ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ο Εορτασμός της Παναγίας Στυλωτής στην Κέφαλο με τα εγκώμια της Παναγίας

6
3231

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με πολλούς προσκυνητές πραγματοποιήθηκε και φέτος το διήμερο του Δεκααπενταύγουστου ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Παναγία Στυλωτή (η ονομασία από κάποιο παλιό στύλο στην εκκλησία) της Κεφάλου, με τον Αρχιμανδρίτη π. Στέφανο και τον Ιερατικό Προϊστάμενο π. Ιωάννη και με χορός ιεροψαλτών από νέα παιδιά, σε μία πανέμορφη τοποθεσία στη φύση (στο δρόμο προς Αγ. Θεολόγο αριστερά).

Με ξεχωριστή θέση στη λατρευτική παράδοση τα εγκώμια και ο Επιτάφιος της Παναγίας με φόντο το μοναδικά χρώματα του ηλιοβασιλέματος πάνω στη φυσική ομορφιά του τοπίου.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, ο Πρόεδρος Κεφάλου Γιώργος Κοκαλάκης κ.α.

Η εξέχουσα θέση που κατέχει η Κυρία Θεοτόκος στη ζωή των ορθοδόξων αναδύεται από την ίδια την προσωπικότητα της και το ρόλο της στο σχέδιο της Θείας Οικονομίας. Η ευσέβεια του λαού ύμνησε τις αρετές και την αγιότητα της αποδίδοντας σ’ αυτήν χαρακτηρισμούς πού απεικονίζουν την προσωπικότητα της. Η μορφή της κυριαρχεί στις καρδιές των πιστών ως Μητέρα, είναι η συμπαραστάτης και βοηθός στον πνευματικό και καθ’ ημέραν αγώνα. Οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς και οι υμνογράφοι της Εκκλησίας αποτύπωσαν στους Λόγους, τις Ομιλίες και τους Ύμνους, όλα αυτά τα συναισθήματα των πιστών, και αποτελούν εγκώμια δοξολογίας και αίνου, αλλά και δεήσεις εξιλασμού στην αναζήτηση της λυτρώσεως και σωτηρίας.

Τα εγκώμια της Θεοτόκου

Κέντρο της τιμής και των εορτασμών προς το πρόσωπο της Θεοτόκου αιώνες τώρα είναι η Γεθσημανή, όπου βρίσκεται ο τάφος της Θεοτόκου. Εκεί λοιπόν, μεταξύ των άλλων, για τους εορτασμούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθιερώθηκε και ο «Επιτάφιος Θρήνος». Μετά το 1650 ο άγιος Δαμασκηνός ο Στουδίτης ανέπτυξε στον ιβ’ Λόγο του «Εις την Κοίμησιν της Θεοτόκου» την παράδοση της Εκκλησίας «Περί των Εγκωμίων». Πρόκειται για τον αποχαιρετισμό της Θεοτόκου από τους Αποστόλους, μετ’ εγκωμίων. Η εισαγωγή των εγκωμίων, αποτέλεσε την απαρχή για τη διαμόρφωση στα Ιεροσόλυμα της ακολουθίας της Κοιμήσεως. Η ακολουθία αυτή δεν είχε τον λατρευτικό χαρακτήρα του Επιτάφιου Θρήνου του Κυρίου, αλλά τον τιμητικό μακαρισμό της Θεοτόκου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρόνια πολλά υγεία σέ όλο τον κόσμο η Παναγία να βοηθήσει να ξεπεράσουμε το κακό .ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΆΚΗ ΜΑΣ ΛΕΊΠΕΙΣ, χρόνια πολλά

  2. Ο θεός είναι αγάπη καί ο παπάς μας τά καταφέρνει μια χαρά αγάπησε και αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο

  3. ….. αν δεν ήταν η παρουσία κάποιων δεν ξέρω αν είχε ρεπορτάζ που ακόμα και τη Παναγία μας δεν φίλησε αυτός που με τόση επιμονή πρβληθηκε Χρονια πολλά

  4. Παράδειγμα ταπεινού και σεμνού ιερέα, καί χωρις εγωισμό κατά τον λόγο του οικονομικού Πατριάρχη στην Παναγία Σουμελά

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ