«Έφυγε» σε ηλικία 102 ετών ο παλαιότερος «Γεροντιανός» της Κω, Γιάννης Παγώνης

5
10038

Θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του αγαπητού συμπολίτη μας Γιάννη Παγώνη σε ηλικία 102 ετών (η υγεία του ήταν άριστη για την ηλικία του αλλά υπέστη κάταγμα από πτώση).

Γεννημένος στον Γέροντα της Μικράς Ασίας, ήταν ο παλαιότερος «Γεροντιανός» στην Κω, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην Κω ήρθε από μικρό παιδί ως πρόσφυγας και δημιούργησε την οικογένειά του. Πατέρας δύο εξαιρετικών παιδιών (ο αείμνηστος Μανώλης «έφυγε» πριν δύο χρόνια), παππούς και προ-παππούς με  εγγόνια και δισέγγονα. Βιοπαλαιστής, εργαζόταν ως Λιμενεργάτης πριν βγει στη σύνταξη.

Φιλήσυχος, καλοσυνάτος, ευγενικός και διακριτικός άνθρωπος.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Πέμπτη 07/01 στον ΙΝ Αναστάσιος στο νέο Κοιμητήριο Κω.

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους αγαπητούς οικείους του.

 

H συγκινητική αφήγηση του κυρ Γιάννη Παγώνη για την Προσφυγιά και την εγκατάσταση των Γεροντιανών στην Κω (από τον φίλο Γιάννη)

ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΚΩ. …… ΔΕΙΤΕ ΤΟ. Περιέχει πολύ συγκινητικές αφηγήσεις δύο Γεροντιανών που γεννήθηκαν στη Μικρά Ασία πριν από το 1922 Η πρώτη, του Στέλιου ΔΡΟΣΟΥ, η παλαιότερη διαθέσιμη συνέντευξη Γεροντιανού σε βίντεο, από το 1991, περιγράφει πολύ ζωντανά την Προσφυγιά και την Εγκατάσταση των Γεροντιανών στην Κω. Η δεύτερη, εξίσου συγκλονιστική διήγηση του Γιάννη ΠΑΓΩΝΗ-ΚΟΥΖΑΚΙΩΤΗ, γεννημένου του 1921 στο Γέροντα, στη Μικρά Ασία, με την χαρακτηριστική περιγραφή της οδύσσειας αρκετών προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου πριν τελικά εγκατασταθούν κάπου οριστικά. Στο τέλος του βίντεο, αποκαλύπτεται μετά από 70 χρόνια η συγκινητική ταυτότητα της συνάντησης ενός Γεροντιανού της Κω με έναν της Νάξου προπολεμικά, κάπου στο Αιγαίο.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλό σου ταξίδι γείτονα Μπάρμπα Γιάννη. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ