Κυριακή Ορθοδοξίας | Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη

0
4893

Κυριακή Ορθοδοξίας

Με τη χάρη του Θεού, μπήκαμε στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Την πρώτη Κυριακή των νηστειών γιορτάζουμε την νίκη των εικόνων και γενικά τον θρίαμβο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Κυριακή της Ορθοδοξίας

Γιορτή που μας γεμίζει με θάρρος, αισιοδοξία, ελπίδα, χαρά. Ανίκητη η Εκκλησία του Χριστού, λέει ο Ιερός Χρυσόστομος: < πολεμουμένη νικα…>, <κλυδωνίζεται αλλά ου καταποντίζεται… >, < παλεύει αλλά ου ηττάται… >. Πόσοι την πολέμησαν; πόσες φορές οι σατανοκινητοι  εχθροί της, δεν κίνησαν <γην και ουρανόν> για να την εξοντώσουν και δεν προφήτευσαν το τέλος της; Αυτοί καταστράφηκαν. Χάθηκαν. Η Εκκλησία θριαμβεύει.

Γιατί Εκκλησία δεν είναι οι ναοί, ούτε οι κληρικοί, ούτε μόνο οι πιστοί. Εκκλησία είναι ο ίδιος Θεάνθρωπος Χριστός, είναι  θεανθρώπινη κοινωνία. Κεφαλή ο αναμάρτητος Χριστός. Σώμα όλοι οι πιστοί, πού μπορεί μεν να αμαρτάνουν, αλλά η μητέρα εκκλησία μόλις μετανοήσουν, τους συγχωράει και τους αγκαλιάζει στοργικά, όπως ο πατέρας τον Άσωτο γιο του , είναι ο παρατεινόμενος Χριστός  εις τους αιώνας.  Για αυτό και <Πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής… >. (Ματθ. Ις, 18)

Μέχρι τον 10ο  μ. Χ.  αιώνα  ήταν μία Αγία Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Ήταν μία ποίμνη με έναν ποιμένα, τον Χριστό. Δυστυχώς μετά τα ανθρώπινα πάθη την διέσπασαν και την παρέσυραν σε πλάνες και αιρέσεις.      Πρώτοι οι Ρωμαίο καθολικοί  (παπικοί) τον 10ο μ. Χ. αιώνα. Δεν σεβάστηκαν τα λόγια του Χριστού: <Αμήν λέγω υμίν έως αν παρέλθει ο ουρανός και η γη, ιωτα αν η μία κεραία ου μη  παρέλθη από τον νόμο… >(Ματθ. Ε, 18) και έτσι αυθαίρετα πρόσθεσαν στοιχεία ξένα προς την Αγία Γραφή και Ιερά παράδοση.  Στην συνέχεια τον 16ο μ. Χ. αιώνα οι διαμαρτυρόμενοι (Προτεστάντες), διαμαρτυρόμενοι για τις Παπικές αυθαιρεσίες, στην προσπάθειά τους να τις διορθώσουν, απομακρύνθηκαν ακόμη πιο πολύ.  Απέρριψαν την Ιερά Παράδοση, κράτησαν μόνο την Αγία Γραφή που την ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο.  Όπως λέει και μία ξένη παροιμία, <πετώντας το ακάθαρτο νερό πέταξαν και το παιδάκι που έπλεναν>.  Για αυτό και έχουμε πολλές προτεσταντικές παραφυάδες που  αυτοαποκαλούνται Εκκλησίες. Λάθος. Μία είναι η εκκλησία του Χριστού, η Ορθόδοξη, που κράτησε καθαρή, ανόθευτη, απαράλλακτη την διδασκαλία του Χριστού.  Είναι η ίδια η πρώτη Εκκλησία των πρώτων Αποστολικών  χρόνων:

<Οι  προφηται ώς ειδον

Οι Απόστολοι ως εδίδαξαν

η Εκκλησία ως παρέλαβεν

……………………….

Αύτη η πίστις των Αποστόλων

Αύτη η πίστις των Πατέρων

Αύτη η πίστις των Ορθοδόξων

……………………….. >

 

 

Αυτό θα ακούσουμε στο τέλος της Κυριακάτικης θείας Λειτουργίας της Ορθοδοξίας.

Εμείς ευεργετηθήκαμε.  Γεννηθήκαμε Ορθόδοξοι.  Κληρονομήσαμε χωρίς κόπο, τον πολύτιμο αυτό θησαυρό.  Μεγάλο το καύχημα μας. Μεγάλη η χαρά και η τιμή μας. Όμως πιο μεγάλη η ευθύνη μας. Γιατί ορθοδοξία δεν σημαίνει μόνο ορθή δόξα, ορθή  γνώμη, ορθή πίστη, ορθή λατρεία.  Αλλά πρέπει να γίνεται και  Ορθοπραξια. Να μένουμε σταθεροί στην πίστη μας και να μην παρασυρόμαστε από τις διάφορες ετερόδοξες προπαγάνδες. Να γνωρίσουμε καλά την ορθοδοξία μας.  Τότε η ζωή μας θα γίνεται θεάρεστη χωρίς μεγάλες θυσίες.

Ορθοδοξία= ορθοπραξια = θεάρεστα έργα =  καλόν αγώνα. Στον Θεό και όχι στον κόσμο.

Και μία ομολογία από τον Προτεστάντη( Καλβινιστή) Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Ορμπαν: < Η καλύτερη ελπίδα σήμερα είναι οι Ορθόδοξοι! Αν οι Χριστιανοί δεν ξυπνήσουν και δεν αντισταθούν στις πολιτιστικές τάσεις, η πίστη θα εξαφανιστεί>.

 

Αικατερίνη Σώκιαλη Κίννα

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ