Απόδραση στη μαγευτική Τυνησία | Της Ξανθίππης Αγρέλλη

8
8120
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Απόδραση στη μαγευτική Τυνησία

(Ταξιδιωτικό ρεπορτάζ, γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

Η νυχτερινή ημισέληνος, σκορπούσε γενναιόδωρα το χρυσάφι της, στη θάλασσα της Μεσογείου. Βραδινή η απόδραση με ένα καλό, Αεροπορικό δίωρο  ταξίδι, με τον έμπειρο πιλότο, κ. Γιώργο Χασκάκη. Όσο μίκρυνε η απόσταση από την Αθήνα, τόσο πλησιάζαμε την φωτισμένη Τύνιδα. Το  θρυλικό Τούνεζι, των Ελλήνων σφουγγαράδων και των γενναίων βουτηχτάδων, της Καλύμνου και της Σύμης. Στο Τούνεζι στη Μπαρμπαριά, έβγαζαν σφουγγάρια και μαργαριτάρια.

Η ολόφωτη Τύνιδα η πρωτεύουσα, μας υποδέθηκε μεγαλοπρεπής, φορτωμένη με πλούσια  ιστορία και πολύτιμους Αρχαιολογικούς χώρους. Ξεχωρίζει   η θρυλική Καρχηδόνα, που στα  ερείπιά της, διαβάζεις τον Ρωμαϊκό και Καρχηδονιακό πόλεμο, με μπροστάρη τον πολέμαρχο, Στρατηγό Αννίβα και τα κατορθώματά του. Τα  περισσότερα   Αρχαία είναι σήμερα θαμμένα, κάτω από τα μοντέρνα   και τα παλιά Γαλλικά κτήρια. Οι εντυπώσεις που αποκομίζει ο επισκέπτης, από την ηλιόλουστη Βόρεια Αφρικανική χώρα την  Τυνησία, είναι ποικίλες.         Η  φτώχεια, παρέα με τον πλούτο, η πολυτέλεια κρατά το χέρι της απλότητας, το παλιό συμβαδίζει με το καινούργιο, η  θάλασσα της Μεσογείου, χαμογελά στην απέναντι  έρημο Σαχάρα.                   Η Τυνησία είναι μια χώρα, όπου ο χρόνος κυλά  αργά,   ευχάριστα και πολύ δημιουργικά.                Έτσι  δικαιολογείται το πλήθος των τουριστών, που επισκέπτονται μια χώρα,  σχεδόν  όση η  Ελλάδα, σε έκταση και σε πληθυσμό.

Η περιήγηση μας ξεκίνησε, με τον ικανό αρχηγό τον Μάχρεζ Μπαχρού. Έναν Τυνήσιο μορφωμένο  έμπειρο ξεναγό, που μιλά  άπταιστα Αραβικά, Αγγλικά, Γαλλικά  και πάρα πολύ καλά Ελληνικά. Αν και ήμασταν ένα γκρουπ από όλες τις ηλικίες, νέους και μεγαλύτερους,  η ομάδα έδεσε τόσο καλά,  για να περάσουμε ακόμη καλύτερα.           Στην ατέλειωτη διαδρομή, ανάμεσα στους χιλιάδες φοίνικες και στις καταπράσινες οάσεις, ξεχωρίζουν οι μιναρέδες, στα καινούργια και παλιά Τεμένη,  όπου ο Μουεζίνης, πέντε φορές την ημέρα, καλεί σε προσευχή τους  πιστούς Μουσουλμάνους. Η χώρα έχει κατά το 99% Μωαμεθανούς, μαζί με ελάχιστους Εβραίους και λίγους Χριστιανούς Ορθόδοξους και  Καθολικούς. Έχει  και δυο περικαλλείς Καθολικούς Ναούς, έναν στην Καρχηδόνα, και έναν  στην πρωτεύουσα Τύνιδα,  απομεινάρια της Γαλλικής κυριαρχίας, μαζί με μερικά κτήρια, όπως το Εθνικό Θέατρο. Αλλά  και την Γαλλική γλώσσα, που την μιλούν σχεδόν όλοι οι Τυνήσιοι και την διδάσκονται ακόμη   στα Σχολεία. Η Μεντίνα της Τύνιδας, είναι φορτωμένη με ιστορικά μνημεία, ποικίλες γεύσεις, μαγαζιά με υφάσματα,  μπρούτζινα είδη,   κεραμικά, υφαντά χαλιά, ρουχισμό, ενθύμια, παραδοσιακά είδη και πλήθος χουρμάδων.            Οι πλούσιες υπαίθριες αγορές, έχουν επίσης ποικιλία εξωτικών φρούτων, θαλασσινών, ψαριών  και κρεατικών.                                                                Στο νότιο τμήμα της Τυνησίας, διασχίζοντας την  κεντρική οδό, συναντάμε στην περιοχή Ελ Τζεμ, ένα από τα τρία Ρωμαϊκά Αμφιθέατρα, σε άριστη κατάσταση. Τα άλλα δυο είναι, στη Βερόνα της Ιταλίας και το Κολοσσαίο στη Ρώμη.                         Στη  θέση Μοναστήρ, που πήρε το όνομα του από ένα Παλαιοχριστιανικό  Μοναστήρι, συναντάμε το περίτεχνο Μαυσωλείο, του απελευθερωτή της Τυνησίας, από τους Γάλους κατακτητές το 1956.  Είναι του πρόεδρου,  ΧαμπΊμπ Μπουργκίμπα.        Προχωρώντας  ως την ερημική Ματμάτα, θα φιλοξενηθούμε με τσάι δυόσμου και Αραβική πίττα, βουτηγμένη στο ελαιόλαδο, σε ένα από τα πολλά σπίτια,  που είναι χωμένα στα βράχια.  Είναι  τα σπίτια  των τρωγλοδυτών.           Πηγαίνοντας στην Ντούζ, την πόλη στην άκρη της ερήμου,   έχουμε την εμπειρία να ανεβούμε σε καμήλες,  σε άλογο ή σε άμαξες, τα λεγόμενα  παητόνια,  μέχρι και σε μηχανοκίνητες γουρούνες. Το σαφάρι στους κυματιστούς λόφους  της Σαχάρας με τα τζιπ, είναι συναρπαστικό. Διασχίζοντας αυτή τη χώρα, από την εύφορη πλευρά της, ανάμεσα σε φραγκοσυκιές,  θα δούμε απέραντους αμπελώνες, για καλό  ντόπιο κρασί και ατέλειωτους ελαιώνες, με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου. Μια  σπάνια παρουσία, είναι η τεράστια λίμνη Αλυκή, στη μέση του πουθενά,  με το κρυστάλλινο αλάτι της και τις καλύβες των Βεδουίνων, με υφαντά, καμήλες, άλογα και γαϊδουράκια, στην  άνυδρη έρημο.                                                                  Στην  πόλη Τοζέρ, με τα υπέροχα πολυτελή Ξενοδοχεία Αραβικού ρυθμού, θα ζήσουμε παραμυθένιο δείπνο, από τις ‘χίλιες και μια νύχτες’, με ποικίλες ντόπιες νοστιμιές.                      Το βουνό Άτλας,  κυριαρχεί και χαρίζει τα γυμνά πετρώματα του, από όπου ξεπηδούν μικρά ποταμάκια και καταρράκτες σε μια μαγική όαση. Κάπου στη μέση της ερήμου Σαχάρας, κοντά στην πόλη Ντοζέρ, θα ζήσουμε σε ένα εξωπραγματικό, απόκοσμο σκηνικό, όπου γυρίστηκαν όλα τα επεισόδια από τον πόλεμο των άστρων το 1977. Μια επίσκεψη στην ιερή πόλη Κάιρουαν,  θα μας γυρίσει στα μαγαζιά, με τα μεθυστικά τοπικά αρωματοπωλεία και τα χειροποίητα χαλιά, που κοσμούν στρωμένα τα δάπεδα, στα μεγάλα Τζαμιά. Η πόλη Χαμαμέντ, είναι μια τουριστική παραθαλάσσια πόλη, με θαυμάσια μαρίνα,  που την βρέχει η Μεσόγειος και έχει δεκάδες ξενοδοχεία. Παραθαλάσσιο  είναι και το τουριστικό -Ελ Σιντ Μπου Σαίντ,- με τα χαρακτηριστικά χρώματα, μπλε στα πορτόφυλλα και λευκό στους τοίχους, θυμίζοντας σε όλους ένα Κυκλαδίτικο τοπίο. Η  περιήγηση είχε από όλα και ζωολογικό κήπο, και   παραδοσιακό Μουσείο, που αναπαριστά τον τρόπο  ζωής  των κατοίκων, καθώς και ένα άλλο Μουσείο το Μπαρντό, με την πλούσια συλλογή ψηφιδωτών.                                        Το ηλιοβασίλεμα είναι μαγευτικό, στις μοναδικές ακρογιαλιές της Τυνησίας και η φεγγαρόλουστη νύχτα, συντροφεύει τις βραδινές πτήσεις επιστροφής, στην Μεσογειακή Ελλάδα, με διαφορά ώρας, δυο ωρών.                                    Γενικά  η Τυνησία, εκτός από μια όμορφη και φιλόξενη χώρα, με ενδιαφέροντα αξιοθέατα, είναι  πάρα πολύ φθηνή, αφού  ένα ευρώ ισοδυναμεί περίπου με τρία δηνάρια. Με πενήντα ευρώ παίρνεις εκατόν εξήντα πέντε δηνάρια. Αν και το νερό είναι πολύ φθηνό  πίνεται πάντα εμφιαλωμένο, γιατί είναι υφάλμυρο.                 Σχετικά  με την Εκπαίδευση, η χώρα  έχει πολλά Εκπαιδευτήρια, καθώς και αρκετά Κέντρα Υγείας, για την Υγεία των κατοίκων της. Τα θαλασσινά και τα ψάρια, τα πουλερικά μαζί με το κρέας, από αρνί, καμήλα και λίγο βοδινό, αποτελούν την κυριότερη τροφή, με ιδιαίτερες πικάντικες γεύσεις, από την πληθώρα των μπαχαρικών.   Όμως  δεν υπάρχει το χοιρινό κρέας, αφού το ιερό Κοράνιο το απαγορεύει.                                                 Η  Τυνησία είναι ημιπροεδρική Δημοκρατία, με επίσημη γλώσσα τα Αραβικά.  Έχει  στην κόκκινη σημαία της την ημισέληνο, σχεδόν παρόμοια με της Τουρκίας. Από το γύρο της Τυνησίας, θα μας μείνουν αξέχαστα τα Ελληνικά, των καλόκαρδων Τυνήσιων, υπαίθριων μικροπωλητών.                   Μας  φώναζαν, καλημέρα, καλησπέρα, καληνύχτα, χρόνια πολλά, καλή χρονιά, έλα μέσα Μαρία.  Ακόμη ακούστε, Παπανδρέου, Μιμή,       βας βας ο Παρασκευάς,  μπράβο Ρούλα και Αθήνα, Ακρόπολη. Προπάντων όμως  θα μας συνοδεύουν οι ωραίες εικόνες, που θα μας καλούν να επισκεφτούμε ξανά, αυτή την Μεσογειακή, όμορφη και φιλική  κοντινή χώρα.

Ξανθίππη Αγρέλλη  (Κως -22 Απριλίου -2024)

9 αυθεντικά φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις στην τυνησία

Οι γευσιγνώστες που θέλουν να ανακαλύψουν τις τυνησιακές λιχουδιές συχνά φτάνουν στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τύνιδα, με πλοία από τη Γένοβα, το Παλέρμο και το Σαλέρνο. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που το φαγητό εδώ έχει ισχυρές ιταλικές συνδέσεις. Ωστόσο, σύντομα θα συνειδητοποιήσεις ότι η γαλλική κουζίνα αποτελεί τη βάση πολλών παραδοσιακών πιάτων.

Ανάμεσα στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συστατικά της τυνησιακής κουζίνας είναι τα ψάρια, τα ρεβίθια, η μελιτζάνα, οι ντομάτες, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, το αρνί, το κοτόπουλο, περιστασιακά το μοσχάρι, άφθονο ελαιόλαδο, βότανα, γευστικά μπαχαρικά και αυγά. Επιπλέον, οι ντόπιοι τείνουν να δίνουν έμφαση στα αρώματα, και ενώ τα πιάτα είναι συνήθως πιο πικάντικα από τα αντίστοιχα αφρικανικά, τα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις στην Τυνησία έχουν αναμφίβολα τη μαγεία να ικανοποιήσουν κάθε πιθανή γαστρονομική επιθυμία.

Κουσκούς

Το εθνικό πιάτο της Τυνησίας, το κουσκούς, είναι διάσημο παγκοσμίως επειδή υπόσχεται μια δροσερή και υγιεινή μπουκιά που απολαμβάνουν τόσο οι χορτοφάγοι όσο και οι λάτρεις του κρέατος. Ενώ αυτό χρησιμοποιείται συνήθως σε σαλάτες, το αυθεντικό κουσκούς στην Τυνησία συνδυάζεται προαιρετικά με κρέατα, ψάρια και λαχανικά. Το παραδοσιακό πιάτο έχει ως βάση του ένα στιφάδο κρέατος, το οποίο στη συνέχεια ολοκληρώνεται με το κουσκούς. Στο τέλος, τοποθετούνται μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος ή λαχανικών για να γίνει το τελικό αποτέλεσμα πιο ελκυστικό.

Brik

Το Brik είναι το βασικό φαγητό που πρέπει να δοκιμάσεις στην Τυνησία. Φτιαγμένο με στρώματα ζύμης malsouqa, έχει διαφορετική υφή και διαθέτει μια σειρά από αλμυρές γεύσεις που αποτελούν μια γαστρονομική απόλαυση που δεν πρέπει να χάσεις. Συνήθως τηγανίζεται, αλλά και ψήνεται, το brik είναι αφράτο με τραγανό εξωτερικό. Η γέμιση αυτής της σφολιάτας αποτελείται κυρίως από τόνο μαζί με μπαχαρικά και βότανα. Ωστόσο, οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν πατάτες, γαρίδες, κοτόπουλο και τυρί. Το πιο συναρπαστικό μέρος, όμως, είναι το ωμό αυγό που προστίθεται στο εσωτερικό, το οποίο ξεχειλίζει καθώς δαγκώνετε το ζεστό, φρεσκομαγειρεμένο μπρικ. Δημοφιλές κατά τη διάρκεια γάμων και διαθέσιμο στα περισσότερα εστιατόρια, το brik έχει να κάνει με την επίτευξη της νιρβάνας του comfort food.

Tajine

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τυνησιακού φαγητού που παίρνει έναν ευρωπαϊκό χαρακτήρα σε σχέση με τους αφρικανικούς γείτονές του είναι το ταζίν. Σε αντίθεση με το μαροκινό στιφάδο, το τυνησιακό ταζίν μοιάζει με φριτάτα ή κις και σερβίρεται συνήθως κρύο ως σνακ. Μαγειρεμένο με ανάμειξη και ψήσιμο αυγών, λαχανικών, κρέατος και τυριού, το ταζίν είναι ένα βολικό και νόστιμο γεύμα που μπορείς να φας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Χαρίσα

Υπάρχουν πολύ λίγα ντιπ ή τσάτνεϊ σε όλο τον κόσμο με εμβληματικό χαρακτήρα, και η χαρίσα είναι ένα από αυτά, καθιστώντας την ένα φαγητό που πρέπει να φάτε στην Τυνησία. Τα κύρια συστατικά αυτής της πικάντικης κόκκινης παχιάς πάστας είναι ψητές κόκκινες πιπεριές, ελαιόλαδο και σκόρδο. Ωστόσο, οι ντόπιοι προσθέτουν κύμινο, κόλιανδρο, πάπρικα, χυμό λεμονιού και λιαστές ντομάτες για να δώσουν μια πιο έντονη γεύση. Η χαρίσα ταιριάζει πολύ καλά με ψάρι, αλλά πιστεύουμε πως θα σου αρέσει αν το βάλεις επάνω σε ψωμί.

Lablabi

Ζεστή, χορταστική και γεμάτη βορειοαφρικανικά γαστρονομικά χαρακτηριστικά, η lablabi είναι μια τυνησιακή σούπα από ρεβίθια που είναι φθηνή και απίστευτα αναζωογονητική κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Απλό στην κατασκευή του, το lablabi περιλαμβάνει το μαγείρεμα των ρεβιθιών σε έναν αραιό ζωμό. Ωστόσο, η παρουσίασή της είναι μοναδική, καθώς η σούπα χύνεται πάνω σε μπαγιάτικο ψωμί, γεγονός που της δίνει μια διαφορετική γεύση. Ένα ωμό αυγό στην κορυφή προσδίδει στο πιάτο περαιτέρω πρωτοτυπία. Η χαρίσα, ο κόλιανδρος, το ελαιόλαδο και ο τόνος είναι συνηθισμένες γαρνιτούρες που προσθέτουν πολυπλοκότητα σε αυτή την τυνησιακή λιχουδιά που πρέπει να δοκιμάσεις.

Kafteji

Για τους χορτοφάγους, το kafteji είναι ψιλοκομμένα λαχανικά αναμεμειγμένα με τηγανητά αυγά. Μελιτζάνες, κολοκύθα, πατάτες, ντομάτες και κρεμμύδια είναι τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται γενικά. Τα εστιατόρια σερβίρουν το kafteji ως συνοδευτικό πιάτο σε θαλασσινά και κρεατικά κυρίως πιάτα. Ωστόσο, λειτουργεί επίσης θαυμάσια ως φαγητό του δρόμου με τη μορφή γέμισης μπαγκέτας.

Ojja

Τα αυγά κάνουν την επανεμφάνισή τους στο αγαπημένο πιάτο πρωινού της Τυνησίας, το ojja. Γνωστή και ως shakshuka, η συνταγή περιλαμβάνει μια νόστιμη σάλτσα ντομάτας μαγειρεμένη σε τηγάνι ή ταζίν με αυγά ποσέ από πάνω. Η απλότητα των συστατικών έχει καταστήσει το ojja βασικό συστατικό των ντόπιων. Το Merguez, ένα αρνίσιο λουκάνικο, περιλαμβάνεται συχνά, αλλά μπορείς να φτιάξεις μια χορτοφαγική εκδοχή χρησιμοποιώντας πατάτες ή μελιτζάνες.

Mechouia

Διεγερτική, δροσιστική και αρωματική, η μεχούγια είναι μια “καλοκαιρινή σαλάτα” που αναδεικνύει την τυνησιακή κουζίνα στην απλούστερη εκδοχή της. Η σαλάτα παρασκευάζεται με ψιλοκομμένα ψητά λαχανικά, κρεμμύδια, σκόρδο, ελαιόλαδο και ντομάτες με βότανα και καρυκεύματα και αποτελεί επίσης την επιτομή της ζωντάνιας της μεσογειακής κουζίνας. Αν και νόστιμη μόνη της, η μεχούγια γαρνίρεται τακτικά με βραστά αυγά, τόνο ή ελιές.

Bambaloni

Το παραδοσιακό τυνησιακό ντόνατ είναι το τέλειο γλυκό συνοδευτικό για τον καφέ. Διαθέσιμο σε καφετέριες και καταστήματα street food, το bambaloni είναι ζύμη από αλεύρι που τηγανίζεται και βουτάει είτε σε μέλι είτε πασπαλίζεται με ζάχαρη. Σε αντίθεση με το αμερικανικό ντόνατ, το bambaloni έχει ανομοιόμορφη και ρουστίκ εμφάνιση. Είναι ένα απαραίτητο τυνησιακό σνακ που μπορείς να απολαύσεις ενώ περπατάς και εξερευνείς τους δρόμους της Τύνιδας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι πιο επιλεκτική και εκλεπτυσμένη στα ταξίδια της απ’ ότι ο μόνιμος τουρίστας Κασσελάκης

  2. Στη ζωή το μόνο που θα πάρουμε ανώνυμε φίλε είναι οι εικόνες και οι εμπειρίες από τα ταξίδια μας. ένα ταξίδι είναι ανοιχτό βιβλίο γνωρίζεις πολιτισμούς ανθρώπους γεύσεις κουζίνας κάνεις νέες φιλίες. γίνεσαι πιο πλουσιότερος και ας ξοδέψεις μερικά χρήματα. ευτυχώς σήμερα πολύς κόσμος ταξιδεύει και γνωρίζει κάτι νέο.

  3. Τραγικό.Who cares;Η Ελλάδα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει στους επισκέπτες της.Ας αφήσουμε τους Τυνήσιους να προβάλουν τη χώρα τους.Οσο για τις περιπέτειες μας στα ταξίδια μας ξαναλέω WHO cares.

  4. Ανώνυμε σχολιαστή αν δεν σας ενδιαφέρει το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ μην το διαβάσετε.αν δεν θέλετε να μάθετε για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους άλλων χωρών δεν είστε υποχρεωμένοι. με τα εγγλέζικα Who cares που λίγοι θα καταλάβουν υποβιβάζεστε εσείς. σε κάθε ταξίδι μου που κάνω συχνά στέλλω ταξιδιωτικό ρεπορτάζ στα μέσα που συνεργάζομαι. στο επόμενο ταξίδι πιθανόν στην Αίγυπτο πάλι θα στείλω και ας μην σας ενδιαφέρει. το ταξίδι είναι πολιτισμος

    • Εγώ συμφωνώ για τα ταξίδια.Ειναι πολιτισμός.Ολοι οι λαοί έχουν τον πολιτισμό της.Απλα μου κάνει εντύπωση επειδή σε αλλά δεκάδες άρθρα σας δεν ήσασταν τόσο πολιτισμική .Καλοι οι Αιγύπτιοι,οι Τυνήσιοι στο μέλλον θα πάτε Πακιστάν και Ινδία.Πολιτισμενοι αλλά να μην έρθουν εδώ και μας χαλάσουν .Σωστα;

      • μπερδεύεις τις βούρτσες.
        Τι σχέση έχει το άρθρο με τους λαθρομετανάστες που έρχονται εδω;;;
        Μπας κι εσύ κι εσύ ένας. ?

  5. Τελικά έχουμε αρκετούς πικρόχολους και στερημενους. Μιζεροι και δυστιχισμενοι, τοξικοί, αντί να εμπλουτίσετε το μυαλό σας με γνώσεις κάθεστε και ψάχνετε κάτι να φάτε τα λυσσιάκα σας. .Για αυτό σας λένε ΜΠΟΧΑΛΟΥΣ.
    Γνήσιοι απογονοι αυτών που έδιωξαν και τον πατέρα της Ιατρικής.

  6. Είπα κι εγώ, δεν θα πεταχτεί κανένας θλιβερος,καμια Μιραντα , !!!!!! να γράψει την αρνητικούρα του.
    Πωωωωωω,

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ