνητικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί σε βάρος της.

Μετά το θάνατο της Νταϊάνα η βασίλισσα παρέθεσε μια τηλεοπτική ομιλία όπου, παρά τις διαφορές του παρελθόντος, εξέφρασε θαυμασμό για την πριγκίπισσα του λαού και περιέγραψε τα συναισθήματά της ως η γιαγιά των δύο ορφανών, πλέον, παιδιών της.

Το 2002 γιόρτασε το Χρυσό Ιωβηλαίο, 50 χρόνια στο θρόνο. Παρόλο που την ίδια χρονιά έχασε και την αδερφή και τη μητέρα της, κατάφερε για ακόμα μια φορά να παραμείνει αφοσιωμένη στα καθήκοντά της, συμμετέχοντας σε περιοδείες και εορτασμούς. Παρά τις διαδοχικές κρίσεις που είχαν προηγηθεί, η αποδοχή της βρέθηκε ξανά σε τροχιά ανόδου.

«Στήριγμα της εποχής μας»

Το 2003 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και στα δύο γόνατά της. Η φθορά της ηλικίας συνέχιζε να γίνεται εμφανής, με αποτέλεσμα το 2006 να απουσιάσει από τα εγκαίνια ενός σταδίου όπου επρόκειτο να παραβρεθεί λόγω μυοσκελετικού προβλήματος στην πλάτη.

Σε γενικές γραμμές απέφευγε να τοποθείται δημόσια σε πολιτικά ζητήματα, ωστόσο σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε, το 2007, η Daily Telegraph ήταν εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την πολιτική του Tony Blair και ανησυχούσε για την κατάσταση των βρετανικών στρατευμάτων που είχαν σταλεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Όταν, το 2010, άνοιξε για δεύτερη φορά τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, ο τότε γενικός γραμματέας την αποκάλεσε «στήριγμα της εποχής μας».

Το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο του 2012 σηματοδότησε 60 χρόνια βασιλείας για την Ελισάβετ και οι εορτασμοί ήταν πιο λαμπεροί από ποτέ, με το βασιλικό ζεύγος, κραταιό ακόμα, να κάνει περιοδείες στη Βρετανία και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας να την εκπροσωπούν εκτός των συνόρων. Την ίδια χρονιά η βασίλισσα σημείωσε μία ακόμα πρωτιά, ανοίγοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο: Καθώς είχε ανοίξει και τους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ το 1976, έγινε η πρώτη ηγέτιδα που άνοιγε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες σε διαφορετικές χώρες. Για λογαριασμό, μάλιστα, της βρετανικής διοργάνωσης δέχτηκε να υποδυθεί τον εαυτό της σε μια ταινία μικρού μήκους όπου συμμετείχε και ο Daniel Craig σε ρόλο James Bond.

Για λογαριασμό των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου δέχτηκε να υποδυθεί τον εαυτό της σε μια ταινία μικρού μήκους όπου συμμετείχε και ο Daniel Craig σε ρόλο James Bond.

Το 2015 έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας. Στην ομιλία που παρέθεσε, παραδέχτηκε ότι δεν περίμενε πως θα κατακτούσε αυτό το ιστορικό ορόσημο.

Μια βασίλισσα σε καραντίνα

Τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει, σταδιακά, να αποσύρεται από τη δημόσια ζωή. Είχε περιορίσει τα ταξίδια και το 2019, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που είχε με το σύζυγό της, εγκατέλειψε την οδήγηση. Ωστόσο το γεγονός ότι συνέχιζε να οδηγεί μέχρι τα 93 χρόνια της ήταν από μόνο του ένα επίτευγμα.

Η απόσυρσή της από τα κοινά έγινε πιο έντονη στη διάρκεια της πανδημίας, όταν απομονώθηκε, για προληπτικούς λόγους, στο Κάστρο Ουίνδσορ και ακυρώθηκαν όλες οι δημόσιες εμφανίσεις της. Στις 5 Απριλίου του 2020 με ένα τηλεοπτικό διάγγελμα άγγιξε εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο που βρίσκονταν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με την καραντίνα, παρακινώντας τους να «παρηγορηθούν με τη σκέψη ότι ενώ θα περάσουμε ακόμα πολλά, θα ξαναέρθουν οι καλύτερες μέρες: θα συναντηθούμε ξανά με τους φίλους μας, θα βρεθούμε ξανά με τις οικογένειές μας».

Η απόσυρσή της από τα κοινά έγινε πιο έντονη στη διάρκεια της πανδημίας, όταν απομονώθηκε, για προληπτικούς λόγους, στο Κάστρο Ουίνδσορ και ακυρώθηκαν όλες οι δημόσιες εμφανίσεις της.

Η πρώτη της δημόσια εμφάνιση ήταν με μάσκα, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, ενώ στις αρχές του ‘21 έλαβε την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19. Το 2021, ωστόσο, έμελλε να πάρει από κοντά της το σύντροφο της ζωής της, με τον οποίο είχε μοιραστεί 73 χρόνια γάμου. Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε στις 9 Απριλίου, αφήνοντας την Ελισάβετ την πρώτη χήρα στο θρόνο από την εποχή της βασίλισσας Βικτωρίας. Λέγεται πως ο θάνατός του τής άφησε «ένα τεράστιο κενό».

Η ίδια επέζησε, πάντως, να γιορτάσει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, στις 6 Φεβρουαρίου του 2022. Στο δημόσιο μήνυμα που απέστειλε, ανανέωσε τη δέσμευσή της για μια ζωή αφοσίωσής της στον τίτλο που είχε αναλάβει εβδομήντα χρόνια πριν.

Φιλόζωος και θρησκευόμενη

Δεν απολάμβανε ποτέ να μοιράζεται την προσωπική ζωή και τα ενδιαφέροντά της, γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι ήταν βαθιά θρησκευόμενη και ότι είχε ενεργό φιλανθρωπική δράση – είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της βασιλείας της βοήθησε να συγκεντρωθούν πάνω από 1,4 δις λίρες για το ίδρυμα Charities Aid Foundation. Λάτρευε την ιππασία και τα σκυλιά, ειδικά τα Κόργκι, που αναδείχθηκαν σε προσωπικό της έμβλημα.

Η σχέση της με τη μόδα ήταν συντηρητική αλλά συνεπής. Ποτέ δεν φλέρταρε με την πρωτοπορία, ωστόσο ανέπτυξε το δικό της, αναγνωρίσιμο στυλ, κυρίως από κοστούμια σε παστέλ αποχρώσεις και διακοσμητικά καπέλα.

Η σχέση της με τη μόδα ήταν συντηρητική αλλά συνεπής. Ποτέ δεν φλέρταρε με την πρωτοπορία, ωστόσο ανέπτυξε το δικό της, αναγνωρίσιμο στυλ, κυρίως από κοστούμια σε παστέλ αποχρώσεις και διακοσμητικά καπέλα.

Έκανε το χρόνο σύμμαχό της, καθώς το πέρασμά του όχι απλώς δεν έφθειρε την εικόνα της αλλά την αναβάθμισε, παρά τις απανωτές δυσκολίες που αντιμετώπισε. Ένα γκάλοπ του 2021 έφερε τη βασίλισσα Ελισσάβετ στη θέση της τρίτης πλέον αξιοθαύμαστης γυναίκας στον κόσμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

38 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας και Κύπρου υπάρχουν οδοί με το όνομα Καραολή και Δημητρίου. Δεν θα εξετάσω γιατί απαγχονίστηκαν ή γιατί δεν τους έδωσε χάρη.Ουτε τα πτώματα δεν έδωσαν στις οικογένειες να γίνει η ταφή τους έξω από την φυλακή και τους έθαψαν στα φυλακισμένα μνήματα εντός. Ζήτω το Ελληνικό Έθνος. Τίποτα άλλο.

  2. Έκλεισε ένα βασιλικό παραμύθι της μεγάλης Βρετανίας. Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν σοβαρή αξιοπρεπής υπεύθυνη κομψή και αγαπητή στο λαό της. Άριστη οικογενειάρχης και υποδειγματική μητέρα δίπλα στον Έλληνα σύζυγο της πρίγκιπα Φιλιππο. Υπηρέτησε το θρόνο της μέχρι την τελευταία ανάσα της. Θερμά Συλλυπητήρια στην εξοχοτατη οικογένεια της και στον φίλο Αγγλικό λαό.

    • Αυτά να τα πεις στον ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΔΗ – ΚΑΡΑΟΛΗ & ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ κλπ. …Σχετικό με τις δολοφονίες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Η βασίλισσα Ελισσάβετ είχε την νομική ισχύ και την ευκαιρία να δώσει «χάρη» στον 17χρονο Ευαγόρα Παλλικαρίδη. Δεν το έκανε και ο ανήλικος αγωνιστής οδηγήθηκε στην κρεμάλα. Γι΄ αυτό και πολλοί την χαρακτήρισαν «βασίλισσα δολοφόνο»… Σου προτείνω να πας μια βόλτα στην Κύπρο να δεις τα κελιά τους και τον τόπο μαρτυριου τους. Μήπως γνωρίζεις πως έγινε ο δικός μας εμφύλιος,?

    • Τον Ευαγορα Παλληκαριδη τον γνωριζετε; Αμα θελετε να ευχηθειτε να πατε στον Μπακιγχαμ. Δε διαβαζει ο Καρολος aegeanews νομιζω.

  3. κα Αγρελλη
    η αποβιώσασα υπεριλικη δεν προσφερε τιποτα στον διπλανο της περα απο την χλιδατη ζωη με τα ταγιερακια της
    και ηταν η ηθικη αυτουργος της δολοφονιας της Νταιανας,το δε »παλατι» ειναι ενας οικος ανοχης σε ακρα μυστικοτητα, οσο για τους αγγλους φιλους μας ρωτηστε και τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ της Κυπρου…..

  4. I'm sorry, αλλά δεν βρίσκω το παραμικρό ενδιαφέρον στο γεγονός.

    Οι παρακολουθήσεις και η εκτροπή του Πολιτεύματος δεν θα επισκιασθουν από…Ειδήσεις από το…Εξωτερικό. Επίσης δεν δέχομαι την «ανωτερότητα» κανενός απέναντι στους άλλους. Αν κάποιοι έχουν ανάγκη από Ηγέτες, Βασιλιάδες κλπ., να τρέξουν να τσιπαριστούν και να φορέσουν κολάρο για τα τσιμπούρια. Και παρακαλώ, όχι γαυγίσματα σε ώρες κοινής ησυχίας.

  5. 1956, εκτελούνται με απαγχονισμό στην Κύπρο ο Καραολής και ο Δημητρίου 23 & 26 ετών. Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις η Ελισαβετ αρνήθηκε μεχρι τέλους να δώσει χάρη

  6. Να πεθαίνει μια γριά – δυνάστης η οποία δεν έχει προσφέρει τίποτα απολύτως στην ανθρωπότητα αλλά το σημαντικότερο είναι ότι είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση και την καταπίεση τόσων ανθρώπων.
    Όμως κάποιοι εύχονται RIP. Αν είναι δυνατόν

  7. Όταν πεθαίνει βασιλιάς, μη χαίρεσαι λαουτζίκο
    Μη λες πως θάν΄ καλύτερος ο νυν από τον τέως
    Πως θάναι το λυκόπουλο καλύτερο απ΄ τον λύκο.
    Τότε μονάχα να χαρείς: αν θάναι ο τελευταίος.

    Κώστας Βάρναλης

  8. Φαινεται πως ορισμενοι δεν εχουν επισκεφθει ποτε τα Φυλακισμενα Μνηματα.

    • Στο νεκροταφείο των πεσόντων Ελλήνων έχεις πάει;Τα παιδιά που εστηλε εκεί η Ελληνική χούντα να πεθάνουν;Ναι οι Κύπριοι παλιά πολεμούσαν γιαυτο και ελευθερώθηκαν.Από το 74 και μετά τους πήραν το μισό νησί και δεν έχει πέσει μια ντουφεκια.Καμία αντίσταση στον εισβολέα .Ξέχασα του έχουν κάνει μήνυση.Περιμένουν να έρθουν τα κομάντο από το …Λουξεβουργο να τους ελευθερώσουν.

      • Μιραντα πηγαινε ΄΄΄΄΄΄΄΄.. του Κουλη και μη σχολιαζεις ασχετα λες και μιλας σε ομοιους σου γιδοψηφοφορους. Εθνοπροδοτες κοπριτες!

  9. Για το 4 ετων κοριτσακι που πεθανε απο τη διψα μεσα σε μια βαρκα θα ευχηθειτε συλλυπητηρια ή λυπαστε μονο για γριες αποικιοκρατισσες;

  10. Οι αριστεροί βριζουν την Ελισαβετ για την εκτέλεση των αγωνιστών στην Κύπρο, αλλά αυτούς που απήγαγαν και έσφαζαν παιδιά γιατί ήθελε ο Στάλιν ανεξάρτητη Μακεδονία τους έχουν για ήρωες

    • Τα έχεις μπερδέψει, για ποιο λόγο οι αριστεροί να βρίζουν την Ελισάβετ; Οι αγωνιστές που εκτελέστηκαν ήταν του ΕΟΚΑ …και ως γνωστόν η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν ενάντια στους αριστερούς και στους κομμουνιστές. Άρα λοιπόν που κολλάει αυτό που λες ότι οι αριστεροί βρίζουν την Ελισάβετ;

  11. Έχετε δίκιο φίλοι αναγνώστες συμφωνώ. όμως σε μια αυτοκρατορία υπάρχουν όλα και σφαγές και κρεμάλες και φυλακίσεις και βασανιστήρια άλλωστε πως επικράτησε δια κατακτήσεων σε 29 χώρες εκ των οποίων οι εννέα ακόμη της ανήκουν. Γνωρίζω την ιστορία της Ινδίας της Αφρικής των Αυστραλών αυτοχθόνων και των Καναδών Ινδιάνων και της αιματοβαμμένης Κύπρου μας όπως και της Σμύρνης αλλά όλα γίνονται με τις αποφάσεις του κοινοβουλίου όπως και εδώ που διώχθηκαν αριστεροί και μη αντιφρονούντες και μη. Η αναφορά μου αφορούσε την βιτρίνα της εκλιπουσης βασίλισσας και νομίζω ότι είναι ευγενικό να απευθυνθούμε στον Αγγλικό λαό που τη συμπαθούσε. η ιστορία θα την κρίνει και μάλιστα αυστηρά και όχι το ρητό ο αποθανών δεδικαιωται. Ευχαριστώ.

    • …… Το ΜΠΕΛΦΑΣΤ σας θυμίζει κάτι? η μήπως τα φοκλανντ? η η Ινδία,? Εδώ την κοπανησε ο εγγονός γιατί δεν άντεχε την βρωμιά. Βάλανε στον χορό και την Νταϊάνα το θύμα και την πήραν στο λαιμό τους. Καλύτερα μην απαντήσετε…Όσο για τον λαό να τον χαίρεστε. Οι πρώτοι διδαξαντες εκτός των άλλων μυρίων κακών,χουλιγκανισμός, γυναίκες παπάδες, έχουν και την ομοφυλία. Άστα να πάνε….

      • Τα Ελισσαβετιανά θα μείνουν στην ιστορία για τον ρόλο στον

        δικό μας εμφύλιο,αυτό το νόμισμα έπρεπε να ήταν στο Χρηματιστήριο του… αίματος.
        One cup of tea please..στον επόμενο κτύπο του Big Ben θα βγει ο … κούκος.

  12. Εξαρταται πως εννοεις την σοβαροτητα και την αξιοπρεπεια. Εγω παντως οταν πεθανω δε θα ηθελα να με λενε παλιογρια δολοφονο. Επισης δεν μας ενδιαφερει ο αγγλικος λαος, οπως δεν τον ενδιαφερουμε κι εμεις. Σεβασμο στους Ελληνες που εχασαν συγγενεις εξαιτιας της.

  13. Προς ενημερωμένο: Μήπως γνωρίζεις ότι αν ΔΕΝ υπήρχαν οι Άγγλοι σύμμαχοι στην Αθήνα με τον Σκόμπυ, θα είχαμε πέσει στα χέρια των κομμουνιστών; Μήπως η Ευρώπη θα ήταν υπό τον Χίτλερ και Στάλιν;Η ιστορία έχει γραφτεί.Εμφυλιος για εσάς,κομμουνιστοσυμμοριτες για όλους τους άλλους.Ρωσοι, κομμουνισμός, Στάλιν, Χίτλερ, ναζισμός από την μια και από την άλλη Σύμμαχοι, Άγγλοι.Τωρα όσων αφορά αν ήταν δυνάστης η εκλιπούσα, αυτό ας το αποφασίσει ο λαός της, όπως αποφάσισε και για την έξοδο του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Αλλα να χαίρεσαι με τον θάνατο κάποιου, κάτι δείχνει… Κάτι δεν πάει καλά… Ουστ κ@πρ@σκ@λ@….

    • Το αν ηταν δυναστης θα το κρινουν ολοι οι λαοι που καταδυναστευσε. Εσυ αν εχεις αναγκη απο βασιλιαδες νεοδημοκρατη αρλεκινε τραβα φορα το κολαρο σου και κλεισε εισιτηριο να συλλυπηθεις. Βρωμιαρη

    • Καλά εσύ ο πιο μεγάλος ναζιστής με την πατσαβούρα είστε στην σωστή πλευρά της Δημοκρατίας

      https://youtu.be/50DB-A2ZpT4

      Πάρε έναν χαιρετισμό απ την Πριγκίπισσα μετά κάνε το ίδιο,όπως κάθε μέρα, ταγματασφαλιτη

  14. ποτε δε μου ηταν συμπαθης η βασιλισσα ουτε εμενα, τη θεωρω δε υπευθυνη για το θανατο της γλυκυτατης Νταιανας που πεθανε οταν ηταν μολις 40 και κατι. Για την ιστορια ομως, ειναι γεγονος πως εμεις ολοι νομιζουμε οτι ειμαστε οι καλοι της υποθεσης. Παντα καποιοι αλλοι ειναι οι κακοι. Ομως εμεις ειμαστε οι κακοι για καποιους αλλους. Ετσι κι εκεινη. Για μας και καποιους αλλους ηταν η κακια. Για μερικους ηταν καλη. Η φαινοτανε καλη.
    Οπως και να χει τελειωσε. Ας αναπαυτει η ψυχη της.

    • Δεν πας καλά. Ξέρεις ότι η ίδια η φόνισσα δεν θα επιτρέψει να αναπαυθη η ψυχή της? Φαντάσου τον Χίτλερ η τον Στάλιν να εύχεσαι να αναπαυθουν οι ψυχές τους . ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

    • Τα παιδιά τής Λαίδης Ντί
      δέν πήραν χαμπάρι ποτέ πώς ‘έφυγε’ η μάνα τους;
      Ποιά την κατευόδωσε;
      Γιατί κάνανε την πάπια τόσα χρόνια, ενώ το σύμπαν βοούσε;
      Είναι γλυκειά η εξουσία…
      Όσο για την εκ των υστέρων θέση για τα θύματα της Κύπρου,
      τώρα το μάθατε;

  15. Απορώ.Πίεσε κάποιος κανέναν να λυπηθεί η όχι με το θάνατο της Ελισαβετ;Πάτε Καλα;Βρίσκετε αμέσως θέμα να Ασχοληθητε.Ιστορικά επειδή σαν ξεφεύγει η Ελισαβετ δεν ήταν πολιτικός ούτε πήρε ποτέ πρωτοβουλία σε κάτι.Ήταν απλά ένα σύμβολο για τους Άγγλους.Εμάς τι μας νοιάζει;Εδώ δεν σεβόμαστε τα δικά μας σύμβολα ,τα Αγγλικά μας ένοιαξε;

    • Αμα δε σε νοιαζει βουρλο να μη σχολιαζεις. Εμας μας νοιαζει και βεβαια πηρε αποφασεις που αφορουσαν τον λαο μας. Αμα δεν τις ξερεις διαβασε να τις μαθεις. Καλο σαπισμα ευχομαι.

    • Σε παρακαλώ να σεβαστείς κατ αρχάς την ελληνική ορθογραφία. Είναι ντροπιαστικό να εκφέρεις γνώμη για τα πάντα και κάθε φορά να μας πονάν τα μάτια. Άμα δεν ξέρεις πάρε ένα λεξικό έστω. Δεν σας παρέχει το καθεστώς λεξικά;

  16. κρίμα!!! Τα συλλυπητήρια μου στον Κάρολο και τους λοιπούς συγγενείς. Δεν κοιμήθηκα εχθές…έκανα ολονυχτία!! Περιμένω την επιχείρηση «κερατάς»… συγγνώμη…»μονόκερως» ήθελα να πω, για να παρακολουθήσω κι εγώ το σόου της ταφής της!!!

  17. τί νά περιμένεις από ένα λαό πού προσφωνεί τίς κορούλες του ΄΄μικρή πριγκίπησσά μου΄΄, ΄΄πριγκίπησσά μου΄΄…

  18. Η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα από το κυνήγι των κορακιών δημοσιογράφων. ήταν μόλις 36 ετών στην γέφυρα Άλμα του Παρισιού. Μαζί της σκοτώθηκε ο οδηγός της Μερσεντές και ο δυσεκατομυριουχος Αιγύπτιος φίλος της γιος του Αλφαγιετ Ντόντι . Σώθηκε με σοβαρή αναπηρία ο σωματοφύλακας της. Ήταν 31 Αυγούστου του 1997.

  19. Χαιρεκακια αυτό είναι το γνώρισμα ορισμένων ανθρώπων δυστυχώς. Επιτίθεστε σε μια κυρία που έγραψε δύο λόγια ευγένειας για τους φίλους Άγγλους που τους θέλετε για τουρίστες η για μόνιμους κατοίκους που τους πουλάτε τα σπίτια σας. Φυσικά όλοι οι αυτοκράτορες είναι αιματοβαμμένοι από τον Μέγα Αλέξανδρο ως τους Ρωμαίους και βυζαντινούς που κατακτούν τους λαούς δια πυρός και σιδήρου και όχι με κλάδο ελαίας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ