Η Λάρισα «Πόλη του Ιπποκράτη»; Αναγνώστης: Όταν η Κως ολιγωρεί…

23
2147

Οταν επι σειρά ετών η Κως ολιγωρεί να χαράξει μια στοιχειώδη Διεθνή Ιπποκρατική Πολιτική που να συνδέει την Κω με τον Πατέρα της Ιατρικής… έχουμε να δούμε κι άλλα στο Μέλλον!

Αναγνώστης

Μπορεί η Λάρισα να γίνει και να προβληθεί διεθνώς ως «Πόλη του Ιπποκράτη»; Μπορεί η  Ιπποκρατική ιδέα ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ως στοιχείο ταυτότητας της Λάρισας ;

 Από ότι φαίνεται οι φορείς της Λάρισας ξεκίνησαν ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ   να αξιοποιήσουν το παγκόσμιο brandname που συνιστά το όνομα του μεγάλου Κώου γιατρού της αρχαιότητας που αναπαύτηκε στα χώματα της Λάρισας. 

Δεν πρέπει να αγνοηθεί η δήλωση  του προέδρου  του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Νεφρολογίας Γιάννη Στεφανίδη,ο οποίος τον Απρίλιο του 2016  σε ημερίδα, αφιερωμένη στον πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής Ιπποκράτη, τόνισε ότι «η Ιπποκρατική ιδέα αποτελεί μέρος της Ιατρικής Σχολής» και πρότεινε στο μέλλον οι ορκωμοσίες αποφοίτων να γίνονται στο Μνημείο του Ιπποκράτη και στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.

 
 Σύμφωνα με το thessaliatv.gr το εγχείρημα του Δήμου Λαρισαίων να καταγραφεί η Λάρισα ως Ιπποκρατική πόλη, δημιουργώντας το θεσμό «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή», ξεκινά φέτος με την παρουσίαση του έργου του Γιάννου Αιόλου «CORPUS AETERNUM» από τη Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ σε διεύθυνση του μαέστρου της Δημήτρη Κτιστάκη και εικαστικό instalation του Χρήστου Παπανικολάου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Η εκδήλωση που συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και έχει την υποστήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Μύλου του Παππά.

Στο διάρκειας 60 λεπτών έργο του, ο γνωστός συνθέτης «βλέπει» το σώμα όπως ο Ιπποκράτης, ως “μέρος του όλου” που όμως εμπεριέχει “το όλον”, το στεγάζει, το σηματοδοτεί, το κωδικοποιεί, του δίνει τρόπο αλληλεπίδρασης αλλά και λόγο για να “ξεπεράσει” την ίδια του τη θνητή υπόσταση. Το έργο αποτελείται από 20 μέρη για μικτή χορωδία και πιάνο. Επιθυμία του συνθέτη είναι όλοι οι ήχοι να παραχθούν από ανθρώπινα σώματα ως ηχεία φέροντα ανθρώπινη πνοή.

Τα μουσικά μέρη προσπαθούν να αποδώσουν “στιγμιότυπα” της ανθρώπινης ζωής/φύσης μέσα από διαφορετικά συναισθήματα και σκεπτομορφές όπως η ελπίδα, ο φόβος, η αγάπη, η διάθεση για φυγή, η γαλήνη, ο φόβος της φθοράς, η ισορροπία με τη φύση, τον χρόνο, το σύμπαν, κ.α.

Συνοδοιπόρος του Γιάννου Αιόλου σε αυτή τη δημιουργία, ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, ο οποίος εμπνέεται από τους ήχους και τους «μετατρέπει» σε εικόνες, μέσα από 77 έργα που θα προβάλλονται παράλληλα στην πρόσοψη του κεντρικού κτηρίου του Μύλου του Παππά.

Για τους στόχους του εγχειρήματος, τη σχέση της Λάρισας με τον Ιπποκράτη και τη σημασία αυτή η σχέση να αναδειχθεί και να εξελιχθεί, θα μιλήσει ο διακεκριμένος Λαρισαίος καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω.

0050047745 89

Πηγή: kosnews24.gr

23 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ξυπνήστε ραγιάδες. Μας έφαγαν και τον Ιπποκράτη.
    Οι οκτώ στους δέκα τουρίστες στο νησί, ούτε που τον ξέρουν. Να μας δώσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία πόσα εισιτήρια κόβει την σαιζόν στο Ασκληπιείο. Μιλάμε για ένα εκατομμύριο και βάλε επισκέπτες, πόσα εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
    Εκτός από τον Όρκο του Ιπποκράτη στο Ασκληπιείο, τι άλλο παρουσιάζουμε γι’ αυτόν τον μοναδικό δικό μας Κώο; ‘Eνα event, να πάρει η ευχή.
    Διακόσια πανηγύρια και πανηγυράκια, άντε και καμιά γιορτή τοπικών προϊόντων, τα ίδια μουσικά δρώμενα, τίποτε άλλο.

  2. Την ίδια ημερομηνία στις 16 Σεπτεμβρίου θα γίνει στο Ασκληπιείο Κω στις 6 το απόγευμα μετά από πρόταση του ιατρικού συλλόγου Κω παρουσία των 7 πρυτάνεων των ιατρικών σχολών και των προέδρων ολων των ιατρικών συλλόγων της Ελλάδας η ορκωμοσία και βράβευση των αριστούχων των ιατρικών σχολών μας. Και πέρσι έγινε κάτι παρόμοιο εδώ και δεν είχε παραστεί ούτε ο δήμαρχος Κω από ότι θυμάμαι . Ελπίζω φέτος και ο κόσμος και οι αρχές να στηρίξουν την σημαντική εκδήλωση για ολο το νησί μας, με την παρουσία τους

  3. να παραστουν , εχουν να λυσουν κατι προβληματακια στη Μαρινα…..πολλες οι προσληψεις Ματα χιλια τρενακια!!!

  4. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ ΜΕ ΤΑ ΦΙΔΙΑ.ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ ΘΑ ΚΟΣΜΕΙ ΑΛΛΟ ΦΟΡΕΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ.

  5. κΥΡΊΑ έΛΕΝΑ ΓΙΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΡΚΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΕΚΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

  6. Αντι Να στησουν ενα αγαλμα 10 μετρα,
    του ιπποκρατη στην εισοδο,,,, βαλανε λεει
    την αρπαγη,
    Μαλον την αρπαχτη θελανε,,

  7. Ενδιαφέρον έχει και η συζήτηση για την αλλάγη του τοπικού εμβλήματος του δήμου αυτές τις μέρες…

    • Η βλακεία είναι ανίατη. Μυαλό δεν πουλάνε ούτε στα θρανία ούτε στη λαϊκή. Ή το ‘χεις ή σου λείπει…

  8. Ντροπή για δήθεν φίλους της Κω που υπονομεύουν το ΔΙΙΚ κ τον Ιπποκράτη που μιλούν για Αλτιδα παραμύθια πράσινα άλογα κ ιπποκρατικους κήπους τωρα στην επικαιρότητα ο καθεις με τους ανθρώπους τους υψηλά ιστάμενους ενθεν κ ενθεν κ αφού ωφελήθηκαν μούντζα στην Κω!!

  9. ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΣΤΗ ΚΩ .ΤΟΣΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ … ΚΑΙ ΝΑ, ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΝΑ ΠΡΩΙ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΚΑΤΙ ΒΛΑΧΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ… ΑΛΑΞΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΣΤΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΟΝΤΟ ΑΠ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΕΤΕ… ΝΑ ΜΕ ΤΗ ΑΣΧΟΛΙΤΕ Ο ΕΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΜΙΑ ΟΡΚΟΜΟΣΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.. ΑΥΡΙΟ ΞΥΛΟΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΟΝΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΡΑΚΙΟΖΙΔΕΣ .. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΨΕΤΕ ΒΛΑΧΟΙ ΚΑΙ ΖΗΛΙΑΡΙΔΕΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ.

  10. ξυπνηστε ζωα……
    σας παιρνουν και τα σωβρακα….
    μαθετε να παλευετε για τα αυτονοητα…..
    ερχονται και τα χειροτερα, αφηστε τον καναπε, κανατε τσαμπα μαγκες τους συριζοανελ….
    επιτελους ξυπνηστεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε

  11. Μια χαρα τα λετε ολοι αλλα για πειτε μας ποσα χρονια τον τελευταιο καιρο η Αρχαιολογια δεν αφηνε να γινει η αναπαρασταση του Ορκου του Ιπποκρατη στο Ασκληπιειο και ηθελε λεφτα? το περιστατικο με Ρωσους γιατρους που τους πεταξαν εξω το μαθατε? η μονη μεγαλη αναπαρασταση τελευταια ηταν αυτη που εκαναν παλι Ρωσοι σε δικους τους γιατρους παρουσια τοτε του Ιβαν Σαββιδη και του Νικητιαδη απο την κυβερνηση το 2012….5 χρονια απο τοτε τι ΜΕΓΑΛΟ εχει γινει σχετικα με τον Ιπποκρατη….μονο στο Ιδρυμα πριν δυο χρονια εγινε στον κηπο αναπαρασταση που ηταν παρων και ο καθηγητης Λεκκας ….καλα να τα λετε για το δημαρχο αλλα δειτε τι ρολο βαραει η αρχαιολογια που εχει την Κω παρατημενη στο ελεος του Θεου..

  12. Δε φταίει καμμιά Λάρισ, μόλις πριν 2 λεπτά διάβασα κ σχολίασα ένα άρθρο για την επισκευή του τζαμιού στα 700.000 ευρώ.
    Συγγνώμη «κύριοι» & «κυρίες» αλλά η Κως είναι η ντροπή του Ιπποκράτη.
    Είναι δυνατόν με τόσο κόσμο κάθε καλοκαίρι και να μην έχει γιατρούς;
    Να μην έχει άλλα 2 κέντρα υγείας 24ώρης βάσης, ένα στην Καρδάμαινα κι ένα στην Κέφαλο;
    Ο Ιπποκράτης αν ζούσε θα σας έφτυνε κατάμουτρα που καταντήσατε έτσι το νησί του τον 21ο αιώνα.

  13. Επειδή η αμάθεια είναι τεράστια στα σχόλεια που διαβάζω να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω και πέθανε στην Λάρισα με καταγωγή από την Θεσσαλία και την Λάρισα. Όποιος τύχει να γεννηθεί σε άλλη πόλη η χώρα από το μέρος των προγόνων του τον κάνει ξένο; Δηλαδή αν ένα ελληνόπουλο γεννηθεί στην Γερμανία σύμφωνα με εσάς τότε είναι Γερμανός. Από όσο συμπεραίνω κανείς δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει την βιογραφία του Ιπποκράτη όπου λέγεται ότι επέστρεψε στην πόλη των προγόνων του να ζήσει τα τελευταία του χρόνια όπου και απεβίωσε. Επίσης τον έναν του γιο τον ονόμασε Θεσσαλό λόγω της καταγωγής του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ