Mάνος Κόνσολας: «Καμία μόνιμη δομή στη Ρόδο-Καθαρές κουβέντες για το μεταναστευτικό»

13
6589

Σε παρέμβασή του ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας αναφέρει:

Όλοι γνωρίζουν ότι ποτέ δεν έχω κρυφτεί στα δύσκολα. Έχω καθαρές θέσεις που δεν αλλάζουν.

Το τελευταίο διάστημα, η Ρόδος έχει στοχοποιηθεί από τους διακινητές, αλλά προφανώς και από άλλους κύκλους εκτός Ελλάδος…κάποιοι έχουν ίσως συμφέρον να δημιουργηθεί πρόβλημα στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Είδαμε όλοι ότι ένας αριθμός 100 ή ακόμα και 200 παράτυπων μεταναστών, δεν είναι διαχειρίσιμος στη Ρόδο. Πόσο μάλλον ένας μεγαλύτερος.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (της περιόδου 2015-2019), κατέστησε τη δημιουργία hot spot στα νησιά μας, ως μέρος της συμφωνίας με την Ε.Ε. και την Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Για αυτό και πρέπει να κατανοήσουμε ότι λάθη όπως αυτά, κοστίζουν, δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία ήταν να αποσυμφορήσει τα δύο αυτά κέντρα, η προσπάθεια αυτή ήταν και διαρκής. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και τώρα που, λόγω της έξαρσης του μεταναστευτικού, έχει αυξηθεί ο πληθυσμός των κέντρων αυτών.

Όπως ήμουν αντίθετος για την κατασκευή δομών σε νησιά όπως η Κως και η Λέρος, την ίδια θέση έχω και τώρα. Καμία μόνιμη δομή στη Ρόδο.

Κάποιοι μπορεί να έχουν την απαίτηση να κρατούνται στα νησιά όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Το ζήτημα, όμως, είναι τι θέλουμε εμείς, ποιο είναι το δικό μας εθνικό συμφέρον.

Δεν μπορούν να δημιουργούνται τέτοιες δομές σε νησιά που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Από εκεί και πέρα, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη Ρόδο, πρέπει:

– Να γίνει η μεταφορά όλων όσοι έρχονται όχι σε άλλα νησιά αλλά σε κλειστή δομή στην ενδοχώρα.

– Να ενισχυθούν άμεσα και στον απόλυτο βαθμό, το προσωπικό και τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή. Να γίνει αυτό αντιληπτό και από απέναντι, από εκεί που ξεκινούν τα δουλεμπορικά σκάφη.

Από εκεί και πέρα, όμως, το μεταναστευτικό συνιστά μια διαρκή πρόκληση και απειλή. Και επειδή πρέπει να μιλάμε με προτάσεις, καταθέτω έξι (6) συγκεκριμένες προτάσεις:

1ον: Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση μιας νέας συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Τουρκία για το μεταναστευτικό που να μην επιμερίζει όλα τα βάρη στην Ελλάδα, αλλά και να υποχρεώνει την Τουρκία να ασκεί έλεγχο, να μην εργαλειοποιεί τους μετανάστες και να δέχεται πίσω όσους δεν είναι πρόσφυγες. Μόνο έτσι θα έχει οικονομικά οφέλη η Τουρκία αλλά και προνομιακή σχέση με την Ε.Ε.

2ον: Ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, που θα εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Αναλογική κατανομή προσφύγων στις χώρες της Ε.Ε. με πληθυσμιακά και αντικειμενικά κριτήρια.

3ον: Ευρωπαϊκή Task Force, που θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και να επιχειρεί απέναντι στα κυκλώματα των διακινητών, σε συμφωνία με την Τουρκία που θα πρέπει να αποδεχθεί τη δράση της συγκεκριμένης Task Force στο έδαφος της, γιατί εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.

4ον: Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία. Με ευρωπαϊκά κέντρα και υπηρεσίες που θα εξετάζουν αιτήσεις ασύλου σε αυτές τις χώρες προκειμένου πρόσφυγες ή μετανάστες θα πρέπει να υποβάλλουν εκεί αιτήσεις ασύλου και να μην θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, επιχειρώντας να περάσουν στην Ελλάδα.

5ον: Ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης αυτών που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Ποιοι θα φύγουν οικειοθελώς, ποιοι θα επαναπροωθηθούν, πόσους μπορεί να αντέξει η χώρα, ποιες είναι οι δυνατότητες ένταξης όσων προσφύγων θα παραμείνουν. Θα πρέπει να διενεργηθεί μια σοβαρή μελέτη για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που μπορεί να δεχθεί η χώρα.

6ον: Ουσιαστική οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. στις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής τους εκεί. Παράλληλα, να υπάρχουν κυρώσεις στις χώρες εκείνες που δεν συνεργάζονται στην επανεισδοχή παράνομων μεταναστών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τοτε κονσολα παρτε τους ολους πανω και βρειτε ενα μερος.Η κως ειναι μικρη για αυτο το νουμερο που εχει το χοτ σποτ τωρα.Αφου βγαινουν στη ροδο καντε και εκει χοτ σποτ που εχετε και χωρο στην κω δεν παει αλλο

  2. ωραίες πολιτικές κουβέντες…όταν η Κως ήταν ένα τσαντίρι με χιλιάδες ΣΤΟΥΣ δρόμους να κατουράνε έξω από της εκκλησίες και ιδικά στην Μητρόπολη που εισασταν???? είδατε τώρα 200 άτομα και σας έπιασε πανικός????…

  3. πέντε (5) νησιά θυσιάστηκαν και το βάρος είναι σε βάθος χρόνου,δεν είδαμε τίποτα αυτά τα 6-7 χρόνια..οι λύσεις αυτές πάνε μακριά

  4. Ο Κόνσολας λέει και για την ΚΩ. Ήταν ο μόνος που ξεκάθαρα και από την αρχή ήταν εναντίον της δημιουργίας χοτ σποτ στην Κω.

    • τί λες βρε βλάκα, ή καρέκλα και το μαιδη να πέφτει, ποτέ νοιάστηκε ή ΝΔ, για τους πολίτες για τιν Ελλάδα

    • α μωρη βλαμμένη που βγαίνεις πλέον με άλλο όνομα Είναι τόσο ξεκάθαρος ο χαρακτήρας της γραφής και των σκέψεων σου που σε καταλαβαίνουν όλοι.Γιατι δεν υπερασπίζεσαι το βόθρο που ψήφισες με το κανονικό σου όνομα,όπως έκανες πριν μήνες;;;σε πιάσαν οι ντροπες;;ή ξεγκαβωθηκες;;;;

    • Ναι ανόητη αλλά τώρα λέει ότι δεν θ αφήσει να γίνει τίποτε στην Ρόδο.Και που πάνε όλοι αυτοί που βγαίνουν Ρόδο βόδι;;;;να στο εξηγήσουμε ή είσαι πιο γκαβη απ’ τους τυφλούς;;;;Η γραμμή όλων των σκουπιδιών που ψήφισες είναι μια.Οχι στη Ρόδο κι όπου αλλού θέλει ας γίνει.Εσυ ψήφιζε ακόμη τους καταστροφείς του νησιού σου

  5. να τους πάνε όλους στην Μακρόνησο …….χωράνε όλοι ……..και αν δεν τους αρέσει ας φύγουν κολυμπώντας…….αρκετά με τους λαθραίους………να ξεκουμπιστούν άμεσα…….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ