ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η εορτή του Αγίου Θεολόγου σε υψόμετρο με εντυπωσιακή θέα στο Λαγούδι

2
5205

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ 

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Σε ένα εκπληκτικό φυσικό τοπίο με πανοραμική θέα, πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός του Αγίου Θεολόγου στο Λαγούδι  (κτίσθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο και τον μοναχό Αρσένιο Σκηνούρη τον 11ο αιώνα, την ίδια περίοδο με τη μονή των καστριανών στο παλιό Πυλί, την Παναγία στο Μονάγρι και το εκκλησάκι του Χριστού στο Δίκαιο, με το οποίο και μοιάζει) . 

Παρουσία αρκετών προσκυνητών εψάλη ο Όρθρος από χορό ιεροψαλτών (Μ. Δανελλάκη, Μ. Γκινή, Ν. Διαμαντή, Γ. Μαστορόπουλο, Β. Κίννα) και τελέστηκε η Θεία λειτουργία από τον εφημέριο της Παναγίας Λαγουδίου π. Κυριάκο Παρασκευαδάκη.

Αμέσως μετά δεν παρατέθηκε -λόγω της κατάστασης- η καθιερωμένη τράπεζα στο δάσος δίπλα στην πηγή «Πυργί», αλλά προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα.

Οι άνθρωποι του Ασφενδιού ευλαβούνται ιδιαίτερα τον Άγιο Θεολόγο και τιμούν αυτή την ημέρα καθώς σύμφωνα με εξιστόρηση του αείμνηστου Γιώργου Διακογιώργη (που τιμούσε ιδιαίτερα αυτή την ημέρα και πρόσφερε το βιολογικό κρασί του): Μια χρονιά, επειδή η εορτή του Αγίου έτυχε να είναι καθημερινή ημέρα, προτίμησαν οι χωρικοί να πάνε στα αμπέλια τους για δουλειά και μέχρι το μεσημέρι έπεσαν σμήνη ακρίδας και τα κατέστρεψαν όλα.

Τότε συνειδητοποίησαν ότι ήταν η ημέρα της εορτής του Αγίου και δεν την τίμησαν γι’ αυτό και έπαθαν ότι έπαθαν. Αμέσως έκριναν ότι έπρεπε να πάει ο τότε Ιερέας π. Σεβαστός Σαρηγιάννης στην Πάτμο, στην μονή  του Αγίου Θεολόγου, για να φέρει Αγιασμό να ραντίσουν τα αμπέλια τους.

Με το που έφτασε το καΐκι που μετέφερε τον Ιερέα με τον Αγιασμό και έδεσε στη σκάλα στο Μαρμάρι, τα σμήνη των ακρίδων σηκώθηκαν σαν ένα σύννεφο και πήγαν κατευθείαν στη θάλασσα… Για αυτό το λόγο αλλά και για άλλες πολλές προσωπικές διηγήσεις με θαυμαστά γεγονότα, οι κάτοικοι της περιοχής ευλαβούνται και τιμούν κάθε χρόνο τον Άγιο Θεολόγο.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρόνια πολλά στον Θεολόγο κ στην Θεολογία. Χρόνια πολλά και στην Ενορία του Λαγουδιου κ στον Παπά-Κυριάκο. Η Χάρη του Αγίου να χαρίζει υγεία κ ευλογία σε όλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ