Ρόδος: 60χρονη έπεσε θύμα απάτης με την χρήση ιστοσελίδας κλώνου των ΕΛΤΑ Courier

0
4575

• Πραγματοποιήθηκαν 10 συναλλαγές στο Aliexpress με την χρήση κάρτας της • Απάτη εις βάρος 30χρονου ημεδαπού με την χρήση του Google Wallet

Θύμα απάτης με την χρήση ιστοσελίδας κλώνου των ΕΛΤΑ Courier είναι μια 60χρονη στην Ρόδο.
Πιο συγκεκριμένα, την 30ή Ιουνίου 2023 και περί ώραν 23.50 καταγγέλθηκε από μια 60χρονη ημεδαπή η εξαπάτησή της μέσω υπολογιστή από ώρα 12:42 έως ώρα 18:16 της ίδιας ημέρας.
Την 30ή Ιουνίου 2023 και περί ώραν 12:42 έλαβε μήνυμα SMS στο κινητό της τηλέφωνο από αποστολέα με στοιχεία «INUSMS» το οποίο ανέφερε:
«Παρακαλώ ενημερώστε τη διεύθυνση παράδοσης εντός 24 ωρών» και της επιδείκνυε να ακολουθήσει έναν υπερσύνδεσμο.
Η 60χρονη ανέμενε ένα δέμα από την ΕΛΤΑ Courier και θεώρησε ότι είχε λάβει το μήνυμα για την αποστολή της.
Πάτησε στον υπερσύνδεσμο και μεταφέρθηκε σε σελίδα «κλώνο» της ΕΛΤΑ Courier με διεύθυνση eltagr.top.
Εκεί αναφερόταν ότι η αποστολή του δέματος της απέτυχε και ότι έπρεπε να καταβάλει χρηματικό ποσό ύψους 0,28 ευρώ για την επαναποστολή του.
Συμπλήρωσε τα στοιχεία της και τα στοιχεία της πιστωτικής της κάρτας της Εθνικής Τράπεζας σε φόρμα εντός της ιστοσελίδας έχοντας πεισθεί ότι η πληρωμή ήταν γνήσια.
Ελαβε μήνυμα επιβεβαίωσης από την τράπεζα στον κινητό της τηλέφωνο για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με την εισαγωγή κωδικού ασφαλείας.
Περί ώραν 13:52 της ιδίας ημέρας έλαβε ξανά μήνυμα από την τράπεζα, που έλεγε «εισάγετε το ΟΤΡ659581 για να ολοκληρώσετε την ενεργοποίηση της κάρτας 1869 στο applewallet» και «η κάρτα σας *1869 έχει ενεργοποιηθεί στο applewallet».
Αργότερα, εντός της ημέρας ενημερώθηκε από την τράπεζα ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή διότι έχει υπερβεί το όριο της κάρτας της.
Μην έχοντας πραγματοποιήσει κάποια συναλλαγή, εισήλθε στο e-banking της Εθνικής Τράπεζας και διαπίστωσε ότι πραγματοποιήθηκαν δέκα συναλλαγές για αγορές με την πιστωτική της κάρτα στην ιστοσελίδα Aliexpress ύψους 447,84 ευρώ για τις οποίες δεν γνώριζε τίποτα.
Διενεργείται προανάκριση.
-Στο μεταξύ, στο ΑΤ Αρχαγγέλου καταγγέλθηκε την 1η Ιουλίου 2023 από έναν 30χρονο ημεδαπό κάτοικο των Στεγνών, ότι ύστερα από μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο την 31η Ιουνίου 2023 για επιβεβαίωση ενεργοποίησης κάρτας στο Google Wallet με κωδικό μιας χρήσης, πίστεψε ότι επρόκειτο να ενεργοποιήσει την χρεωστική του κάρτα και προέβη στις ενέργειες που του ζήτησαν απατεώνες με αποτέλεσμα να αφαιρέσουν από τον λογαριασμό του 2.684,65 ευρώ!

πηγή: https://www.dimokratiki.gr

ΕΛ.ΑΣ.: Απάτη με email που διακινείται ως δήθεν επιστολή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποιάς ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με ένα νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα που διακινείται ως δήθεν επιστολή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει πως συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα με τη χρήση στοιχείων του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικού Διευθυντή Βασίλειου Παπακώστα.

Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους αδικήματα επιφέρουν ποινή φυλάκισης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν τα λογότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Europol και εντύπωμα στρογγυλής σφραγίδας με δήθεν υπογραφή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, το κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του, καθώς και ψευδή σφραγίδα με επιγραφή «EUROPOL» και υπογραφή «Υπολοχαγός Eleni Skyla» είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

«Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό» σημειώνει η Αστυνομία στην ενημέρωσή της.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ