Αρχική Ειδήσεις Εν Δωδεκανήσω Φωτιά στη Ρόδο: Τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από 11 μέρες – Αίρεται...

Φωτιά στη Ρόδο: Τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από 11 μέρες – Αίρεται ο κίνδυνος για τέσσερις οικισμούς | Στο 50% οι ακυρώσεις των κρατήσεων στο νησί

0
4830

Η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Υπό έλεγχο τέθηκαν όλα τα μέτωπα της φωτιάς στη Ρόδο, ωστόσο, οι αρμόδιες Αρχές είναι σε ετοιμότητα, καθώς η πυρκαγιά διανύει την 11η ημέρα της.

Μάλιστα, αίρεται ο κίνδυνος για τους οικισμούς Πυλώνα, Κάλαθο, Απόλλωνα, Προφήτη Ηλία Σαλάκου. Οι πολίτες, σύμφωνα με το 112, μπορούν να γυρίσουν στον χώρο διαμονής τους.

Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και πλέον αυτό που απασχολεί περισσότερο την Πυροσβεστική, τους εθελοντές ακόμη και τον ελληνικό στρατό και όλους όσοι εμπλέκονται στις επιχειρήσεις είναι οι αναζωπυρώσεις, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Μετά την οριστική κατάσβεση της φωτιάς η Ρόδος ετοιμάζεται να κάνει τον απολογισμό της, να εξετάσει εάν θα γίνει αναδάσωση ή αν η μάνα φύση ξαναφέρει την κατάσταση μετά από κάποια χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις

  • Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Ρόδο μετά τις φωτιές – Έργα αποκατάστασης και στήριξη στους κατοίκους
  • Θλίψη, οργή, αγανάκτηση την «επόμενη μέρα»: Ζοφερές οι εικόνες από Ρόδο και Κέρκυρα
  • Φωτιά στη Ρόδο: Στο 50% οι ακυρώσεις των κρατήσεων στο νησί
  • Tεράστια η ζημιά και στην ελαιοκομία της Ρόδου: Έγιναν στάχτη 50.000 ελαιόδεντρα

    Ολοκληρώθηκε ο πρώτος απολογισμός του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά στη Ρόδο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κάηκαν 50.000 ελαιόδεντρα!

    Μετά από εντολή που δόθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, κλιμάκια του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ΕΛΓΑ βρέθηκαν άμεσα στις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, προκειμένου να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

    Από τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις που έκαναν επί πεδίου καταστροφών οι υπάλληλοι κλιμακίου του ΕΛ.Γ.Α., που μετέβησαν από τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 στην Ρόδο, με επικεφαλής Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Αθηνών, αναφέρουν ότι οι ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου αφορούν περίπου 50.000 ελαιόδενδρα, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες: Απόλλωνος, Ασκληπιείου, Γενναδίου και Βατίου, καθώς και περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων άλλων δενδροκαλλιεργειών και περιορισμένο αριθμό στρεμμάτων κηπευτικών και αμπελοκαλλιεργειών.

    Όσον αφορά τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου- οι οποίες θα προσμετρηθούν μετά την υποβολή δηλώσεων εκ μέρους των κτηνοτρόφων-προϋπολογίζονται επίσης, ως εξαιρετικά περιορισμένες και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναγγελίες ζημιών, σε 2.500 ζώα και μελισσοσμήνη.

    Επίσης κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α. συμμετείχε σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κατόπιν συνεργασίας με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες αποφασίστηκε να γίνει δεκτό το αίτημα των παραγωγών και να δοθεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τις ζημίες από τις πυρκαγιές μέχρι τις 14 Αυγούστου 2023 και να γίνει άμεσα ο ενταφιασμός των καμένων ζώων σε εφαρμογή των κανόνων της Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. και των ΔΑΟΚ.

    Ο ΕΛΓΑ, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες εικόνες από το δορυφορικό σύστημα “Copernicus”, για να προσδιοριστούν οι καλλιέργειες εντός των καμένων περιοχών από την πύρινη λαίλαπα και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των παραγωγών, θα συντάξει ψηφιακό αρχείο με τους δικαιούχους αποζημιώσεων.

    Επίσης καταγράφονται σημαντικές καταστροφές υποδομών, εγκαταστάσεων και γεωργοτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως ποιμνιοστάσια, αποθήκες, στάβλοι και γεωργικά μηχανήματα.

    Η διοίκηση του ΕΛΓΑ καθόρισε ως προθεσμία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών και κτηνοτρόφων για τις ζημίες από τις τρέχουσες πυρκαγιές 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσής τους, όπως και στην περίπτωση της Ρόδου

  • Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις πυρκαγιές στη Ρόδο: Μέτρα στήριξης σε τρεις άξονες

    Αναλυτικά τα μέτρα που θα ληφθούν για την ενίσχυση της περιοχής – Ξενοδόχοι Ρόδου: «Πλήρως λειτουργικό το νησί, σύντομα διαθέσιμο το 100% των καταλυμάτων»

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε το πλέγμα των δράσεων και των πρωτοβουλιών για την επόμενη μέρα του τουρισμού στις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά.

    Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο στο νησί και η κατάσταση επιχειρησιακής έκτακτης ανάγκης έχει λήξει, στη σύσκεψη συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των αρμόδιων φορέων του τουρισμού, οι βασικοί άξονες στήριξης των κατοίκων και των επιχειρήσεων από την πολιτεία, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών και τα μέτρα προβολής του τουριστικού προϊόντος των περιοχών αυτών στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος της Ρόδου.

    Οι ενέργειες που ακολουθούν κινούνται σε τρεις άξονες:

    1) άμεση στήριξη μέσω του μηχανισμού κρατικής αρωγής των κατοίκων και επιχειρήσεων που επλήγησαν. Από την αυτοψία της αρμόδιας υπηρεσίας έχουν εντοπιστεί 6 κτήρια που κρίνονται κατεδαφιστέα και άλλα 39 που έχουν μικρότερες φθορές.

    2) άμεσες εργασίες αποκατάστασης από την περιφέρεια και τον δήμο σε οδικά δίκτυα και δημόσιες ακτές.

    3) εκστρατεία θετικής προβολής της Ρόδου στις κύριες αγορές ενδιαφέροντος του νησιού.

    Στις πληγείσες περιοχές η επαναλειτουργία των τουριστικών μονάδων που είναι έτοιμες να υποδεχθούν ξανά επισκέπτες έχει ήδη δρομολογηθεί, ενώ η κρατική αρωγή της Πολιτικής Προστασίας έχει προχωρήσει τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών για την καταβολή των αποζημιώσεων.

    Η αναλυτική παρουσίαση των αποφάσεων για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα που έρχεται, ενώ τονίστηκε πως το brand της Ρόδου είναι ισχυρό στο εξωτερικό και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την άμεση ανταπόκριση της πολιτείας και την εξαιρετική στάση των κατοίκων και των εθελοντών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Παράσχης, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης και η Πρόεδρος του Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα.

     

    Διαβάστε ακόμα

    Τι λένε τα νούμερα του τουρισμού, το νέο ματς της Τράπεζας Πειραιώς με τον Ηλιόπουλο, οι Porsche, το χάος του Ελαιώνα και μία… κάψα

  • Μ.Κόνσολας: «Η Ρόδος χρειάζεται πλέον ανασυγκρότηση – Πρόταση 7 σημείων σε 7 υπουργούς για όλους και για όλα»

    Μια μεγάλη και σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, που επισημαίνει ότι η Ρόδος χρειάζεται πλέον ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την καταστροφική πυρκαγιά.

    Ο Μάνος Κόνσολας κατέθεσε πρόταση 7 σημείων σε 7 υπουργούς που περιλαμβάνει:

    1ον: Την άμεση ενεργοποίηση των προβλέψεων του νόμου για την κρατική αρωγή από το Υπουργείο Οικονομικών με άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, με νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, με αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου. στεγαστικής συνδρομής και αποκατάστασης κτιρίων, κατοικιών και επιχειρήσεων για τους πυρόπληκτους όπως και αναστολή των δανειακών τους υποχρεώσεων απέναντι σε τράπεζες και funds.

    2ον: Την αποκατάσταση της εικόνας και της φήμης του νησιού ως τουριστικού προορισμού μέσα από εκτεταμένη καμπάνια προβολής και επικοινωνίας από το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για τη Ρόδο.

    3ον: Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και επαρκώς χρηματοδοτούμενου τοπικού προγράμματος αναδάσωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο, το Κράτος και την αυτοδιοίκηση. Με χρονοδιάγραμμα, μετρήσιμους στόχους και τη δέσμευση ότι εκεί που ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος, καμία αλλαγή χρήσης. Η Ρόδος πρέπει να πρασινίσει και πάλι.

    Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του.

    4ον: Τη στήριξη από το Υπουργείο Εργασίας των εργαζόμενων στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις με χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού και χορήγηση του ελάχιστου τακτικού επιδόματος ανεργίας 5 μηνών, παράλληλα με την παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και τη χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος,

    5ον: Τη χρηματοδότηση και υλοποίηση από το Υπουργείο Υποδομών των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν άμεσα.

    6ον: Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Δήμο Ρόδου προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές στα δίκτυα.

    7ον: Την άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στις αγροτικές καλλιέργειες για να καταβληθούν αποζημιώσεις.

    «Για εμένα, προέχει να υλοποιηθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της Ρόδου. Και η πρωτοβουλία μου αυτή είναι μόνο η αρχή», τονίζει ο Μάνος Κόνσολας.

     

    Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της πρωτοβουλίας του κ. Κόνσολα.

     

    Προς

    Υπουργό Οικονομικών

    Υπουργό Τουρισμού

    Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

    Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

    Υπουργό Εσωτερικών

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

     

    ΘΕΜΑ: «Μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και επαγγελματιών της Ρόδου, αποκατάστασης της τουριστικής φήμης του νησιού και του φυσικού περιβάλλοντος»

     

    Κύριοι Υπουργοί,

    Κυρία Υπουργέ,

     

    Η καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο που συνεχίζει να καίει για ενδέκατη μέρα, έχει προκαλέσει μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή με παράπλευρες απώλειες στην τοπική οικονομία αλλά και στον κοινωνικό ιστό.

    Υπολογίζεται ότι αποτεφρώθηκαν πάνω από 180.000 στρέμματα, υπήρξαν ζημιές σε επιχειρήσεις και κατοικίες, σε αγροτικές καλλιέργειες, ενώ έχει πληγεί καίρια η τουριστική ταυτότητα του νησιού.

    Η πυρκαγιά αυτή, έρχεται ως συνέχεια των μεγάλων πυρκαγιών τον Ιούλιο του 2008, τον Αύγουστο του 2012 και του 2021, που αλλοίωσαν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Ρόδου.

    Η Πολιτεία οφείλει να κινηθεί άμεσα, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές και δράσεις όχι μόνο στήριξης των πολιτών, της τοπικής οικονομίας και του τουρισμού αλλά και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και υλοποίησης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, ενόψει του χειμώνα.

    Οι προτεραιότητες που τίθενται είναι απόλυτα συγκεκριμένες:

    1ον: Η άμεση ενεργοποίηση των προβλέψεων του νόμου για την κρατική αρωγή από το Υπουργείο Οικονομικών με άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες, με νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, με αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, επιδότηση ενοικίου για τους πυρόπληκτους, στεγαστική συνδρομή και αποκατάσταση κτιρίων, κατοικιών και επιχειρήσεων όπως και αναστολή των δανειακών τους υποχρεώσεων απέναντι σε τράπεζες και funds.

    2ον: Η αποκατάσταση της εικόνας και της φήμης του νησιού ως τουριστικού προορισμού μέσα από εκτεταμένη καμπάνια προβολής και επικοινωνίας από το Υπουργείο Τουρισμού αλλά και ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για τη Ρόδο.

    3ον: Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και επαρκώς χρηματοδοτούμενου τοπικού προγράμματος αναδάσωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο, το Κράτος και την αυτοδιοίκηση. Με χρονοδιάγραμμα, μετρήσιμους στόχους και τη δέσμευση ότι εκεί που ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος, καμία αλλαγή χρήσης. Η Ρόδος πρέπει να πρασινίσει και πάλι.

    Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του.

    4ον: Η στήριξη από το Υπουργείο Εργασίας των εργαζόμενων στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις με χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού και χορήγηση του ελάχιστου τακτικού επιδόματος ανεργίας 5 μηνών, παράλληλα με την παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και τη χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος.

    5ον: Η χρηματοδότηση και υλοποίηση από το Υπουργείο Υποδομών των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν άμεσα.

    6ον: Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Δήμο Ρόδου προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές στα δίκτυα.

    7ον: Η άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στις αγροτικές καλλιέργειες για να καταβληθούν αποζημιώσεις.

    Η Ρόδος, κάτω από τις νέες και οριακές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, χρειάζεται την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης.

     

    Κατόπιν των ανωτέρω

    Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

     

    1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν άμεσα, σε σχέση με τα 7 σημεία που αναφέρονται ανωτέρω και αντιστοιχούν στις αρμοδιότητες τους;

     

     

    Ο Ερωτών Βουλευτής

     

    Μάνος Κόνσολας

    Βουλευτής Δωδεκανήσου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ