Δύο Χριστιανοί Άγιοι Ιατροί | Γράφει η κ. Αικατερίνη Σώκιαλη-Κίννα

0
368

ΔΎΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΊ ΆΓΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΊ

Παρασκευή 1η Ιουλίου η Αγία εκκλησία μας τίμα και γιορτάζει τα δύο αδέλφια Κοσμά και Δαμιανό από την Ρώμη γνωστοί ως Ανάργυροι και θαυματουργοί  Άγιοι ιατροί.

Ενωμένοι και αγαπημένοι αφού τους ένωνε διπλή συγγένεια, σαρκική και πνευματική, σπούδασαν την ιατρική, όχι  για να πλουτίσουν, όχι ως επάγγελμα αλλά σαν ιερή διακονία.

Τις υπηρεσίες τους, τις προσέφεραν δωρεάν σε όλους χωρίς διάκριση Χριστιανούς και μη, σε όσους την είχαν ανάγκη.

Μάλιστα όταν χρειαζόταν για φάρμακα, έδιναν και από τα δικά τους. Για αυτό ονομάστηκαν Ανάργυροι, δεν έπαιρναν αργύρια, δεν ήθελαν τα τριάκοντα αργύρια του Ιούδα.

Ονομάζονται όμως και θαυματουργοί, γιατί με το όνομα του Χριστού, τον μεγάλο ιατρό των ψυχών και των σωμάτων, θεράπευαν δύσκολες περιπτώσεις.

Η φήμη τους εξαπλώθηκε παντού ακόμη και από μακρινά μέρη ερχόντουσαν για να θεραπευτούν.

Ιερείς δεν ήταν, όμως με την διδασκαλία τους, τα θαύματα τους, μα προπαντός με την Αγία ζωή τους, έφεραν κοντά στον Χριστό πολλούς είδωλολάτρες. Γιατί πίστευαν στον Χριστό, αγαπούσαν τους ανθρώπους, εργαζόντουσαν για το καλό όλων και κήρυτταν με φλόγα το Ευαγγέλιο.

Μία τέτοια όμως δράση δεν ήταν δυνατόν να μην δημιουργήσει εχθρούς. Οι ίδιοι οι συνάδελφοί τους γιατροί τους φθονούσαν. Ζητούσαν την εξόντωση τους.

Προσποιήθηκαν τους φίλους τους, τους ξεγέλασαν, τάχα να πάνε περίπατο σε ένα βουνό, που είχε πολλά θεραπευτικά βότανα, και εκεί τους λιθοβόλησαν όπως τον πρωτομάρτυρα Στέφανο. Άλλες πληροφορίες λένε ότι τους έριξαν κάτω σε μεγάλο άγριο γκρεμό.

Έτσι οι άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί  είχαν μαρτυρικό τέλος.

 

Με εκτίμηση

Αικατερίνη Σοκιαλη Κιννα.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ