Πώς δολοφονήθηκε ο Αλβανός εργολάβος Τζάνη Τοπάλυ σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Φαληράκι

0
10651

Με εισήγησή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου ο Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου πρότεινε την παραπομπή σε δίκη ενώπιον Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Περιφέρειας του Εφετείου Δωδεκανήσου ενός 53χρονου ημεδαπού και του 20χρονου γιού του για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά συναυτουργία του εργολάβου οικοδομών Τζάνη Τοπάλυ του Χαμίτ, 46 ετών, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών και ζητείται να διαταχθεί η συνέχιση της προσωρινής τους κράτησης μέχρι την 6η Μαρτίου του 2024.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης ως προς τον τρόπο που δολοφονήθηκε το 46χρονο θύμα αναφέρεται πως κατόπιν φραστικού επεισοδίου και διαπληκτισμού πατέρα και γιου με τον αποβιώσαντα λόγω οικονομικών διαφορών μπροστά από το ξενοδοχείο, οι δύο άντρες κατόπιν συναπόφασης και από κοινού ενεργώντας επέφεραν τον θάνατο του Τζάνη Τοπάλυ με την χρήση βίας.
Πιο συγκεκριμένα, αφού τύλιξαν γύρω από το λαιμό του ένα σχοινί, κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν και τελικώς να επιφέρουν τον θάνατό του.
Εν συνεχεία, τοποθέτησαν το πτώμα του στο αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του πρώτου και το απέρριψαν σε ορεινή ερημική περιοχή στην Ψίνθο, ενώ μετέφεραν το αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του και το εγκατέλειψαν σε περιοχή των Καλυθιών, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αποπροσανατολίσουν τις Αρχές και να συγκαλύψουν την πράξη τους Περαιτέρω δε, την επόμενη ημέρα, και συγκεκριμένα την 29η-08- 2022 ο 53χρονος επικοινώνησε με τον τεχνικό των καμερών του ξενοδοχείου και του ζήτησε να μεταβεί στο ξενοδοχείο και να πραγματοποιήσει διαμόρφωση στο δίσκο του καταγραφικού συστήματος των καμερών.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος του αποβιώσαντος επήλθε συνεπεία κακώσεων κεφαλής και ειδικότερα, στην ως άνω ιατροδικαστική έκθεση σημειώνεται «στο ινιακό οστό και στα όριά του με τα κροταφικά οστά αμφοτεροπλεύρως παρατηρούνται δύο εμπιεσματικά κατάγματα με ουσιαστικά πανομοιότυπους χαρακτήρες, ήτοι κυκλικού σχήματος, διαμέτρου 3,5-4 εκ, χωρίς ακτινωτές επεκτάσεις και με εισχώρηση κατεαγότων τμημάτων του έσω οστικού πετάλου στην κρανιακή κοινότητα. Συνεπεία αυτών των καταγμάτων αναμένονται βαριές εγκεφαλικές κακώσεις».

Θυμίζουμε ότι με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου έχει παραταθεί η προσωρινή κράτηση των κατηγορούμενων έως την 6η Σεπτεμβρίου 2023.
Από την μέχρι τώρα έρευνα φέρεται να έχει προκύψει ότι κατόπιν φραστικού επεισοδίου και διαπληκτισμού του πρώτου κατηγορουμένου, με τον δολοφονηθέντα λόγω οικονομικών διαφορών, στις 28.08.2022, κατόπιν συναπόφασης και από κοινού ενεργώντας αμφότεροι οι κατηγορούμενοι, επέφεραν το θάνατο του Jani Topalli με την χρήση βίας, εν συνεχεία, τοποθέτησαν το πτώμα του σε Ι.Χ.Φ αυτοκίνητο, μάρκας MITSUBISHI, μοντέλο L200, ιδιοκτησίας του πρώτου κατηγορουμένου και το απέρριψαν σε ορεινή ερημική περιοχή στην Ψίνθο, ενώ μετέφεραν το αυτοκίνητο, μάρκας HONDA, του θύματος στις Καλυθιές και ακολούθησε προσπάθεια αποπροσανατολισμού των Αρχών, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η πράξη τους.
Αναφορικά με τον τρόπο επέλευσης του θανάτου του αποβιώσαντος, όπως ανέφερε στην προηγούμενη κρίση του το δικαστικό συμβούλιο, έπεσαν σε πλήθος αντιφάσεων κατά την προανακριτική απολογία τους και στην απολογία τους ενώπιον της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Εκρινε ειδικότερα ότι δεν εναρμονίζεται με τους κανόνες της κοινής πείρας και λογικής η εκδοχή που υποστηρίζει ο πατέρας του 20χρονου ότι κατόρθωσε μόνος του, χωρίς την βοήθεια του προσφεύγοντος, να περάσει το σκοινί από το λαιμό του αποβιώσαντος, ο οποίος είχε τα χέρια του ελεύθερα και να τον τραβήξει με αυτό περίπου πέντε μέτρα σε ανηφορικό δρόμο, ενώ ο αποβιώσας προσπαθούσε να ελευθερωθεί από το σκοινί στο λαιμό του, μέχρι που έπεσε στο έδαφος αναίσθητος.
Και τούτο λόγω της σωματικής διάπλασης του θανόντος, που είχε ύψος 1,90 μέτρα και βάρος περίπου 150 κιλών.

Επεσήμανε εξάλλου το δικαστικό συμβούλιο ότι και ο πατέρας του στην απολογία του ενώπιον της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ρόδου, θεωρούσε ότι μόνο με τύχη θα μπορούσε να καταφέρει να δέσει τον λαιμό του αποβιώσαντος με το σκοινί, γιατί, αλλιώς, δεν είναι εφικτό, αναφέροντας αυτολεξεί στην ως άνω απολογία του, ότι «ήταν τύχη» που κατόρθωσε να περάσει το σκοινί από τον λαιμό του αποβιώσαντος.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Ακης και Δημήτρης Δημητριάδης και Δημήτρης Βερβέρης και ως συνήγοροι για την στήριξη της κατηγορίας οι δικηγόροι κ.κ. Μηνάς Τσέρκης και Μαρίνα Κρανίτη – Τσέρκη.

Πηγή: https://www.dimokratiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ