Χωρίς πολιτική για αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων και τα νησιά μας βουλιάζουν | Γράφει ο Νίκος Μυλωνάς

9
886

ΘΕΜΑ: Χωρίς πολιτική για αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων και τα νησιά μας βουλιάζουν.

Το παράδειγμα των ηπίων μορφών ενεργείας (ηλιακή, ανέμου, γεωθερμίας).

Διαβάζουμε στις εφημερίδες:  ‘’ΣΟΚ! Αύξηση 79% στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα! 7,6% στο ψωμί, 19,9% στα έλαια, 6,4% στα κρέατα. Στο 8,9% ο πληθωρισμός το Μάρτιο’’.

Σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και της περιοχής μας, είναι η αύξηση του κόστους της ενέργειας. Πιέζονται και οι μεγάλες επιχειρήσες οι οποίες όμως έχοντας ένα καλό ποσοστό κέρδους (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεια το κέρδος τους είναι 15-30%) και εκμεταλλευόμενοι το χαμηλό εργατικό κόστος, μπορούν να σταθούν την περίοδο που έρχεται. Όμως τα νοικοκυριά όσο και οι μικρές επιχειρήσεις (και ο οικοδομικός τομέας) πιέζονται και θα πιεστούν περισσότερο.

—Η Κυβέρνηση και η Ε.Ε στα πλαίσια και της απομάκρυνσης από το πετρέλαιο και της γενικευμένης αντί- ρωσικής πολιτικής, προωθούν τις ανεμογεννήτριες, τα Φωτοβολταϊκά και την γεωθερμία. Στο νησί μας θα ενταθεί η πίεση για παρόμοιες εγκαταστάσεις. Επειδη αισθητικά και περιβαλλοντικά δεν είναι και ότι καλύτερο για τουριστικό νησί, θα έπρεπε να υπαρχει χωροταξικός σχεδιασμός. Δεν υπάρχει όμως καμιά μέριμνα και καμιά κίνηση δεν βλέπουμε. Το δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε να έχει ήδη κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση του: τι κάνουμε;

  1. ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να τεθεί. Ο κ. Δήμαρχος έχει προσλάβει ειδικό σύμβουλο για τα θεματα αυτά και καλό θα ήταν να έχουμε μια ενημέρωση. Το να φυτεύονται Φωτοβολταϊκά κάτοπτρα στον κάμπο, δίπλα σε ξενοδοχειακές μονάδες, σε εκτάσεις γης αρδευόμενες και υψηλής παραγωγικότητας, είναι ένα τεράστιο λάθος.
  2. Υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες και έργα και χρηματοδοτήσεις για τεράστια πάρκα Φωτοβολταϊκών (πάρκα λέγονται κατ ευφημισμό, αφού οι καθρέφτες δεν είναι φυσικό πράσινο και μη προσβάσιμο έδαφος) που κάθε άλλο πάρα θετική εικόνα θα δημιουργήσουν.
  3. Υπαρχει η δυνατότητα των ενεργειακών κοινοτήτων με πρωτοστάτη τον Δήμο, ώστε να ξεφύγουμε από την σκληρή επιχειρηματική εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας. Ας το κάνουμε με ορους κοινής ωφέλειας όπως έχουν κάνει μερικοί δήμοι! Ο δικός μας ‘’πρωτοποριακός Δήμος’’ γιατί απέχει;

Διαβάζουμε στις εφημερίδες:  ‘’—Υπεγράφη από το η απόφαση σχετικά με τους όρους εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού στην Ελλάδα. Με αυτόν το τρόπο ανοίγει ο δρόμος ούτως ώστε να αξιοποιηθεί η γεωθερμική ενέργεια. Η ανάπτυξη της γεωθερμίας και τις ενεργειακής εκμετάλλευσης, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σύμφωνα με την απόφαση η εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού πραγματοποιείται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. κλπ’’

—Τίθεται το θεμα της γεωθερμίας Νισύρου που είναι από τα καλύτερα πεδία παραγωγής ενέργειας. Συναντά την άρνηση μιας μερίδας της τοπικής κοινωνίας, από τον φόβο των παρενεργειών. Σε τεχνικό-επιστημονικό επίπεδο οι φόβοι είναι αβάσιμοι. Η Χώρα μας είναι οικονομικά στο ‘’’καναβάτσο’’ και η πιθανότητα να δούμε κάποια μεγάλη εταιρεία να εγκαθίσταται στο νησί με όρους ‘’άγριας’’ επιχειρηματικής εκμετάλλευσης,  πολύ μεγάλη και πιθανότατη. Εναλλακτική πρόταση είναι η διαδημοτική συνεργασία για μια μονάδα παραγωγής με στόχο την δωρεάν παροχή ρεύματος στα διασυνδεδεμένα γειτονικά μικρά νησιά Νισύρου-Τήλου  που ζουν στο φάσμα της στασιμότητας εδώ και πολλά χρόνια και μειωμένης τιμής στα λοιπά νησιά που ηλεκτροδοτούνται από την μονάδα παραγωγής της Κω, είναι μια πολύ ελκτική για την εποχή επένδυση ενεργειακής υποδομής (δημοτικού χαρακτήρα).

Για την Νίσυρο μπορούν να θεσμοθετηθούν ειδικά κίνητρα όπως αυτά της δωρεάν θέρμανσης, δωρεάν θερμοκηπιακής καλλιέργειας, ερευνητικής πανεπιστημιακής συνεργασίας κλπ

—Πρόσφατα συζητήσαμε το θεμα σε μια (τυχαία) συνάντηση με κυβερνητικό πολιτικό στέλεχος και ήταν χαρακτηριστική η αντίδραση του: δεν θίγουμε τα κακώς κείμενα, έχουν κόστος!’’ Του αντιτείναμε: Η Τουρκία είναι η 4η στον κόσμο χώρα σε παραγωγή ενέργειας από την γεωθερμία. Η επιστημονική της έρευνα μαζί με αυτή των Ιταλικών Πανεπιστημίων είναι ότι καλύτερο υπαρχει στον κόσμο! Εμεις με το σουβλάκι θα σταθούμε στον σκληρό οικονομικό παγκόσμιο ανταγωνισμό;

—Το θεμα είναι ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία για τα σοβαρά τοπικά προβλήματα και πως θα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες των νησιών μας και τα χρηματοδοτικά προγράμματα που τρέχουν. Αυτό είναι η διαχειριστική πολιτική που έχουμε ανάγκη. Το να στρογγυλεύουμε και να ζούμε στην μαγεία των εκλογικών θριάμβων είναι καταστροφικό.

Ν. Μυλωνάς

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετικό κείμενο όπως πάντα,με εμπεριστατωμένη άποψη και άρτια γραφή!
    Συγχαρητήρια στον κύριο Μυλωνά,που είναι από τους ελάχιστους Κύριους με Κ κεφαλαίο!
    Εύγε!

  2. Στη θεωρία ξέρω να πω όλοι καλοί είναι όπως επίσης στο να έχουν πάντα αντίθετοι γνώμη σε όλα

  3. Θα γεμίσουν τα βουνά του νησιού με ανεμογεννήτριες και τα λιβάδια με φωτοβολταϊκά. Δοκιμάστηκαν και η απόδοση δεν ήταν η αναμενόμενη. Πέρα από την οικολογική ζημιά. Γι’αυτό σκοτώνονται όλοι να βγάλουν υδρογονάνθρακες και η Ελλάδα επέστρεψε
    πάλι στον λιγνίτη.

  4. Η MotorOil που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα είχε επίσημα κέρδη το 2021 1,97%. Τώρα που βρήκατε εσείς το 30% δεν ξέρω. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε τι έχουν τραβήξει τα τελευταία δύο χρόνια οι επιχειρήσεις που εσείς μόνο σαν πελάτης γνωρίζετε αφού ποτέ δεν είχατε κάποια επιχείρηση.
    Μετά τις υπόλοιπες απόψεις σας συμφωνώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα πιο οργανωμένο σχέδιο. Βέβαια δεν υπάρχει και τεράστια εκμετάλευση των αρδευόμενων εκτάσεων αλλά και εγώ προτιμώ χορτάρια από καθρέφτες.
    Η γεωθερμία στην Νίσυρο είναι μια πονεμένη ιστορία. Οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν το θέλουν φοβούμενοι τα χειρότερα και κάπου τους δίνω δίκαιο γνωρίζοντας τους σκοπούς της κάθε κυβέρνησης.

  5. νικο πες να φτιαξουν τουαλετες παντου. προχθες καποιος……..μεσα στο χωραφι διπλα σε ξενοδοχειο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ