Αρχική Ειδήσεις Φήμες Κ. Χατζηάμαλλος: ο Palinuro (Palinurus στο πρωτότυπο λατινικό) υπήρξε πηδαλιούχος του Αινεία

Κ. Χατζηάμαλλος: ο Palinuro (Palinurus στο πρωτότυπο λατινικό) υπήρξε πηδαλιούχος του Αινεία

1
776
Ο χρήστης Konstantinos Chatziamallos είναι στην πόλη Kos, Dhodhekanisos, Greece.

Σύμφωνα με τον θρύλο και το επικό ποίημα «Αινειάδα» του ρωμαίου ποιητή Βιργίλιου (τέλη 1ου αιώνα π.Χ.), ο Palinuro (Palinurus στο πρωτότυπο λατινικό) υπήρξε πηδαλιούχος του Αινεία, αγαπητός και σε μεγάλη εκτίμηση για την αφοσίωση, την αξιοπιστία και τις ναυτικές του δεξιότητες. Την επομένη της καταστροφής της Τροίας, ολιγάριθμοι ανιχνευτές υπό την ηγεσία του γενναίου Αινεία (γιος του Αγχίση και της θεάς Αφροδίτης, αδελφός του Λύρου και συγγενής του βασιλιά της Τροίας Πριάμου), ααποφάσισαν να πλεύσουν στη Μεσόγειο σε αναζήτηση νέας γης προς μετοίκηση των διασωθέντων Τρώων. Η Αφροδίτη, προστάτιδα θεά του Αινεία, έθεσε την μοίρα των τρωϊκών πλοίων στα χέρια του Ποσειδώνα, του πανίσχυρου θεού της θάλασσας. Αυτός, συναίνεσε στην προστασία του στολίσκου των Τρώων και υποσχέθηκε την ασφαλή κατεύθυνσή τους στις ακτές της περιοχής Λάτσιο στην Ιταλία υπό τον όρο της θυσίας της ανθρώπινης ζωής ενός Τρώα. Ο επιλεχθείς ήταν ο Παλινούρο, ο πηδαλιούχος και πιστός φίλος του Αινεία! Όταν έπεσε η νύχτα, ο Μορφέας (θεός του Ύπνου), στάλθηκε από τον Ποσειδώνα να τον κοιμήσει για να αφήσει τον έλεγχο του πηδαλίου. Λόγω μάλιστα της ισχυρής αντίστασης του Παλινούρο, ο Μορφέας αναγκάστηκε να τον ραντίσει μ’ ένα κλαδάκι ελιάς βουτηγμένο στα νερά της Λήθης από τον Ληθαίο ποταμό και τότε πλέον κατάφερε να τον ρίξει στο νερό. Ανεμοδαρμένος για τρεις ολόκληρες ημέρες, ο Palinuro έφθασε τελικά στις ακτές της Καμπανίας όπου βρήκε το θάνατο από ιθαγενείς της περιοχής που τον πέρασαν για … θαλάσσιο τέρας και αφού τον σκότωσαν άφησαν άταφο στην ακτή το σώμα του. Όταν ο Αινείας κατέβηκε στον Άδη (άλλο μέρος της Αινειάδας), συνάντησε τη σκιά του αγαπημένου φίλου και πιστού πηδαλιούχου, που του ζήτησε να φροντίσει για την τελετουργική ταφή του ώστε επιτέλους η ψυχή του να βρει την αιώνια ειρήνη. Οι ίδιοι ιθαγενείς που σκότωσαν τον Παλινούρο, ωθούμενοι από θεϊκή καθοδήγηση, βρήκαν το πτώμα του αδικοχαμένου Τρώα, το έθαψαν και ανήγειραν ναό στο ακρωτήριο που από τότε καλείται Ακρωτήρι του Παλινούρο!

Ο σημαντικός αυτός άνδρας και δεξιοτέχνης ναυτικός, τιμάται στο ομώνυμο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού (έτος καθέλυσης 1934). Πρόκειται για ένα τρικάταρτο μπαρκεντίνι 1341 τόνων, μήκους 59 μέτρων, πλάτους 10 μέτρων, βυθίσματος 4,8 μέτρων και συνολική επιφάνεια πανιών 1000 τ.μ.

Το σκάφος στολίζει εντυπωσιακό ακρόπρωρο με τη μορφή του Palinuro, το οποίο βλέπετε στη (δραματικού ύφους) νυκτερινή φωτογραφία …

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΙΛΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ!!! 🙂

Φωτογραφία του Konstantinos Chatziamallos.
Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΕΥΓΕ!
    ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!
    ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ