ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα & μεγαλοπρέπεια η Εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στο Αεροδρόμιο Κω | Ο θαυμαστός βίος του Αγίου που μαρτύρησε 113 ετών!

1
1814

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

 

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους, χοροστατούντος του Σεβασμιωάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ στο φερώνυμο ιερό εξωκκλήσιο του Αεροδρομίου Κω.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν οι Ιερείς: π. Ιωάννης, π. Ηλίας και π. Αντώνιος, ενώ έψαλλε χορός Ιεροψαλτών υπό τον Πρωτοψάλτη Μιχάλη Ανδρέου.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ι. Καλλούδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ε. Πιπέρης, ο Στρατιωτικός Διοικητής και πλήθος προσκυνητών παρά το τσουχτερό κρύο.

Ο Σεβασμιώτατος με συγκίνηση μίλησε για τον Άγιο των λεσπέρηδων της Αντιμάχειας ενθυμούμενος με νοσταλγία τα χρόνια που οι άρτοι των γεωργών της περιοχής προς τον Άγιο ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο.

Μίλησε ακόμα για την αγάπη και την συνεχή προσπάθεια συντήρησης και ευπρεπισμού του Ναού από τους ευσεβείς Αντιμαχείτες και την ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την Αγιογράφηση που ξεκίνησε με Αγιογράφο που βρήκε ο αγαπητός Θέμελης Αυγουλάς (στεκόταν δίπλα στον Σεβασμιώτατο), αλλά και το τέμπλο που είναι δωρεά των Αντιμαχειτών του εξωτερικού το 1959.

Αναφέρθηκε ακόμη με συγκίνηση στον θαυμαστό βίο του Ιερομάρτυρα Αγίου Χαραλάμπους τονίζοντας τον μαρτυρικό θάνατό του σε ηλικία 113 ετών, χωρίς να λυγίζει παρά το βαθύ γήρας του στα τόσα μαρτύρια, θυσιαζόμενος για την αληθινή πίστη της αγάπης.

Βιογραφία
Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε η σκοτισμένη και σαρκική ψυχή του Λουκιανού επέτεινε την οργή της και διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.

Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.

Μετά το πέρας του εσπερινού όλοι οι παριστάμενοι προσκύνησαν το εγκόλπιο με Ιερό λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους ενώ ο π. Αντώνιος μοίρασε μικρές εικόνες του Αγίου.

Τέλος, η ενοριακή αδελφότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αντιμάχειας πρόσφερε παραδοσιακούς λουκουμάδες και χαλβά.

Το πρωί της εορτής ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας λειτουργίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αντιμάχειας, μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της περιοχής και πολλών προσκυνητών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ