Δήμος Νισύρου προς Σταθάκη: ΕΚΠΛΗΞΗ! Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου για Γεωθερμία…

1
806

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                          Νίσυρος 12-07-2018

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ                                                 Αρ. πρωτ:2400

ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ                                             

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

Δ/νση: Μανδράκι Νισύρου                                                        ΠΡΟΣ:

Ταχ. Κωδ: 85303                                                      Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Γ. Σταθάκη

Τηλ. 2242360501                                            Κοιν.: Γραφείο του Πρωθυπουργού

Φαξ: 22420 31330                                                      κ. Αλέξη Τσίπρα

E-mail:nisyros2@otenet.gr

 
 

Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα το χθεσινό δημοσίευμα της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στον διαδικτυακό τόπο energypress.gr, ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το γεωθερμικό δυναμικό. Μεταξύ των περιοχών συμπεριλαμβάνεται και η Νίσυρος.

Κύριε Υπουργέ,

Έχουμε και στο παρελθόν κάνει παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η Δημοτική αρχή του Δήμου Νισύρου, ο λαός της Νισύρου στην συντριπτική του πλειοψηφία, είναι ενάντια στο ενδεχόμενο εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας στο νησί της Νισύρου. Η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο είναι αποδεδειγμένα επιστημονικά κα εμπειρικά ότι θα έχει τεράστιες μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο γήινο και υδάτινο φυσικό περιβάλλον της Νισύρου. Να είστε σίγουρος ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας. Θα προστατεύσουμε το περιβάλλον της Νισύρου χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα.  Θα αποτρέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο οποιονδήποτε θελήσει να χρησιμοποιήσει τη Νίσυρο ως εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη γεωθερμία. Εάν οι τεχνικοί σύμβουλοι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις που θα έχει στο φυσικό περιβάλλον της Νισύρου η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας, τότε είναι επικίνδυνοι για τον τόπο μας. Εάν το γνωρίζουν και σιωπούν τότε είναι διπλά επικίνδυνοι.

Κύριε Υπουργέ,

Η κίνηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ακυρώνει πλήρως το πρόσφατα ψηθισθέν στη βουλή πρωτοποριακό στα παγκόσμια δεδομένα νομοσχέδιο  4513/2018 για τις Ενεργειακές Κοινότητες, την 29-1-2018, που δημιουργεί ένα ευνοϊκό πλαίσιο ανάπτυξης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. σε τοπικές κοινωνίες και ταυτόχρονα  προωθεί την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία στον ενεργειακό τομέα.

Εκ μέρους του λαού της Νισύρου σας ζητώ να παρέμβετε άμεσα ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος που θα αντιμετωπίσει η Νίσυρος από τις μονομερείς ενέργειες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Με εκτίμηση

Καθηγητής Χριστοφής Ι. Κορωναίος

Δήμαρχος Νισύρου                     

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ