«Ο γιος μου στην Ουκρανία, μου λέει: «μαμά, αν δεις ότι δεν απαντά το τηλέφωνό μου, μην ανησυχήσεις, μπορεί να μην έχει γραμμή…»!

0
5542

Συνέντευξη στη Ροδούλα Λουλουδάκη

 

«…Είπα στον γιο μου ότι σας έδωσα συνέντευξη. Μου είπε να σας πω, να στείλει η Δύση στρατιωτική βοήθεια. Όσο γίνεται.  Να τους στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό κι αυτοί θα συνεχίσουν να μάχονται. Και να πιέζετε. Όσο περισσότερο μπορείτε. Είναι έκκληση αυτή από τον ουκρανικό λαό»…

Κλαίει! Η χώρα της σκίζεται στα δύο και η καρδιά της σκίζεται μαζί της. Ανησυχεί για τον γιο της που βρίσκεται στα σύνορα με την Πολωνία και τουλάχιστον μέχρι το πρωί σήμερα (Σάββατο) έκανε 12ωρα, ως εθελοντής, για τη διευκόλυνση των καραβανιών από πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην άλλη χώρα.

Τρομάζει για τα τέσσερα εγγονάκια και τη νύφη της που μένουν πίσω στο σπίτι, περιμένοντας τον μπαμπά. Είχε καλέσει τη νύφη της να ‘ρθει με τα παιδιά στη Ρόδο, αλλά εκείνη ήθελε να μείνει με τον άντρα της. Τώρα, που ζει το μένος της εισβολής, θέλει να ‘ρθει, αλλά δεν μπορεί!

Κι είναι κι η μάνα της στην πατρίδα, 85 ετών μαχήτρια που της φωνάζει απ’ το τηλέφωνο: «εμείς θα πολεμήσουμε και θα τον νικήσουμε…»! Τον Πούτιν εννοεί. Εναντίον του προσώπου του στρέφεται ο λαός της Ουκρανίας.

Η Halyna Abela, που ήρθε στην Ελλάδα το 1994 και από το 1998 παντρεύτηκε με Ροδίτη, από τη Μαλώνα, έχει έναν ακόμα γιο που είναι φοιτητής στην Κρήτη, αλλά αυτή την ώρα πονά για την πατρίδα της και για την οικογένειά της εκεί.

«Προσπάθησα να κλείσω τα μάτια μου, για λίγο μέσα στη νύχτα, μου λέει στις εννέα το πρωί που μίλησα μαζί της και μετά  στεκόμουν πέντε λεπτά με το κοντρόλ στο χέρι γιατί φοβόμουν αν τ’ ανοίξω, τι θ’ ακούσω! Ο Πούτιν, έχει άρρωστο μυαλό. Εγώ πιστεύω ότι εισέβαλε στις 23 Φεβρουαρίου στη χώρα μου γιατί γιορτάζουν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας αυτή την ημέρα. Θέλει να γραφτεί στην ιστορία ως τσάρος ο οποίος πρόσθεσε στην αυτοκρατορία νέα εδάφη, με όποιο κόστος».

Μιλάτε με την οικογένειά σας, με ανθρώπους στην Ουκρανία; Τι σας λένε;
Τα τηλέφωνα λειτουργούν προς το παρόν. Ο γιος μου όταν μου μιλάει είναι πολύ προσεκτικός, η απάντηση πάντα μία: «μαμά, είμαστε καλά…»! Κάνει βάρδια ως εθελοντής  στην τοπική μεταχείριση των προσφύγων και την τάξη, 12 ώρες, στα σύνορα με Πολωνία που τα καραβάνια περνούν στην άλλη χώρα. Ο κόσμος θέλει δεν θέλει, φεύγει με το αυτοκίνητό του, φεύγει με τα πόδια, φεύγει με το τρένο που μέχρι σήμερα το πρωί υπάρχει ακόμη. Μου είπε για μια γιαγιά με το εγγονάκι της, πέντε χρονών που πέρασε τα σύνορα γιατί ο γιος της έγινε εθελοντής και η κόρη της είναι στρατιωτίνα, στον ουκρανικό στρατό.

Είστε Ουκρανόφωνη εσείς ή Ρωσόφωνη;
Είμαι Ουκρανόφωνη, αλλά από μικρή στο σχολείο μάς μάθαιναν τη ρωσική γλώσσα με πολύ μεγαλύτερη επιμέλεια από τη δική μας. Αν δεν ήξερες τέλεια ρωσικά δεν μπορούσες να πιάσεις καλή δουλειά, σου έλεγαν «είσαι από χωριό;» και σ’ έλεγαν εθνικιστή και εχθρό της Σοβιετικής χώρας. Όποιος μιλάει την ουκρανική γλώσσα στη χώρα μου και είναι πατριώτης, για τον Πούτιν είναι φασίστας. Στη δική μου πόλη, κοντά στα σύνορα με Πολωνία, ζουν και Ρωσόφωνοι. Εμάς μας λέγανε πάντα δυτικούς κι εμείς τους λέγαμε ανατολικούς.  Μέχρι εκεί υπήρχε η επιφύλαξη: ότι ο Πούτιν θέλει να ελευθερώσει την Ουκρανία από τους ναζί, ότι καταπιέζεται ο Ρωσόφωνος πληθυσμός, είναι ένα ωμό ψέμα.

Τι άλλο σας λένε ο γιος σας, η νύφη σας, η μάνα σας; Κινδυνεύουν;
Τώρα είναι ασφαλείς ακόμη (Σάββατο, πρωί). Κάποιες βόμβες έπεσαν στο αεροδρόμιο και σε επιλεγμένους στόχους,  αλλά μεταφέρθηκαν στην πόλη μας στη Δυτική Ουκρανία,  όλα τα προξενεία από το Κίεβο, και γι’ αυτό τον λόγο δεν ρίχνουν ακόμη γιατί υπάρχουν πολλοί δυτικοί. Ο γιος μου, μού λέει: «μαμά, αν δεις ότι δεν απαντά το τηλέφωνο, μην ανησυχήσεις, μπορεί να μην έχει γραμμή…».  Η νύφη μου κλαίει, δεν ξέρει τι μέλλον θα ξημερώσει για τα παιδιά της. Η μάνα μου λέει: «θα νικήσουμε…».

Ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται,  μας έχει εκπλήξει η ένταση της αντίστασής του!
Ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται  με νύχια και με δόντια. Ο Πούτιν, θέλει να μεγαλώσει τη Ρωσία όσο μπορεί, αλλά είμαστε διαφορετικοί στην κουλτούρα, στη γλώσσα, στο ντύσιμο, στα τραγούδια, στη συμπεριφορά.  Ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται και  για δύο ακόμα βασικούς λόγους. Ο ένας είναι για να υπερασπίσει τα εδάφη του και ο δεύτερος είναι γιατί γνωρίζει τη βαρβαρότητα και τη σκληρότητα του Κρεμλίνου. Γνωρίζει ότι αν πέσει η χώρα στα χέρια τους, θα κάνουν εθνοκάθαρση. Άνθρωποι που υπερασπίζονται την ουκρανική τους ταυτότητα θα χαθούν. Ήδη υπάρχουν οι λίστες.

Ο πρόεδρός σας; Ενώ ακούγονται φωνές εναντίον του o Ζελένσκι, ο ίδιος βρίσκεται  κοντά στον λαό, μάχεται για τη χώρα του.
Τον ψήφισε το 70% του λαού που δεν ήθελε τον Γιανουκόβιτς,  άνθρωπο του Πούτιν με σκάνδαλα διαφθοράς. Εμείς ως οικογένεια δεν ψηφίσαμε γιατί λέγαμε: «ένας κωμικός ηθοποιός πώς να γίνει πρόεδρος;». Κι άλλα θα μπορούσα να πω, όμως τώρα βλέπω τη στάση του και εκπλήσσομαι. Συμπεριφέρεται ως καλός πατριώτης και στέκεται κοντά στον λαό του. Η χώρα παλεύει μόνη της. Κάνουμε έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα. Ας δούνε το κακό που γίνεται στη χώρα μου. Ένας άδικος, φρικτός και αδικαιολόγητος πόλεμος, με απρόβλεπτες συνέπειες. Πλήττει άμαχο πληθυσμό, καταστρέφει τη χώρα μου, θέλει να την κατεδαφίσει για να διορθώσει το ιστορικό λάθος, κατά τα λεγόμενά του, αφού δεν υπάρχει κανένα ιστορικό λάθος. Σήμερα η Ρωσία μας αφαιρεί το δικαίωμα να είμαστε Ουκρανοί στη δική μας ανεξάρτητη χώρα και αμφισβητεί την εδαφική μας ακεραιότητα. Γι’ αυτό θέλαμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ. Γιατί μας έλεγαν: «ή ζείτε με τους δικούς μας κανόνες ή θα πεθάνετε». Το ξέραμε ότι θα καταλήγαμε εδώ. Όμως παίρνουμε πίσω εδάφη, αυτό να το γράψετε, δεν τα λένε όλα στην τηλεόραση.

Τι πιστεύετε ότι θα γίνει τις επόμενες ώρες;
Κι όσοι ακόμη δεν πήραν όπλο, είναι έτοιμοι να πάρουν. Θέλει να πολεμήσει ο κόσμος. Οι άμαχοι αντιστέκονται και χέρι-χέρι με τους οπλισμένους θα πολεμάνε, με όποιον τρόπο βρουν. Με όλα τα μέσα που διαθέτουμε θα δώσουμε μάχη γενναιότητας απέναντι στους εισβολείς. Δεν θα παραδοθούμε.

πηγή: https://www.rodiaki.gr/article/472771/o-gios-moy-sthn-oykrania-moy-leei-mama-an-deis-oti-den-apanta-to-thlefwno-moy-mhn-anhsyxhseis-mporei-na-mhn-exei-grammh

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ