ΕΚΤΑΚΤΟ: Στο έλεος της κακοκαιρίας παραδόθηκε και το νησί της Ρόδου | Κλειστά τα σχολεία

1
867

Στο έλεος του καιρού βρίσκεται ολόκληρο το νησί της Ρόδου απόψε, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν.

Οι δρόμοι στην πόλη αλλά και τα χωριά μας έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους ενώ διακοπές του ρεύματος και υπερχειλήσεις ποταμιών σε Αρχίπολη, Λάρδο έχουν προκαλέσει ανησυχία σε αρκετούς κατοίκους.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι αρμόδιες υπηρεσίες συνιστούν εξαιρετική προσοχή σε όλους όσους κινούνται στο οδικό δίκτυο εντός ή εκτός της πόλεως Ρόδου.

Δρόμοι και σπίτια έχουν πλημμυρίσει και στην Ιαλυσό ενώ ακόμη και στην πόλη της Ρόδου η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη με το νερό να έχει φτάσει στο ένα μέτρο σε κεντρικούς δρόμους.

Το φωτογραφικό υλικο και τα βίντεο της ΡΟΔΙΑΚΗΣ αλλά και συμπολιτών μας είναι ενδεικτικά της δοκιμασίας που περνά απόψε το νησί μας.

Ιαλυσος

Geplaatst door Meletios Kanakis op Maandag 25 november 2019

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης συνιστώντας στους συμπολίτες μας να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, ο Δήμος Ρόδου, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, για να μην θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους.

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης»

Κλειστά και αύριο τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία της Ρόδου εξαιτίας των έντονων αυτών καιρικών φαινομένων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Με απόφαση του Δημάρχου Ρόδου (στάλθηκε στην Α΄/θμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου) αύριο Τρίτη 26-11-2019 όλα τα σχολεία του νησιού της Ρόδου (Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης) θα είναι κλειστά λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Η ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών από τη χθεσινή πλημμύρα στο νησί της Ρόδου, στόχος της Περιφέρειας και του Δήμου

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΟΠΠ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Περιφερειάρχης και Δήμαρχος κατέθεσαν αιτήματα στη ΓΓΠΠ για να κηρυχθεί το νησί σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης

 

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν από νωρίς χθες το πρωί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου, προκειμένου να γίνουν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που άρχισαν να πλήττουν το νησί της Ρόδου από το πρωί, για να κορυφωθούν τις απογευματινές ώρες, οπότε και εξασθένησαν, αφού άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές.

 

Μέτρα πρόληψης  και συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών ελήφθησαν καθ’ όλη την διάρκεια την ημέρας, μέχρι αργά το βράδυ από Περιφέρεια και Δήμο. Από τις 10:00 πμ χθες, με απόφαση του Δημάρχου Ρόδου έκλεισαν τα σχολεία, τα οποία παραμένουν κλειστά και σήμερα Τρίτη, ενώ  Περιφέρεια και Δήμος, με συνεχείς και διαδοχικές ανακοινώσεις τους, προέτρεπαν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ακόμη και μετά την ύφεση που παρουσίασαν τα καιρικά φαινόμενα, λόγω των καταστροφών που σημειώθηκαν σε όλο το νησί.

 

Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Γραφείο του Περιφερειάρχη, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ρόδου και της διοίκησης της ΔΕΥΑΡ και  η οποία είχε ως θέμα τα επείγοντα ζητήματα της ΔΕΥΑΡ, εξελίχθηκε και αυτή σε σύσκεψη παρακολούθησης των καιρικών φαινομένων  και συντονισμού των ενεργειών για  την αντιμετώπισή τους.

 

Τις βραδινές ώρες, τόσο ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, όσο και ο Περιφερειάρχης , Γιώργος Χατζημάρκος κατέθεσαν αντίστοιχα αιτήματα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Ακολούθησε σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας, όπου έγινε η αποτύπωση της κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την ώρα, ενώ ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος εξέφρασαν την οδύνη τους για χαμό 75χρονης γυναίκας στην Ιαλυσό,  όταν τα ορμητικά νερά της βροχής πλημμύρισαν το σπίτι της.

 

Υπερχείλιση ποταμού Μεριδιάτη στη Λάρδο

Ένα από τα συγκλονιστικότερα βίντεο έρχονται από το χωριό της Λάρδου, τη στιγμή που υπερχείλισε ένα από τα δύο ποτάμια του οικισμού και συγκεκριμένα ο «Μεριδιάτης». Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο της Μαρίας Αθανασά:

Χωριό Αρχάγγελος:

Δεν άντεξε τελικά η γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη στην περιοχή του Χαρακίου, το τμήμα της οποίας επί της εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου είχε κλείσει τις προηγούμενες ημέρες, καθώς είχε χαρακτηριστεί πλέον ως κατεστραμμένη.

Πράγματι μόλις λίγες ημέρες μετά, η πολύωρη σημερινή βροχόπτωση και τα ορμητικά νερά που γέμισε το συγκεκριμένο ποτάμι, είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η συγκεκριμένη γέφυρα.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά «δίπλωσε στη μέση» το δεύτερο τμήμα της γέφυρας από την πλευρά του κυκλικού κόμβου της Μαλώνας.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαλώνας κ. Νεκτάριος Μουστακέλλης, τόνισε πως «είναι πραγματικά ανατριχιαστικές οι εικόνες, ευτυχώς που έκλεισε έγκαιρα η γέφυρα και δεν θρηνήσαμε θύματα».

Πηγή: rodiaki.gr

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ο μεγαλος περιφερεισφχης των εργων πεντε ψρονων . να τον χαιρονται τον μεγιστο τιποτα και δηθεν στο νοτιο αιγαιο το χρυσο αυγο του εβεθ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ