ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με κάθε λαμπρότητα η Κυριακή των Βαΐων με κ. Ιερεμία στο Σταυρό Κω & κ. Ναθαναήλ στην Κέφαλο

2
1967

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Με κάθε λαμπρότητα και με  την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας, τελέσθηκε την Κυριακή των Βαΐων  25 Απριλίου η θεία λειτουργία στο Ιερό παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού ενορίας Αγίου Νικολάου Κω, προεξάρχοντος του κ. Ιερεμία.

Με συλλειτουργό τον π. Κωνσταντίνο Καματερό και Ιεροψάλτες τον Πρωτοψάλτη καθηγητή κ. Γιώργο Σακέλλη και τους κ. Κ. Χατζηάμαλλο και κ. Ν. Παπαθωμά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ προεξήρχε της Θείας λειτουργίας -όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα – στην Κέφαλο (ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτική τηλεόραση).

βίντεο:KOS TV ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΩ

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί οι εκκλησίες λειτουργούν με υποχρεωτικά self tests για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό, που βρίσκονται  εντός του ναού, καθώς και τον αριθμό των πιστών κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών οι πιστοί πρέπει να τηρούν απόσταση 10 τ.μ., τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στο τέλος της λειτουργίας μοιράστηκαν, σύμφωνα με την λατρευτική μας παράδοση, τα Βάγια στους πιστούς.

Σύμφωνα με το Ορθόδοξο Χριστιανικό εορτολόγιο καθιερώθηκε να ονομάζεται Κυριακή των Βαΐων (ή Κυριακή του Λαζάρου ή Κυριακή Βαϊοφόρος) η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης. Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών.

Κατά την ημέρα αυτή εορτάζεται η ανάμνηση της θριαμβικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα όπου, κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου που αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΤΥΛΩΤΗ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ…………

    • Και μετά σε στολισαν επειδή πηγές, τα 50 άτομα δεν είναι γέμισμα όταν κάθε χρόνο στην κεφαλο είχαμε 500 και 1000 από περαστικούς που έπαιρναν σταυρό και εφευγαν

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ