Δ. Μυλωνάς: Να σταματήσουμε τον κατήφορο του νησιού μας! Σκέψεις με αφορμή την τουριστικό αυτό-υποβιβασμό της Μυκόνου

15
1064

Να σταματήσουμε τον κατήφορο του νησιού μας!

σκέψεις με αφορμή την τουριστικό αυτό-υποβιβασμό της Μυκόνου

  1. Το φετινό καλοκαίρι είχαμε τις περισσότερες και συνεχόμενες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος από κάθε προηγούμενη χρονιά! Αυτό είχε ως συνέπεια διακοπές και στην παροχή νερού! Το νησί μας πιέστηκε αφόρητα από τις ιδιότυπες συνθήκες lockdown, αποκλεισμού-πολιορκίας από τις υπηρεσίες των υποδομών του!  Από Αντιμάχεια-Καρδάμαινα-Κέφαλο προέρχονται οι περισσότερες φωνές αγανάκτησης! Από επαγγελματίες συμπολίτες μας αμέτρητοι αφορισμοί και ‘’ διάβολο-στέλματα’’! Διάχυτη η στεναχώρια, η απελπισία και η αγανάκτηση που κατέληγε σε ύβρεις για το ανύπαρκτο κράτος και τον ανύπαρκτο Δήμο!  Λογικά, οι αντιδράσεις για την ζημιά και την ταλαιπωρία  θα έπρεπε να περάσουν σε πιο ουσιώδεις δράσεις: Μηνύσεις σε ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ, στάση πληρωμών, διεκδίκηση αποζημιώσεων! κλπ.
  2. Το νησί μας, δυστυχώς, το οδήγησαν οι υπεύθυνοι (τοπικοί, κυβερνητικοί, θεσμικοί παράγοντες) να λειτουργεί και να ζει μόνο από τον εποχιακό τουρισμό, από το 1970 και δω. Το 2015 το μεταναστευτικό, το 2017 ο σεισμός και το 2020 η πανδημία, οδήγησαν στην μείωση των εισοδημάτων και στην ανεργία. Η φετινή σαιζόν ξεκίνησε δειλά-δειλά  τον Ιούνιο με προβλήματα και μεγάλη αβεβαιότητα. Στην συνέχεια η κατάσταση βελτιώθηκε και έχει δημιουργηθεί κλίμα ευφορίας για καλές προοπτικές: παράτασης της περιόδου και βελτίωσης των εσόδων από την τουριστική κίνηση! Ίσως πλησιαστούν τα καλά δεδομένα του 2019. 
  3. Αυτή την περίοδο στην Κω σύμφωνα με έγκυρες πηγές λειτουργούν 290 ξενοδοχειακές μονάδες όλων των κατηγοριών με 35.000 δωμάτια και 70.000 κλίνες. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 1000 καταλύματα επιπλωμένων διαμερισμάτων με 20.000 κλίνες. Με μια μέση πληρότητα 75% έχουμε σε ημερησία βάση 70.000 φιλοξενούμενους που ξεπερνούν τους ντόπιους που είναι περίπου 40.000. Ρωτούμε: αυτή είναι η φέρουσα ικανότητα του νησιού μας; Τα στοιχεία μας πληροφορούν ότι υπάρχει προετοιμασία για 15 νέες μονάδες με δημιουργία 5.000 κλινών τα προσεχή χρόνια! Ποια μελετη και ποιο πολιτικό προγραμμα αιτιολογει αυτή την κατάσταση; Όταν οι υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης, οδικού συστήματος και υγείας δεν επαρκούν σήμερα; Όταν οι υποδομές των υπηρεσιών υγείας είναι ανεπαρκείς;  Όταν οι φυσικοί πόροι νερού έχουν υποστεί αφαίμαξη; όταν οι παραλίες καταστρέφονται χωρίς να προστατεύονται; όταν το οικοσύστημα του νησιού συνθλίβεται; Όταν το νησί αποδιοργανώθηκε παραγωγικά αφού η γη οικοπεδοποιήθηκε και έγινε τουριστικό εμπόρευμα; Όταν κατακλύστηκε από εισαγόμενο εργατικό δυναμικό που έχει διαφοροποιήσει τις παραδοσιακές αξίες και τον τρόπο ζωής.
  4. Το 1990 το Δημοτικό Συμβούλιο Κω ανέθεσε στην ICAP μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης κα ελέγχου της φέρουσας τουριστικής ικανότητας του νησιού. Η μελέτη έδειξε ότι είχαν ξεπεραστεί όλα τα στάνταρτ και τα όρια για την τουριστική και παραγωγική ισορροπία, την κοινωνική σταθερότητα και την  βιώσιμη και αειφόρο εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και πρότεινε την κήρυξη κορεσμού στην περεταίρω οριστικοποίηση της Κω. Αντέδρασαν τότε οι 5 κοινοτάρχες και η μελέτη αγνοήθηκε. Από τότε η ανέγερση νέων τεραστίων ξενοδοχείων στις έκτος οικισμών περιοχές εκτροχιάστηκε, μετασχηματίζοντας τον κάμπο σε αστικό χώρο. Το αποτέλεσμα; Το ζούμε. Τα εισοδήματα των κάτοικων και των εποχιακά εργαζόμενων μειώθηκαν. Το νησί έφτασε στα όρια του. Οι προοπτικές τρομάζουν. Η μετατροπή των παραλιών της Κω σε ευρωπαϊκό ‘’Κανκούν’’  (θέρετρο της Καραϊβικής Μεξικάνικο των allinclusive αμερικανών τουριστών) με παράλληλη μετατροπή των οικισμών σε υποβαθμισμένους χώρους διαμονής φτωχών εργαζόμενων! Και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο!              
  5. Αυτές τις μέρες διαβάσαμε για τα προβλήματα της Μυκόνου. Η ποιότητα και η ποσότητα του νερού, ο βιολογικός καθαρισμός, το οδικό δίκτυο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του νησιού. Η πολιτική ηγεσία του νησιού σήκωσε τα χέρια, δηλώνοντας ΑΔΥΝΑΜΙΑ!
  6. Κάνουμε έκκληση στους τοπικούς μας υπευθύνους: Δήμαρχο, δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές και πολιτικοί εκπρόσωποι του τόπου μας, οι φορείς και οι πολίτες να νοιαστούν το νησί και το μέλλον του! Το μέλλον των νέων και των παιδιών! Να κηρυχτεί το νησί ‘’τουριστικά κορεσμένο’’. Να σταματήσει εδώ η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού1 Να σταματήσουν οι επιδοτήσεις και οι επιχορηγήσεις  για νέες μονάδες για να μπεί φρένο στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού! Θα θυμίσω την κακή εμπειρία της μονοκαλλιέργειας των αμπελιών παλαιότερα,  μετά των καπνών και τελευταία της ντομάτας! Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την μεγάλη στροφή. Να γίνουν επιδοτήσεις για τον αγροτικό τομέα και την μεταποίηση. Να δοθούν κίνητρα απόσυρσης παλιών μονάδων! Να δοθούν χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Για την αειφόρα των φυσικών πόρων! Δεν είναι αργά!!

Δημ. Μυλωνάς (πολ. μηχ.)

 

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Άλλη μια λογική φωνή που βροντοφωνάζει ότι το νησί έχει περασμένες δυνατότητες

    Δεν είναι ανεξάντλητοι οι πόροι του,κάποια στιγμή θα φρακάρει..το λένε όλοι,αλλά οι υπεύθυνοι ταγοί της TUI κοκορεύονται για το 79% αύξηση που ισοδυναμεί με 100% αύξηση των λημμάτων.κατασπαταληση πόρων και συνθήκες γαλέρας όπου υπάλληλοι απολύονται επειδή απάντησαν σε κλήση κινητού ΕΠΊ ΤΟΠΟΥ.Η διαφθορά έχει πάρει διαστάσεις Κολομβίας,κανείς τον σταυρό σου να πας στην δουλειά σώος με τους μεθυσμένους οδηγούς γουρούνας.Μακαρι να γνωστοποιούσε ότι ακούγονται για Κτηματική και καθεστώς παραλιών.Σύντομα …ο πιο διεφθαρμένος τομέας του Δημόσιου τομέα.

  2. Καταντά γραφικό.Να γράφει κάποιος έκθεση ιδεών για πράγματα που δεν έκανε όταν είχε εξουσία και να τα ζητά από τους άλλους.Είστε από τους κυρίους υπεύθυνους κύριε μαζί με τον Καϊσερλή και την ομάδα του.Είχατε την διοίκηση για 40 χρόνια.Ότι καλό η κακό στο νησί είναι δικό σας αποτέλεσμα.Απολογηθείτε η υπερασπιστεί το έργο σας.Έχουμε γεμίσει με μετά Χριστό προφήτες.Ελεος

  3. ή κομματάρχες, καλλίτερα. Παραθέτω τη φράση σας: «Αντέδρασαν τότε οι 5 κοινοτάρχες και η μελέτη αγνοήθηκε.» Δυστυχώς! Και όμως, αυτούς σήμερα τους τιμούμε.

  4. τσαντιρ μαχαλα εγινε.υπευθυνοι καισερλης κυριτσης κλπ…………….

  5. Παραλάμβανε σχολεία που έμοιαζαν νερό και ο δήμος έδινε μπόνους το μουσείο ΩΡΛ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ