Ηλίας Παπαποστόλου: «Κυρίαρχη πρόκληση το νερό και πόσους ανθρώπους μπορούμε να φιλοξενήσουμε στο νησί»

0
8115

«Κυρίαρχη πρόκληση το νερό και πόσους ανθρώπους μπορούμε να φιλοξενήσουμε στο νησί»

«Μονόδρομος οι συνεργασίες στον πρωτογενή τομέα – Νέο καταστατικό Αγροτικού Συλλόγου με τους τυποποιητές της Κω – Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατών γης.

Για μια ακόμα φορά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κω Ηλίας Παπαποστόλου μιλώντας στον «Σ» εκφράζει την ανησυχία του για τις «προκλήσεις που έρχονται», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στο νερό (επάρκεια και ποιότητα) και στο πόσους ανθρώπους μπορούμε να φιλοξενήσουμε σε αυτό το νησί. «Πρέπει να φτιάξουμε πρώτα τις υποδομές μας και μετά να σκεφτούμε εάν θέλουμε και άλλο κόσμο. Αυτά πιστεύω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλους τους αγρότες αλλά και για όλους τους Κώους» δηλώνει. Παράλληλα, μας μιλά για ένα ακόμα πρόβλημα, το οποίο τείνει να γίνει διαχρονικό, αυτό της έλλειψης εργατών γης.

Αισιόδοξο είναι το γεγονός πως, ο Αγροτικός Σύλλογος ξεκίνησε τη σύσταση ενός καινούργιου καταστατικού σε συνεργασία με τους τυποποιητές του νησιού μας με στόχο, τον προσδιορισμό των τοπικών προϊόντων και την ενίσχυσή τους.

Τέλος, αναφέρει την καλή πορεία του σήματος “Kos Locally Grown” στην τοπική αγορά, το οποίο επιμελείται ο καθηγητής Γιώργος Ιωσηφίδης.

Η ΣΥΝEΝΤΕΥΞΗ

Ερ.: Κύριε Παπαποστόλου ξεκινώντας τη συζήτησή μας θα ήθελα την άποψη του Αγροτικού Συλλόγου της Κω για τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα. Με ανακοίνωσή του το Ταμείο Ανάκαμψης μας ενημερώνει ότι ξεκινούν οι αιτήσεις των αγροτών για τον «Εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα». Τι γνωρίζετε επ’ αυτού;

Η.Π.: Μέχρι σήμερα δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση. Σίγουρα αυτό που γνωρίζω είναι ότι, πλέον οι συνεργασίες θα είναι το δεδομένο για να προχωρήσουν οι αγρότες περισσότερο. Οι συνεργασίες θα είναι η προϋπόθεση.

Ερ.: Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στην Κω; Υπάρχει διάθεση για συνεργασία;

Η.Π.: Νομίζω ότι ο Αγροτικός Σύλλογος έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν να δημιουργήσει συνεργασίες αλλά δεν το πετύχαμε. Θεωρώ όμως ότι αρχίζει και ωριμάζει και αυτό γιατί κάθε πράγμα θέλει το χρόνο του. Μπήκε στο τραπέζι το θέμα συνεργασίας, των ομάδων παραγωγών, και νομίζω πλέον θα είναι και μονόδρομος. Θα πρέπει να γίνονται.

Ερ.: Υπάρχει κάτι που σκέφτεστε να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση;

Η.Π.: Σαν Αγροτικός Σύλλογος τον ερχόμενο χειμώνα σίγουρα θα το ξανασυζητήσουμε και θα βάλουμε ξανά το θέμα των ομάδων παραγωγών.

Ερ.: Φέτος, συζητάμε όλο και περισσότερο για την κλιματική αλλαγή. Ήδη βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και καλοκαίρι δεν έχουμε δει.  Αυτός ο άστατος καιρός έχει επηρεάσει την παραγωγή;

Η.Π.: Σίγουρα επηρεάζει ο καιρός τις παραγωγές. Σε άλλα σημεία προς το καλύτερο και σε άλλα όχι. Στα κηπευτικά για παράδειγμα, δεν είναι ότι καλύτερο γιατί χρειάζονται περισσότερη προστασία οπότε ο αγρότης έχει ένα κόστος παραπάνω. Για τα δέντρα όμως βοηθάει γιατί δεν υποχρεωνόμαστε να ποτίσουμε. Βέβαια να σημειώσουμε ότι δεν είχαμε κάποιες εκτεταμένες ζημιές στην Κω λόγω καιρικών συνθηκών, γιατί δεν είχαμε χαλάζια ούτε έντονες βροχές.

Ερ.: Άρα μπορούμε να πούμε ότι η τοπική παραγωγή πηγαίνει καλά αυτή τη στιγμή;

Η.Π.: Πηγαίνει καλά. Απλά έχουμε καθυστερήσει λόγω του καιρού που προαναφέρατε, να βγούμε σε παραγωγή.

Ερ.: Αυτό σημαίνει και αύξηση της τιμής ή είμαστε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι;

Η.Π.: Απ’ ότι γνωρίζω οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι μέχρι στιγμής. Το σημαντικό για τους παραγωγούς είναι να κρατηθούν σε ένα καλό επίπεδο οι τιμές γιατί το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Αξίζει να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια κάποιες καλλιέργειες έχουν μία αύξηση στο 70% με 80% και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ακόμα και 100%! Και φυσικά υπάρχει και η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλη την Ελλάδα. Δεν βρίσκουμε εύκολα εργάτες γης.

Ερ.: Εδώ στην Κω το αντιμετωπίζουμε; Είναι έντονο το πρόβλημα;

Η.Π.: Εμείς προσπαθήσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι λίγο δύσκολο γιατί οι άνθρωποι που μένουν εδώ δύσκολα παίρνουν τα απαραίτητα χαρτιά, οι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν από άλλα μέρη πάλι δύσκολα ξεπερνούν τις διαδικασίες. Γίνονται όμως προσπάθειες για να έρθει κόσμος. Οι άνθρωποι που έρχονται από τρίτες  χώρες, πάνε για δουλειά στα ξενοδοχεία, τα οποία απορροφούν πάρα πολύ εργατικό δυναμικό.  Δεν είναι κακό αυτό. Όμως, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης εργατών γης στην Κω.

Ερ.: Η διάθεση των προϊόντων, παρά το ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στην παραγωγή όπως είπατε, στα μεγάλα ξενοδοχεία και γενικά στην ντόπια αγορά γίνεται κανονικά; Απορροφούνται τα τοπικά προϊόντα;

Η.Π.: Αυτό που γνωρίζω είναι ότι μέχρι στιγμής απορροφούνται τα προϊόντα γιατί δεν είναι και τεράστιες οι ποσότητες. Σίγουρα πιστεύω ότι σε κάποια κηπευτικά στο φουλ της παραγωγής τους  θα πέφτει η τιμή γιατί θα πρέπει να πουληθούν, αλλά πιστεύω ότι λίγο πολύ οι παραγωγοί της Κω έχουμε βρει την άκρη για το πώς να λειτουργούμε και να μην ξεχνάτε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει κινήσεις για να στέλνουμε προϊόντα στην Αθήνα. Έχουμε ανοίξει δηλαδή δρόμο και προς τα εκεί εάν χρειαστεί και δεν μπορεί να πουληθεί όλη η παραγωγή στο νησί. Όμως, όλα αυτά είναι σχετικά διότι τον πρωτογενή τομέα τον επηρεάζουν πολλά, όπως, οι καιρικές συνθήκες, η μεγάλη ή η μικρή παραγωγή κ.ά

Ερ.: Θέλω να πούμε δύο λόγια για το σήμα “Kos Locally Grown” που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από τον Αγροτικό Σύλλογο. Πώς πηγαίνει σήμερα;

Η.Π.: Πιστεύω ότι έχει φτάσει στο τελικό στάδιο αυτή η προσπάθεια. Να σας ενημερώσω ότι ο Αγροτικός Σύλλογος ξεκινάει αυτό που λέμε συνεργασίες και ξεκινάει να φτιάξει ένα καινούργιο καταστατικό μαζί με τους τυποποιητές του νησιού.

Ερ.: Πόσους τυποποιητές έχουμε στο νησί κ. Παπαποστόλου;

Η.Π.: Δεν ξέρω το ακριβές νούμερο αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι πάνω από 15 άτομα. Πιστεύω ότι αυτό ξεκινάει και δείχνει ένα είδος συνεργασίας γιατί πρώτον, θα προσδιορίσουμε τα τοπικά προϊόντα και δεύτερον, που είναι και η ουσία, να το ενισχύσουμε εμείς που μένουμε εδώ.

Ερ.: Δηλαδή ο βασικός στόχος της συνεργασίας του Αγροτικού Συλλόγου με τους τυποποιητές ποιος είναι;

Η.Π.: Πρώτον, το “Kos Locally Grown” να προσδιορίζει τα τοπικά προϊόντα παντού. Να μπει και στα ράφια αλλά και στις συσκευασίες που είναι ο βασικός στόχος.

Να σας πω ότι έχουμε φτιάξει και μία ιστοσελίδα στην οποία δημιουργείται μία ελεύθερη αγορά μπορούμε να πούμε όπου ο χρήστης αν σκανάρει ένα προϊόν μπορεί να πάει και σε ένα άλλο. Για παράδειγμα μπορεί να αγοράσεις ένα μέλι και να δεις και που είναι τα κρασιά μας.

Είναι μια πάρα πολύ ωραία δουλειά που έχει κάνει ο «δάσκαλός» μας, ο καθηγητής Γιώργος Ιωσηφίδης, ο οποίος στην ουσία συντηρεί και βελτιώνει την ιστοσελίδα, αφιλοκερδώς.

Ερ.: Ποια τυποποιημένα είδη έχουμε;

Η.Π.: Μέλι, κρασιά, τυριά και κάποια στιγμή πιστεύω ότι θα μπουν και τα τοπικά λάδια. Να σας πω ότι η μοναδική γαλακτοβιομηχανία της Κω, του κ. Γιάννου, η οποία εξάγει τα προϊόντα της, ήδη χρησιμοποιεί το σηματάκι μας, όπως η «Μέλισσα» στην Αντιμάχεια και άλλοι.

Ερ.: Κλείνοντας τη συζήτησή μας μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε σαν Πρωτογενής Τομέας;

Η.Π.: Κοιτάξτε, επειδή μπορεί να γίνω πολύ γραφικός, θα πω ότι η Κως πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται. Πρόκληση ας πούμε είναι το νερό και δεύτερο είναι η απάντηση στο ερώτημα, πόσους ανθρώπους μπορούμε να φιλοξενήσουμε σε αυτό το νησί; Με λίγα λόγια, πρέπει να φτιάξουμε πρώτα τις υποδομές μας και μετά να σκεφτούμε εάν θέλουμε και άλλο κόσμο. Αυτό πιστεύω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλους τους αγρότες αλλά και για όλους τους Κώους.

πηγη: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- http://www.stathmosnet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ