Η ΕΔΕ και η υπεροψία της τοπικής εξουσίας με αφορμή τα εγκαίνια του τζαμιού στο Πλατάνι Κω | Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

8
12168

ΘΕΜΑ: ’Επι τέλους! Εγκαινιάστηκε το Μουσουλμανικό τέμενος του Πλατανίου!

(Η υπεροψία και η αλαζονεία της σημερινής γαλάζιας τοπικής εξουσίας)

Α. ‘’Επι τέλους! Εγκαινιάστηκε παρουσία λίγων πολιτών και …πολλών πολιτικών το Μουσουλμανικό τέμενος του Πλατανίου. Πολυαναμενόμενο γεγονός γιατί αποτελεί τον μοναδικό τόπο άσκησης των λατρευτικών τελετών της Μουσουλμανικής Κοινότητας για τον Κερμετέ. Ίσως ο  βροχερός καιρός απέτρεψε την παρουσία  πιστών και πολιτών. Ίσως δεν εξυπηρέτησε και το εργάσιμο της ημέρας (Παρασκευή είναι η Κυριακή των Μουσουλμάνων). Ίσως όμως να ηταν και μια αντίδραση στο γιατί πολύ άργησε αυτό το έργο! Ηταν μια υπόμνηση και μια αντίδραση κατά των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στο συγκεκριμένο έργο αλλά ίσως και για τις ανάλογες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των 4 άλλων Τζαμιών της πόλης μας. Τα μνημεία του νησιού μας δεν ζουν μόνο τις πληγές του σεισμού, ζουν και την απουσία ενδιαφέροντος πολλών  χρόνων! Αν πάρουμε υπ’ οψιν ότι υπαρχει ένας πειρασμός και μια υπόγεια διαδρομή όξυνσης αντιθέσεων θρησκευτικού χαρακτήρα και εθνικιστικών προεκτάσεων, θα έπρεπε να υπαρχει η πολιτική εγρήγορση που θα οδηγούσε στην ταυτόχρονη περίπου αποκατάσταση του Α. Νικολάου+Α. Παρασκευής και Τζαμιών. Φταίνε οι εργολάβοι, οι υπηρεσίες, η δυσκολία και … η τύχη. Σημασία έχει να υπαρχει μια συνειδητοποίηση του προβλήματος και αυτό θα έπρεπε να φανεί στα εγκαίνια! Σε μια ειδική τελετή παράδοσης του έργου.

Β. Η τελετή εγκαινίων αναμέναμε να έχει ‘’κατ’ ουσίαν’’ Θρησκευτικό-Λατρευτικό και κατ επέκταση  Εορταστικό και Πανηγυρικό χαρακτήρα που θα συμπληρωνόταν με μια μικρή ιστορική αναφορά στο χρονικό των επισκευών από υπηρεσιακούς παράγοντες  με σύντομους πολιτικούς χαιρετισμούς και ευχαριστήριά   Δυστυχώς παρακολουθήσαμε μια τελετή όπου  επικράτησε ο πολιτικός  λόγος και η πολιτική σκοπιμότητα.  Ίσως αυτός είναι ένας άλλος μεγάλος λόγος αποστασιοποίησης των πολτών από την τελετή.  Σου λένε: θα μιλήσουν οι πολιτικοί που θα ευλογήσουν τα γένια τους! Θα μπουν οι τηλεοράσεις και τα μικρόφωνα και θα γίνει θέαμα! Λογικά σε οίκο Προσευχής και Θεού δεν αρμόζουν πολιτικοί λόγοι και πολιτικές αιχμές γιατί εμπεριέχουν τον κίνδυνο διαστρεβλώσεων γεγονότων και πολιτικής εκμετάλλευσης. Αυτά και περισσότερα θα μπορούσαν να ειπωθούν σε αίθουσα ξενοδοχείου ‘ή διαλέξεων! Η τελευτή  έκλεισε με τον Ιμάμη να αποδίδει πολύ ωραία ένα σύντομο αραβόφωνο ψαλμό από το Κοράνι που διαβάζοντας τον και στα Ελληνικά ηταν ύμνος και παράκληση στον Θεό να μας σώζει από φυσικές καταστροφές (θυμίζοντας μας ‘’…δεόμεθα υπέρ του διαφυλαχθείναι την πόλιν ταύτην από οργής λιμού, λοιμού, σεισμού, καταποντισμού ,,,,’’)  και με την χορήγηση από την πρόεδρο του Βακούφ αναμνηστικών πλακετών σε αυτούς που σήκωσαν (άξια) ένα ειδικό βάρος στην αποκατάσταση του Τζαμιού, αναμεσά τους και στον περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο.

Γ. Οι ομιλίες των πολιτικών εκπροσώπων, υπουργός, γενικοί γραμματείς υπουργείων πολιτισμού  και ιδίως του κ. Περιφερειάρχη ήταν ένα φιλοκυβερνητικό υμνολόγιο και υπερβολή των ευχαριστιών προς τον κ. Χατζημάρκο. Και ο ίδιος όμως υπέρβαλλε! Υπερέβαλλε όλων σε αυτό-αναφορά!  Γνωρίζοντας το πρόβλημα της καθυστέρησης των  έργων αποκαταστασης (6 χρόνια είναι χωρίς τζαμί οι Μουσουλμάνοι του  νησιού μας) αντί να το παραδεχτεί με εύσχημο τρόπο ζητώντας κατανόηση, έκανε διαστρέβλωση γεγονότων και στην συνέχεια με εν πολλοίς ακατανόητο κυνισμό είπε. ‘’Εμείς μπορεί να κάνουμε τα πράγματα όχι σύντομα αλλά ότι κάνουμε το κάνουμε νόμιμα, σίγουρα, σταθερά, όχι τσαπατσούλικα όπως έκαναν άλλοι το 2010 που ακόμη τα πληρώνουμε (;)’’!  Ίσως ήθελε να πει το 2015!  Η αιχμή ήταν για ην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί λέει μέχρι το 2019 δεν είχε γίνει τίποτα  για την αποκατάσταση των μνημείων! Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι τόσο η Μητρόπολη όσο και το ΒΑΚΟΥΦ είχαν ξεκινήσει και ολοκληρώσει τις μελέτες εγκαίρως (έστω και αν υπήρχαν προβλήματα με τις διαδικασίες των μελετών). Η καθυστέρηση στο Τζαμί μεγάλωσε από την ανάγκη των πρόσθετων μελετών που ζητήθηκαν από το υπουργείο πολιτισμού και που η διοίκηση του Βακούφ έκανε μεγάλη προσπάθεια να τις χρηματοδοτήσει αφού Περιφέρεια+Δήμος+Κράτος έβγαλαν έξω την ουρά του

Απτόητος ο κ. Χ.  συνέχισε τον μονόλογο του: ‘’για να χρηματοδοτήσουμε τις 2 εκκλησίες και τα 2 τζαμιά διευρύναμε το ρόλο μας κάνοντας πράγματα πάνω από τις αρμοδιότητες μας! Αυτοβούλως και οικειοθελώς αναλάβαμε την χρηματοδότηση των επισκευών! Γιατί εμείς ανατρέψουμε το μοντέλο πολιτικής που κλείνει τα μάτια στα προβλήματα σπρώχνοντας  την δράση μας τα όρια’’!  Μα εάν κ. Χ. δεν αναλαμβάνατε την χρηματοδοτηση των επισκευών αυτών το κράτος και η κυβέρνηση θα το αφήναν στις τοπικές κοινωνίες; (όπως επι τουρκοκρατίας) Η χρηματοδοτηση δεν έγινε εκ κυβερνητική συναίνεση επιμερισμού των βαρών των σεισμικών αποκαταστάσεων; Το χρήμα που διαχειρίζεται η περιφέρεια δεν είναι (κοινοτικό κα)ι κρατικό; Όσο στα περί αρμοδιοτήτων  άρθ.186/ν.3852/2010/ΦΕΚ87Α/Καλλικράτης και Ν.  3013/2002 (ΦΕΚ 102 Α΄) στο κεφάλαιο:  Πολιτικής Προστασίας και Διοικητικής Μέριμνας, στην περιφέρεια ανήκει 1. Ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών, εντός των ορίων της και 2. Η ευθύνη για την εφαρμογή του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, κατά το σκέλος που τα οικεία προγράμματα, μέτρα και δράσεις εφαρμόζονται σε επίπεδο περιφέρειας. Η αρμοδιότητα και ο ρόλος υπαρχει και είναι μεγάλη.

—Ο κ. Χ. αντί να μας λέει σκόπιμες υπερβολές θα πρέπει να μας απαντήσει: ποιο ήταν (και ποιο είναι) το σχέδιο ετήσιου σχεδιασμού πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Ν. Αιγαίου στο σκέλος που τον αφορά, ως τμήμα του αντίστοιχου Εθνικού προγράμματος. Τι έκανε τότε; Τι κάνει σήμερα γι αυτά;

Ε. Όλοι στο Τζαμί χειροκρότησαν όλους ζωηρά!  Πλην το χλιαρού χειροκροτήματος του χαιρετισμού του Δημάρχου, που έκανε το λάθος να χαλάσει την ωραία ατμόσφαιρα κλείνοντας το κείμενο του με την παρατήρηση ότι το έργο της αποκαταστασης του τζαμιού στην πλατεία Ελευθερίας ΑΡΓΕΙ …!

Ζ.  Κοίταξα τους παρευρισκόμενους. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα μας θυμίζει το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980! Συμπαγής και πολυπληθής ομάδα διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της και που ήταν παντού παρούσα! Όλα ήταν τέλεια! Έλεγαν ότι ήθελαν! Χωρίς αντίλογο! Κάπως έτσι ηταν και χθες. Η υπεροψία και η αλαζονεία στην σημερινή γαλάζια τοπική εξουσία προμηνύει το επόμενο …δράμα και το επόμενο …μνημόνιο!  Διατάχθηκε λέει ΕΔΕ για τους 2 αστυφύλακες που έκαναν το αυτονόητο: να κλείσουν 2 λακκούβες στον επαρχιακό δρόμο για να σώσουν ποδηλάτες! Υπέρβαση καθήκοντος λέει ο κ. Περιφερειάρχης! Λογικά η ΕΔΕ πρέπει να στραφεί εναντίον του για την ύπαρξη των …1000 λακκούβων στο επαρχιακό δίκτυο της Κω!

Ν. Μυλωνάς

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Από Πανελλαδικό Επιστημονικό φόρουμ.Δεν υπάρχει τέτοιο Καραγκιόζιλικι

    η ΕΔΕ είναι εύκολη…γρήγορη…ανέξοδη… διασύρει κ σχεδόν πάντα τιμωρεί λίγο ή πολύ τον αστυνομικό έστω για το τυπικό….

    από την άλλη το να πας στα δικαστήρια έναν τέτοιο χαρτογιακά….θα περάσουν 5-6 χρόνια και στο τέλος θα σε πουν κ μλκα
    ….

    ΑΣ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ 10ΡΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΜΕΛΕΙΑ ΚΑΙ

    ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ.

  2. Καλά το έχετε κάψει !!! Ο Ζαχαρός με 2500 ψήφους και δεν σας αρέσει ;; 13 μέρες να τρέχει Δεν τρέχει κάστανο !!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ