Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών μια πολύ ιδιαίτερη και χαρισματική συμπολίτισσά μας, η Νεραντζούλα Γαλαθρή

7
10714
Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών σε ηλικία 99 ετών μια πολύ ιδιαίτερη και χαρισματική συμπολίτισσά μας, η Νεραντζούλα Γαλαθρή, το γένος Μουσελίμη.
Εμβληματική μορφή της παλιάς Κω της εργασίας και της ανάπτυξης με ανθρωπιά, αλληλοβοήθεια και σεβασμό στις αξίες και την παράδοση.
Μητέρα τεσσάρων πολύ αγαπητών παιδιών (δύο κοριτσιών και δύο αγοριών, τα τρία εν ζωή), γιαγιά και προγιαγιά.
Άνθρωπος «ανοιχτό βιβλίο», με απέραντη αγάπη και καλοσύνη, πίστη στον Θεό, προσφορά στον συνάνθρωπο και δοτικότητα.
Το βιβλίο της ζωής της αγαπητής κυρά Νεραντζούλας ήταν ανεξάντλητο, ένα μεγάλο μέρος του ξεδίπλωσε στο αφιέρωμα που της είχε κάνει πριν μερικά χρόνια η εκπομπή «Ένστικτο» της συναδέλφου, Μαρίας Παπαζαχαρίου στην Δημοτική τηλεόραση.
Εκεί είχε μιλήσει για τα χρόνια που βρέθηκαν στην Παλαιστίνη με τον αείμνηστο σύζυγό της Σταμάτη Γαλαθρή τα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Για την επίσκεψή της στους Αγίους Τόπους και τη διακονία της εκεί.
Για το ιστορικό καφενείο «Ηρόδοτος» στην πλ. Ελευθερίας που είχε ανοίξει ο αείμνηστος σύζυγός της και στην συνέχεια την πρώτη βιοτεχνία πάγου και αναψυκτικών που ίδρυσε ο Σταμάτης Γαλαθρής το 1955 σε εγκαταστάσεις στη θέση Κρητικά στην Περιοχή ΑΒΙΚΩ, πειραματιζόμενος αρχικά με αυτοσχέδιους χυμούς πορτοκαλιού, λεμονιού κλπ.
Όσοι είχαν την τύχη να την γνωρίσουν (και όχι μόνο από τις διηγήσεις της), μπορούν να διαπιστώσουν ανεπιφύλακτα πόσο επιβεβαιώνεται η γνωστή ρήση ότι «πίσω από κάθε πετυχημένο άντρα, κρύβεται μια δυναμική γυναίκα».
Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν ήταν χειροκίνητα και παράλληλα εγκατέστησε και παγοποιείο για τις ανάγκες των πελατών και νοικοκυριών της εποχής.
Λειτουργώντας ως προσωπική επιχείρηση το 1976 εγκατέστησε νέα μηχανήματα Ελληνικής κατασκευής ημιαυτόματα με σκοπό την αύξηση της εμφιάλωσης.
Το 1978 η εταιρεία μεταβιβάσθηκε στα παιδιά τους Μιχαήλ και Απόστολο Γαλαθρή  με την επωνυμία « ΑΦΟΙ ΓΑΛΑΘΡΗ ΟΕ» (από το 1980 η νέα εταιρεία επεκτάθηκε στη θέση Μαρμαρωτό, όπου λειτουργεί μέχρι και σήμερα).
Το «τελευταίο αντίο» στην αγαπητή κυρα Νεραντζούλα θα είναι αύριο Παρασκευή 19/03/2021 στις 12μμ στο νέο κοιμητήριο.
Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην αγαπητή οικογένειά της.

(φωτό από αρχείο Νίκου Στ. Μανούση)

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έφυγε μια πολλή αξιαγάπητη υπoδειγματική σύζυγος, μητέρα, γιαγιά και προγιαγιά. Κουράγιο και θερμά συλλυπητήρια στα αξιόλογα παιδιά και στην αγαπητή οικογένεια της.

  2. Συλληπητηρια στην οικογένεια Γαλαθρη. Τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν σήμερα. Ευχόμαστε να δούμε το εξαιρετικό αφιέρωμα της κυρίας Μαρίας Παπαζαχαρίου. Μαρία μας λείπουν οι εκπομπές σου.

  3. Θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια μιας ΚΥΡΙΑΣ της παλιάς όμορφης Κω!!!

  4. Τα συλλυπητηρια απο ολη την οικογενεια. Να εχει καλο Παραδεισο.Ηταν αγαπητη σε ολους.Για τον πατερα μου ηταν η αγαπημενη του ανηψια,η πρωτη κορη τη αγαπημενης του αδελφης Κυριακους.Ο πατερα μου ηταν το μικρο τους και η αδελφη του τον αγαπουσε πολυ. Η Νερατζια ειχε το ονομα τη μανα τους. Λιγα χρονια μικροτερη απο αυτον .Ημαμα μου ηταν μικροτερη απο την Νερατζια και μονο για αστειο καμια φορα την ελεγε θεια.Ηταν αγαπημενη θεια για εμας τα παιδια…. Ευχομαι να ειναι ελαφρυ το χωμα που θα την σκεπασει. Πιστευω εκει που θα παει θα την περιμενουν ολα τα αγαπημενα της προσωπα για να την καλοδεχτουν………………. Οσο για σενα Στελλα ευχομαι να παρεις τα χρονια της και την διαυγεια του μυαλου της.

  5. Σας ευχαριστώ για όλα, τόσα χρόνια.
    Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να σάς αναπαύσει στο καλύτερο μέρος τού Παράδεισου, μαζί με
    τον άνθρωπό σας.
    Πολλά συλληπητήρια σε όλη την οικογένεια.
    Η αγάπη της και η καλοσύνη μένει για πάντα.

  6. Καλό παραδεισο θεία Νεραντζουλα.Σε γνωρίσαμε μέσα από την δουλειά στο λιμάνι και είναι μεγάλη μας τιμή γιατί εσύ και ο Σταμάτης σου ήσασταν εξαιρετικοί άνθρωποι. Καλή ανάπαυση και ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ