“Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για την Ιστορική Ανάδειξη της Αθήνας” η Καλυμνιά Άρτεμις Σκουμπουρδή

0
7905

Την περασμένη Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023 ορκίστηκε στο Δήμο Αθηναίων δημοτική σύμβουλος, η Καλυμνιά ξεναγός και συγγραφέας Άρτεμις Σκουμπουρδή. Η Άρτεμις Σκουμπουρδή στις πρόσφατες εκλογές στις 8 Οκτωβρίου 2023, ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, με το συνδυασμό του νέου δημάρχου Χάρη Δούκα και εξελέγη.

Από το νέο Δήμαρχο ορίστηκε ως “Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος για την Ιστορική Ανάδειξη της Αθήνας“.

Δείτε την ανάρτηση της στον προσωπική της σελίδα:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗ

Η Άρτεμις Σκουμπουρδή γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1953 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στα ιστορικά σχολεία της Πλάκας, το 74ο Δημοτικό και το Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων. Σπούδασε στην Αθήνα ξεναγός και στη Μαδρίτη ιστορικός της τέχνης. Επί σαράντα και πλέον έτη ασκεί το επάγγελμα της ξεναγού. Το 1982 θεσπίζει μαζί με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) και το Σωματείο Ξεναγών τον θεσμό των «Δωρεάν Ξεναγήσεων» ως εθελόντρια και το 2012 επαναφέρει με δική της πρωτοβουλία τον θεσμό (μετά την κατάργησή του). Η συνεργασία της με τον Δήμο Αθηναίων επεκτείνεται με διαλέξεις και τη συγγραφή τεσσάρων ιστορικών βιβλίων για την Αθήνα. Παράλληλα ασχολείται με την ιστορική και λαογραφική μελέτη της Αθηναϊκής Διαχρονίας. Επί σειρά ετών δίδαξε αθηναϊκά θέματα στη Σχολή Ξεναγών. Από το 1987 επιμελείται και παρουσιάζει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου με τον τίτλο «Αθήνα, μια πόλη μαγική» (ΑΘΗΝΑ 9,84, ΑΝΤ1, MEGA). Εργάζεται ως επιστημονική σύμβουλος σε τηλεοπτικές εκπομπές (ΕΡΤ) ιστορικών και λαογραφικών θεμάτων για την Αθήνα. Επί σειρά ετών εκλέγεται στα Δ.Σ. του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη (νυν αντιπρόεδρος) και του Πολιτιστικού Ίδρυματος «Κλεόβουλος ο Λίνδιος». Επίσης είναι επίτιμο μέλος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου, των Φίλων του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Βούρου-Ευταξία, του Συλλόγου Πλακιωτών και Φίλων Πλάκας. «Αθηναιογραφεί» σε εφημερίδες και περιοδικά. Ξεναγεί, μελετά, ερευνά, γράφει και λατρεύει διά βίου τη μαγική πόλη της Αθήνας.

Έχει γράψει τα βιβλία: Αθήνα, Ιστορία-Τέχνη-Μνημεία (εκδ. Τοπίο, 1996), Θέατρα της παλιάς Αθήνας (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 1997), Μνήμες από την Αθήνα του χθες (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 1998), Η Ακρόπολις των Αθηνών (Όμιλος Ιντεάλ, 1999), Καφενεία της παλιάς Αθήνας (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 2000), Ψυρρή, η γειτονιά των ηρώων (Εκδόσεις Πατάκη, 2003, νέα έκδοση, 2021), Περίπατοι κληρονομιάς στην Αθήνα (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 2004), Αθήνα, μια πόλη μαγική (Εκδόσεις Ι. Σιδέρη, 2004), Η Ακρόπολις των Αθηνών (βιβλίο-cd-rom, CYBER VIEW, 2007) και Μοναστηράκι-Πλάκα, Οι γειτονιές των Θεών (Εκδόσεις Πατάκη, 2016).

Τελευταίο της βιβλίο “ΚΑΣΤΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΚΥΡΑΨΗΛΗΣ. Στον Βαθύ Καλύμνου” που η ίδια παρουσίασε πριν λίγες ημέρες, στις 18 Δεκεμβρίου 2023 , στο Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας στην Κάλυμνο.

Πηγή: https://kalymnos-news.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ