ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πλήθος κόσμου στην εορτή της Αγίας Άννας στην Κω με κ. Ναθαναήλ (Εσπερινός και Θ. Λειτουργία)

1
4545


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής της Αγίας Άννας στο φερώνυμο ιερό παρεκκλήσιο στην πόλη της Κω, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Ο Σεβασμιώτατος ήταν πλαισιωμένος από το γενικό Αρχιερατικό της ΙΜ Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη, τον Ιεροκήρυκα της ΙΜ Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ, τον π. Περικλή, τον π. Κωνσταντίνο και τον π. Αναστάσιο.

Τους ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών υπό τους Πρωτοψάλτες Ηλία Καματερό και Δημήτρη Διακονικολή, Νίκος Παπαθωμάς, Αχιλλέας Φαρμάκης, Παναγιώτης Βασιλείου και Γ. Κιάρης.

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών συνέρρευσε για άλλη μια χρονιά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον εσπερινό.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, η Πρόεδρος του Δημ. συμβουλίου Διονυσία Τελλή, οι Αντιδήμαρχοι Σταμάτης Πης και Γιάννης Καλλούδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου παλαιών πολεμιστών και απογόνων Ματθαίος Καζαμίας κ.α.

Το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Άννας βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης της Κω (Μεγ. Αλεξάνδρου και 25ης Μαρτίου) μέσα σε ένα μεγάλο αρχαιολογικό χώρο. Η ανέγερσή του εκτιμάται ότι έγινε ανάμεσα στο 13ο και 14ο αιώνα μ.Χ.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην κοίμηση της Αγίας Άννας που τιμά η εκκλησία μας. Της γιαγιάς όλων μας, μιας και μητέρα όλων  θεωρείται η Παναγία.

Μάλιστα έκανε αναφορά στο πόσο ωραία ο υμνωδός στο δοξαστικό που εψάλη αναφέρθηκε στο πως θήλασε την τροφό του κόσμου.

Διδάσκοντάς μας πως με την υπομονή, τις θερμές προσευχές και την πίστη στο Θεό γίνεται το θαύμα όπως η πρόνοια του Θεού εισάκουσε τις προσευχές της στα βαθειά της γεράματα για να φέρει υπερφυσικά στον κόσμο την Υπεραγία Θεοτόκο.

Το πρωί εψάλλη ο Όρθρος και τελέστηκε η Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμσιωτάτου:

βίντεο:KOS TV ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΩ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η μητέρα της Θεοτόκου. Αν και δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο της Καινής Διαθήκης, η Αγία Άννα κατέχει περίοπτη θέση στην ευσέβεια της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι όποιες πληροφορίες για την Άννα αντλούνται από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια, ιδίως το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου και το Περί Νηπιότητας του Σωτήρος. Το όνομά της είναι ο εξελληνισμένος τύπος της εβραϊκής λέξης «Hannah», που σημαίνει εύνοια, χάρη.

Σύμφωνα με το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, η Άννα ήταν σύζυγος του Ιωακείμ. Το ζευγάρι δεν είχε παιδιά και παρακαλούσε τον Θεό να του χαρίσει ένα. Το αίτημά τους δεν έμεινε αναπάντητο από τον Θεό, ο οποίος απέστειλε άγγελο να τους γνωστοποιήσει ότι όχι μόνο θα αποκτούσαν τέκνο, αλλά ότι αυτό θα γινόταν διάσημο σε όλο τον κόσμο («λαληθήσεται το σπέρμα σου εν όλη τη οικουμένη»).

Πράγματι, η γηραιά Άννα απέκτησε ένα κοριτσάκι «εξ επαγγελίας, αλλά και κατά τους νόμους της φύσεως», σύμφωνα με την Ορθόδοξη θεολογία. Το ονόμασε Μαριάμ και ήταν προορισμένη να γίνει η μητέρα του Χριστού. Η Καθολική Εκκλησία προχώρησε περισσότερο και δέχθηκε την Άσπιλο Σύλληψη της Θεοτόκου (Immaculata Conceptio).

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τρεις φορές την Αγία Άννα κατά τη διάρκεια του εορταστικού κύκλου: Στις 9 Δεκεμβρίου, τη Σύλληψή της, στις 25 Ιουλίου την Κοίμησή της και στις 9 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον σύζυγό της Ιωακείμ. Η Καθολική Εκκλησία τιμά την Αγία Άννα στις 26 Ιουλίου.

Κατά τον 5ο αιώνα η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ευδοξία ανήγειρε ναό προς τιμήν της στα Ιεροσόλυμα, όπου, κατά την παράδοση, γεννήθηκε η Άννα. Το 550 ο Ιουστινιανός ίδρυσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας.

Η Αγία Άννα (Hannah στα Αραβικά) τιμάται και από τη Μουσουλμανική Θρησκεία. Στο Κοράνι, η Άννα αναφέρεται ως σεβάσμια και πνευματική γυναίκα, μητέρα της Παναγίας.

Λείψανα της Αγίας Άννας υπάρχουν στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας (Μονή Μεγίστης Λαύρας), στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννας Κατερίνης, καθώς και σε πολλά ιερά προσκυνήματα του κόσμου.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ