Αναχώρησαν απόψε από Κω για Πειραιά μετανάστες που φιλοξενούνταν στη δομή στο Πυλί η οποία είχε φτάσει τους 4000 (Το πρωί βγήκαν άλλοι 90 στην Κέφαλο)

6
11302

Αναχώρησαν απόψε από Κω για Πειραιά με το πλοίο της γραμμής περίπου 200 μετανάστες που φιλοξενούνταν στη δομή στο Πυλί η οποία είχε φτάσει τους 4000 (Το πρωί βγήκαν άλλοι 90 στην Κέφαλο)

Προβλήματα σε Ρόδο – Κω και Λέρο

Την ανησυχία του για τη μη πρόσβαση δεκάδων προσφύγων ,που παραμένουν στα πάρκα της Ρόδου σε αντίσκηνα , σε απαραίτητες υπηρεσίες και βασικά αγαθά εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στα Δωδεκάνησα Θάνος Στάμος.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σημαντικές ελλείψεις σε διατροφικά αγαθά αλλά και σε ελλιπείς παροχές υγείας στις κλειστές ελεγχόμενες δομές Κω και Λέρου λόγω αυξημένου αριθμού διαμενόντων

‘’Η Ρόδος έχει σημειώσει τις  υψηλότερες αφίξεις στα Δωδεκάνησα τους τελευταίους μήνες .Αυτό δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις στις καταγραφές που περιορίζουν τη μετακίνηση  του πληθυσμού σε Κω, Λέρο η στην ενδοχώρα. καθώς η Ρόδος δεν έχει δομή’’, επεσήμανε ο κ Στάμος.

Υποστήριξε ότι η Ύπατη Αρμοστεία ασκεί πιέσεις ώστε να προχωρούν οι μετακινήσεις αιτούντων άσυλο. Την προηγούμενη εβδομάδα μετακινήθηκαν 250 άτομα στην Ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους εθελοντές ,αλληλέγγυους και στο Αυτοοργανωμένο Κίνημα Πολιτών’’ Ελάφι’’ για την τεράστια , όπως είπε, βοήθεια που προσφέρουν στους άστεγους πρόσφυγες πολύ πιο πάνω από τις δυνατότητες τους.

Εντωμεταξύ συνεχίζουν να φθάνουν στα νησιά πρόσφυγες από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Τη Κυριακή 17 Δεκέμβρη  εντοπίστηκαν  στο Τιγκάκι της Κω 60 άτομα μεταξύ αυτών έξι παιδιά.

Στη κλειστή δομή στη Κω διαμένουν σήμερα 3.900 πρόσφυγες , 25 στο ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης ) και στη δομή της Λέρου  2.343 υπερβαίνοντας κατά πολύ τη δυναμικότητα τους,  ενώ σημαντικές είναι οι καθυστερήσεις στην καταγραφή αιτούντων άσυλο ,σύμφωνα με τον κ Στάμο.

Όσον αφορά στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και στις δυο δομές διαμένουν από 100 άτομα σε κάθε μια και σε ξεχωριστούς χώρους .

‘’…Ιδιαίτερα στην Κω δεν έχουμε δει μείωση πληθυσμού, γεγονός που επιφέρει πολλά προβλήματα στη σίτιση , οι μερίδες είναι ελάχιστες , σε είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως στην ιατρική περίθαλψη καθώς δεν υπάρχει γιατρός στη δομή ‘’, σημείωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στα Δωδεκάνησα .

Πηγή: https://www.ertnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΦΗΜ/ΔΑ ΕΚΕΊ ΠΟΎ ΤΟΎς ΟΝΌΜΑΖΕ ΄΄ΠΑΡΆΝΟΜΟΥς ΜΕΤΑΝΆΣΤΕς, ΤΏΡΑ… ΑΝΑΦΈΡΟΝΤΕ ΏΣ ΄΄ΥΠΉΚΟΟΙ ΤΡΊΤΩΝ ΧΩΡΏΝ΄΄, ΑΠΌ ΤΑ ΄΄ΑΝΑΤΟΛΙΚΆ ΠΑΡΑΛΙΑ.΄΄ΑΝΑΤΟΛΙΚΆ ΠΑΡΆΛΙΑ ΤΉΣ ΑΡΧΑΊΑΣ ΕΛΛΆΔΑΣ ,ΤΗΣ ΒΥΖ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ,ΤΉΣ ΟΘΩΜ. ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ;;;; ΑΥΤΟ ΜΕΤΆ ΤΉΝ ΕΠΙΚ/ΝΗ ΝΟΜ/ΣΗ ΤΟΥΣ ΄΄ΏΣ ΕΡΓΆΤΕΣ ΓΉΣ΄΄.

  2. Εδώ δεν έχουν συνάνθρωποι μας τα απαραίτητα αγαθά και κάνετε αναφορά για αυτούς που έχουν διαμονή δωρεάν, δωρεάν ρεύμα, WI fi, φαγητό συν επιδόματα, αειντες κοπροσκυλα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ